Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 151117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Sierpnia 2020, 08:33:58 »
Macie modele 2020? Właśnie ostatnio się zastanawiałem, czy coś od zeszłego roku się zmieniło, i czy wymiana całego ramienia wycieraczki może coś pomóc...

Mam 2020 i niestety smugi nadal występują .

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Sierpnia 2020, 11:05:13 »
Też mam smugi od strony kierowcy. Zgłaszałem 2 razy w ASO, ale za każdym razem twierdzą że to wina szyby. Że jakaś tępa, że tłusta. Czyścili, raz wymarnowali mi cały płyn do spryskiwaczy, nie uzupełnili nowego i oddali auto, że to normalne.

Płynu trochę było mi szkoda bo od zawsze używam SONAXa a nie jakieś najtańsze mydło;-) przy następnej wizycie znowu wypomnę. Chociaż pewnie teraz przy przebiegu 7000km to już powiedzą że to element eksploatacyjny i uległ zużyciu. A wszyscy wiemy że to ściema, bo to ewidentnie coś z ramieniem, bo od strony pasażera nie marze szyby i zbiera ładnie. A od strony kierowcy wyraźna smuga, akurat na wysokości mojego wzroku.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Sierpnia 2020, 11:12:28 »
Wygląda na to, że Toyota "potrafi" w napęd, ale nie "potrafi" w wycieraczki i multimedia :) Mam to samo i kilku moich znajomych również. Co ciekawe, również w nowym Camry też ponoć jest ten problem.
Bardzo połowicznym rozwiązaniem jest jakiś płyn do spryskiwaczy (nie pamiętam nazwy), który kupuję na BP. Powoduje on, że nie zostają smugi, tylko małe kropelki, więc odrobinę lepiej przez nie widać. Oczywiście nie zmienia to faktu, że jest tutaj problem konstrukcyjny. W starym samochodzie kupowałem tylko płyn zimowy, bo raz, że zbiornik był większy, a dwa - na tyle mało go potrzebowałem, że zanim się zużył, to już zima nadchodziła ;)

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:20:20 »
Witam mam auto od okolo miesiąca i takiego problemu nie zauwazylem dzis jezdzilem przy sporych opadach i nic takiego nie bylo. Wrecz bym powiedzial ze zbieraja idealnie w porownaniu z drugim autem aurisem 2013r.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:30:16 »
Przy sporych opadach problem jest mniejszy, być może szyba ma lepszy poślizg. Najbardziej to jest widoczne przy delikatnym deszczu lub przy używaniu spryskiwaczy

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:38:26 »
Wiec jeszcze poobserwuje jutro jade w dluzsza trase to zobacze co i jak

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Września 2020, 16:21:43 »
Trochę odświeżę temat, bo wczoraj byłem w ASO i zgłosiłem im problem ze słabym dociskiem ramienia wycieraczki co objawia się smugami na szybie.

Rozmowa w ASO:
1.  Przed oddaniem auta
Pierwsze słysze, nie mamy takich informacji od TMP aby był problem w tych samochodach - no dobrze zobaczymy.
2. Po oddaniu auta
ASO: A gdzie Pan myje samochód i czym?
Ja: No na myjni ręcznej, a dlaczego?
ASO: No to dziwne, ale szyba była bardzo tłusta co mogło wpływać na ślizganie się wycieraczek. Umyliśmy szybę i sprawdziliśmy, że wycieraczki dobrze zbierają i nie zostawiają śladów. Na ten moment to nic innego nie możemy zrobić.

Ktoś z Was może jeszcze ostatnio rozmawiał w tym temacie z ASO? Coś więcej zrobili?

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Września 2020, 16:31:43 »
Dokładnie to samo tłumaczenie było u mnie, że szyba tłusta, pewnie w jakimś wosku z myjni, a na argument, że to już było przed pierwszym myciem samochodu rozłożyli ręce...

Dodatkowo nie wiem, czy to ich sposób, ale jak pokazywali mi, że wszystko jest ok, to w samochodzie było mega nagrzane, być może wiedzą, że na ciepłej szybie jest lepszy efekt, a może tylko ciepłą łatwiej się myje, nie wiem...

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Września 2020, 17:50:22 »
Wydaje mi się, że to nie jest wina wycieraczek, a jakiegoś środka, którym upiększają nasze auta w fabryce. Widziałem auto sprowadzone ze Stanów - błysk malina. Jak w drodze spryskaliśmy szyby to jakby mgła opadła. Jest środek - tlenek ceru - za parę groszy na A...drogo. To służy do polerowania szkła na YT jest kilka filmików. Szmatka, trochę wody i kolistymi ruchami usunęliśmy cały syf z szyby, żmudna robota ale warta zachodu. Od tego czasu święty spokój.
Ja wiem nowe auto, gwarancja, ale sami widzicie jak to działa.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Września 2020, 07:33:24 »
A macie może jeszcze inne sposoby/zestawy do kupienia do mycia szyb godne polecenia, które sprawdzają się u Was? 

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Września 2020, 08:35:30 »
Witam, wszystkich. 4 razy byłem w ASO odnośnie tego problemu. za każdym razem odpowiadali pierwsze słyszę. Wczoraj prawie udało mi się ich namówić na bezpłatną wymianę piór wycieraczek. U mnie żadne odtłuszczenie szyby nie pomaga. Zmiana piór na markowe i budżetowe nie pomaga. Problem wraca. Nie mam pomysłu. Jak pióro idzie do góry jest ok, problem jak wraca wycieraczka do spoczynku. Wyraźna smuga na wysokości oczu. Koszt piór w ASO to ok 350 zł. Nigdy w żadnym aucie takiego problemu nie miałem. Wydaje mi się że serwis nie zgłasza problemu do TMP. Nawet raz bezczelnie odesłali mnie do sprzedawcy auta, że to jego sprawa.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Września 2020, 09:39:13 »
Mam to samo, tłumaczenie salonu identyczne. Też mi odtłuszczali szybę, wymarnowali cały płyn do spryskiwaczy (Sonax którego używam we wszystkich moich autach) i nic. Nadal smuga przy powrocie wycieraczki na wysokości oczu kierowcy, po stronie pasażera nie ma tego problemu.

A że hobbistycznie zajmuję się detailingiem to sam w domowym zaciszu szybę odpowiednio przygotowałem, tj. odtłuszczona dedykowanym środkiem do usuwania TFR, plus IPA. Nie szedłem dalej jak tlenek ceru, bo to za nowe auto żeby ścierać szybę i nic nie pomogło. Myślę że to ma jednak coś wspólnego z ramieniem wycieraczki, wygląda jakby nie dość dociskało pióro do szyby. Będę jeszcze zgłaszał do salonu ale pewnie teraz przy przebiegu ponad 8k to już powiedzą że zużyty element. Jak będzie się pogarszało wymienię pióra na markowe, ale czytałem że to nie pomaga za bardzo.

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Września 2020, 13:02:45 »
Mam to samo, tłumaczenie salonu identyczne. Też mi odtłuszczali szybę, wymarnowali cały płyn do spryskiwaczy (Sonax którego używam we wszystkich moich autach) i nic. Nadal smuga przy powrocie wycieraczki na wysokości oczu kierowcy, po stronie pasażera nie ma tego problemu.

A że hobbistycznie zajmuję się detailingiem to sam w domowym zaciszu szybę odpowiednio przygotowałem, tj. odtłuszczona dedykowanym środkiem do usuwania TFR, plus IPA. Nie szedłem dalej jak tlenek ceru, bo to za nowe auto żeby ścierać szybę i nic nie pomogło. Myślę że to ma jednak coś wspólnego z ramieniem wycieraczki, wygląda jakby nie dość dociskało pióro do szyby. Będę jeszcze zgłaszał do salonu ale pewnie teraz przy przebiegu ponad 8k to już powiedzą że zużyty element. Jak będzie się pogarszało wymienię pióra na markowe, ale czytałem że to nie pomaga za bardzo.

Ja nawet wymieniłem ramie i dalej to samo....

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Września 2020, 13:17:39 »
bo to za nowe auto żeby ścierać szybę

Jak będziesz to robił ręcznie a nie mechanicznie, to szyba jako taka zostaje nietknięta, ściera się tylko syf na niej. Tak mi się wydaje.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Października 2020, 13:59:42 »
Witam wszystkich,
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Rav4 no i oczywiście wycieraczka szyby, lewa rozmazuje.Zauważyłem także, że jak samochód stał na zewnątrz i się ochłodziło to na szybie zebrała się para i uwidoczniły się liczne zacieki,jakieś numery .Widać to tylko jak szyba jest zaparowana lub poda mżawka,mały deszcz.Moim zdaniem szyby naszych Rav są czymś wysmarowane (może zabezpieczenie podczas transportu)i dlatego wycieraczki rozmazują widok.Próbowałem umyć szybę min. benzyną ekstrakcyjną,ciepłą wodą z płynem do naczyń,octem i wszelkimi innymi środkami i nic.Może ktoś z użytkowników ma jakiś pomysł żeby te zacieki usunąć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl