Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #165 dnia: 28 Grudnia 2020, 22:44:26 »
tak, zazwyczaj tak jest jak jest coś na szybie...
próbuję tylko dojść jak dokładnie te smugi z tego wątku wyglądają ;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:32:25 »
próbuję tylko dojść jak dokładnie te smugi z tego wątku wyglądają
U mnie,na wysokości wzroku kierowcy przy ruchu powrotnym wycieraczki powstaje smuga  o szerokości ok. 5cm wyglądająca tak jakby w tym miejscu wycieraczka nie zbierała wody.Czasami jest tej wody więcej na tej smudze,czasami mniej, czasami wygląda to jakbym rozmazywały się owady na szybie( przy czyszczeniu szyby wycieraczkami).Najgorzej jest przy mżawce lub małym deszczu.Na dwóch kompletach wycieraczek jest identycznie czyli na oryginałach i dokupionych boscha.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #167 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:36:07 »
próbuję tylko dojść jak dokładnie te smugi z tego wątku wyglądają
U mnie,na wysokości wzroku kierowcy przy ruchu powrotnym wycieraczki powstaje smuga  o szerokości ok. 5cm wyglądająca tak jakby w tym miejscu wycieraczka nie zbierała wody.Czasami jest tej wody więcej na tej smudze,czasami mniej, czasami wygląda to jakbym rozmazywały się owady na szybie( przy czyszczeniu szyby wycieraczkami).Najgorzej jest przy mżawce lub małym deszczu.Na dwóch kompletach wycieraczek jest identycznie czyli na oryginałach i dokupionych boscha.

No to u mnie dokładnie taka sama sytuacja była.
Od początku na oryginałach i po wymianie na Bosch-e.
W końcu trafiłem z tym do serwisu: złożyli na próbę nową oryginalną - jak ręką odjął.
Na razie jeżdżę, obserwuję.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 29 Grudnia 2020, 09:48:25 »
ja miałem tylko to co w filmiku, który wrzuciłem, ale sprzedawca się pochwalił, że umyli samochód przed wydaniem :)

a jak dobrze kojarzę (nie przyglądałem się jeszcze) to wycieraczki rav4 są teraz hybrydowe i toyota opisuje wymianę samej gumy (503 w instrukcji); wiem, że jak komuś działa to nie chce pewnie ryzykować, ale ja bym z ciekawości przełożył gumy - przynajmniej by wyszło czy to szkielet jakiś wadliwy jest czy coś nie tak z gumą...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #169 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:12:00 »
U mnie pierwsze 2 dni po odbiorze auta z salonu wycieraczki trochę rozsmarowywały wodę po szybie zamiast ją ładnie zgarniać ale po kilku dniach i po ostatnich opadach deszczu "dotarły się" i szyba jest teraz czysta podczas ich pracy. Uzupełniłem też w międzyczasie płyn do spryskiwania - wlałem zimowy z BP. Może to miało znaczenie ?

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 29 Grudnia 2020, 10:15:05 »
Może tak być. Obstawiam, że te tłuste ślady to jakieś zabezpieczenie przed przymarzaniem w czasie transportu lub coś w tym stylu. Agresywniejszy płyn zimowy szybciej sobie z tym poradził i zaczęły dobrze ściągać.

Lepiej też mieć taki problem niż jak w Superbie, w wielu egzemplarzach zostają ślady kółek na szybie po przyssawkach do przenoszenia :)
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 10:18:08 wysłana przez Baca90 »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #171 dnia: 29 Grudnia 2020, 12:48:53 »
U mnie miałem takie ślady od przyssawek w poprzednim aucie, widoczne tylko jak zaparowało :)
Wracając do rav, parę dni po wymianie było super, teraz znów nie zbiera idealnie :/ zaczyna mnie to porządnie irytować :|

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 29 Grudnia 2020, 13:01:18 »
U mnie miałem takie ślady od przyssawek w poprzednim aucie, widoczne tylko jak zaparowało
U mnie na szybie z prawej strony widać jakieś numery i to jest widoczne tylko przy zaparowanych szybach.Szkoda że jakieś małe japońskie znaczki nie pojawiają się przed oczami kierowcy to fajnie by wyglądało :-),a wycieraczki im się udały,usterka trwała nie do usunięcia.

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Grudnia 2020, 14:40:55 »
Witam. Ja w swojej ravce też widziałem kółka po przyssawkach zwłaszcza na tylnej szybie. Umyłem dokładnie szybę przednią i tylną od zewnątrz i od wewnątrz benzyną extrakcyjną. Praca na 1,5 godziny . Już nie mam śladów żadnych jak zaparują szyby , a i wycieraczki zbierają super. Zrobiłem to wszystko po 2 tygodniach używania auta i po przeczytaniu wątków na tym forum. Benzyna zrobiła robotę (chyba było coś na szybie ...fabrycznego?). Używam zimowego płynu (niebieski kanisterek) z .......biedry, caaałkiem spoko. Zdrowia Wszystkim w Nowym Roku!!!!!

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #174 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:26:59 »
U mnie miałem takie ślady od przyssawek w poprzednim aucie, widoczne tylko jak zaparowało :)
Wracając do rav, parę dni po wymianie było super, teraz znów nie zbiera idealnie :/ zaczyna mnie to porządnie irytować :|

to ciekawe, bo ja nigdy kółek nie miałem na fabrycznych szybach, za to w 2 samochodach musiałem wymienić przednią szybę i wtedy były kółka, tak jakby te chwytaki/nosidełka w serwisach były czymś uwalone a w fabryce czyste...
może tu jest problem? może szyba była po drodze wymieniana? wiadomo, że w transporcie różne rzeczy mogą się zdarzyć i zdarzają się nawet samochody lakierowane, które wyjeżdżają z salonu...

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #175 dnia: 29 Grudnia 2020, 19:47:25 »
Też mam problem z rozmazywaniem wycieraczek przy powrocie, ale właśnie zamowilem w sklepie Toyota nowe oryginalne wycieraczki. Zobaczymy jak przyjdą i jak wymienię, czy będzie poprawa.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #176 dnia: 07 Stycznia 2021, 15:52:12 »
No to wycieraczka wymieniona.
Jak wspominałem w poprzednim poście ASO na początku odmówiło, ale po ponownym e-mailu do TMP zlecono wymiane i TMP wzieła koszty na siebie. Pan który wymieniał powiedział, że problem jest znany i występuje we wszystkich ravkach i corollach, a nowe pióro ma nowy profil. Czekam do pierwszego większego deszczu :)

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 07 Stycznia 2021, 16:02:50 »
a nowe pióro ma nowy profil.
O, to bardzo ciekawa informacja.
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na "nowych" wycieraczkach przejechałem około 1000 kilometrów (czyli kilkanaście godzin jazdy, większość w deszczu) i wciąż jest ok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #178 dnia: 07 Stycznia 2021, 16:50:43 »
Ja na oryginalnych , przejechałem 3.5kkm i też jest super, więc albo sprzedając mi auto sami je zmienili (wątpię) albo pan w ASO gada od rzeczy.
Ludzie tu stosowali inne marki piór i też była lipa od razu, lub trochę później i to też potwierdza moją opinię, że to ściema. Jeśli coś jest nie tak, to z ramieniem lub ew. Szybą. Na pewno nie wszystkie tak mają.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2021, 16:54:46 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #179 dnia: 07 Stycznia 2021, 17:27:09 »
No, kupiłem w ASO nowe i jest dobrze.
A stare mazały, nowe Bosch też.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl