Autor Wątek: Alarm w Corolli  (Przeczytany 25645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
Alarm w Corolli
« dnia: 06 Listopada 2019, 10:14:46 »
Czesć,

Wczoraj zabrałem się w końcu za aktywację karty proxi od alarmu, która jest częscią fabrycznego alarmu Vodafone Cobra. Niestety, razem z autem nie dostałem do niego instrukcji, przez co cały proces zajął mi prawie dwie godziny a wyjąca przez większosć czasu syrena musiała obudzić pół dzielnicy. Wszystko przez to, że bazowałem na instrukcjach znalezionych w Internecie, które nie zawsze do końca pokrywały się z tym, jak zachowuje się zamontowany alarm.

W końcu jednak udało mi się aktywować kartę, jednak przy okazji przeprogramowałem kilka funkcji, których nie chciałem przeprogramowywać. Stad moje pytanie: czy macie może instrukcję obsługi razem z tabelami programowania do tego konkretnego modelu alarmu, który montowany jest w Corolli, albo wiecie chociaż, jaki dokładnie jest to model, żeby móc znaleźć ją w Sieci?

Dzięki,
M
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2019, 10:17:54 wysłana przez Lupin »
Toyota Corolla TS 2.0 Executive / Imperial Red / + VIP, SkyView, JBL, Black

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Alarm w Corolli
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2019, 11:21:58 »
Dziwne że nie dostałeś instrukcji od alarmu.
Jak dotrę do domu wieczorem to porobię zdjęcia i ci wstawię.
Tak apropo karta PROXY dobrze Ci działa? U mnie poprawiali antenę 6 razy zanim zaczęła działać akceptowalnie :). Problem w tym że według zaleceń Toyoty antenę trzeba umieścić za zegarami niestety nie przewidzieli że Zegary to Wyświetlacz który jest ekranowany i nie przepuszcza fal radiowych co za tym idzie zasięg spadł drastycznie, nawet do tego poziomu że nie wykrywał jej jak położyłem na siedzeniu :). Po przeniesieniu anteny wszystko działa może nie idealnie ale działa.
Jest kilka mankamentów tego rozwiązania przynajmniej w moim egzemplarzu:
- korzystając z funkcji zamykania i blokowania (ten guzik z kłótką) bagażnika nie włącza alarmu trzeba to zrobić guzikiem na karcie
- nie wykrywa karty PROXY z za samochodu jest to upierdliwe wtedy gdy otwieram go bezdotykowo po jakimś czasie zaczyna wyć
- to samo jest przy tylnych drzwiach od strony pasażera wyje wtedy gdy otworzę samochód i zapinam syna w foteliku.
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2019, 11:38:45 »
Dziwne że nie dostałeś instrukcji od alarmu.
Jak dotrę do domu wieczorem to porobię zdjęcia i ci wstawię.
Tak apropo karta PROXY dobrze Ci działa? U mnie poprawiali antenę 6 razy zanim zaczęła działać akceptowalnie :). Problem w tym że według zaleceń Toyoty antenę trzeba umieścić za zegarami niestety nie przewidzieli że Zegary to Wyświetlacz który jest ekranowany i nie przepuszcza fal radiowych co za tym idzie zasięg spadł drastycznie, nawet do tego poziomu że nie wykrywał jej jak położyłem na siedzeniu :). Po przeniesieniu anteny wszystko działa może nie idealnie ale działa.
Jest kilka mankamentów tego rozwiązania przynajmniej w moim egzemplarzu:
- korzystając z funkcji zamykania i blokowania (ten guzik z kłótką) bagażnika nie włącza alarmu trzeba to zrobić guzikiem na karcie
- nie wykrywa karty PROXY z za samochodu jest to upierdliwe wtedy gdy otwieram go bezdotykowo po jakimś czasie zaczyna wyć
- to samo jest przy tylnych drzwiach od strony pasażera wyje wtedy gdy otworzę samochód i zapinam syna w foteliku.

Nie sprawdzałem jeszcze, jak to wygląda z tyłu, ale jesli będę miał tak samo, jak Ty, to raczej zrezygnuję z jej używania. Problem w tym, że w żadnej instrukcji w Internecie nie widziałem informacji o tym, jak ją wyłączyć :embarassed:

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2019, 11:43:53 »
że w żadnej instrukcji w Internecie nie widziałem informacji o tym, jak ją wyłączyć
Najwyżej podjedziesz do Dealera. Nie wiem tylko czy wtedy nie będziesz musiał wyklikiwać PIN.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2019, 11:45:50 »
że w żadnej instrukcji w Internecie nie widziałem informacji o tym, jak ją wyłączyć
Najwyżej podjedziesz do Dealera. Nie wiem tylko czy wtedy nie będziesz musiał wyklikiwać PIN.

Przed aktywacją karty nie musiałem, więc mam nadzieję, że jest opcja, by takie zachowanie przywrócić :/

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2019, 12:35:27 »

Reklamuj. Zaleta tego alarmu jest to, ze uzywa sie oryginalnego kluczyka. Wiecej, mozna zamknac auto tez dotykajac klamke - karta i kluczyk musi byc w poblizu, zeby auto sie zamknelo i alarm zalaczyl. Nie mam problemu z zasiegiem. Mozna nawet podejsc do auta od tylu i chwycic za klamke bagaznika - zamek pusci, jesli kluczyk jest poblizu. Jedyna gruba wada, to jedna karta, diler nawet nie pisnal, ze alarm powoduje, ze mozesz w praktyce uzywac tylko jednego kluczyka. Ale podobno za 160 zl mozna dokupic druga. Do alarmu jest instrukacja obslugi, powinni tez dac karte z pinem.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2019, 12:39:24 »

Reklamuj. Zaleta tego alarmu jest to, ze uzywa sie oryginalnego kluczyka. Wiecej, mozna zamknac auto tez dotykajac klamke - karta i kluczyk musi byc w poblizu, zeby auto sie zamknelo i alarm zalaczyl. Nie mam problemu z zasiegiem. Mozna nawet podejsc do auta od tylu i chwycic za klamke bagaznika - zamek pusci, jesli kluczyk jest poblizu. Jedyna gruba wada, to jedna karta, diler nawet nie pisnal, ze alarm powoduje, ze mozesz w praktyce uzywac tylko jednego kluczyka. Ale podobno za 160 zl mozna dokupic druga. Do alarmu jest instrukacja obslugi, powinni tez dac karte z pinem.

Kartę z pinem dostałem, otwieram i zamykam auto tylko za pomocą czujników na klamce i to nie przestało działać po aktywacji karty. Dzisiaj sprawdzę jeszcze, jak z otwieraniem bagażnika nogą albo kluczykiem i zadecyduję, czy zostawić kartę, czy próbować wyłączyć. Na pewno jednak będę musiał przeprogramować alarm do fabrycznych ustawień, więc będę bardzo wdzięczny za link/zdjęcie tabel programowania w instrukcji albo nazwę modelu alarmu :)

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2019, 20:57:20 »
Proszę

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2019, 21:20:18 »
Dzięki!

Czyli w instrukcji dołączanej w Polsce do Corolli nie ma tabel programowania. Ciekawe. Pozostaje mi szukanie tych pasujących do tego modelu i weryfikacja ustawień.

Swoją drogą, sprawdziłem dzisiaj i bez problemu mogę otworzyć bagażnik mając kartę proxi w kieszeni, a alarm się rozbroi  :good:

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2019, 21:27:40 »
Strona 8 pkt 5 funkcje programowalne. Myślałem że o to Ci chodzi

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2019, 21:31:35 »
Strona 8 pkt 5 funkcje programowalne. Myślałem że o to Ci chodzi

O coś takiego, ale do tej konkretnej wersji alarmu:

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2019, 10:12:13 »
Karta proxi to dodatkowe zabezpieczenie jakby nie było. Ale niestety w praktyce bywa irytujące. Otwieranie bagażnika z zakupami to loteria. Czasem alarm się sam rozbroi, a czasem zostawiam wózek i idę do przodu auta aby zadziałało  :|
Po miesiącu użytkowania padła bateria i ciężko było gdziekolwiek odjechać. Baterię wymienili w ASO i jestem ciekaw ile tym razem pożyje. Podobno powinna wytrzymać 6-7 miesięcy.
Czasem łapie od razu a czasem muszę wcisnąć przycisk na karcie, żeby nie wyła syrena.
Komfortowe to nie jest niestety.

C-HR 2.0 2023

Offline Pawlick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2019, 22:28:06 »
Pytanie mam, co to jest ta karta PROXI i czy mi to jest potrzebne? Pytam gdyż tego nie dostałem a mam alarm zamówiony z cennika Corolli i montowany w ASO - montażysta coś wspomniał, że jest coś takiego i jest to płatne dodatkowo jako opcja, ale że są z tym problemy.   :|

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2019, 13:51:00 »
To dodatkowa opcja dla alarmu w postaci karty/breloku, który komunikuje się z alarmem. Jak karta jest poza zasięgiem lub padnie bateria, to trzeba wstukać pin do alarmu przyciskiem na desce. Gdy karta jest w zasięgu, to automatycznie rozbroi alarm po otwarciu auta z pilota. W praktyce bywa z tym różnie.
C-HR 2.0 2023

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopada 2019, 14:44:36 »
Ja również miałem opisywane powyżej problemy z zasięgiem karty proxy. Nie tylko przy otwieraniu bagażnika, ale również przy otwieraniu drzwi kierowcy. Wymiana baterii w karcie nic nie zmieniała. Poprawiali mi w serwisie antenę - również nie dawało to efektu. Dopiero po wymianie karty proxy (i chyba również samej centralki alarmu) na nowe wszystko jest OK. Panowie z serwisu twierdzili, że producent alarmu rozwiązał te problemy w najnowszej jego genereacji, którą można rozpoznać po zielonym kolorze diody na karcie proxy (wcześniej była czerwona). Teraz przy otwieraniu bagażnika z kartą proxy w kieszeni alarm rozbraja się bez problemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl