Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #165 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:14:51 »
Po 11 latach postanowiłem sprzedać swoje Mondeo. Okazało się, że jest całe bite. Gópek ze stacji diagnostycznej tak to ocenił na zlecenie potencjalnego kupca. Tymczasem samochód przeszedł dwa razy ścieżkę lakierniczą w fabryce i ma 200-230 mikronów. Zadałem pytanie Fordowi co o tym sądzi i cisza. Od dwóch miesięcy. Kupiłem podstawowy miernik i sprawdziłem RAV4. Przednie błotniki, maska i tylna klapa nie gadają. W sensie tak gruba szpachla, że brak wyniku. Luzik, pewnie jakiś dziwny stop, ale pojawiło się coś dziwnego. Normalnie jest 140 mikronów, a w zagłębieniu za tylnym oknem ( słupek C) mam 200 mikronów. Kolejna komedia lakiernicza, która za czas jakiś zostanie uznana przez kupca za samochód po zderzeniu z TIR-em.

Offline KonradMK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: 30 Grudnia 2019, 01:56:33 »
Przydałaby się opcja wyłączenia limitera prędkości max. Po 191kph obroty spadają i utrzymywana jest ta właśnie prędkość. Co ciekawe wcale nie jest już dużo głośniej niż przy 140.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 30 Grudnia 2019, 14:18:34 »
Przednie błotniki, maska i tylna klapa nie gadają.
Aluminium. Przestaw na mierniku.

PS. nie zwróciłem uwagi na sarkastyczny ton wypowiedzi, zakładam więc, że wiesz o tym .....
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2019, 14:31:02 wysłana przez bankroot »

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 30 Grudnia 2019, 21:09:53 »
Moja Ravka ma wszędzie. 80 mikronów, tylko dach ma. Ok 130.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 31 Grudnia 2019, 10:26:12 »
A jak sobie ktoś położył ceramikę, to dopiero czujniki wariują i te "inteligentniejsze" ostrzegają przed podwójnym malowaniem.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 01 Stycznia 2020, 20:26:45 »
Kupiłem taki prościutki miernik, który mierzy tylko na stali. Naprawdę sądzicie, że przednie boki i maska, tylna klapa to aluminium? Nie zmienia to też faktu podwójnego lakierowania słupka C.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 02 Stycznia 2020, 09:43:16 »
Tak. Wymienione przez Ciebie elementy nadwozia są wykonane z aluminium.
Nie są to osądy a sprawdzona wiedza.

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:46:21 »
Ty kolego rozumiem że masz na wyposażeniu szklaną kulę skoro z taką pewnością przekazujesz informacje nieznane jeszcze oficjalnie nawet TMP. Rozmawiałem przed chwilą telefonicznie z BOK TMP i uzyskałem informacje że w przyszłym tygodniu TMP poda informacje czy cena ulegnie zmianę w związku ze zmianą akcyzy czy nie.
Ja mam zapewnienie od dilera że cena jaką mam na umowie jest najwyższa możliwą jaką zapłacę ale jeśli jednak będzie obniżka bądź promocja to finalnie zapłacę cenę jaka będzie obowiązywać w dniu wystawienia fv.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie mam żadnej kuli, ale mam pisemną odpowiedź pracownika TMP że obniżki ceny nie będzie. Wiem że takie spotkania się odbyły i nic nie zmieniają. Monitorują sprzedaż i jedynie duże tąpnięcie może spowodować obniżkę cen lub jakieś naciski. A na to się nie zanosi. Mój jeszcze płynie i w Polsce ma być na początku grudnia, więc clony będzie po niższej akcyzie. Tak samo dostałem potwierdzenie, że płacę zgodnie z umową.

ja jestem przed ewentualnym zakupem Ravki , nowej  rok modelowy 2020, którą, jeśli kupię to przypłynie do PL po 2020 i oczywiście pytałem o tę akcyzę handlowca u lokalnego dealera Toyoty...szczególnie, że oferują małe rabaty rzędu 4000 pln za nową ravkę executive 4x4 hybrid wartą katalogowo ok 200k pln. Więc handlowiec twierdził, że na ten moment nic nie wiedzą o obniżkach na przyszły rok, z centali Toyota żadnych info nie mają, ale jeśli teraz zamówię auto, wprowadzą obniżkę ceny auta to ja również się na nią załapię i zaktualizują mi cenę. Toyota będzie czekała na pewno do nowego roku, aby obnizka akcyzy rzeczywiście zaczęła obowiązywać i jeśli zacznie to wtedy ewentualnie, ale nie na pewno, rozważą wprowadzenie jakichś obniżek/promocji.
Ja jestem w podobnej sytuacji, zamówiłem model 2020 na początku listopada, wg. planu mam odebrać go już w styczniu, mam nadzieje z nową niższą akcyzą, choć są tacy na forum którzy twierdzą że jestem niereformowalny. Pożyjemy zobaczymy :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pamiętaj tylko, że to zależy od zarządu Toyota czy zdecydują się obiżyć cenę. Jeśli mamy spekulować to moim zdaniem obniżka akcyzy to w ogóle ukłon polskich władz w stronę Toyoty ze względu na jej duże inwestycje w Polsce. Teraz tylko kwestia czy Toyota planuje sobie tymi zyskami z akcyzy zrewanżować wydatki obecne/przyszłe na fabryki w Polsce... i żadnej obniżki ceny aut nie będzie, czy może jednak ceny pójdą w dół. Na ruchy Toyoty oczywiście będą miały wpływ różne inne czynniki, jak sprzedaż ich aut, poczynania konkurencji, która też już ma hybrydy w ofercie, też ich dotknie obniżka akcyzy i być może obniżą ceny (lub nie bo ich inne opłaty pójdą w górę) i pewnie wiele innych. Jednym słowem - pożyjemy, zobaczymy.

Mam info bezpośrednio z TMP, z dniem 01.01.2020 cena na rav4 hybryd zostaje obniżona o około 7% dla samochodów które wjechały do Polski po 01.01.2020.
Dealerzy mają już szczegółowe informacje, a ceny na stronie www zostaną zmienione w najbliższym czasie.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 04 Stycznia 2020, 09:15:17 »
Mam info bezpośrednio z TMP, z dniem 01.01.2020 cena na rav4 hybryd zostaje obniżona o około 7% dla samochodów które wjechały do Polski po 01.01.2020.
Dealerzy mają już szczegółowe informacje, a ceny na stronie www zostaną zmienione w najbliższym czasie.
Już są.
https://pdf.sites.toyota.pl/spec-rav4-2020.pdf

Najwyższa wersja: Executive Hybrid 4x4 w dniu 8 stycznia 2019 r kosztowała: 179 900 pln.
Teraz (1 stycznia 2020) od ceny odejmując te 7,3% wychodzi jakieś: 172 330 pln.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #174 dnia: 04 Stycznia 2020, 12:35:12 »
Najwyższa wersja: Executive Hybrid 4x4 w dniu 8 stycznia 2019 r kosztowała: 179 900 pln.
a teraz wg cennika 185 900 czyli w ciagu roku poszlo 6k do gory - a ostatnia podwyzka 1k (bo kilka dni temu bylo 184 900) wraz z wprowadzeniem eko bonusu...

ale i tak fanie bo cena koncowa nizsza i kolo zapasowe, Android Auto i Apple CarPlay w standardzie...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2020, 12:36:55 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline jsz77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 09 Stycznia 2020, 23:17:17 »
Ktoś już próbował podchodzić do tych żółtych żarówek podświetlenia wnętrza/ bagażnika? W sensie wymiany na LED, bo to rzeczywiście wygląda żenująco  <zalamka>

Kupiłem z ALI zestaw i zmieniłem na LED Blue - wygląda ok.
Wymieniłem też podświetlenie w lusterkach na ten sam LED>

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 13 Stycznia 2020, 15:15:50 »
Dokładał ktoś do RAV4 chlapacze przednie i tylnie?  Jestem ciekaw jakie są spostrzeżenia  i czy warto je montować.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 13 Stycznia 2020, 17:44:30 »
Dokładał ktoś do RAV4 chlapacze przednie i tylnie?  Jestem ciekaw jakie są spostrzeżenia  i czy warto je montować.

Warto warto. W szczególności jak masz lakierowane progi i zderzak. Cały syf z pod kół nie leci na lakier. Ps. Według mnie, Ravka wygląda fajnie z chlapaczami

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 13 Stycznia 2020, 17:45:57 »
a teraz wg cennika 185 900 czyli w ciagu roku poszlo 6k do gory - a ostatnia podwyzka 1k (bo kilka dni temu bylo 184 900) wraz z wprowadzeniem eko bonusu...

Ciekawe jak będzie liczony ten EkoBonus, jeżeli mam zamówiony samochód z ustalona cena w 2019r i planowany odbiór na marzec 2020 to będzie liczony bonus od ceny ustalonej z dilerem? :o

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 13 Stycznia 2020, 20:35:36 »
Ciekawe jak będzie liczony ten EkoBonus, jeżeli mam zamówiony samochód z ustalona cena w 2019r i planowany odbiór na marzec 2020 to będzie liczony bonus od ceny ustalonej z dilerem?

Pewnie nie policza - jak zmawiales to nie bylo Eko-Bonusu i w umowie jest cena wpisana. To jest tak jak odbierasz a cena np. wzrosla to i tak obowiazuje Ciebie ta z umowy ..... No chyba ze pojda na reke.... a jak nie to zrezygnowac - stracic zaliczke - i kupic na nowo  :grin: - byloby na pewno taniej....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl