Autor Wątek: Luzy na przegubie wewnętrznym - przyczyna  (Przeczytany 2177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
Luzy na przegubie wewnętrznym - przyczyna
« dnia: 07 Grudnia 2019, 15:15:55 »
Mechanik stwierdził, że stukanie podczas jazdy to może być luz na przegubie wewnętrznym po lewej stronie - prawej nie dał rady sprawdzić. Półoś raczej do wymiany.

Wydaje mi się, że zaczęło stukać przy wymuszonej redukcji z 2 na 1 na skręconych kołach - ale nie jestem w 100% pewien. Jechałem za szybko jak na 1, wbiłem na siłę, coś tam "walnęło".

Z czego może uszkodzić się taki przegub? Czy jest to oznaka zużycia innych elementów układu jezdnego? Przebieg ok. 90 000 km, rok 2014, 1.4 D4D.

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
Odp: Luzy na przegubie wewnętrznym - przyczyna
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2019, 16:17:16 »
zazwyczaj przegub szybciej zuzywa sie wlasnie przy gwaltownym ruszaniu na skreconych kolach, albo jesli gumowa uszczelka wokol przegubu sparcieje i dostanie sie tam piach/kurz to wtedy przegub tez moze sie pddac. Konczacy sie przegub charakterystycznie bedzie 'strzelal/terkotal' przy np. ruszaniu na skreconych kolach.

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2019, 20:55:20 »
Mechanik stwierdził, że stukanie podczas jazdy to może być luz na przegubie wewnętrznym po lewej stronie - prawej nie dał rady sprawdzić. Półoś raczej do wymiany.

Wydaje mi się, że zaczęło stukać przy wymuszonej redukcji z 2 na 1 na skręconych kołach - ale nie jestem w 100% pewien. Jechałem za szybko jak na 1, wbiłem na siłę, coś tam "walnęło".

Z czego może uszkodzić się taki przegub? Czy jest to oznaka zużycia innych elementów układu jezdnego? Przebieg ok. 90 000 km, rok 2014, 1.4 D4D.
Uszkodzony przegub wewnętrzny to wibracje auta podczas jazdy na wprost. Osobiście miałem przypadek w Corolli 1.4 d4d gdy na 1, 2 biegu podczas ruszania i jazdy na prostych kołach waliło jakby młotkiem ktoś nap..dalał pod samochodem. Pierwszy kowal stwierdził uszkodzenie skrzyni - przekładnie planetarne (jasnowidz bo nawet nie zbliżył się do skrzyni), drugi przeguby wewnętrzne ale mi nie pasiło bo na 3 i wyższym biegu było ok. Trzeci złapał półoś i poruszał nią wzdłużnie i powiedział lewy przegub zewnętrzny - po wymianie w przyzwoitej cenie jeździłem dalej w ciszy i spokoju do 420kkm i sprzedałem.
Jedź do innego kowala.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2019, 20:05:37 »
U mnie nic nie strzela. Jedynie przy mocnym przyspieszaniu na 2 czuć lekkie wibracje. Popytam, dzięki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl