Autor Wątek: RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)  (Przeczytany 32874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JohnnyBlazePL

• Prawie Toyot
RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)
« dnia: 30 Października 2019, 12:16:15 »
RAV 4 hybryda vs CX-5 w benzynie 2,5 (194 KM) - czy ktoś stał przed podobnym dylematem, albo porównywał oba auta? Co przemawia za jedną, bądź drugą opcją? Cena praktycznie identyczna. Jutro idę na jazdy testowe, ale chciałbym zebrać jak najwięcej informacji - bo na jeździe nie wychwycę wszystkiego.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2019, 12:22:19 »
RAV4 hybrid mniej pali po mieście niż Cx-5 reszta to kwestia gustu wyglądu.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2019, 12:52:41 »
[...]reszta to kwestia gustu wyglądu.
Myślę, że tak. W zależności kto na co zwraca uwagę.
Jutro idę na jazdy testowe, ale chciałbym zebrać jak najwięcej informacji - bo na jeździe nie wychwycę wszystkiego.
A gdzie planujesz ewentualnie kupić Mazdę?
Ostrzegam przed: https://www.wykop.pl/link/5118423/moja-przygoda-z-naprawa-w-aso-mazda-matsuoka-motor-lublin/

Offline KKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2019, 14:29:46 »
Miałem podobny dylemat.
Jeździłem CX-5 2.0 i 2.5 benzyna. Obie wersje dla mnie są nieakceptowalnie głośne w kabinie na wysokich obrotach. Dlatego zdecydowałem się na RAV 4. Zobacz sobie też jak w CX-5 zachowuje się napęd 4x4 . Jest sporo filmików na YT gdzie mazda raczej kiepsko wypada w takich testach.
Ale wnętrze / materiały/ skóra na fotelach jest w CX-5 wg. mnie znacznie lepszej jakości niż w RAV-4.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2019, 16:22:50 »
Cx-5 ma sporo mniejszy bagażnik.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2019, 16:42:01 »
Co przemawia za jedną, bądź drugą opcją?
Takie pytanie lepiej zadać na forum niezaleznym np. Autogalerii, bo na forach miłosników danej marki odpowiedzi nie będą obiektywne, bo każdy będzie wychwalał samochód który kupił.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2019, 17:02:44 »
Myślałem, że to jest forum użytkowników, a nie miłośników Toyoty.
Ja zdecydowanie nie zaliczam się do miłośników :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2019, 17:48:10 »
Ja zdecydowanie nie zaliczam się do miłośników
Obawiam sie , że jesteś tutaj w mniejszości :o

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2019, 18:15:32 »

Ja zdecydowanie nie zaliczam się do miłośników
Obawiam sie , że jesteś tutaj w mniejszości :o
A ja kim jestem skoro zalozylem watek o tym "co producent powinien poprawic" ?  :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Października 2019, 12:31:40 »
Z minusów to ten słynny ocynk mazdy, + cały czas jest w samej czołówce najczęściej kradzionych aut.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Października 2019, 16:58:54 »
Jeżeli chodzi o kradzieże to z Toyotą sytuacja jest podobna.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Października 2019, 19:48:23 »
Ale kradną w większości corolle. Poza tym kradzież samochodów spadła i to bardzo w ostatnich latach. Teraz najczęściej kradnie się samochody premium i droższe. Poza tym od kradzieży nie uchronisz dla tego warto mieć solidne AC.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2020, 10:33:58 »
Wiem temat z przed 100 lat ale nie znalazłem ciekawszego miejsca żeby napisać moje wątpliwości.

Czekam nadal na realizację mojego zamówienia, odbiór maj/czerwiec. W ubiegłym tygodniu miałem na weekend Skode Kodiaq 2.0 tdi 150km 4x2 w wersji STYLE z kilkoma dodatkami. Obecnie wyceniona na 144000zł do odbioru od zaraz.

I wiem głównym powodem dlaczego zdecydowałem się na RAV Hybrid był właśnie hybrydowy napęd i wygląd ogólny. Ale im więcej czytam o oszczędnościach i brakach wybranej wersji Selection (exequtive nie potrzebuję) tym więcej mam wątpliwości. Do tego wybrałem Toyotę z uwagi na słyszaną bezawaryjność a przeglądając forum rav4world.com można zacząć wątpić.

Kodiaq ma diesla którego nie chciałem (dwumasa, wtryski, dpf, skrzynia dsg, wszystko to się lubi psuć) ale pod względem dopieszczenia użytkownika mam wrażenie że zostawia RAV4 2 klasy za sobą. Mimo napędu jest cichszy (klejone przednie szyby), gdzie RAV4 w hybrydzie jest subiektywnie głośne (mam wstępną wycenę wygłuszenia RAV4 ze zdjęciami jak warsztat wygłuszał już ten model) i powiem że po rozbiórce podłogi jest goła blacha, 0 wyciszenia to samo tyczy się drzwi.

System inforozrywki. Tutaj nie będę kopał leżącego. W Skodzie z dużą nawigacją i wirtualnym kokpitem mamy wszystko. W RAV4 ten kwadratowy tablet wygląda co najwyżej zwyczajnie, np w takim Highlanderze którego niestety w EU nie mamy jest to lepiej wkomponowane w zegary. O środkowym wyświetlaczu nie ma co pisać. Rozdzielczość z kamer słaba.

Oświetlenie wnętrza w RAV4 wiemy jak to wygląda, ogólnie słabo (brak podświetlenia przycisków to już żenada), i trzeba wymieniać na początek żarówki na LED itp. W Skodzie ambient led w środku, do tego podświetlane zewnętrze w full ledzie. W bagażniku łącznie 4 źródła światła. W RAV4 jedna zwykła żarówka.

Podsumowując RAV4 Selection kosztuje mniej więcej 172k, nie mało. Odbierając auto na dzień dobry, wymieniasz żarówki na LED (ma mi to zrobić salon, taka umowa). Do tego wymieniasz panel podświetlenia sterowania szyb. Niestety górnego (gdzie sterujemy światłami we wnętrzu) na tą chwilę nie ma pomysłu jak to szybko podświetlić. Dajesz auto na wyciszenie, obecnie koszt koło 4k. Napisałem to tutaj, bo żona nie zrozumie (jest zakochana w RAV4 po wspólnym weekendzie) a mnie naszły wątpliwości. Bo niestety nie czuję się dopieszczony w tym samochodzie ;-) rażą mnie te oszczędności, a może to taka filozofia japońska.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2020, 10:48:10 »
Podsumowując RAV4 Selection kosztuje mniej więcej 172k, nie mało. Odbierając auto na dzień dobry, wymieniasz żarówki na LED (ma mi to zrobić salon, taka umowa). Do tego wymieniasz panel podświetlenia sterowania szyb. Niestety górnego (gdzie sterujemy światłami we wnętrzu) na tą chwilę nie ma pomysłu jak to szybko podświetlić. Dajesz auto na wyciszenie, obecnie koszt koło 4k. Napisałem to tutaj, bo żona nie zrozumie (jest zakochana w RAV4 po wspólnym weekendzie) a mnie naszły wątpliwości. Bo niestety nie czuję się dopieszczony w tym samochodzie ;-) rażą mnie te oszczędności, a może to taka filozofia japońska.
to ciekawe skad sie bierze ta cena i taki dlugi okres oczekiwania na auto, bo klient tylko za, jak to ladnie  nazwales, "filozofie japonska" nie placilby takich pieniedzy, gdy konkurencja mocna i oferuje wiecej za mniej...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl