Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #465 dnia: 11 Listopada 2020, 16:55:54 »
A jak zmieniasz biegi?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
W sensie? I czy do mnie bo jeśli tak, to jak w... Automacie zawsze po zatrzymaniu i zdecydowanym ruchem. Na P jak parkuję, na D jak jak do przodu, lub jak chcę do tyłu to na R

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 16:57:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #466 dnia: 11 Listopada 2020, 17:23:50 »
A jak zmieniasz biegi?

W sensie? I czy do mnie bo jeśli tak, to jak w... Automacie zawsze po zatrzymaniu i zdecydowanym ruchem. Na P jak parkuję, na D jak jak do przodu, lub jak chcę do tyłu to na R
Tak do Ciebie. Biegów nie zmienisz tylko kierunek  jazdy.  I akurat w tym aucie  biegów nie ma. To nie DSG na przykład

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #467 dnia: 11 Listopada 2020, 18:05:17 »
No to błysnąłes W życiu bym nie wpadł że te biegi, przełożenia nie istnieją Teraz  czym prędzej musisz powiadomić toyotę,  by w mojej instrukcji nie używała zwrotu "automatyczna skrzynia biegów Direct shift cvt, bo taka jest w mojej rav4. Ba, do tego piszą takie rzeczy, że nie dość że mam fizyczny bieg do ruszania i przyspieszania, to jeszcze następnych 8 wirtualnych, o wstecznym I "kole od roweru " nie wspomnę, cytując klasyka.
A na serio, jak myślisz,  na pasie, przy zmianie po twojemu  "kierunku jazdy"  przeciążeń nie ma?
Dzięki za "cenne" wskazówki i poprawienie nastroju.
Zobacz, te nieuki też ciągle o biegach w mojej CVT, gamonie jedne. " system sterowania zmianą biegów w odpowiednim momencie przełącza się z przekładni zębatej na naped pasowy"  no normslnie niedouxzeni jacys :)
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt
Edit: wiem, wiem, że ta moja  jest nieco inna niż w hybrydzie, ale łaskawie  pozwól, że dalej będę używał zwrotu bieg, mając na myśli przód lub tył ew. Park.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 18:18:25 wysłana przez Krisman »

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #468 dnia: 11 Listopada 2020, 20:11:30 »
Jak masz  cvt to tez nie masz biegów takich tradycyjnych. Masz przełożenie bezstopniowe. Sposób realizacji jest mniej istotny. Używasz określenia biegi,a tych nie ma

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #469 dnia: 11 Listopada 2020, 22:50:10 »
No to podaj mi definicję "biegu" w samochodzie :) Bo tym tropem idąc, to w moim drugim aucie też nie mam biegów, są za to przełożenia  w skrzyni z mechanizmem przekładni zębatej i to aż sześć +r i n :D
A w naszej Mazdzie znowu przekładnię planetarną mamy.
Dobra dajmy już spokój czepiania się słówek :)
Nie mam cvt a direct shift cvt, to jednak duża różnica :)
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 22:56:55 wysłana przez Krisman »

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #470 dnia: 12 Listopada 2020, 10:15:38 »
są za to przełożenia  w skrzyni z mechanizmem przekładni zębatej i to aż sześć
I to właśnie są biegi.Tam gdzie możesz wybrać przełożenie lub robi to automatyka za Ciebie,mamy do czynienia z biegami (tak się przynajmniej wydaje),a tam gdzie masz zmianę bezstopniową to trudno  określić na jakim "biegu" jedziesz. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #471 dnia: 12 Listopada 2020, 14:31:48 »
Na biegu wstecznym lub do przodu, chyba że bardzo pijany, to może być trudno

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #472 dnia: 12 Listopada 2020, 23:52:45 »
Ja mam postulat do producenta Toyota (a właściwie to do wszystkich producentów):
denerwuje mnie jedna rzecz jeśli chodzi o używanie telefonu w samochodzie - zupełnie inne ekrany i obsługa opcji telefonicznych przy połączeniu telefonu z samochodem po BT (na krótkich trasach zwykle nie podłączam telefonu po USB i nie używam AA) w stosunku do podłączenia przez Android Auto.
Producenci samochodów mogli by to ujednolicić, a tak to co samochód to inaczej działa szukanie nr., przeglądanie historii, itd. a swoją drogą w AA jeszcze inaczej.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #473 dnia: 13 Listopada 2020, 22:22:07 »
Samochód mam 3 dni i przejechałem 600 km. Strasznie wkurza mnie brak podświetlenia przycisków w drzwiach i przycisków do oświetlenia wnętrza na podsufitce. Toyota zachowała się w tym względzie strasznie dziadowsko.  daje się to we znaki zwłaszcza przy takich krótkich dniach jak teraz. Wyciszenie silnika też mogłoby być trochę lepsze, ale nie ma tragedii. Poza tym nie mogę się nacieszyć, jazda naprawdę jest super. Spalanie pół na pół drogi krajowe i miasto 5,1.

Offline Egis

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #474 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:34:04 »
Samochód mam 3 dni i przejechałem 600 km. Strasznie wkurza mnie brak podświetlenia przycisków w drzwiach i przycisków do oświetlenia wnętrza na podsufitce. Toyota zachowała się w tym względzie strasznie dziadowsko.  daje się to we znaki zwłaszcza przy takich krótkich dniach jak teraz. Wyciszenie silnika też mogłoby być trochę lepsze, ale nie ma tragedii. Poza tym nie mogę się nacieszyć, jazda naprawdę jest super. Spalanie pół na pół drogi krajowe i miasto 5,1.

https://aliexpress.ru/item/1005001657255865.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.274233edfBMhWL&sku_id=12000017013611016

Offline Elwojtas

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota RAV4 IV
« Odpowiedź #477 dnia: 18 Lutego 2024, 19:34:28 »
Witam chciałbym odświeżyć temat. Noszę się z zamiarem zakupu używanego samochodu. Interesuje mnie rocznik 2020 do 2022, w związku z tym pytanie.  Czy zmiany poliftingowe były na tyle istotne, by celować w roczniki poliftingowe? 

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #478 dnia: 18 Lutego 2024, 19:44:42 »
Czy zmiany poliftingowe były na tyle istotne, by celować w roczniki poliftingowe?�

Zmiany poliftingowe są na tyle istotne, że ja bym celował w najnowszą czyli tą, która wejdzie w roku 2025....
A na poważnie, piąta generacja, silnik i przkładnia te same.
Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytania co potrzebujesz:
4x4 czy wystarczy FWD
plug-in - też większa moc
i te wszystkie dodatki jak: pdgrzewane fotele, kierownica, światła LED itd...
Dla mnie nawiażniejsze było 4x4, reszta mniej więc kupiłem C+S

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #479 dnia: 18 Lutego 2024, 19:57:44 »
W tych rocznikach chyba nie było istotnych zmian, więc chyba bez różnicy. Najistotniejszą było wprowadzenie nowej stacji multimedialnej i zegarów, ale to było w 2023

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl