Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 151119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #660 dnia: 19 Stycznia 2024, 20:35:08 »
Ja tam bym ich szarpał, że zepsuli ceramikę i niech teraz ponoszą koszty nowej. :)
Może to by ich nauczyło, że jak klient o coś prosi to należałby go posłuchać.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #661 dnia: 20 Stycznia 2024, 07:34:24 »
No jak zepsuli? Przecież myli wodą  :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #662 dnia: 28 Października 2025, 19:54:46 »
Z mojej strony do Aurisa kupiłem Denso gdzieś końcem marca, wytrzymały jakieś 5-6 miesięcy (50k km). Według mnie mało jeśli chodzi o czas, z drugiej strony 50k km to nie mało. Nie wiem co myśleć, pod koniec już naprawdę były beznadziejne.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #663 dnia: 02 Kwietnia 2026, 12:44:32 »
Czy zamienniki wycieraczek są warte uwagi czy lepiej trzymać się oryginalnych? Oryginalne od dealera kosztują jakieś 3 razy tyle i nie rozumiem za co ta dopłata.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #664 dnia: 02 Kwietnia 2026, 13:20:00 »
Też nie rozumiałem dlaczego oryginalny łącznik stabilizatora kosztuje 500zl przy cenie zamiennika 70zl. Po przerobieniu dwóch zamienników już wiem. Oryginał wytrzymał ponad 350 tys.km a zamienniki zaledwie 15 tys.km. więc czasem jednak cena ma znaczenie. Co do wycieraczek kupowałem Oximo za 1/3 ceny oryginału i byłem zadowolony ale od jakiegoś czasu jakość mocno spadła i mazanie zaczyna się już kilka tygodni po montażu.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #665 dnia: 02 Kwietnia 2026, 14:15:01 »
Zamienniki jak najbardziej warte uwagi ale z jednym zastrzeżeniem, nie wszystkie zamienniki są równe. Renomowane marki zamiennikowe które mają długą historię na rynku motoryzacyjnym często produkują wycieraczki na tych samych liniach co oryginały albo w identycznej specyfikacji i różnica jest wyłącznie w nazwie na opakowaniu. To co płacisz u dealera to marka i marża dealera a nie lepsza jakość gumy. Natomiast najtańsze zamienniki bez żadnej marki to już inna historia i tu ryzyko słabej jakości jest realne. Złoty środek to sprawdzone marki zamiennikowe w średnim przedziale cenowym, działają tak samo jak oryginał przez podobny czas i oszczędzasz połowę pieniędzy. Na https://autoswiatla.pl/pl/navigation/wycieraczki-samochodowe-155.html jest dobry wybór i można porównać opcje przed zakupem.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #666 dnia: 02 Kwietnia 2026, 19:57:13 »
valeo lub denso. Jestem z nich bardzo zadowolony i wymieniam 2 razy w roku

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #667 dnia: 02 Kwietnia 2026, 23:22:43 »
Czy zamienniki wycieraczek są warte uwagi czy lepiej trzymać się oryginalnych? Oryginalne od dealera kosztują jakieś 3 razy tyle i nie rozumiem za co ta dopłata.
Takie same jak u dealera kupisz na rynku ale znacznie taniej - denso.
U mnie pierwszy raz zmieniali w ASO ze dwa miesiące po odbiorze, bo mazały, później zmieniałem sam po 2 latach, a ostatnio w tym roku również sam po kolejnych 3 latach.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2026, 23:24:47 wysłana przez Markid »

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #668 dnia: 03 Kwietnia 2026, 09:26:33 »
u mnie wycieraczka zbiera ładnie i do czyta ale jadąc do góry. Jak wraca w dół to ciągnie za sobą zebraną wodę....
Wymiany piór nie wiele pomagają, tylko chwilowo...
Zastanawiam się teraz czy to nie jest kwestia ustawienia kąta pióra wycieraczki względem szyby i chyba muszę kupić to ustrojstwo do sprawdzenia czy jest ustawiony kąt prosty

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #669 dnia: 03 Kwietnia 2026, 09:34:41 »
Kąt ustawią Ci w ASO jeśli na gwarancji to za free. Był problem z tym od początku i temat bardzo dobre znany, a ASO zaopatrzyły się w "specjalny" przyrząd.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #670 dnia: 03 Kwietnia 2026, 14:12:19 »
Kąt ustawią Ci w ASO jeśli na gwarancji to za free. Był problem z tym od początku i temat bardzo dobre znany, a ASO zaopatrzyły się w "specjalny" przyrząd.
O dzięki za info że to w ramach gwarancji robią.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #671 dnia: 29 Kwietnia 2026, 12:49:03 »
Trochę pojeździłem na niby dobrej jakości wycieraczkach bosh ale nie mogę powiedzieć że byłem zadowolony, jak leciała w dół to ładnie zbierała ale gdy wracała do zostawiała dużą smugę akurat na wysokości oczU co uważam że jest bardzo niebezpieczne. Tydzień temu założyłem Denso i różnica kolosalna, ruch i w górę i w dół pięknie zbiera bez smug. Bosh był niewiele tańszy także powiem że nie warto oszczędzać i od razu kupujcie oryginały czy DENSO. Pozdrawiam

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #672 dnia: 29 Kwietnia 2026, 13:25:59 »
Również kupiłem DENSO, ale poprawa była niestety na krótko... :(

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #673 dnia: 29 Kwietnia 2026, 13:28:53 »
Korzystam z polskich Oximo.
Żadnych zastrzeżeń.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #674 dnia: 29 Kwietnia 2026, 15:12:25 »
 Denso, Oximo czy Bosch żadne wycieraczki długo poprawnie nie działają. Przerobiłem to osobiście w mojej Ravce. U mnie działa choć także na krótko odwrócenie piór wycieraczek mam na myśli same gumki. Z tymi wycieraczkami walczę od nowości samochodu czyli już 6 rok :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl