Autor Wątek: RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)  (Przeczytany 32894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Grudnia 2020, 20:36:18 »
wiele innych

Masakra. Zastanawiałem się nad Superbem 2.0TDI 190KM i odrzuciłem właśnie za usterkowość. Z drugiej strony jak przejrzysz grupy RAV4 hybrid na fb to jest kilku narzekających ludzi na auta z początku produkcji

Offline bielux

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Grudnia 2020, 21:05:00 »
moja skoda ma też zalety, np dobrze działające systemy wsparcia kierowcy jak aktywny tempomat, asystent pasa ruchu, hamowanie awaryjne, bardzo dobre oświetlenie ledowe. Zużycie paliwa też bardzo małe, dynamika dobra. Ale jak tylko wsiadam do tego auta i słyszę te wszystkie stuki , puki, wibracje, klekotanie, szarpanie itp. to automatycznie mam ochotę zepchnąć to auto ze skarpy. Auto jak auto, ma prawo się "zepsuć" ale od tego jest gwarancja, żeby te sprawy poprostować. To w skodzie nie działa. Ja już ich klientem nie będę.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Grudnia 2020, 23:16:45 »
moja skoda ma też zalety, np dobrze działające systemy wsparcia kierowcy jak aktywny tempomat, asystent pasa ruchu, hamowanie awaryjne, bardzo dobre oświetlenie ledowe. Zużycie paliwa też bardzo małe, dynamika dobra. Ale jak tylko wsiadam do tego auta i słyszę te wszystkie stuki , puki, wibracje, klekotanie, szarpanie itp. to automatycznie mam ochotę zepchnąć to auto ze skarpy. Auto jak auto, ma prawo się "zepsuć" ale od tego jest gwarancja, żeby te sprawy poprostować. To w skodzie nie działa. Ja już ich klientem nie będę.
Jesli myslisz ze ASO Toyoty dziala inaczej to jestes w bledzie. Ale fakt, RAV4 to dopracowany model bez wiekszych usterek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2020, 23:25:41 wysłana przez klaudiusz »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Grudnia 2020, 00:13:25 »
Ja akurat wiem, że działa inaczej. Przez kilkanaście lat jestem użytkownikiem Toyoty, Skody, VW a przez to również bywam w serwisach tych marek. Najsłabiej jest właśnie w VW, potem Skoda, długa przerwa i Toyota. I fakt, że trochę zależy to od konkretnego salonu, ale nawet w najsłabszej Toyocie, jaką trafiłem i tak było lepiej niż w najlepszym VW.

Tutaj np. taki przykład podejścia różnych marek do zapytania dziennikarzy (jest i Toyota i VW): https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8046326,poduszka-powietrzna-takata-samochod-wada-serwis-toyota-honda-mazda-nissan-mitsubishi-jeep-wideo.html
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2020, 00:17:02 wysłana przez wściekła mysz »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Grudnia 2020, 08:54:34 »
To mnie zaskoczyłeś. Bo pod koniec 2019 (przed zakupem RAV4) testowałem Kodiaq 2.0 tdi 150km DSG suche sprzęgło i nie słyszałem niepokojących dźwieków, za to spalanie w mieście 12l. Znajomi mają Tiguana rocznik 2018 też ten sam układ napędowy i 0 problemów od początku, obecny przebieg około 60000km.

Za to w RAV4 środkowa konsola, zbudowana jak w Fiacie. Plastiki tandetne i trzeszczą. Dopiero po kilku zabiegach podklejania taśmą materiałową, 70% dźwięków zniknęło. Ale przy takiej konstrukcji i jakości materiałów, nie da się wyeliminować ich w 100%. Dodatkowo słupki A są luźno zamocowane u dołu (wersja JBL) i nie wiem czy tak ma być czy to przy montażu tweeterów źle założyli. Do tego doszło dziwne pukanie od strony kierowcy albo drzwi albo słupek A, może coś pod kokpitem, ciężko zdiagnozować bo dżwięk choć głośny to pojawia się tylko przy przechyłach nadwozia (te bajki o jego sztywności). W drzwiach przednich coś grzechocze przy zamykaniu i ostatnio pojawiły się słyszalne drżenia ze słupka B. A i od nowości ciągłe dźwięki dochodzące z bagażnika.

Wiem wiem, pierdółki ale przy nowym aucie, nie powinny one mieć miejsca. To nie Renault Clio w końcu. Czekam na serwis, umówiony na 28-12-2020, ale czy sobie poradzą. Czas pokaże.

Na szczęście auto ma więcej plusów. Ale o plusach to już pisaliśmy nie raz ;-)
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2020, 08:59:58 wysłana przez Skylog »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Grudnia 2020, 09:30:05 »
Z tymi osłonami słupków A, to przed chwilą sprawdzałem i sa zamocowane i u dołu. Ruszają się lekko na boki, ale to co Ty napisałeś,  to chyba coś skopane przy wymianie głośników masz.
No chyba, że Ci właśnie o ten lekki ruch chodzi (monolit to nie jest :) )
Za to tunel u mnie to wręcz monolit, zero dźwięków I aż przez to do tej pory nie założyłem tej diody, by tego nie skopać. ;)
Jeśli montowałeś  podświetlenie klamek to tu może być  przyczyna grzechotania,  kabelki/kostki.
Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2020, 09:38:00 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Grudnia 2020, 13:55:59 »
To mnie zaskoczyłeś. Bo pod koniec 2019 (przed zakupem RAV4) testowałem Kodiaq 2.0 tdi 150km DSG suche sprzęgło i nie słyszałem niepokojących dźwieków, za to spalanie w mieście 12l. Znajomi mają Tiguana rocznik 2018 też ten sam układ napędowy i 0 problemów od początku, obecny przebieg około 60000km.

Za to w RAV4 środkowa konsola, zbudowana jak w Fiacie. Plastiki tandetne i trzeszczą. Dopiero po kilku zabiegach podklejania taśmą materiałową, 70% dźwięków zniknęło. Ale przy takiej konstrukcji i jakości materiałów, nie da się wyeliminować ich w 100%. Dodatkowo słupki A są luźno zamocowane u dołu (wersja JBL) i nie wiem czy tak ma być czy to przy montażu tweeterów źle założyli. Do tego doszło dziwne pukanie od strony kierowcy albo drzwi albo słupek A, może coś pod kokpitem, ciężko zdiagnozować bo dżwięk choć głośny to pojawia się tylko przy przechyłach nadwozia (te bajki o jego sztywności). W drzwiach przednich coś grzechocze przy zamykaniu i ostatnio pojawiły się słyszalne drżenia ze słupka B. A i od nowości ciągłe dźwięki dochodzące z bagażnika.

Wiem wiem, pierdółki ale przy nowym aucie, nie powinny one mieć miejsca. To nie Renault Clio w końcu. Czekam na serwis, umówiony na 28-12-2020, ale czy sobie poradzą. Czas pokaże.

Na szczęście auto ma więcej plusów. Ale o plusach to już pisaliśmy nie raz ;-)

Koniecznie daj znać co Ci powiedzieli w serwisie. Dziwna sytuacja, że Krisman (patrz wyżej) nie ma problemu z tunelem środkowym. Zrozumiałbym jeszcze różnicę między wersją Active a Executive w jakości wykończeniu i materiałach, ale z tego co się domyślam, to niezależnie od wersji materiały w środku są jednakowe, jak i ich spasowanie ( czasami :P )
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2020, 13:57:32 wysłana przez SanderG »

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Grudnia 2020, 14:55:17 »
Dziwna sytuacja, że Krisman (patrz wyżej) nie ma problemu z tunelem środkowym.

Ja też nie mam (czyli jest już nas 2). Generalnie nie mam problemów z trzeszczeniem w RAV4. Moje auto to wersja executive hybrid 4x4 non-jbl rocznik 2019 zamówiony w czerwcu i odebrany we wrześniu 2019.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:34:37 »
Dziwna sytuacja, że Krisman (patrz wyżej) nie ma problemu z tunelem środkowym.

Ja też nie mam (czyli jest już nas 2). Generalnie nie mam problemów z trzeszczeniem w RAV4. Moje auto to wersja executive hybrid 4x4 non-jbl rocznik 2019 zamówiony w czerwcu i odebrany we wrześniu 2019.

Na pewno jest więcej osób, które nie mają na co narzekać pod względem trzeszczenia. Trochę loteria na jaki egzemplarz się trafi  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Grudnia 2020, 00:16:56 »
Mój to "tylko" comfort/style 4x4  produkcja grudzień 2019, jeśli to ma jakieś znaczenie. Nic nie rozbierane w tunelu, nie trzeszczy nawet "słynna" ładowarka i niech tak zostanie :)

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Grudnia 2020, 10:38:56 »
Ja mam taką teorię w zakresie trzeszczenia i stuków elementów we wnętrzu: dokładanie jakichkolwiek elementów wyposażenia przez serwis w Polsce powoduje konieczność zdjęcia paneli, które potem nie są zakładane tak, jak były założone w fabryce. To może wynikać z nieumiejętnego zdejmowania i montażu paneli przez serwis, a może po prostu te zatrzaski nie są projektowane, żeby je zdejmować i zakładać po kilka razy.
Tak czy inaczej u mnie dokładali tylko Meta BLE42 i nic nie trzeszczy.
Nie mniej rozumiem frustrację niektórych - w poprzednim aucie (Honda Accord, też produkowana w Japonii) skończyło się na tym, że kupiłem czarny filc z taśmą samoprzylepną jednej strony i pół wnętrza okleiłem, żeby plastiki siedziały cicho.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Grudnia 2020, 11:08:08 »
Po pierwszym dniu jazdy ;) stwierdzam, że u mnie też nic nie trzeszczy.
Ale to może jeszcze emocje po przesiadce do nowego auta zagłuszają te ewentualne odgłosy. ;)
U mnie również dokładali tylko Meta BLE. Może jest tak jak pisze kolega Bartekb, że kilkukrotne rozbieranie i składanie pogarsza spasowanie elementów.
Zaczepy w RAVce faktycznie są trochę badziewne, dziś chowałem roletę w podłogę podczas załadunku opon i jeden z zaczepów od tych plastikowych osłonek po bokach się zrypał - dziadostwo.
Ogólnie to bagażnik konstruowali chyba po godzinach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Grudnia 2020, 22:29:06 »

Ogólnie to bagażnik konstruowali chyba po godzinach.

...po godzinach i bez płatnych nadgodzin do tego :)
Taka zemsta samuraja bez jednego jaka normalnie ;) zero udogodnień plus gołe połacie plastiku :( Jeden plus to taki, że można zadzwonić podczas otwierania i zamykania, zdążysz na 100%  :cool:
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2020, 22:31:03 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 31 Grudnia 2020, 00:05:03 »
Fajne, ale trochę z przymrużeniem oka (Koreański film z koreańskim autem) porównanie jednych z głównych konkurentów w 2021r moim zadaniem. Jeśli prawdę pokazuje miernik hałasu, to przepaść niestety na toyoty niekorzyść (3dB = 2x głośniej, a tu 61 do 68 :o )
(patrząc na sprzedaż w PL w ostatnich 4 latach obu modeli, rav przegrała)
https://www.youtube.com/watch?v=W4prqioR-RA
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2020, 00:34:35 wysłana przez Krisman »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 31 Grudnia 2020, 00:53:37 »
Fajne, ale trochę z przymrużeniem oka (Koreański film z koreańskim autem) porównanie jednych z głównych konkurentów w 2021r moim zadaniem. Jeśli prawdę pokazuje miernik hałasu, to przepaść niestety na toyoty niekorzyść (3dB = 2x głośniej, a tu 61 do 68 :o )
(patrząc na sprzedaż w PL w ostatnich 4 latach obu modeli, rav przegrała)
https://www.youtube.com/watch?v=W4prqioR-RA

hyundai jest tańszy, ma większe rabaty i lepszy marketing ściemniany, więc nie dziwne, że się dobrze sprzedaje...
pomijając wiele "dyskusyjnych" stwierdzeń z tego filmu to jedno mnie rozwala - wg danych bagażnik hyundaia 616 litrów, rav4 580 a jak ona weszła do bagażnika (nie mieszcząc się ani na szerokość ani na wysokość (głębokością zresztą też nie imponuje, bo wydaje się, że zaraz ma kanapę po prawej)) to to raczej wyglądało na taki przeciętny bagażniczek 500- litrów, ale i tak zaraz w gazetach będą testy jak to Hyundai urósł i w ogóle jest naj...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl