Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #450 dnia: 06 Listopada 2020, 21:09:10 »
Ale trochę kiepskie porównanie RAV4 hybrid 218 vs. Tiguan 1.5 TSI 150. Ja się zastanawiałem nad Kodiaq 2.0 TSI 190, ale spalanie i napęd hybrydowy mnie skutecznie przekonały. Poza tym w kodiaqu wymiana oleju w DSG, wymiana oleju w haldexie (4x4)... Tu jednak czynności serwisowych jest mniej. Za to oczywiście wszystkie haczyki, lampki, parasolki to na korzyść Skody. Ale co mi z haczyków jak się DSG wysypie

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Kodiaq fajne auto ale z 2.0 TSI 12+l/100km wciągnie z lekka noga.
1.5 TSI w tych autach to trochę słabo i dodatkowo suche sprzęgło w DSG do mnie nie przemawia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #451 dnia: 06 Listopada 2020, 22:30:01 »
Wy jeździliście Kodiaq"iem? Ten ociosany klocek to fajne auto? Dzięki, ja wysiadam.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ravkod

• Początkujący
« Odpowiedź #452 dnia: 07 Listopada 2020, 16:42:03 »
Witam wszystkich,
Też stoję przed zakupem samochodu i waham się między Kodiaqiem właśnie i Rav4. Oba auta fajne, Kodiaq ma prostszą bryłę, ale czy brzydszy? Kwestia gustu.
W toyocie na pewno na plus wygodne i bardziej miękkie siedzenia, oszczędny układ napędowy, wygląd zewnętrzny.
Wnętrze Kodiaqa sprawia wrażenie bardziej przestronnego, można go też lepiej doposażyć (tutaj toyota nie rozpieszcza).
Silnik TSI 190 KM bardzo przyjemnie się zbiera, skrzynia ładnie pracuje (sprzęgło jest mokre) i przy kick downie zachowuje się w klasyczny sposób, nie jak skuter - znowu kwestia gustu.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #453 dnia: 07 Listopada 2020, 16:57:49 »
Witam wszystkich,
Też stoję przed zakupem samochodu i waham się między Kodiaqiem właśnie i Rav4. Oba auta fajne, Kodiaq ma prostszą bryłę, ale czy brzydszy? Kwestia gustu.
W toyocie na pewno na plus wygodne i bardziej miękkie siedzenia, oszczędny układ napędowy, wygląd zewnętrzny.
Wnętrze Kodiaqa sprawia wrażenie bardziej przestronnego, można go też lepiej doposażyć (tutaj toyota nie rozpieszcza).
Silnik TSI 190 KM bardzo przyjemnie się zbiera, skrzynia ładnie pracuje (sprzęgło jest mokre) i przy kick downie zachowuje się w klasyczny sposób, nie jak skuter - znowu kwestia gustu.
Nie zapominaj, że Kodiaq ma rozstaw osi większy od rav 10 cm, co wyraźnie czuć w kabinie, ale na obronę ravki - wnętrze Toyoty zdecydowanie do ciasnych nie należy.
Napęd może brzmi lepiej w Skodzie, ale to napęd Toyoty katapultuje auto do przodu dzięki elektrykom.
Gdybym mógł wziąłbym Skodę z napędem Toyoty

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #454 dnia: 08 Listopada 2020, 20:33:45 »
Ale trochę kiepskie porównanie RAV4 hybrid 218 vs. Tiguan 1.5 TSI 150. Ja się zastanawiałem nad Kodiaq 2.0 TSI 190, ale spalanie i napęd hybrydowy mnie skutecznie przekonały. Poza tym w kodiaqu wymiana oleju w DSG, wymiana oleju w haldexie (4x4)... Tu jednak czynności serwisowych jest mniej. Za to oczywiście wszystkie haczyki, lampki, parasolki to na korzyść Skody. Ale co mi z haczyków jak się DSG wysypie

Niby słusznie, że 1.5 TSI 150KM ma się nijak do 2.5 218KM hybrydy, ja jednak porównywałem auta z podobnej półki cenowej. Niestety (a może na szczęście) 2.0 TSI w Tiguanie to jakieś 20k wyżej od budżetu jaki miałem na zakup. Ponadto DSG mnie nie przekonuje, wolał bym manual, jednak w 2.0 go nie ma. Ale tak naprawdę przekonała mnie jazda próbna hybrydową RAVką, po godzinie jazdy różnymi drogami (eSka, miasto, dobra i kiepska nawierzchnia) - wyszedłem zakochany. Jeszcze jedno - jak bym miał te 20k więcej to obecnie też bym zamówił RAV4 tyle że AWD i w wyższym wariancie. 
Trochę odeszliśmy od tematu wątku ;-), może moderator nie zauważy ;-), bo tu miało byc o poprawkach w RAVce, a nie o Tiguanach vel Kodiakach.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2020, 20:47:39 wysłana przez Markid »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #455 dnia: 08 Listopada 2020, 20:43:32 »
Witam wszystkich,

Pienie opisałeś. Bryła oczywiście kwestia gustu. Z podwoziem nie ma żartu bo wieśwagen nie potrafi co japońszczyzny robią dokładnie i to bardziej że wieśwageny myślą "a to pójdzie po cichu byle nikt nie dowie o awarii póki kończy się gwarancja"   :grin: :grin: :grin:

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: 09 Listopada 2020, 09:26:46 »
Czy w Waszych autach mówię o hybrydzie. Czuć po włączeniu auta na zimno, kiedy odpali się silnik takie lekkie szarpnięcie po włączeniu skrzyni na "D"? I czy w czasie jazdy jednak jest wyczuwalne kiedy z elektryka włącza się napęd spalinowy (również lekkie szarpnięcie)?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 09 Listopada 2020, 09:31:20 »
Tak.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #458 dnia: 09 Listopada 2020, 09:33:15 »
Trochę szarpnie. Nie ma co się przejmować. Ostatnio długo na parku stałem. Dziwne wibracje byly, ale skoro Rowana Atkinsona tam zamknęli pod maską, to nie ma się co dziwić, że żarty z toyociarzy robi ;).

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: 09 Listopada 2020, 09:58:59 »
Ufff chciałem się upewnić, dzięki Panowie.

Te wibracje nie są jakieś mocne, czy uciążliwe. Jak macie podobnie, to widocznie tak musi być.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #460 dnia: 09 Listopada 2020, 10:05:15 »
Watek odnosnie przeskoku po wrzuceniu na D jest  na forum Camry. Okazuje sie ze po dluzszym postoju na chlodzie tak sie dzieje. I jest to normalne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #461 dnia: 09 Listopada 2020, 19:14:03 »
Tez mam lekkie szarpnięcie jak z rana przełączam z P na D (auto w garażu) choć powiem szczerze ze to lekkie szarpnięcie mi odpowiada bo czuje ze hybryda jest gotowa do jazdy ;-)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #462 dnia: 10 Listopada 2020, 18:50:50 »
U mnie nic takiego nie zauważyłem, może nie zwróciłem uwagi

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #463 dnia: 10 Listopada 2020, 21:42:56 »
To raczej normalne jednak silnik przy rozruchu wytwarza drgania/wibracje, do tego zmiana naprężeń przy zmianie biegu itp.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 21:45:40 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #464 dnia: 11 Listopada 2020, 15:25:05 »
A jak zmieniasz biegi?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl