Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #195 dnia: 30 Listopada 2021, 16:41:45 »
Odpowiedź na zadane tak pytanie jest bardzo złożona bo zależy od wielu czynników zmiennych m.in:

wielkie dzięki Pluto za odpowiedz, oczywiście masz racje co do jazdy i innych ...

jak pisałem mam zamiar zmienić samochód i myślę poważnie nad PlugIN ale ... robię po autostradach 90% - (100km dziennie) średnio z prędkością 110 - 120 km/h

wszyscy pytają o paliwo ale ten samochód tez potrzebuje prąd i dlatego zapytałem o koszta ogólne, także z YT wychodzi ze każdy podaje inny dystans na prądzie i nie są to małe różnice (w Karoserii podali 80-100km a na jakimś angielski teście podali do 40 mil (64km), więc różnica znaczna

jak to jest u ciebie, sprawdzałeś może ile da się przejechać po autostradzie na samym prądzie ?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 30 Listopada 2021, 17:46:28 »

jak pisałem mam zamiar zmienić samochód i myślę poważnie nad PlugIN ale ... robię po autostradach 90% - (100km dziennie) średnio z prędkością 110 - 120 km/h

tutaj chyba diesel jest najlepszym rozwiązaniem...

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 30 Listopada 2021, 18:29:49 »

dzis diesel to niedostępny przeżytek a pali tyle co hybryda lub więcej - mam teraz Aurisa 1.6D

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #198 dnia: 30 Listopada 2021, 19:52:20 »
Odpowiedź na zadane tak pytanie jest bardzo złożona bo zależy od wielu czynników zmiennych m.in:

wielkie dzięki Pluto za odpowiedz, oczywiście masz racje co do jazdy i innych ...

wszyscy pytają o paliwo ale ten samochód tez potrzebuje prąd i dlatego zapytałem o koszta ogólne, także z YT wychodzi ze każdy podaje inny dystans na prądzie i nie są to małe różnice (w Karoserii podali 80-100km a na jakimś angielski teście podali do 40 mil (64km), więc różnica znaczna

jak to jest u ciebie, sprawdzałeś może ile da się przejechać po autostradzie na samym prądzie ?

Na pewno dystans 100 km przy prędkościach powyżej 100 km/h nie da się zrobić - gabaryty auta i jego kształt robią swoje.

Z moich dotychczasowych obserwacji zużycie energii elektrycznej podczas jazdy na EV i jego zasięg wygląda tak:

- miasto – zużycie 15 kWh/100 km – zasięg ok. 100 km – temperatura 22 stopni (tryb ECO);
- miasto – zużycie 17 kWh/100 km – zasięg ok. 80 km – temperatura 20 stopni (tryb NORMAL);
- prędkość 90 km/h – zużycie 15-16 kWh/100 km – zasięg ok. 90 km – temperatura 21 stopni
- prędkość 110-120 km/h – zużycie 25 kWh/100 km – zasięg ok. 60 km – temperatura 7 stopni (deszcz)

Zużycie paliwa (tryb hybrydowy):
- prędkość 115-120 km/h – zużycie 5,5 l/100 km – temperatura 20-23 stopnie – odcinek ok. 200 km

Jak widać są to pomiary w temperaturach letnich - jak to będzie zimą to się okaże.

Mam jeszcze elektrycznego ZOE i przy warunkach zimowych zużycie energii rośnie a zasięg spada o 20-25% więc pewnie w tych granicach będzie też w RAV4 PHEV (na razie w temperaturze około 0 stopni zasięg szacowany przez komputer przy 100% naładowanej baterii spadł z ok. 85 km na ok 77 km. - ale to jest typowe dla akumulatorów w warunkach zimowych).

Jeszcze jest pytanie czy to co wyświetla komputer (zużycie kWh) jest prawidłowe ?
Będę robił takie porównanie ale jak się zrobi cieplej, bo teraz starty energii ładowarki są duże i wyniki były by zakładane  :-P

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 30 Listopada 2021, 20:07:25 »

dzis diesel to niedostępny przeżytek a pali tyle co hybryda lub więcej - mam teraz Aurisa 1.6D

no nie, na autostradzie pali mniej...

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 01 Grudnia 2021, 19:54:51 »
dzieki za informacje Pluto !

