Autor Wątek: Brak mocy, wysokie spalanie  (Przeczytany 13111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Brak mocy, wysokie spalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Listopada 2019, 17:09:03 »
Nie chciało mi się wierzyć, że tam był lany 5w40. 10w40 to lipa na niskie spalanie. Chyba niebezpiecznie teraz przejść na 5w, czy 0w.

Odnośnie spalania mojego Aygo, wiedziałem, że będzie nie dowierzanie. Dzisiaj jechałem z Dąbrowy Górniczej trasą S1 i wjechałem na A4 do centrum Katowic. Opony zimowe, tam i z powrotem średnie spalanie wyszło mi 3.4l/100. Słonecznie 12 st. ciepła, lekki wiatr. Prędkość 80 do 90km/h. Napiszę inaczej, po przejechaniu 440km na stacji przychodzi płacić często 80zł, nie raz 100zł

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Listopada 2019, 17:27:14 »
Motul 0w20 cała tajemnica.
Klasa lepkości 0W-20 minimalizuje tarcie hydrodynamiczne i wpływa na zmniejszenie zużycia paliwa gdy silnik jest zimny. Zapewnia lepszą płynność zimnego oleju podczas uruchamiania silnika, szybsze osiągnięcie właściwego poziomu ciśnienia oleju, łatwiejsze zwiększenie obrotów i szybsze osiągnięcie właściwej temperatury pracy.
Przyjazny dla środowiska, oleje te pozwalają na zmniejszenie zużycia paliwa i emisji gazów cieplarnianych

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Listopada 2019, 18:10:03 »
Tak zgadzam się z Wami tylko pytanie czy zaryzykować i wlać ten 5W30 bo 0W-30 nie mam co marzyć prawda? Dużo tym autem nie przejechałem ale z tego 1 tys km oleju nie brał, silnik też nie ma wyciekow

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopada 2019, 19:12:42 »
Te silniki są pancerne, bardzo wytrzymałe, kiedyś czytałem, że ktoś tak zrobił. Przejechał na 5w30 1tyś km i znowu wymiana, potem 5tyś znowu wymiana. Pózniej już normalnie co 15 tyś km. Olej specyfikacja A5 i B5 - pamiętaj to ważne

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Listopada 2019, 20:20:32 »
A nie ACEA5 5W30? Zaryzykuje i spróbuję wlać normalnie 5W30 i będę obserwował auto

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2019, 22:13:22 »
Motul Eco-nergy 5W30 1L

Specyfikacja   ACEA A5/B5, API CF, API SL, RN 0700

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Listopada 2019, 10:18:12 »
Dziękuję takim zaleje i nauczka na przyszłość dla mnie że nie ufa się nawet mistrzowi serwisu i kierownikowi stacji diagnostycznej

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2019, 16:32:52 »
Marka nie ma takiego znaczenia jak odpowiednia specyfikacja i częsta wymiana ale i bez przesady, wg mnie optymalnie jest 10 do 12 tys km lub co rok w zależności co prędzej nastąpi

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Listopada 2019, 17:44:11 »
Wiem, wielu autach sam wymieniłem olej i nigdy z tym problemu nie miałem, na codzień prowadzę warsztat i zajmuje się konserwacja samochodowa ale nigdy nie przechodziłem z oleju lepkości 10W40 na 5W30, na praktykach w technikum samochodowym zawsze mówili żeby tego nie robić nie znizac lepkości tylko jedynie podwyższać jak silnik zaczyna brać więcej oleju albo jak się pojawiają małe zapocenia, nie wiem czy to jest dobry pomysł ale raz ze auto nie ma takiej zwinności a wymieniłem sam świece, cewki, filtr powietrza, przeczyściłem przepustnice i dalej słabo jak na aygo, przed zakupem jeździłem peugotem 107 z tym że on miał świeżo co strzelona uszczelke pod głowica i szczerze był zwiniejszy i zbierał się szybciej, a tu martwi mnie fakt że silnik zimny zaraz po odpaleniu klekocze przez chwilę, może to być winna gęstego oleju który ma problemy ze smarowanie tzw szklanek czyli popychaczy jak myślicie to zmiana oleju na rzadszy w tym przypadku jest dobrym pomysłem?

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2019, 18:30:30 »
Zmień ten olej na tego Motula, to jest olej z wysokiej półki. Silnik na pewno się wyciszy. Możliwe, że przyczyna jest w czymś innym. Nie zbankrutujesz , a będziesz miał pewność, że trzeba szukać problemu gdzieś indziej.
Liqui Moly 5W30 Special Tec F - to olej też niczego sobie. Jakby pomógł olej to pamiętaj nie za długo jezdzij na nim, tylko 1tyś km i znowu wymień na świeży.
Oryginalny Motul to kozacki olej, na pewno odczujesz różnice w pracy silnika.
Ciekawostka, kiedyś konserwowałem płot drewniany na działce w górach olejem Mobil 5w40. (oczywiście przepracowanym). Skończył mi się i zacząłem konserwować olejem Motul 5w30 Energy, był bardzo rzadki, normalnie woda. Takim olejem na pewno spadnie spalanie. Ja jeżdze na 0w20 to dopiero woda

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2019, 20:07:18 »
nigdy nie przechodziłem z oleju lepkości 10W40 na 5W30, na praktykach w technikum samochodowym zawsze mówili żeby tego nie robić nie znizac lepkości tylko jedynie podwyższać
W Żukach i Nysach to się może sprawdzało, to zaszłości z dawnych czasów, nauczyciele w twojej szkole zatrzymali się w edukacji zbyt dawno temu. Silnik powinien całe swoje życie motoryzacyjne pracować na oleju dedykowanym z określoną przez producenta specyfikacją. Lepiej dla silnika częściej dolewać 0W20 niż lać 10W40 bez dolewek

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Listopada 2019, 08:37:05 »
Mądre słowa, tylko pytanie czy lać ten 0W-20 czy bezpieczniej będzie go zalać 5W-30?

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopada 2019, 13:01:51 »
Wygląda, że to dobry olej, tylko, dlaczego on jest taki tani. Specyfikacja jest jak najbardziej ok. Na motulu na pewno silnik będzie ciszej chodził, ale jest o wiele droższy. Tu masz sprawdzony sklep, często tam kupuje

http://racingoil.pl/motul/142-motul-8100-eco-nergy-5w30-5l.html

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopada 2019, 13:43:32 »
Znam firmę która liczy flotę aut ok 480 sztuk samochodów osobowych z silnikami diesel jak i benzyna w tym parę sztuk aygo i firma ma podpisaną umowę na oleje z orlenem i jeżdżą na nich auta z przebiegami 200 tys na tym oleju i silniku po tym przebiegu jak nowe więc zaryzykuje wleje tego pierwsze przejdę 2/3 tys i wymienię na ten który polecasz, orlenem zrobię tak zwana płukanke

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl