Odpowiedź na zadane tak pytanie jest bardzo złożona bo zależy od wielu czynników zmiennych m.in:
wielkie dzięki Pluto za odpowiedz, oczywiście masz racje co do jazdy i innych ...
jak pisałem mam zamiar zmienić samochód i myślę poważnie nad PlugIN ale ... robię po autostradach 90% - (100km dziennie) średnio z prędkością 110 - 120 km/h
wszyscy pytają o paliwo ale ten samochód tez potrzebuje prąd i dlatego zapytałem o koszta ogólne, także z YT wychodzi ze każdy podaje inny dystans na prądzie i nie są to małe różnice (w Karoserii podali 80-100km a na jakimś angielski teście podali do 40 mil (64km), więc różnica znaczna
jak to jest u ciebie, sprawdzałeś może ile da się przejechać po autostradzie na samym prądzie ?
Na pewno dystans 100 km przy prędkościach powyżej 100 km/h nie da się zrobić - gabaryty auta i jego kształt robią swoje.
Z moich dotychczasowych obserwacji zużycie energii elektrycznej podczas jazdy na EV i jego zasięg wygląda tak:
- miasto – zużycie 15 kWh/100 km – zasięg ok. 100 km – temperatura 22 stopni (tryb ECO);
- miasto – zużycie 17 kWh/100 km – zasięg ok. 80 km – temperatura 20 stopni (tryb NORMAL);
- prędkość 90 km/h – zużycie 15-16 kWh/100 km – zasięg ok. 90 km – temperatura 21 stopni
- prędkość 110-120 km/h – zużycie 25 kWh/100 km – zasięg ok. 60 km – temperatura 7 stopni (deszcz)
Zużycie paliwa (tryb hybrydowy):
- prędkość 115-120 km/h – zużycie 5,5 l/100 km – temperatura 20-23 stopnie – odcinek ok. 200 km
Jak widać są to pomiary w temperaturach letnich - jak to będzie zimą to się okaże.
Mam jeszcze elektrycznego ZOE i przy warunkach zimowych zużycie energii rośnie a zasięg spada o 20-25% więc pewnie w tych granicach będzie też w RAV4 PHEV (na razie w temperaturze około 0 stopni zasięg szacowany przez komputer przy 100% naładowanej baterii spadł z ok. 85 km na ok 77 km. - ale to jest typowe dla akumulatorów w warunkach zimowych).
Jeszcze jest pytanie czy to co wyświetla komputer (zużycie kWh) jest prawidłowe ?
Będę robił takie porównanie ale jak się zrobi cieplej, bo teraz starty energii ładowarki są duże i wyniki były by zakładane