"anyone" - mom pali srednio 5l

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: 01 Grudnia 2021, 20:20:45 »
Jak ktoś robi 90% po autostradach to przy dużych przebiegach 40k+ diesel jest najepszym wyborem. Jedyne nad czym bym się zastanawiał to na jak długo auto się kupuje. Jeśli na pare lat to IMHO diesel ma nadal sens natomiast jeśli na dłużej to trochę bym się bal zakupu diesla ze względu na politykę EU związana z tym typem silników. Do tego dochodzi kwestia AddBlue które może być  problematyczne (w ostatnim czasie dużo się mówi o problemach z dostępnością AddBlue a bez tego auto nie pojedzie)

Reasumując.
Przy dłuższych przebiegach nadal rozpatrywał bym diesla natomiast przy mniejszych wydaje mi się ze oszczędności na paliwie nie są warte zachodu związanego z tym rodzajem silnika. Do tego może dojść problem z odsprzedażą za pare lat - czas pokaże

Co do hybryd i plug-in. Tutaj problemem może być koszt wymiany baterii/układu hybrydowego który również jest dosyć kosztowny => tutaj znowu kwestia na jak długo kupuje się auto i jakie ewentualne koszty bierze się pod uwagę.

Jeśli różnica pomiędzy autostrada va miasto była by mniejsza wydaje mi się ze hybrydy na dzień dzisiejszy są najlepszym wyborem jesli chodzi o ekonomie/wartości rezydualna po paru latach

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #202 dnia: 08 Stycznia 2022, 18:32:37 »
Czy kluczyk w wersji plug-in jest inny od hybrydowego? Kupował ktoś może silikonowy case na kluczyk?

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 09 Stycznia 2022, 14:52:10 »
Mam podobny dylemat, z tym że, ja 80% czasu jeżdżę po mieście .
Jako, że mam hybrydową RAV4 byłem mocno ustawiony na RAV4 PHEV, no ale głębsze przemyślenia spowodowały zmianę z PHEV na czystego elektryka.
Dlatego , że.
- Zasadniczo jeżdżę 'w koło komina'
- W Krakowie, za chwilę chyba będą same buspasy.
- Cena RAV PHEV= Eniaq lub Mustangowi
- Mieszkam w domu wiec nie mam kłopotu z ładowaniem.
- Dopłata do elektryka
- Mniejszy spadek wartości

Przemyśl sprawę.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #204 dnia: 09 Stycznia 2022, 15:58:45 »
- Mniejszy spadek wartości

Przemyśl sprawę.

a to na jakiej podstawie takie przemyślenia? biorąc pod uwagę koszt nowych baterii i spadek pojemności w niektórych modelach obecnych na rynku od kilku lat to jest szansa, że spadek wartości będzie duży, bo najdroższa część samochodu będzie najbardziej zużyta...

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 09 Stycznia 2022, 16:04:20 »
Jako, że mam hybrydową RAV4 byłem mocno ustawiony na RAV4 PHEV, no ale głębsze przemyślenia spowodowały zmianę z PHEV na czystego elektryka.
Miałem podobny dylemat z tym, że od razu wykluczyłem RAV PHEV z racji stosunku ceny do wyposażenia i też zastanawiałem się nad pełnym elektrykiem. Wybrałem jednak hybrydę phev (nie Toyoty) ale z wyposażeniem z XXI wieku - ze współczesnymi multimediami, w pełni elektrycznym hakiem, działającej normalnie klapie bagażnika i niepiszczących czujnikach cofania.
A tak na marginesie, nie wkurza Was to czarne, pogrzebowe tło?

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 09 Stycznia 2022, 16:09:40 »
Miałem podobny dylemat z tym, że od razu wykluczyłem RAV PHEV z racji stosunku ceny do wyposażenia i też zastanawiałem się nad pełnym elektrykiem. Wybrałem jednak hybrydę phev (nie Toyoty) ale z wyposażeniem z XXI wieku - ze współczesnymi multimediami, w pełni elektrycznym hakiem, działającej normalnie klapie bagażnika i niepiszczących czujnikach cofania.
A tak na marginesie, nie wkurza Was to czarne, pogrzebowe tło?

To zdradź co kupiłeś :)
I mnie to tło drażni

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 09 Stycznia 2022, 17:02:15 »
Tło jest [cenzura] fajne, nie męczy oczu :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #208 dnia: 09 Stycznia 2022, 17:11:45 »
Tło można zmienić, mnie wkxrwia ciągłe "Niebezpieczny Niezabezpieczona..."
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #209 dnia: 09 Stycznia 2022, 19:07:04 »
Czarne tło może i było by fajne ale ta bijąca po oczach czerwień :(
i brak certyfikatu to najbardziej wkurza. Czarne tło można wyłączyć w ustawieniach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl