Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162606 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Grudnia 2020, 14:52:36 »
A ja się umówiłem w środę na oglądanie. Zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Grudnia 2020, 10:52:32 »
A ja się umówiłem w środę na oglądanie. Zobaczymy.

No i założyli mi orygnalną wycieraczkę i problem zniknął.
Ciekawe, czy na zawsze...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Grudnia 2020, 11:36:46 »
Ramię czy samo pióro?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Grudnia 2020, 12:06:53 »
Jestem umówiony na serwis na 28-12 właśnie na wycieraczkę oraz stuki chyba w drzwiach od strony kierowcy, plus stuki z zawieszenia przód (znowu).

Dostałem również odpowiedź z TMP że nie ma akcji na wymianę wycieraczek ale zapraszają do salonu. Dam znać na forum czy też udało się wymienić pióro.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Grudnia 2020, 15:49:29 »
Ramię czy samo pióro?

Znaczy pióro. Chcieli założyć ramię od jakiejś nówki i zobaczyć, ale po wymianie działa dobrze. Przynajmniej na postoju.
Pojeżdżę trochę w tym syfie zimowym i pooglądam

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #140 dnia: 20 Grudnia 2020, 12:58:26 »
U mnie serwis zmienił pióro. Nie miałem jeszcze okazji jechać w deszczu, ale już użycie spryskiwaczy pokazuje że jest dużo lepiej, być może zupełnie dobrze.
Może to jakaś feralna partia piór? Nr katalogowy ten sam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #141 dnia: 20 Grudnia 2020, 14:40:51 »
U mnie serwis zmienił pióro. Nie miałem jeszcze okazji jechać w deszczu, ale już użycie spryskiwaczy pokazuje że jest dużo lepiej, być może zupełnie dobrze.
Może to jakaś feralna partia piór? Nr katalogowy ten sam.
Gdyby tak było to wymiana na pióro innego producenta by pomogło, a pisały tu inne osoby, że po wymianie kasa w błoto, więc nie sądzę. Pojeździsz trochę i sam zobaczysz czy jest efekt.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Grudnia 2020, 18:05:00 »
Byłem w serwisie i facet mówi, że nie może wszcząć procedury gwarancyjnej jak auto ma przejechane 5800km. Więc albo 180 zł za wymiane albo miło było  :|
Auto ma 5,5 miesiąca od odbioru więc co? wycieraczka się zużyła po tym czasie? Ileż czasowo ona machała po szybie, że teraz jest za późno. Bez sensu.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:32:19 »
Byłem w serwisie i facet mówi, że nie może wszcząć procedury gwarancyjnej jak auto ma przejechane 5800km. Więc albo 180 zł za wymiane albo miło było  :|
Auto ma 5,5 miesiąca od odbioru więc co? wycieraczka się zużyła po tym czasie? Ileż czasowo ona machała po szybie, że teraz jest za późno. Bez sensu.

Słabo z ich strony szczerze mówiąc. Widocznie gwarancja na wycieraczki to 1000 km albo kilkaset machnięć, później to już "dziękujemy, do widzenia".   <zalamka>

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 22 Grudnia 2020, 22:22:30 »
a mógłby ktoś nagrać filmik jak wygląda to mazanie? tak, żeby każdy miał porównanie? ja mam manię wycieraczek i wymieniam je raz w roku a czasem i dwa, ale np raz pojechałem do szwagra, jedziemy i patrzę, że wycieraczka tragicznie maże szybę - on nie wymieniał jej od nowości i w sumie się przyzwyczajał do stopniowo pogarszającej się jakości - dla mnie to była tragedia a on nie widział problemu
w wątku niektórzy piszą, że nie mają problemu i zastanawiam się - czy to dlatego, że nie mają problemu czy to dlatego, że działanie wycieraczek jest dla nich akceptowalne...

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 22 Grudnia 2020, 22:24:49 »
a mógłby ktoś nagrać filmik jak wygląda to mazanie? tak, żeby każdy miał porównanie? ja mam manię wycieraczek i wymieniam je raz w roku a czasem i dwa, ale np raz pojechałem do szwagra, jedziemy i patrzę, że wycieraczka tragicznie maże szybę - on nie wymieniał jej od nowości i w sumie się przyzwyczajał do stopniowo pogarszającej się jakości - dla mnie to była tragedia a on nie widział problemu
w wątku niektórzy piszą, że nie mają problemu i zastanawiam się - czy to dlatego, że nie mają problemu czy to dlatego, że działanie wycieraczek jest dla nich akceptowalne...
Dobra sugestia. Ja regularnie czyszczę wycieraczki alkoholem wysoko %, mam w swoim samochodzie od nowości i zbierają jak złoto. Bodajże z firmy Kamoka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 23 Grudnia 2020, 00:05:10 »
Ja też mam "pierdolca" na punkcie wycieraczek i nawet minimalne "ryski" mnie wqrwiają, mimo to na razie działają bardzo dobrze, choć raz zauważyłem niepokojącą "rysę" na wysokości oczu, to jednak jedno psiknięcie płynem i dalej już ok. a padał deszcz i dożo syfu samochody przede mną wznosiły w powietrze.
Dobra sugestia. Ja regularnie czyszczę wycieraczki alkoholem wysoko %, mam w swoim samochodzie od nowości i zbierają jak złoto. Bodajże z firmy Kamoka.
Co do alkoholu na gumę...błąd, tylko gliceryna apteczna regularnie, a na długo odżywi gumę i przedłuży jej życie.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2020, 00:07:35 wysłana przez Krisman »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 23 Grudnia 2020, 08:12:06 »
U mnie od nowości mażą wycieraczki,a w szczególności ta od kierowcy.Wymieniłem pióra na Boscha i jakiś czas było znośnie bo nie padało :-).Ostatnio jechałem w deszczu 200km i niestety rozmazywanie na wysokości oczu przy powrocie wycieraczek było non stop.Także to nie wina piór to może wina ramienia, może mocowania ,może szyby trudno odgadnąć.Zastanawiam się dlaczego u niektórych jest ok, a u niektórych źle od nowości.W mojej Ravce nic na razie nie puka ,nie trzeszczy,nie piszczy tylko te cholerne wycieraczki,których usterki nie mogę zwalczyć :wallbash:.Czyżby ten typ tak ma i trzeba się przyzwyczaić ?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 23 Grudnia 2020, 08:50:59 »
Byłem ostatnio z tym w serwisie i moje nowe Bosch wymienili na próbę na ichnie oryginały.
Cholera jak ręką odjął.
Obserwuję teraz to intensywnie, a aura sprzyja.

A te Bosche to do du.. były, bo na średnio mokrej szybie już hałasowały.
Nigdy więcej Bosch.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 23 Grudnia 2020, 09:02:32 »
Byłem ostatnio z tym w serwisie i moje nowe Bosch wymienili na próbę na ichnie oryginały.
Cholera jak ręką odjął.
Obserwuję teraz to intensywnie, a aura sprzyja.
Tak jak u mnie - wczoraj wymieniłem pióra w ASO i po dwugodzinnej jeździe w deszczu stwierdzam, że działają zupełnie dobrze, w przeciwieństwie do tych, które były od nowości. Zobaczymy, jak będzie dalej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl