Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 162952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #255 dnia: 29 Lutego 2020, 23:15:39 »
Orientujecie sie czy ponizsza sprawa dotyczy rowniez modeli Europejskich?

https://youtu.be/Au6TQBEKjHw

Ostatnio jak mi się zapaliła rezerwa pojechałem na stację i weszło mi prawie 45l jak na 55l bak myślę, że jest w normie. Tam mówią o 14 galonowym zbiorniku gdzie wchodzi około 8 galonów przy rezerwie a to znaczna różnica. 1 galon to niespełna 4l.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #256 dnia: 29 Lutego 2020, 23:35:15 »

Nigdy nie miałem z tym problemów, maksymalne tankowanie - niecałe 51 litrów.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: 01 Marca 2020, 08:48:57 »
Ponawiam pytanie. Czy z tyłu macie podświetlenie na nogi pasażerów? W wersji Selection.

Offline damdam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 01 Marca 2020, 12:00:14 »
Ponawiam pytanie. Czy z tyłu macie podświetlenie na nogi pasażerów? W wersji Selection.
niezbyt często siedzę z tyłu, ale wydaje mi się, że nie mam w Selection

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 01 Marca 2020, 15:13:27 »

To jest na rynku US i CA, gdzie są mocniejsze i "szybsze" pompy w dystrybutorach paliwa. Podobnie jak wadliwy blok silnika (chyba blok) mogący spowodować wycieki płynu chłodniczego - coś spierdzieliło im się na linii produkcyjnej.

Marcelon

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: 01 Marca 2020, 16:46:24 »
niezbyt często siedzę z tyłu, ale wydaje mi się, że nie mam w Selection
Dzisiaj sprawdziłem. W wersji selection nie mam oświetlenia tylnych nóg. Tylko przód w niebieskim nastrojowym

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 08 Marca 2020, 23:06:09 »
1. Wieczorem przy otworzeniu auta z pilota powinny włączać się światła
2. Pamięć lusterek powinna przede wszystkim być. I być sprzężona z pamięcią foteli.
3. Po zatrzymaniu auta (gdy wcześniej podczas jazdy zostaną zablokowanie drzwi), pasażer z tyłu ciągnąc za klamkę powinien móc sobie je odblokować i otworzyć. A nie czekać, aż kierowca odblokuje wszystkie, czy szukać po ciemku dźwigni do otwierania.
4. Brak podświetlenia przycisków w podsufitce.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #262 dnia: 09 Marca 2020, 10:21:29 »
Po zatrzymaniu auta (gdy wcześniej podczas jazdy zostaną zablokowanie drzwi), pasażer z tyłu ciągnąc za klamkę powinien móc sobie je odblokować i otworzyć. A nie czekać, aż kierowca odblokuje wszystkie, czy szukać po ciemku dźwigni do otwierania.
Można przestawić na otwieranie/zamykanie drzwi w zależności od wybranego "biegu" (otwarcie na P, zamkniecie na pozostałych) w opcjach samochodu.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 09 Marca 2020, 10:46:15 »
Można przestawić na otwieranie/zamykanie drzwi w zależności od wybranego "biegu" (otwarcie na P, zamkniecie na pozostałych) w opcjach samochodu.

Tak, to wygrzebałem. Bardziej chodzi mi o sytuację, gdy podrzucam dzieciaki do szkoły: zatrzymuję się, one wskakują z plecakami, ja ruszam. W takiej sytuacji już lepiej szukać przycisku, niż przełączać na Parking.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: 10 Marca 2020, 20:46:36 »
Mam wersję komfort z pakietem style, ponieważ nie lubię skóry na fotelach poza tym szkoda mi kasy na bajery i gadżety ,a i tak połowy z tego co jest nie używam. W nowym modelu renomę psuje wszystko co jest montowane w Polsce czyli alarm i przednie czujniki parkowania ( uparła się na nie moja żona :)). Podobno firma należąca do kogoś z rodziny prezesa TMP produkuje te alarmy i są obowiązkowe jak kawa i wuzetka w "Misiu". Co do wyposażenia fabrycznego brakuje  podgrzewanych foteli w siedzeniach z materiału ( w poprzednim modelu w w wersji Prestige było). Natomiast napęd i komfort jazdy w porównaniu z poprzednim modelem jest rewelacja. :-)
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 10 Marca 2020, 22:14:48 »
Mam wersję komfort z pakietem style, ponieważ nie lubię skóry na fotelach poza tym szkoda mi kasy na bajery i gadżety ,a i tak połowy z tego co jest nie używam. W nowym modelu renomę psuje wszystko co jest montowane w Polsce czyli alarm i przednie czujniki parkowania ( uparła się na nie moja żona :)). Podobno firma należąca do kogoś z rodziny prezesa TMP produkuje te alarmy i są obowiązkowe jak kawa i wuzetka w "Misiu". Co do wyposażenia fabrycznego brakuje  podgrzewanych foteli w siedzeniach z materiału ( w poprzednim modelu w w wersji Prestige było). Natomiast napęd i komfort jazdy w porównaniu z poprzednim modelem jest rewelacja. :-)

Nikt nie każe zakładać alarmu jest to opcja dodatkowa. Druga sprawa, że jest to alarm produkcji włoskiej. Kolejna to, to że najnowsza wersja alarmu ma większy zasięg i działa przyzwoicie. Przy codziennym użytkowaniu od końca listopada, nie rozbroił się tylko 2 razy i z tego co udało mi się zaobserwować to przy najniższych temperaturach (być może to zbieg okoliczności). Czy ochroni auto przed złodziejem? Przed amatorem na pewno, przed profesjonalistą na pewno nie ale tu żaden alarm nie jest dla takiego przeszkodą.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #266 dnia: 11 Marca 2020, 12:13:12 »

Nikt nie każe zakładać alarmu jest to opcja dodatkowa. Druga sprawa, że jest to alarm produkcji włoskiej. Kolejna to, to że najnowsza wersja alarmu ma większy zasięg i działa przyzwoicie. Przy codziennym użytkowaniu od końca listopada, nie rozbroił się tylko 2 razy i z tego co udało mi się zaobserwować to przy najniższych temperaturach (być może to zbieg okoliczności). Czy ochroni auto przed złodziejem? Przed amatorem na pewno, przed profesjonalistą na pewno nie ale tu żaden alarm nie jest dla takiego przeszkodą.

Jest obowiazkowy -w każdym razie u dealera od którego ja kupowałem. Nie chciałem tego alarmu, bo mam podobny w Hiluxie ponieważ uzbrajał mi się bez powodu, poza tym opinie mechaników z Toyoty były również niepochlebne. Co do tego w Ravce na razie jest ok. Podobno te nowe są ulepszone? Mam tylko dodatkowo kartę  przy pilocie. Zasięg jest mega duży przez ścianę i zamknięte okna z pokoju rozbroję alarm w aucie który stoi 50 m od domu.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 11 Marca 2020, 16:00:57 »
Mnie nikt do zakładania alarmu nie zmuszał i takowego nie posoadam.

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Marca 2020, 08:22:24 »
Alarm oczywiście nie jest obowiązkowy, ale że był w promocji, to sobie zażyczyłem. Czy dobrze zrobiłem, nie wiem, na razie działa, chociaż obsługa do łatwych nie należy. Szczególnie to wstukiwanie kodu, czy osobny pilot, bez którego nie uruchomi się podobno silnika. Czyli jeśli na mrozie albo ze starości padnie bateria w tym pilocie, to jesteśmy uziemieni. Trzeba zabezpieczyć się w zapasową. Dlaczego producent nie podpina się do głównego pilota nie wiem - pewnie nie potrafią.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 12 Marca 2020, 08:25:11 »
Ktoś tu pisał że można zakodować alarm w kluczyku. Można coś więcej napisać? Osobiście jestem tak zirytowany tym alarmem że z chęcią bym to zrobił.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl