Autor Wątek: Nowa corolla 1.6 sedan  (Przeczytany 41077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowa corolla 1.6 sedan
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Stycznia 2020, 16:00:51 »
W HSD 2.0 mamy wpływ na obroty silnika poprzez ręczną zmianę (za pomocą drążka lub łopatek) przełożenia przekładni pracującej w trybie S.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Stycznia 2020, 16:12:15 »
A jaki masz wpływ na obroty silnika spalinowego? W manualnej skrzyni możesz zmienić bieg a w przypadku hybrydy co możesz zrobić? Ja w Aurisie obrotomierza nie mam i w ogóle za nim nie tęsknię. Obroty silnika spalinowego mogę podejrzeć w Hybrid Assistance tylko co mi to da skoro samochód żyje własnym zyciem i ustawia napęd tak aby było dobrze.

Noga z gazu obroty spadają, noga na gaz obroty rosną ...przynajmniej tak jest u mnie .
Poza tym jest dodatkowa możliwość sterowania wirtualnymi biegami o której pisał kolega piter-ek. Można zmieniać biegi na łopatkach dla trybu S i D ...no i na selektorze dla trybu S.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Stycznia 2020, 16:46:53 »
Noga z gazu obroty spadają ale i prędkość spada.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Stycznia 2020, 19:22:43 »
Noga z gazu obroty spadają ale i prędkość spada.

No właśnie w Hybrydach niekoniecznie w każdym przypadku :)  Podczas przyśpieszanie obrotami silnika można regulować żwawość zwiększania prędkości samochodu. Zdjęcie nogi z gazu w tym przypadku spowoduje wolniejsze rozpędzanie się samochodu, ale nie spadek prędkości.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 27 Stycznia 2020, 20:12:49 »
Filozofujesz :)

Offline maxpio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Stycznia 2020, 20:47:02 »
Hmm a teraz szybka zmiana tematu, przycisk w panelu klimy fast/eco - kiedy używacie i co to daje ja wciskam i zasadniczo różnicy nie widzę /czuję.
A i jeszcze czy macie wrażenie , że instrukcja obsługi auta jest mało składnie przetłumaczona no i indeks nazw to porozrzucane hasła.

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 27 Stycznia 2020, 20:59:23 »
W Eco wolniej nagrzewa wnętrze, dzięki czemu silnik szybciej dochodzi do temperatury roboczej, Fast odwrotnie. Czyli powinien nieco mniej spalić na Eco, co głównie będzie zauważalne na krótkich odcinkach. Naciśnij Eco na zimnym silniku jak stoisz np. w korku, zobaczysz ze obroty jałowe spadną do ok. 800 rpm, a tak to trzyma podwyższone np. 1200 rpm. Przynajmniej tak jest w 1.2.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline maxpio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Stycznia 2020, 21:24:55 »
ok jutro przejdę w fazę testów

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Stycznia 2020, 22:57:50 »
Filozofujesz :)

Nie filozofuje tylko tak jest z eCVT. Samochód przyśpiesza przy stałych obrotach silnika....motor wejdzie na 2500 obr/min i utrzymuje tę wartości natomiast zmienia się ciągle przełożenie w skrzyni eCVT...i samochodzik przyśpiesza. Ot taka różnica miedzy eCVT a manualną skrzynią.  :roll:

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Stycznia 2020, 05:25:52 »
Hmm a teraz szybka zmiana tematu, przycisk w panelu klimy fast/eco - kiedy używacie i co to daje ja wciskam i zasadniczo różnicy nie widzę /czuję.
A i jeszcze czy macie wrażenie , że instrukcja obsługi auta jest mało składnie przetłumaczona no i indeks nazw to porozrzucane hasła.
Mi się zdaża przyjeżdżać 3 kilometrowe odcinki wczesnie rano. Różnica jest taka że jak ustawie Eco i 20 stopni to pali 2 litry mniej niż na fast. Fast używam gdy jadę z dzieckiem aby szybciej zagrzac. Ale jeśli ktoś rusza i od razu może przyjechać parę km bez zatrzymywania na światłach to nie powinno być dużej różnicy między normal a fast. Ja jeszcze dodatkowo staram się włączać tryb ev zanim zaparkuje. Dzięki temu silnik spalinowy po następnym odpaleniu może zostać obciążony elektrycznym nawet podczas postoju w korku i grzeje szybciej :)

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Stycznia 2020, 08:16:10 »
Panowie..... te wasze wpisy o jeździe hybrydą jak się mają do głównego tematu tego wątku "NOWA COROLLA 1,6 SEDAN" ? Może założycie sobie oddzielny wątek .......
Toyota Corolla SD 2018

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Stycznia 2020, 12:24:54 »
Panowie..... te wasze wpisy o jeździe hybrydą jak się mają do głównego tematu tego wątku "NOWA COROLLA 1,6 SEDAN" ? Może założycie sobie oddzielny wątek .......

Zgadza się. Trochę nie ten temat

Offline maxpio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Marca 2020, 20:13:01 »
No niestety już mam zaliczone 2 wgniotki z przodu na drzwiach pasażera :-(. Próba wyciągania ssawką próżniową dała efekty tak na 85 %
Czas chyba kupić listwy na drzwi. Znalazłem w internecie do naszego modelu bazowe czarne od 160 zł ale uwaga jeśli chcesz pod kolor auta to już robi się 410 zł hmmm ....

pireus

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Marca 2020, 23:08:32 »
Czas chyba kupić listwy na drzwi
Obawiam sie , że niewiele dadzą, najczęściej  samochody uszkadzają dzieci otwierające tylne drzwi wysiadając z samochodu obok zaparkowanego. Samochody z listwami wcale nie mają o wiele mniej wgniotek.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Marca 2020, 23:41:01 »
No niestety już mam zaliczone 2 wgniotki z przodu na drzwiach pasażera :-(. Próba wyciągania ssawką próżniową dała efekty tak na 85 %
Czas chyba kupić listwy na drzwi. Znalazłem w internecie do naszego modelu bazowe czarne od 160 zł ale uwaga jeśli chcesz pod kolor auta to już robi się 410 zł hmmm ....

Pewnie Ciebie to nie pocieszy, ale w moim przypadku taką wgniotkę na drzwiach kierowcy zaliczyłem w pierwszym tygodniu posiadania auta i to tak nieszczęśliwie, że znalazła się na na wysokości klamki na linii załamania karoserii. Zapewne nie da się tego wyciągnąć metodami alternatywnymi, bo nie ma tam powierzchni żeby przymocować przyssawkę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl