Autor Wątek: Pompa płynu chłodzącego, tarcze hamulcowe Camry 2007 Hybrid  (Przeczytany 6025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Pompa płynu chłodzącego, tarcze hamulcowe Camry 2007 Hybrid
« dnia: 23 Listopada 2019, 13:44:17 »
Muszę wymienić pompę płynu chłodzącego jak i przednie tarcze w mojej Camry.
1. Oryginalna pompa w serwisie jest w cenie 672 zł do tego jeszcze rolka w cenie 172 zł.
Chcę kupić pompę dobrej firmy ale nie w serwisie. W sklepach stacjonarnych proponowano mi pompę Aisin za 185 zł lub SKF za 285 zł. Tylko nie wiadomo czy one by pasowały do mojego auta ponieważ nie były dobierane po nr Vin tylko do Camry wersji europejskiej. Może ktoś z kolegów wymieniał już pompę płynu chłodzącego i może mnie ukierunkuje na jakiś jej pasujący typ. Czy też może jednak postawić na oryginał i po problemie?
2. Jakie tarcze hamulcowe polecacie?

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pompa płynu chłodzącego, tarcze hamulcowe Camry 2007 Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2019, 20:14:23 »
podaj vin. Jak jezdzisz normalnie bez excesow( 180- 200km/h )  to wez zwykle tarcze textara czy tam trw (klocki maja być tej samej firmy). Jaki przebieg auta ze tarcze zmieniasz? Oryginały wytrzymywały ( w zależności od stylu jazdy ) do 250tys km. I jak juz pompe zmieniasz i rolke to moze i pasek  by się też przydało....

tutaj masz numer czesci dla silnika 2az-fe z 2006 lub 2007 roku z usa. Powinien pasować do twojej camry,ale spradzic moge tylko po twoim vinie.
pompa wodna
16100-28040
ceny od 70 do 140zl wez cokolwiek z sredniej polki np continental lub aisin.
nr rolki
16173-2802
-jesli chodzi o ta rolke dokręcaną do pompy (tego z zamiennika nie widziałem w polszy)

https://www.autoczescionline24.pl/oenumber/1610028040.html
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2019, 20:39:08 wysłana przez iko01 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2019, 21:25:47 »
Tarcze i klocki ATE.

Pompa wody według EPC jest taka sama do wszystkich AZetów. Bierz Aisina, bo pewnie taki jest oryginał.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2019, 09:40:39 »
podaj vin. Jak jezdzisz normalnie bez excesow( 180- 200km/h )  to wez zwykle tarcze textara czy tam trw (klocki maja być tej samej firmy). Jaki przebieg auta ze tarcze zmieniasz? Oryginały wytrzymywały ( w zależności od stylu jazdy ) do 250tys km. I jak juz pompe zmieniasz i rolke to moze i pasek  by się też przydało....

Przebieg auta to 190 tys. Jedna tarcza z przodu od wewnętrznej strony ma spory próg i muszę zmienić komplet z przodu. Klocki mam wszystkie oryginalne toyotowskie. Dostałem wraz z zakupem auta. Na tyle już są zmienione a na przodzie przez tą źle zużytą tarczę musiałem się wstrzymać. Skoro piszesz, że klocki i tarcze powinny być tej samej firmy. To czy tarcze też powinienem mieć oryginalne?

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2019, 09:47:48 »
Nr Vin: 4T1BB46K78U035203

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2019, 09:48:12 »
Skoro piszesz, że klocki i tarcze powinny być tej samej firmy. To czy tarcze też powinienem mieć oryginalne?

Nie ma takiego wymogu. Tarcze ATE będą dobrze działać z oryginalnymi klockami, zakładałem dwa razy taki zestaw do Camry III i IV gen i hamulce są jak brzytwa.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2019, 10:22:37 »
Opłaca się iść w słaba jakość zamienników, skoro oryginały działają b.dobrze i długo ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2019, 15:51:14 »
-jesli chodzi o ta rolke dokręcaną do pompy (tego z zamiennika nie widziałem w polszy)
zoboczyłem na filmiku jak ta rolka wygląda i uważam, że to się nie zużywa i nie ma sensu jej wymieniać. Myślałem, że to jakaś rolka na łożysku :)

Zastanawiam się nad tą pompą. Jeżeli oryginał wytrzymuje około 200 tys km to ile może wytrzymać zamiennik np Aisin.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2019, 16:08:36 »
Aisin to oryginał.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2019, 16:18:03 »
Aisin to oryginał.
Czyli teoretycznie powinna wytrzymać tyle samo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2019, 16:35:12 »
Aisin to oryginał.
Czyli teoretycznie powinna wytrzymać tyle samo

A w praktyce połowę, o ile w ogóle tyle.

Wraz z pompą wypada wymienić rolkę napinacza, tyle, że to nie występuje osobno, tylko jako całość. Jeśli dobrze pamiętam, tam jest wymienne łożysko.
3VZ.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2019, 16:51:57 »
Jeżeli Aisin produkowany do Toyoty tak bardzo się różni jakością od tego sprzedawanego jako zamiennik to zastanawiam się czy może zainwestować w oryginał i mieć święty spokój.
Gdyby rzeczywiście jedna pompa oryginalna = 2 zamienniki + 2 razy robocizna to kosztowo by było podobnie nie licząc zmarnowanego na dodatkową wymianę czasu

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2019, 11:53:33 »
Zamówiłem pompę płynu chłodzącego, pasek oraz tarcze hamulcowe przednie w serwisie toyoty z 15% upustem. Dziękuję za porady.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2019, 13:00:25 »
Jeżeli Aisin produkowany do Toyoty tak bardzo się różni jakością od tego sprzedawanego jako zamiennik to zastanawiam się czy może zainwestować w oryginał i mieć święty spokój.
Gdyby rzeczywiście jedna pompa oryginalna = 2 zamienniki + 2 razy robocizna to kosztowo by było podobnie nie licząc zmarnowanego na dodatkową wymianę czasu

Aisin ma fabrykę w Italii (Metelli). To wyjaśnia kwestię ceny i trwałości. Doświadczone ale nie w Kemri.
Inna kwestia, że My Friendy podrabiają części do Toyot (a le i nie tylko), tyle, że do Toyoty najwięcej. Opinia Pracownika portu w Hamburgu.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2019, 13:03:40 wysłana przez Sinuspi »

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2019, 13:01:26 »
Zamówiłem pompę płynu chłodzącego, pasek oraz tarcze hamulcowe przednie w serwisie toyoty z 15% upustem. Dziękuję za porady.

Byłbyś uprzejmy napisać co wkładają OEM w pudełka w takim zestawie - chodzi o producenta?
Dziękowac
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2019, 13:04:07 wysłana przez Sinuspi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl