Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #570 dnia: 10 Stycznia 2023, 13:33:07 »
Dziwne, że  nie wpadli na to, by zmienić też pozycję pióra tak, żeby w szczytowym momencie było bardziej równolegle do słupja A. Tak jak jest teraz ( pod sporym kątem) zabiera sporo brudu ze sobą w dół. Do tego tworzy ogromny martwy punkt w połączeniu ze słupkiem rozszerzający się ku górze.
U mnie na szczęście wycierają bardzo dobrze...odpukać ;)
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2023, 13:35:19 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #571 dnia: 10 Stycznia 2023, 14:58:38 »
U mnie jako tako (po japońsku, a jakże) - raczej nie mażą, po zimie zmienię bo już 2 lata mają.

"Dziwne, że  nie wpadli na to, by zmienić też pozycję pióra tak, żeby w szczytowym momencie było bardziej równolegle do słupja A."
może by tak samemu poprawić - jak MacGyver - kombinerki czynią cuda ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #572 dnia: 10 Stycznia 2023, 16:10:26 »
No jakbym miał tak duże problemy jak tu mają niektórzy z forumowiczów, kupiłbym takie ramię I na gorąco przegiął zaczep w górę o kilka stopni. Byłoby co porównać, a tak...doopa.
Nawet nie będę drażnił filmem jak dobrze u mnie zbierają ;) A i co 2 mc przekładam gumkę  :)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #573 dnia: 11 Stycznia 2023, 13:21:48 »
Po miesiącu używania hybrydowych OXIMO (WUH650 WUH400) nadal potwierdzam ich skuteczność. Toyotowskie gów..a za kilka stów smarowały od pierwszego dnia po wyjechaniu z salonu. OXIMO za 40zł wycierają idealnie bez smug. Wreszcie podczas nocnej jazdy w deszczu zapominam, że mam wycieraczki i mogę skupić się na jeździe. Zamiast kombinować z wcześniejszym podgrzewaniem przedniej szyby czy też marnować czas w serwisie z akcjami serwisowymi, wyginaniem ramion, ustawianiem kąta pióra albo innymi czarami serwisantów po prostu zainstalowałem wspomniane wycieraczki i problem zniknął.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #574 dnia: 13 Stycznia 2023, 11:48:46 »
Po miesiącu używania hybrydowych OXIMO (WUH650 WUH400) nadal potwierdzam ich skuteczność.
Życzę ci żeby tak zostało, ale u mnie przez miesiąc też było ok po wymianie ramienia.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #575 dnia: 14 Stycznia 2023, 17:31:35 »
Wymienione ramię (z wycieraczką) po kilku miesiącach zostało dogięte "specjalnym" przyrządem. Na razie jest lepiej, ale bez szału. Do skuteczności prawej strony duuużo brakuje.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #576 dnia: 14 Stycznia 2023, 20:39:17 »
Wymienione ramię (z wycieraczką) po kilku miesiącach zostało dogięte "specjalnym" przyrządem. Na razie jest lepiej, ale bez szału. Do skuteczności prawej strony duuużo brakuje.
Widziałeś jak to robili ? Ustawiali kąt gumki względem szkła ? Czy cos innego ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #577 dnia: 14 Stycznia 2023, 20:39:57 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 17:31:35

Widziałeś jak to robili ? Ustawiali kąt gumki względem szkła ? Czy cos innego ?

Odstawiłem o 18:00, odebrałem o 20:45...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #578 dnia: 14 Stycznia 2023, 21:35:39 »
No tak, a zmiany kąta ramienia o kilka stopni na oko raczej się nie dostrzeże.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #579 dnia: 18 Stycznia 2023, 14:30:01 »
Jeszcze dodam, że przy wymianie szyby pracownicy serwisu stwierdzili o starej "ale spiaskowana, duży ma pan przebieg?" I bardzo się zdziwili, że jest w takim stanie po tylko 50kkm.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #580 dnia: 18 Stycznia 2023, 15:38:49 »
Kilka dni temu zmieniłem kierunek gumek w piórach - znów ścierają przyzwoicie. ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #581 dnia: 18 Stycznia 2023, 16:59:43 »
Ja jednak oficjalnie napiszę, że u mnie wymiana ramienia zadziała. Robiłem to jakieś pół roku temu i od tego czasu ściera dobrze. Jak pisałem - sporadycznie się zdarzy, że coś zostanie na szybie, ale wystarczy wtedy lekko psiknac płynem i schodzi. Wydaje mi się, że to już norma we wszystkich autach i gdyby nie fakt, że wcześniej miałem problem i że czytam ten wątek na forum, to w ogóle nie zwrocilbym na to uwagi

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #582 dnia: 18 Stycznia 2023, 17:36:02 »
sporadycznie się zdarzy, że coś zostanie na szybie, ale wystarczy wtedy lekko psiknac płynem i schodzi.
Tak jest w każdym aucie. Nawet w nowym, ze świetnie przygotowaną szybą i nowymi piórami. Po prostu bród z jezdni nagromadzi się pod piórem i bez płynu nie mogą się oczyścić.
Dlatego wypada też raz na jakiś czas pióra przemyć, byle nie żadnym alkoholem, bo nie wszystkie są obojętne dla takich tworzyw.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #583 dnia: 18 Stycznia 2023, 18:02:26 »
To tak. Po regulacji było lepiej. Do niedzieli, czyli przez 3 dni. Wracałem wieczorem w deszczu i jest stabilnie - maże cała lewa strona. Nie tylko pasek na wysokości oczu.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #584 dnia: 18 Stycznia 2023, 18:10:17 »
Ja byłem dzisiaj na przeglądzie.
Zgłosiłem,że spryskiwacze nisko psikają i że mimo iz nowe wycieraczki od tygodnia to nadal marzą....

Niby zmienili kąt ramienia, ale w drodze do domu i deszcze/sniegu nadal marza na poziomie oczu kierowcy i/lub w miejscu gdzie konczy wycieraczka pasazera.
Wysłałem specjaliscie z serwisu mechanicznego filmik... jak to "ładnie" działa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl