Autor Wątek: Moja toyota chce mnie zabić smogiem  (Przeczytany 9915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
Moja toyota chce mnie zabić smogiem
« dnia: 04 Grudnia 2019, 18:32:30 »
Podejrzany to Toyota Auris TS Hybrid '16 - jeżdżę po Wrocławiu wyłącznie z klimatyzacją na obiegu zamkniętym, w ostatnim czasie, podczas chłodnych poranków, zdarza się, że Auris sam przełącza obieg na smog z zewnątrz... i nie wiem o co chodzi, to kwestia jakiś ustawień, coś się zepsuło czy samochód po prostu już mnie nie lubi i próbuje podstępnie zabić?
Dodam tylko, że obieg nie przełącza się natychmiast, a dopiero po sporej chwili, gdy samochód jest już w ruchu, najczęściej orientuję się po niesamowitym smrodzie z zewnątrz. Ostatnio jechałem za autobusem, który ruszając spod świateł wyrzucił chmurę toksycznego dymu, a Auris zaczął to wciągać do kabiny, już miałem zamiar się katapultować... Czy ktoś miał podobnie?

Gawith

• Gość
Odp: Moja toyota chce mnie zabić smogiem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2019, 19:51:40 »
Raczej tak to jest skonstruowane, by po pewnym czasie wyłączyć obieg zamknięty.
Dla lepszej ochrony przed smogiem zainwestuj w filtr kabinowy antysmogowy np. mann freecious plus.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:30:53 »
Ten filtr antysmogowy działa? Czy to ściema?
Mam obecnie w Auris 2010 filtr z węglem aktywnym i smród smogu czasami aż dusi w aucie.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:39:54 »
Raczej tak to jest skonstruowane, by po pewnym czasie wyłączyć obieg zamknięty.
Dla lepszej ochrony przed smogiem zainwestuj w filtr kabinowy antysmogowy np. mann freecious plus.
Wydaje mi się, że to może mieć związek z niskimi temperaturami, poniżej 5°C, bo wcześniej nie miałem takiego problemu. Jednak nie rozumiem czemu miałoby to służyć, dla mnie jest to nielogiczne - skoro włączam obieg zamknięty, to ma to tak działać do odwołania.

Dzięki za informacje o tym filtrze, wypróbuję. Teraz mam oryginalny toyoty z węglem, ale ten manna wydaje się znacznie lepszy. Jest trzy razy droższy, więc może idzie za tym jakaś jakość.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:48:32 »
Czy ktoś miał podobnie

Też raz tak miałem, i to było przełączenie w obie strony.
Pomyślałem, że ze mną coś jest nie w porządku (starzeję się, zwidy jakieś :embarassed:)...
Pewnie chodzi o to, żebyś się nie udusił z niedoboru tlenu z powietrza (oddychasz, zużywasz tlen w małym, zamkniętym pomieszczeniu).
A może jakiś czujnik wilgotności jest?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:52:51 »
Na Allegro ceny za ten filtr od 70 do 120 za ten sam model.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:53:47 »
Pewnie chodzi o to, żebyś się nie udusił z niedoboru tlenu z powietrza (oddychasz, zużywasz tlen w małym, zamkniętym pomieszczeniu).
To się dzieje zazwyczaj w czasie kilku minut, nie ma reguły. W lecie robiłem trasy po 1200km i nie przypominam sobie, żeby mi się coś samo przełączało. 

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:56:28 »
Na Allegro ceny za ten filtr od 70 do 120 za ten sam model.
Rozumimem, że to jest filtr o symbolach FP1919 - na allegro w cenie od 64.32zł

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:58:41 »
Tak FP1919 ma taka rozbieżność cen.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2019, 08:37:03 wysłana przez fazibazi »

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2019, 21:53:37 »
Miałem FP1919 w zeszłym roku. W tym założyłem Knechta węglowy i ten pierwszy jest bez porównania lepszy.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2019, 07:17:55 »
Podejrzany to Toyota Auris TS Hybrid '16 - jeżdżę po Wrocławiu wyłącznie z klimatyzacją na obiegu zamkniętym, w ostatnim czasie, podczas chłodnych poranków, zdarza się, że Auris sam przełącza obieg na smog z zewnątrz... i nie wiem o co chodzi, to kwestia jakiś ustawień, coś się zepsuło czy samochód po prostu już mnie nie lubi i próbuje podstępnie zabić?
Dodam tylko, że obieg nie przełącza się natychmiast, a dopiero po sporej chwili, gdy samochód jest już w ruchu, najczęściej orientuję się po niesamowitym smrodzie z zewnątrz. Ostatnio jechałem za autobusem, który ruszając spod świateł wyrzucił chmurę toksycznego dymu, a Auris zaczął to wciągać do kabiny, już miałem zamiar się katapultować... Czy ktoś miał podobnie?
Ja bym raczej napisał, że te filtry w Aurisie to w ogóle nie działają i powietrze leci bokiem. Ilość kurzu jaka mi się pojawia w aucie jest sporo większa niż w innych autach, które też miały filtry. A przyglądając się komorze tego filtra to nie jestem przekonany o jego skuteczności. Wygląda to tak, jakby go dali tylko po to aby móc napisać w specyfikacji a później w ramach przeglądów zbierać kasę za jego 'przegląd i wymianę'. Skuteczność mizerna.

PS. Nie przeszkadza ci brak tlenu w środku auta, przy jeżdżeniu tylko na obiegu zamkniętym ?
Pozdrawiam
Wojtek

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudnia 2019, 08:45:35 »
PS. Nie przeszkadza ci brak tlenu w środku auta, przy jeżdżeniu tylko na obiegu zamkniętym ?
Nie przeszkadza, naczytałem się Feynmana.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudnia 2019, 08:47:44 »
działa? Czy to ściema?
Działa jak będzie szczelny dolot. Miałem ten filtr 2 razy i potwierdzam to:
filtry w Aurisie to w ogóle nie działają i powietrze leci bokiem.
Ale nie powiem, zawsze lepiej mieć niż nie mieć, jak kto woli.
A'propos przełączania na obieg otwarty to też mi się to zdarza i głównie automat to robi wtedy jeżeli uzna, że powietrze na zewnątrz ma taką temperaturę, że wspomaganie klimy (chłodzenie lub ogrzewanie) będzie wydajniejsze z obiegiem otwartym.
Nie wiem czy coś zmienia w ustawieniach techstream: klima bez trybu "eco" - jeżeli macie taką opcje.
Ostatnio zauważyłem, że zimą jeżdżę więcej na klimie i zamkniętym niż latem i z tego powodu zarzuciłem kupowanie tych drogich filtrów bo na obieg zewnętrzny przełączam gdy jestem "pewny" powietrza przed sobą itp. w mieście - prawie nigdy, ale na obwodnicy to już częściej.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2019, 08:52:56 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudnia 2019, 09:50:25 »
Nie wiem czy coś zmienia w ustawieniach techstream: klima bez trybu "eco" - jeżeli macie taką opcje.
W ASO mi to sprawdzą i ustawią jak poproszę?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudnia 2019, 18:29:12 »
zainwestuj w filtr kabinowy antysmogowy np. mann freecious plus.
Taniej wyjdzie kupić filtr węglowy Filtron. Mann kupił polskiego Filtrona i teraz wszystkie filtry węglowe filtrona mają również technologię freecious plus.

Filtr Filtron K 1210A

https://filtron.eu/en/products/bioknight

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2019, 18:32:54 wysłana przez mariuszs »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl