Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Listopada 2020, 18:06:06 »
Jako, że uważnie śledzę temat to wypowiem się co do cen (niewiele się pomyliliście wyżej moi drodzy). :)

Podstawowa wersja kosztuje ~ 46,300E Można powiedzieć, że jest to "golas" względem tego, w co można go jeszcze doposażyć, jednak jestem przekonany, że dla zdecydowanej większości kierowców ta konfiguracja podstawowa będzie w zupełności wystarczająca. Biały lakier, koła 18-stki. Można porównać tę wersję do takiej hybrydy selection, ale oczywiście różnice są.

Full wypas wersja (z pakietem technologicznym i stylistycznym) ~ 58,400E Trudno byłoby coś jeszcze sobie wymyślić w tej najbogatszej wersji, ale oczywiście dla chcącego nic trudnego. ;)

Podsumowując, czy to tanio, czy drogo? Każdy sobie może na to pytanie odpowiedzieć indywidualnie. Euro idzie do góry i wg prognoz niebawem osiągnie wartość blisko 5 zł, jeśli nie więcej.
Warto wziąć po uwagę polski "eko-rabat" w wysokości 7% od ceny skonfigurowanego pojazdu. Do tego liczą się umiejętności negocjacyjne, bo zawsze można coś ugrać, no i warto polować na wyprzedaż rocznika jak co roku na zimę, wtedy z ceny czasami schodzą.
Opinie nt. RAVki plug-in są w zdecydowanej większości mega pozytywne.
Przede wszystkim chwalą sobie testujący to, że pod butem ponad 300KM jest zawsze, niezależnie od stanu naładowania baterii.

Zobaczymy jak się model przyjmie w Polsce. Warto czekać na testy i możliwość odbycia jazdy próbnej. :)

Dla ciekawskich wrzucam konfigurator z toyoty.de:

https://www.toyota.de/automobile/rav4-plugin/build?path=customize/61c17908-5693-4b02-b49e-96c0e527f2e7/b6e0ccd1-bd25-4b8a-a69a-b3379fa49de1&u=214de403-424f-466d-bfb0-65a489e097ca&financeOption=cash

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Listopada 2020, 19:54:10 »
Ćwierć bańki to już sporo i można już wybrzydzać...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Listopada 2020, 20:18:58 »
Jako, że uważnie śledzę temat to wypowiem się co do cen (niewiele się pomyliliście wyżej moi drodzy). :)

Podstawowa wersja kosztuje ~ 46,300E Można powiedzieć, że jest to "golas" względem tego, w co można go jeszcze doposażyć, jednak jestem przekonany, że dla zdecydowanej większości kierowców ta konfiguracja podstawowa będzie w zupełności wystarczająca. Biały lakier, koła 18-stki. Można porównać tę wersję do takiej hybrydy selection, ale oczywiście różnice są.

Full wypas wersja (z pakietem technologicznym i stylistycznym) ~ 58,400E Trudno byłoby coś jeszcze sobie wymyślić w tej najbogatszej wersji, ale oczywiście dla chcącego nic trudnego. ;)

Podsumowując, czy to tanio, czy drogo? Każdy sobie może na to pytanie odpowiedzieć indywidualnie. Euro idzie do góry i wg prognoz niebawem osiągnie wartość blisko 5 zł, jeśli nie więcej.
Warto wziąć po uwagę polski "eko-rabat" w wysokości 7% od ceny skonfigurowanego pojazdu. Do tego liczą się umiejętności negocjacyjne, bo zawsze można coś ugrać, no i warto polować na wyprzedaż rocznika jak co roku na zimę, wtedy z ceny czasami schodzą.
Przede wszystkim chwalą sobie testujący to, że pod butem ponad 300KM jest zawsze, niezależnie od stanu naładowania baterii.

Zobaczymy jak się model przyjmie w Polsce. Warto czekać na testy i możliwość odbycia jazdy próbnej. :)

https://www.toyota.de/automobile/rav4-plugin/build?path=customize/61c17908-5693-4b02-b49e-96c0e527f2e7/b6e0ccd1-bd25-4b8a-a69a-b3379fa49de1&u=214de403-424f-466d-bfb0-65a489e097ca&financeOption=cash

ja bym powiedział, że ten golas to raczej coś pomiędzy comfort a selection - selection ma już całkiem małe braki w wyposażeniu...
inna sprawa, że nie można przeliczać cent EUR to PLN po zwykłym kursie, bo to nigdy się nie zgadza...

podano ceny suzuki across'a (który powinien być tą tańszą wersją ravki) i topowa wersja niecałe 262k; dla porównania swace (corolla kombi) w topowej wersji kosztuje 117 500, gdzie taka sama corolla kosztuje 125 400 (odliczam rabat wyprzedażowy, bo suzuki nie będzie dostępne w tym roku); zatem obstawiam, że topowa ravka to min 270k
https://www.samar.pl/__/3/3.a/110152/Podw%C3%B3jna-premiera-w-Suzuki--Across-i-Swace-z-cenami-w-Polsce.html?locale=pl_PL

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Listopada 2020, 20:34:52 »
Póki co, to Toyota coś zwleka z wprowadzeniem jej na polski rynek. Być może stwierdzili, że jest zbyt droga... Za tą kasę pewnie będzie można dostać dobrze wyposażonego highlandera.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Listopada 2020, 20:43:59 »

ja bym powiedział, że ten golas to raczej coś pomiędzy comfort a selection - selection ma już całkiem małe braki w wyposażeniu...
inna sprawa, że nie można przeliczać cent EUR to PLN po zwykłym kursie, bo to nigdy się nie zgadza...

podano ceny suzuki across'a (który powinien być tą tańszą wersją ravki) i topowa wersja niecałe 262k; dla porównania swace (corolla kombi) w topowej wersji kosztuje 117 500, gdzie taka sama corolla kosztuje 125 400 (odliczam rabat wyprzedażowy, bo suzuki nie będzie dostępne w tym roku); zatem obstawiam, że topowa ravka to min 270k
https://www.samar.pl/__/3/3.a/110152/Podw%C3%B3jna-premiera-w-Suzuki--Across-i-Swace-z-cenami-w-Polsce.html?locale=pl_PL

Nie jestem w stanie przełknąć tego Across'a... :wallbash:

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Listopada 2020, 09:18:38 »
Za tą kasę pewnie będzie można dostać dobrze wyposażonego highlandera

W tej cenie zbliżamy się powoli do "niegolasowego" Merca GLC/BMW X3 plug-in, więc Toyota musiałaby mieć naprawdę niezłe wodotryski, żeby ją kupić.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Listopada 2020, 12:21:51 »
Śledzę od dłuższego czasu rynek USA i Toyota jak i inni producenci znacząco opóźniają wprowadzanie pluginów z uwagi na bateryjki. Wszyscy rzucili się na baterie o dużej gęstości a na świecie jest raptem 3 producentów którzy mogą produkować litowe ogniwa na masową skalę. Już nie mówiąc o metalach ziem rzadkich gdzie ponad 90% jest w posiadaniu chińczyków. Taki mały offtop. Na USA w tym roku trafi tylko 5000 sztuk Primów, i wszystkie zostały sprzedane za większą cenę niż katalog, co pokazuje jak małą ilość popytu Toyota jest w stanie zaspokoić. Więc wcale się nie dziwie że na nasz rynek jeszcze nic nie rzucili. W europie zapewne pierwsze sztuki trafią na rynek skandynawski, bo tam jest największe zapotrzebowanie i pewnie cena dla producenta atrakcyjniejsza.

Samym Primem trochę się jarałem ale po przejechaniu 10k moją hybrydą już mi przeszło. Fakt że auto będzie miało ponad 300km, jest lepiej wyciszone (klejone szyby, więcej wytłumień w środku, chociaż nie ma jeszcze porównań jak bardzo udało się poprawić decybele) ale cena 250000zł to już cena sięgająca marek premium. A RAV4 na pewno nie jest premium. Jednak cześć rozwiązań jest dość prostych, jak przestarzały infotainment, czy dość duża ilość plastiku we wnętrzu, słabe wyciszenie itd. A tego w Prime nie zmienili.

To będzie taka zabawka jak ktoś chce mieć więcej mocy, bo na pewno takiego auta nie kupuje się z uwagi na oszczędność. Bo już ciężko nadgonić różnicę w cenie między benzyną a zwykłą hybrydą. A co już między hybrydą a pluginem za jeszcze wyższą różnicę w cenie. Do tego baterie litowe są droższe niż te stosowane w zwykłych hybrydach (chociaż Toyota ma przejść na litowe we wszystkich modelach, ale też to opóźniają z uwagi na ich dostępność). I charakteryzują się wyższą utratą sprawności. I jakby mi przyszło do wymiany baterii to wolę wymieniać niklowe za ćwierć ceny;-)

Pamiętajcie jeszcze że Prime tylko daje oszczędność jak ładujemy go w nocy i jeździmy do tych 70km dziennie. Bo jeśli przyjdzie nam jechać w trybie hybrydowym to pali więcej z uwagi na masę auta. Dodatkowo na YT w filmach testerzy podkreślają że auto przez większą wagę prowadzi się "inaczej, może gorzej" i na pewno wydłuża się droga hamowania.

Ja bym nie kupił. Ale jak będą w salonie to wezmę na testy dla porównania.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2020, 12:35:44 wysłana przez Skylog »

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Listopada 2020, 15:11:56 »
Śledzę od dłuższego czasu rynek USA i Toyota jak i inni producenci znacząco opóźniają wprowadzanie pluginów z uwagi na bateryjki. Wszyscy rzucili się na baterie o dużej gęstości a na świecie jest raptem 3 producentów którzy mogą produkować litowe ogniwa na masową skalę. Już nie mówiąc o metalach ziem rzadkich gdzie ponad 90% jest w posiadaniu chińczyków. Taki mały offtop. Na USA w tym roku trafi tylko 5000 sztuk Primów, i wszystkie zostały sprzedane za większą cenę niż katalog, co pokazuje jak małą ilość popytu Toyota jest w stanie zaspokoić. Więc wcale się nie dziwie że na nasz rynek jeszcze nic nie rzucili. W europie zapewne pierwsze sztuki trafią na rynek skandynawski, bo tam jest największe zapotrzebowanie i pewnie cena dla producenta atrakcyjniejsza.

Samym Primem trochę się jarałem ale po przejechaniu 10k moją hybrydą już mi przeszło. Fakt że auto będzie miało ponad 300km, jest lepiej wyciszone (klejone szyby, więcej wytłumień w środku, chociaż nie ma jeszcze porównań jak bardzo udało się poprawić decybele) ale cena 250000zł to już cena sięgająca marek premium. A RAV4 na pewno nie jest premium. Jednak cześć rozwiązań jest dość prostych, jak przestarzały infotainment, czy dość duża ilość plastiku we wnętrzu, słabe wyciszenie itd. A tego w Prime nie zmienili.

To będzie taka zabawka jak ktoś chce mieć więcej mocy, bo na pewno takiego auta nie kupuje się z uwagi na oszczędność. Bo już ciężko nadgonić różnicę w cenie między benzyną a zwykłą hybrydą. A co już między hybrydą a pluginem za jeszcze wyższą różnicę w cenie. Do tego baterie litowe są droższe niż te stosowane w zwykłych hybrydach (chociaż Toyota ma przejść na litowe we wszystkich modelach, ale też to opóźniają z uwagi na ich dostępność). I charakteryzują się wyższą utratą sprawności. I jakby mi przyszło do wymiany baterii to wolę wymieniać niklowe za ćwierć ceny;-)

Pamiętajcie jeszcze że Prime tylko daje oszczędność jak ładujemy go w nocy i jeździmy do tych 70km dziennie. Bo jeśli przyjdzie nam jechać w trybie hybrydowym to pali więcej z uwagi na masę auta. Dodatkowo na YT w filmach testerzy podkreślają że auto przez większą wagę prowadzi się "inaczej, może gorzej" i na pewno wydłuża się droga hamowania.

Ja bym nie kupił. Ale jak będą w salonie to wezmę na testy dla porównania.

Fakt, w US mają limit 5000 sztuk, a w Kanadzie póki co tylko Quebec City posiada Plug-in. Obecnie ten model jest dostępny w Norwegii, Niemczech, Szwecji.

Piszesz "jest lepiej wyciszone (klejone szyby, więcej wytłumień w środku, chociaż nie ma jeszcze porównań jak bardzo udało się poprawić decybele)", a następnie
"słabe wyciszenie itd. A tego w Prime nie zmienili."
Skoro Plug-in ma to co napisałeś wcześniej to automatycznie musiało się to odbić na poprawie wyciszenia i można się spodziewać, że będzie dużo lepiej niż w hybrydzie. :)

Jeżeli komuś zależy na tej mocy i ma opcję ładować samochód codziennie, a nie ma zamiaru sprzedać auta po 2 latach, tylko mieć dłuuugie lata to różnica w cenie się zwróci, a już na pewno wyjdzie na 0.
W końcu samochód da się podładować nawet w 2,5h. 6.6kw ładowarka w samochodzie + gniazdo 230V.

Nie ma tragedii wg mnie, choć jeśli rzeczywiście cena będzie kosmiczna to wypada czekać na wyprzedaże, albo używkę.

PS. Suzuki (tfu) Across startuje od 260k. Co prawda jest to wersja full wypas, nie ma za bardzo co dobrać, no ale jednak.. :o

PS2. BMW X3 Plug-in może i nie jest najdroższym plug-in'em, ale ma marny zasięg na prądzie. Co by nie mówić, to 50km BMW a 75km Toyoty robi różnicę. Poza tym doświadczenie w produkcji hybryd zdecydowanie przemawia na korzyść Toyoty ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2020, 15:27:28 wysłana przez SanderG »

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Listopada 2020, 15:48:33 »
zatem obstawiam, że topowa ravka to min 270k
Przy takiej cenie, zakładając, że nadal pozostanie podobny system multimedialny oraz hak, po zamontowaniu, którego nie będą działać czujniki cofania - to ja na pewno takiego auta nie kupię.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Listopada 2020, 19:32:57 »
zatem obstawiam, że topowa ravka to min 270k
Przy takiej cenie, zakładając, że nadal pozostanie podobny system multimedialny oraz hak, po zamontowaniu, którego nie będą działać czujniki cofania - to ja na pewno takiego auta nie kupię.

Poczekajmy na cennik i premierę w naszym kraju, póki co to jest takie strzelanie, domysły etc.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Listopada 2020, 18:30:40 »
Rzeczywiście może trochę nakręciłem w moim poście.

Tak Prime jest lepiej wyciszony, ale nie mamy porównania póki co jak bardzo. A pisząc że RAV4 nie jest wyciszona chodziło mi o obecną hybrydę;-) W nowym akapicie lepiej by to wyglądało.

Offline J0hnny87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Listopada 2020, 22:25:28 »
Cześć wszystkim!

Ehh... Nastawiałem się na RAV4 Plug-in od ogłoszenia rok temu, no i jak na razie się zapowiada, że trzeba będzie zrezygnować. Bo dopłata za baterię i mocniejsze silniki względem RAV4 hybrid executive (podobne wyposażenie) wychodzi strasznie duża.
Zwykła hybryda executive wychodzi z cennika 171900(uwzględniając ekobonus i jakieś tam zniżki)+5900(JBL)+2900(Lakier)+3200(Navi)=183900 zł. To daje praktycznie identyczne wyposażenie jak max w niemieckim konfiguratorze. Z niego wychodzi 58700 EUR czyli na dzisiaj (kurs 4,48) 263000 zł. Prawie to samo co Across (261800 zł), tyle że w Acrossie nie widać JBL, ani nawigacji. Przynajmniej w konfiguratorze nic o tym nie piszą. Czyli różnica rzędu 80k zł...
No ale nawet patrząc, że daliby ekobonus na Plug-in (w końcu też hybryda ze spalinowym silnikiem >2.0l pojemności, czyli obniżona akcyza w Polsce), czyli liczmy te 7.3% z cennika RAV4, to wychodzi około 243000 zł. Czyli dopłata 60k zł za plug-in.

Strasznie dużo  :-(

Konfigurator Across: https://scc.suzuki.pl/#/model/ACROSS_2020

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Listopada 2020, 23:19:23 »
Cześć wszystkim!

Ehh... Nastawiałem się na RAV4 Plug-in od ogłoszenia rok temu, no i jak na razie się zapowiada, że trzeba będzie zrezygnować. Bo dopłata za baterię i mocniejsze silniki względem RAV4 hybrid executive (podobne wyposażenie) wychodzi strasznie duża.
Zwykła hybryda executive wychodzi z cennika 171900(uwzględniając ekobonus i jakieś tam zniżki)+5900(JBL)+2900(Lakier)+3200(Navi)=183900 zł. To daje praktycznie identyczne wyposażenie jak max w niemieckim konfiguratorze. Z niego wychodzi 58700 EUR czyli na dzisiaj (kurs 4,48) 263000 zł. Prawie to samo co Across (261800 zł), tyle że w Acrossie nie widać JBL, ani nawigacji. Przynajmniej w konfiguratorze nic o tym nie piszą. Czyli różnica rzędu 80k zł...
No ale nawet patrząc, że daliby ekobonus na Plug-in (w końcu też hybryda ze spalinowym silnikiem >2.0l pojemności, czyli obniżona akcyza w Polsce), czyli liczmy te 7.3% z cennika RAV4, to wychodzi około 243000 zł. Czyli dopłata 60k zł za plug-in.

Strasznie dużo  :-(

Konfigurator Across: https://scc.suzuki.pl/#/model/ACROSS_2020

też miałem podobny dylemat (bo różnica w cenie plugin w US była dość mała i myślałem, że jest szansa na plugina w PL za jakieś 200k z hakiem całkiem dobrze wyposażonego [coś bliżej selection a nie comfort]) i choć zrezygnowałem z innych powodów (nie chciało mi się użerać z administratorem o dodatkowy licznik w garażu i stwierdziłem, że jednak ładowanie samochodu co 2 dzień to nie dla mnie), to chciałbym tu zauważyć, że cena acrossa to raczej już jest z "ekobonusem", bo tak naprawdę coś takiego nie istnieje - obniżona akcyza wynika z którejś ustawy o elektromobilności; toyota to sprzedaje jako bonus (w sumie mogliby nie obniżać cen i wziąć zysk dla siebie, skoro ich hybrydy szły dobrze i w 2019), ale tak naprawdę nic nie dała ekstra - na samochodach zarabia tak jak wcześniej tylko państwo mniej dostaje

poza tym, jeśli across będzie droższy do toyoty (lepiej wyposażonej, bo jak sam zauważyłeś pewnych rzeczy w acrossie nie ma, żeby nie robić konkurencji toyocie) to suzuki nic by nie sprzedało i wtedy jaki tu zysk z dzielenia się technologią?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Listopada 2020, 21:00:39 »
Ciekawe, czy w tej RAV4 Plug-In też trzeba będzie wymieniać oświetlenie wewnętrzne na LEDy i przełączniki szyb na podświetlane  :grin:

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 24 Listopada 2020, 12:40:10 »
Ciekawe, czy w tej RAV4 Plug-In też trzeba będzie wymieniać oświetlenie wewnętrzne na LEDy i przełączniki szyb na podświetlane  :grin:

Tak, oświetlenie wnętrza się nie zmieniło (nie jestem pewny jak z panelami sterowania szybami).  :thumbdown:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl