Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 162884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Października 2019, 14:45:19 »
Zatem, mając na uwadze to co piszesz , Producent nie ma tu nic do poprawiania.

Trzeba po prostu zamawiać odpowiednie czujniki.
No mnie się to nie udało. Pewnie wg procedury instaluje  się akcesoryjne a nie fabryczne.
Pomęczę jeszcze serwis przy okazji.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Pomęcz. Jak będziesz coś wiedział to daj znać.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Października 2019, 16:08:22 »

a Wy juz cos do "poprawki" zauwazyliscie ?
Ja bym dorzuciła OCYNKOWANA stal.

Offline dejwid_sw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2019, 16:12:23 »
Ja bym dorzuciła OCYNKOWANA stal.
Dobre... :)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Października 2019, 17:03:41 »
Ja bym dołożył wszystkie zwykłe żarówki do wymiany na ledy!

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Października 2019, 19:41:25 »
Zatem, mając na uwadze to co piszesz , Producent nie ma tu nic do poprawiania.

Trzeba po prostu zamawiać odpowiednie czujniki.

Odpowiednie czyli które? Moje ASO oferuje tylko akcesoryjne a te się nie integrują. No i co z tą japońskością? Czy na tym etapie dyskusji uznajemy już ewentualną możliwość dołożenia oryginalnych zintegrowanych czujników przez ASO za zgodną z ?japońską filozofią budowy i sprzedaży aut? ? Jeżeli nie - jak pogodzić ewentualny sugerowany przez Ciebie zakup ?odpowiednich? czujników z wiernością zasadom japońskości?

Może trochę się droczę ale koniec końców oczekiwanie jest proste - możliwość podłączenia akcesoryjnych czujek sprzedawanych przez ASO z pełną integracją z wyświetlaczem.
Nie oczekuję możliwości podłączania czujek ?nieoryginalnych? (nie wiem skąd to słowo w Twoich postach). Nie oczekuję też światełka w schowku pasażera (wiem wiem japońskie auto, mam to samo w subaraku) czy możliwości edycji nazwy stacji radiowej w ulubionych, chociaż to ostatnie nieustannie mnie zadziwia.

Powyższe jest moim prywatnym oczekiwaniem. Jednocześnie nie oczekuję od Ciebie przyznania mi  racji natomiast cieszy mnie ewolucja poglądów w kolejnych Twoich postach  :good:

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Października 2019, 20:49:59 »
Zbaczamy z głównego wątku, ale trudno.
Mój pogląd w temacie nie ewoluuje tylko jest stały.
Cały czas uważam, że czujniki akcesoryjne - czytaj nieoryginalne - nie integrują się z systemem (czego doświadczyłeś) i wynika to z podejścia do produkcji samochodów w Toyocie (nie będę już używał stwierdzenia w Japonii, bo jeden z forumowiczów podał info, że w Mitsubishi jest inaczej). To ktoś przede mną nazwał "japońskością".
W związku z powyższym nie ma żadnego sensu (poza czystym chciejstwem, do którego oczywiście masz prawo) wymagać od producenta poprawy czegokolwiek w tym zakresie.

Można (chociaż nie byłbym tego pewny) dokonać w ASO "dłubanki", polegającej na zainstalowaniu oryginalnych czujników (dokładnie takich, jakie są zainstalowane w wersjach Selection i Executive) dokładając odpowiednią wiązkę, pytanie tylko czy ktoś chciałby się w takie coś bawić. To miałem na myśli we fragmencie mojej wypowiedzi, którą opacznie zrozumiałeś jako ewolucję poglądów.
Czujniki akcesoryjne - czytaj nieoryginalne - są pewnym substytutem (założę się, że Toyota Japan nawet nie wie kto to produkuje) i jest on podobnie jak np. alarm elementem dokładanym przez ASO za przyzwoleniem Toyoty (sprawa alarmów zakładanych do Toyot to w ogóle oddzielna sprawa godna oddzielnego wątku).

Proponuję pozostać przy swoich opiniach.
Być może nie mam racji, ale tak uważam.

Jak znajdę w poniedziałek czas, to skontaktuję się z ASO Toyota Żerań (mam tam paru znajomych) i dowiem się od kuchni jak to wygląda.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Października 2019, 21:01:26 »
Taka informacja by się przydała.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Listopada 2019, 08:46:43 »
Jestem po wizycie w ASO Żerań.
Rozmawiałem na ten temat z człowiekiem z serwisu i oto co się dowiedziałem.

Czujniki akcesoryjne są firmowane przez dwie polskie firmy (jedna to jakaś "pociotka" firmy Kobra znanej z autoalarmu a druga coś na A - nie pamiętam,bo nie ma po co).
Czujniki tylne mogą się integrować z systemem (musi być kamera tylna), są dwie wersje: z integracją i bez integracji.
Wersja z integracją oprócz sygnału dźwiękowego pokazuje STAŁE linie na ekranie (bez skrętu).

Czujniki przednie nie integrują się z systemem. Wiązka elektryczna w wersjach poza Selection i Executive nie jest przygotowana do podłączenia czujników "oryginalnych" (czytaj instalowanych fabrycznie w wersjach Selection i Executive). Producent nie przewiduje takich instalacji i nie ma zamiaru ich przewidywać.
Sam koszt zamówienia "oryginalnych" czujników (czytaj instalowanych fabrycznie w wersjach Selection i Executive) wraz z centralką to podobno ok. 6000PLN. Do tego dochodzi przeróbka wiązki i co najciekawsze: nadal nie ma gwarancji, że system się "dogada" z czujnikami!

O "niedogodnościach" przy obsłudze czujników akcesoryjnych, w sposób oczywisty każdy z klientów zainteresowanych ich montażem, powinien być poinformowany.

Mam nadzieję, że to ostatecznie wyjaśnia sprawę.

PS w ramach bonusa moje pytanie i odpowiedź z TMP :

> Moje pytanie dotyczy instalacji czujników parkowania do samochodu
> Toyota
> Rav4 model 2019. Czy proponowane przez TMP w salonach ASO czujniki
> integrują się z systemem multimedialnym, tak jak ma to miejsce w
> przypadku czujników instalowanych fabrycznie w wersjach Selection i Executive ?
> Chodzi konkretnie o wyświetlanie np. odległości od przeszkody, który
> czujnik jest najbliżej przeszkody itd. Jeśli tak nie jest, to czym to
> jest spowodowane (brakiem odpowiedniej wiązki elektrycznej, inną
> wersją systemu wgranego do stacji multimedialnej itp.) ?

Szanowny Panie,

Dziękujemy za przesłaną wiadomość.
Informujemy, że nie jest wyświetlana żadna informacja na ekranach. Występuje jedynie sygnalizacja dźwiękowa.
Jest to spowodowane ograniczeniami technicznymi.

Z poważaniem,
imię i nazwisko
Koordynator ds. Kontaktów z Klientami

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Listopada 2019, 10:03:19 »

Dziękujemy za przesłaną wiadomość.
Informujemy, że nie jest wyświetlana żadna informacja na ekranach. Występuje jedynie sygnalizacja dźwiękowa.
Jest to spowodowane ograniczeniami technicznymi.

Z poważaniem,
imię i nazwisko
Koordynator ds. Kontaktów z Klientami

Jak zwykle rzeczowa i konkretna odpowiedź

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Listopada 2019, 23:01:34 »
Trochę dla odświerzenia wątku i z przymrużeniem oka: dzisiaj pierwszy raz użyłem w ravce klaksonu .... toyota założyła nam w autach jakiś bzyczek rodem z Siemsona z lat 90-tych :czerwona:.
Do poprawy!

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Listopada 2019, 16:16:08 »
Trochę dla odświerzenia wątku i z przymrużeniem oka: dzisiaj pierwszy raz użyłem w ravce klaksonu .... toyota założyła nam w autach jakiś bzyczek rodem z Siemsona z lat 90-tych :czerwona:.
Do poprawy!

Ja po prostu przestałem używać klaksonu.........bo mi wstyd. Żenada

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Listopada 2019, 08:09:52 »
Dla mnie do zmiany jest podświetlenie panelu drzwiowego kierowcy. W nocy przy próbie odblokowania drzwi muszę je całe otwierać, bo przycisku nie widać - podobnie jest z podnośnikami szyb - tylko jeden przycisk (szyby kierowcy) jest podświetlony. :czerwona:
Wydawało mi się, że tylko Szkoci i Holendrzy są tak skąpi, a tu okazuje się Japończycy ich przerośli.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Listopada 2019, 08:17:54 »
Gniazdo USB umieszczone nad podstawką do ładowania indukcyjnego ma za mały prąd ładowania  :czerwona: w przypadku korzystania z aplikacji w telefonie potrafi nawet rozładować telefon (do samego ładowania nadaje się).

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Listopada 2019, 08:38:06 »
Dla mnie do zmiany jest podświetlenie panelu drzwiowego kierowcy. W nocy przy próbie odblokowania drzwi muszę je całe otwierać, bo przycisku nie widać - podobnie jest z podnośnikami szyb - tylko jeden przycisk (szyby kierowcy) jest podświetlony. :czerwona:
Wydawało mi się, że tylko Szkoci i Holendrzy są tak skąpi, a tu okazuje się Japończycy ich przerośli.
Mam takie samo odczucie co do tego panelu z tą róznicą, że kładąc ręke na podparciu palce mam na wysokości regulacji położenia lusterek a moim zdaniem tam powinny się znajdować przyciski otwarcia szyb jak to robi konkurencja. w naszych rav4 aby opuscic szybę nawet przednią muszę cofnąć ręke do tylu co po przyzwyczajeniach z grupy VAG bardzo mnie wkurza.

Druga sprawa - jeśli to auto już ma tyle USB nie bardzo wiadomo po co to dlaczego przynajmniej jedno nie znajduje się w podsufitce przy panelu z SOS. Pomyślcie jak by to ułatwiło podpięcie rejestratora

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Listopada 2019, 09:43:15 »
la mnie do zmiany jest podświetlenie panelu drzwiowego kierowcy. W nocy przy próbie odblokowania drzwi muszę je całe otwierać, bo przycisku nie widać - podobnie jest z podnośnikami szyb - tylko jeden przycisk (szyby kierowcy) jest podświetlony. Wydawało mi się, że tylko Szkoci i Holendrzy są tak skąpi, a tu okazuje się Japończycy ich przerośli.

Jak chcesz podświetlania to trzeba kupić Lexusa , taka jest polityka Toyoty, ja teraz mam 2 letnią ravkę, teoretycznie czekam na FL obecnej za jakieś 2 lata, obecny model jakoś tylko topowe wersje są w miarę ładne choć te nadkola optycznie powiększają; do tego małe koła robią złe wrażenie, mam nadzieję że pozmieniają to, no i te ordynarne rurki wydechowe...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl