Autor Wątek: Przewóz rowerów lub nart w Corolli  (Przeczytany 44636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stacho

• Początkujący
Przewóz rowerów lub nart w Corolli
« dnia: 02 Listopada 2019, 19:37:16 »
Cześć,

Mam pytanie w jaki sposób przewozicie rowery lub narty w Corollach?

Opcja 1: Bagażnik/box dachowy montowany do relingów dachowych
To jest chyba najprostsza i domyślna opcja, jeżeli ma się relingi dachowe. Ze specyfikacji Toyoty wynika, że relingi są dostępne tylko w wersji Kombi od wyposażenia Comfort. Nie ma ich w Kombi Active ani w Corolli Hatchback.

Opcja 2: Bagażnik dachowy montowany bez relingów dachowych
Tu pytanie czy Corolla, w wersjach bez relingów ma punkty montażowe (flixpointy) ułatwiające montaż uchwytów? Jeżeli tak, to czy polecalibyście jakieś konkretne podstawy?

Opcja 3: Uchwyt na rowery na haku
W [Manualu Toyoty dla Corolla 2019][https://www.toyota.com/t3Portal/document/om-s/OM12K90U/pdf/OM12K90U.pdf#page=135], znalazłem informację, że nie zalecają montażu i przewożenia czegokolwiek na haku (w szczególności rowerów):
Cytuj (zaznaczone)
Toyota also does not recommend the installation of a tow hitch or the use of a tow hitch carrier for a wheelchair, scooter, bicycle, etc. Your vehicle is not designed for trailer towing or for the use of tow hitch mounted carriers.
Pytanie jak bardzo poważnie należy to traktować. Pewnie Toyota dała to ostrzeżenie nie bez powodu. Gdyby można było montować haki to daliby to jako opcję wyposażenia, jak np. w Fordzie Focusie.

Pozdrawiam,
Stacho

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przewóz rowerów lub nart w Corolli
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2019, 21:19:34 »
Cześć,

Mam pytanie w jaki sposób przewozicie rowery lub narty w Corollach?

Opcja 1: Bagażnik/box dachowy montowany do relingów dachowych
To jest chyba najprostsza i domyślna opcja, jeżeli ma się relingi dachowe. Ze specyfikacji Toyoty wynika, że relingi są dostępne tylko w wersji Kombi od wyposażenia Comfort. Nie ma ich w Kombi Active ani w Corolli Hatchback.

Opcja 2: Bagażnik dachowy montowany bez relingów dachowych
Tu pytanie czy Corolla, w wersjach bez relingów ma punkty montażowe (flixpointy) ułatwiające montaż uchwytów? Jeżeli tak, to czy polecalibyście jakieś konkretne podstawy?

W [Manualu Toyoty dla Corolla 2019][https://www.toyota.com/t3Portal/document/om-s/OM12K90U/pdf/OM12K90U.pdf#page=135], znalazłem informację, że nie zalecają montażu i przewożenia czegokolwiek na haku (w szczególności rowerów):
Cytuj (zaznaczone)
Toyota also does not recommend the installation of a tow hitch or the use of a tow hitch carrier for a wheelchair, scooter, bicycle, etc. Your vehicle is not designed for trailer towing or for the use of tow hitch mounted carriers.
Pytanie jak bardzo poważnie należy to traktować. Pewnie Toyota dała to ostrzeżenie nie bez powodu. Gdyby można było montować haki to daliby to jako opcję wyposażenia, jak np. w Fordzie Focusie.

Pozdrawiam,
Stacho
Hak mam zamontowany w Corolli przez ASO i jest dostepny jako akcesorium (za nie male pieniądze). Jeżdżę z bagażnikiem rowerowym na haku i szczerze mówiąc nie znalazlem tego wpisu w instrukcji ale poszukam uważniej. Jeżeli rzeczywiście coś takiego jest to byłby kolejny absurd w wykonaniu Toyoty.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2019, 22:22:18 »
Cytuj (zaznaczone)

Zaintrygowałeś mnie tą opcją i sprawdziłem jak to się ma. W instrukcji Polskiej punkt 4.1 wygląda całkowicie inaczej jeżeli chodzi o hak i jeżdżenia z przyczepą . Jest dokładny opis jak powinno się jeździć i na co powinno się zwrócić uwagę ale nie ma takiego opisu jaki w instrukcji którą ty podałeś, więc nie przejmuj się i montuj hak jeżeli Ci potrzebny. Konkluzją z tego jest to że nie wszystko co po angielskiemu jest lepsze  :grin: .

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2019, 22:34:27 »
A może taniej wyjdzie rowery na miejscu zorganizować?
Koszt montażu , koszt przewozu itd... ?
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2019, 23:14:15 »
A może taniej wyjdzie rowery na miejscu zorganizować?
Koszt montażu , koszt przewozu itd... ?
3 rowery kilka razy w roku to jednak  spory koszt wypożyczenia a tak jezdze na swoim a nie wypożyczonym z ktorym różnie bywa co do jakości i sprawności . 

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2019, 09:17:22 »
Hak mam zamontowany w Corolli przez ASO i jest dostepny jako akcesorium (za nie male pieniądze).

Potwierdzam. Mam tak samo jak kolega Qbek zamontowany hak przez ASO.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Pawlick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2019, 22:11:40 »
Ja również mam założony w ASO, oryginał ze znaczkiem Toyota. Proponowano mi również bagażnik na rowery na hak jednak się nie zdecydowałem na tą chwilę na bagażnik.

Offline sebavfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2019, 16:22:35 »
Witam ja wybrałem opcje 1 zamówiłem fabryczne belki.
toyta corolla TS 2,0 Executiv +VIP+ carplay.

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2019, 10:16:22 »
Kolarz, wożę regularnie rowery karbonowe po 30 tys. za sztukę. Jakieś pojęcie mam :P (przykre doświadczenia też)

Jeśli instrukcja zakazuje przewozu rowerów na haku to ich tak nie przewozimy. Chodzi o kąty natarcia (istotne przy ostrych podjazdach do np. hoteli) i aerodynamikę. Powietrze w różnych miejscach karoserii opływa z różnymi prędkościami, czasem laminarnie, czasem turbulentnie. Czasem, przypięty rower można sobie niechcący zdmuchnąć z bagażnika. Przy rowerach karbonowych (i niektórych, drogich aluminiowych) nie ma szans zamknąć uchwytu z momentem obrotowym przewidzianym przez producenta bagażnika bez zniszczenia ramy. Bagażniki na hak są dobre do przewożenia tanich rekreacyjnych rowerów na SUVie z krótkim tylnim zwisem albo MPV (Corolla Verso i takie tam podobne)

Dlatego drogie rowery wyczynowe przewozimy na dachu w takim uchwycie, który nie wymaga łapania za ramę. Przykład bagaznika: Thule UpRide, Yakima High Road. Oba fajne, jeśli macie relingi dachowe.

Dla hatchbacków i sedanów jedynym sensownym i bezpiecznym sposobem na przewóz roweru jest coś z Sea Sucker.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2019, 10:49:24 wysłana przez PogromcaHemoroidow »
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2019, 16:33:58 »
Czy ktoś z Was kupował belki na relingi w sklepie www Toyoty ?
Jeśli tak czy mogę prosić o zdjęcie jak wyglądają na aucie?

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudnia 2019, 17:36:07 »
A ja dołączam się z pytaniem - czy zaciski na relingi mają wypustki pasujące do otworów od wewnętrznej strony relingów?

Ja kupiłem Thule i tam nie ma takiego czegoś - można w dowolnym miejscu zamocować belki
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudnia 2019, 17:45:25 »
Ja też mam thule.dokupiłem tylko kit.Thule jest tańsze i tak samo dobre.Ale widziałem belki inter pack.też wyglądają ok.i cena robi swoje.Więc jak ktoś musi kupować nowy bagażnik to niech się rozejrzy i porówna jakość i cenę

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudnia 2019, 19:23:56 »
Tańsze tzn ile w tym momencie ? Bo w sklepie Toyoty jest promocja na belki i kosztują 700 zł.
Jak najbardziej Thule to świetna firma , po prostu przy tej obniżce cen chciałem porównać.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudnia 2019, 19:28:00 »
Jak za 700 to bierz.

Offline pafcio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2019, 09:34:55 »
Toyota nie robi belek tylko producent np thule firmuje im. Ja kupiłem do poprzedniego auta komplet z belkami wingbar. Po zmianie auta zmieniłem tylko stopy z kitem dopasowującym i wszystko działa jak należy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl