Autor Wątek: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED  (Przeczytany 48240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:30:17 »
Widziałem ten film i jak dla mnie niewiele z niego wynika oprócz różnicy w barwie światła.
W każdym razie kolega PrzemQ też narzeka na swoje światła w wersji Executive, więc póki co nawet nie można stwierdzić, że wersja full LED daje zadowalające światło.
Chyba pozostaje zrobić to, co zasugerował yunior81 i Maver27 i przejechać się na stację diagnostyczną.

Edit:
Znalazłem coś takiego: https://www.iihs.org/ratings/vehicle/toyota/rav4-4-door-suv/2019#headlights
Co prawda jest to dla wersji amerykańskiej, ale nie sądzę, żeby w tej kwestii były jakieś różnice pomiędzy wersją europejską a amerykańską (wiadomo natomiast, że w Stanach matrix LED nie mogą być homologowane z jakichś tam względów prawnych).
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 11:52:32 wysłana przez thomas25 »

Offline MarekDe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudnia 2019, 12:41:10 »
Testowałem Basic LED, na postoju świata inaczej i jak jedziesz inaczej. Na postoju lampy jakby się podnosiły. Można to zobaczyć jak delikatnie hamujesz i dojeżdżasz do ściany lub samochodu delikatnie się podnoszą tuz po zatrzymaniu a opuszczają powyżej chyba 20 km/h.

Dziwne uczucie, jak będę w serwisie to dopytam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudnia 2019, 14:31:30 »
Ten filmik pokazuje dziwne rzeczy. I to jest piękne w Toyocie, nikt nic nie wie- czeski film jeśli chodzi o szczegóły techniczne. Jak zamawiałem swoją mieli na stanie tylko Selection, a ta ma full LED. Panie, ale co, basic LED to ma pozycyjne LED, a potem H4. Nie, nie! wszystko LED tylko mniej się świeci w Basic. I tyle się dowiedziałem.

Jak odebrałem samochód podczas jakiegoś wypadu, ku swemu zdumieniu widzę,  ( stoimy na światłach w korku), że na samochodzie przed nami odpijają się dwa punkty świetle. Jkaby tylko dwie kropki.
WTF? To nie mamy tych literek C? Pozioma kreska, pionowa i na dole znowu pozioma. Tworząca coś jakby C. Tylko takie widziałem dotąd. Zepsute, czy co? Zacząłem gmerać i wyszło mi, że tylko te "kropki" (to pionowa kreska z full LED) świecą w dzień:

Gdy zaczyna się szarówka załącza się górna pozioma kreska z literki C. Dolnej poziomej brak. A długie to wydawało mi się, że tylko z tej prawej komory coś świeci, ale ze zdjęcia wynika, że z dwóch. Trzecia komora z odbłyśnikiem milczy. Nie wiem, może zapala się jak samochód spada w przepaść.

Co do świateł- dla mnie są OK. Lepszych nie miałem.

p.s. Teraz zauważyłem, że na ostatnim zdjęciu pionowa kreska się nie świeci. Nie wiem czy tylko na długich, czy także po zmroku się wyłącza.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 14:59:49 wysłana przez antyrama »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudnia 2019, 14:52:28 »
Te światła wyglądają jak Basic LED. Full LED w RAV4 w środku klosza mają kształt X i soczewkę w górnej części. Widoczne na zdjęciach poniżej, nie mogłem znaleźć lepszych.

https://toyotaplus.pl/oferta/toyota-rav4/67481

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudnia 2019, 14:58:35 »
To, że mam basic LED to pewne, bo tak wynikało ze specyfikacji. Piszę tylko, że podczas jazdy próbnej, potem konfigurowania, nikt nie był mi wstanie powiedzieć jaka jest między nimi różnica.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudnia 2019, 15:02:03 »
Czyli masz wersje wyposażenia Comfort? Bo od Selection w górę są już full LED.

Offline MarekDe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Grudnia 2019, 15:04:42 »
Górna kreska to światła postojowe, pionowa kreska to światła dzienne. Czyli postojowe plus drogowe - górna kreska plus środek to jest dla konfiguracji comfort plus.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Grudnia 2019, 15:06:13 »
Czyli masz wersje wyposażenia Comfort? Bo od Selection w górę są już full LED.

Yes.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Grudnia 2019, 15:28:55 »
Podjechałam na SKP przy ASO i bardzo uprzejmy Pan Diagnosta w przeciągu minuty ustawił. Podobno o dziwo to prawe było dużo za nisko. Poczekamy na trasę po zmroku i zobaczymy czy to coś dało.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 15:33:12 wysłana przez pafcio01 »

Offline KonradMK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Grudnia 2019, 15:51:38 »
Mam Selection i lampy świecą bardzo ładnie, w porównaniu do większości aut które przed sobą tworzą żółtą plamę na asfalcie, Toyota robi z nocy dzień.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudnia 2019, 16:09:19 »
Ale tu nie chodzi o barwę tylko zasięg. Na autostradzie widziałem tylko dwa oświetlone paski do przodu...

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudnia 2019, 19:53:31 »
Podjechałam na SKP przy ASO i bardzo uprzejmy Pan Diagnosta w przeciągu minuty ustawił. Podobno o dziwo to prawe było dużo za nisko. Poczekamy na trasę po zmroku i zobaczymy czy to coś dało.

Dawaj znać.
Toyota Corolla SD 2018

Offline pafcio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Grudnia 2019, 23:01:02 »
No przejechałem się po mieście i nawet bez specjalistycznych przyrządów widać, że różnica jest ogromna. Teraz to się zastanawiam czy nie oślepiam pieszych
W tych samych warunkach w których najbardziej mi to przeszkadzało czyli autostradę przetestuje dopiero w weekend. Dam znać a tymczasem nie zwlekajcie tylko jedzcie na SKP a nie do ASO bo szkoda Waszego czasu

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudnia 2019, 08:55:10 »
No przejechałem się po mieście i nawet bez specjalistycznych przyrządów widać, że różnica jest ogromna. Teraz to się zastanawiam czy nie oślepiam pieszych
W tych samych warunkach w których najbardziej mi to przeszkadzało czyli autostradę przetestuje dopiero w weekend. Dam znać a tymczasem nie zwlekajcie tylko jedzcie na SKP a nie do ASO bo szkoda Waszego czasu

Elegancko, dzięki za informację! :)
Pozostaje mieć nadzieję, że w basic LED też będzie taka różnica ;)

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Grudnia 2019, 16:26:09 »
Też pojechałem na stację diagnostyczną i również u mnie światła były za nisko.  Po ustawieniu jest wyraźnie lepiej, ale nie miałem okazji przetestować tego na dłuższym odcinku nieoświetlonej drogi.

Wychodzi na to, że producent wszystkim ustawia światła za nisko (może w Japonii są inne normy), a w serwisie tego nie korygują.  Nie wiem nawet, czy ustawienie świateł mijania wchodzi w zakres przeglądu.  Jest tam pozycja "światła" - S (sprawdzenie), ale podejrzewam, że ogranicza się to do sprawdzenia, czy świecą wszystkie żarówki.  Moja rada do wszystkich - pojechać na stację kontroli pojazdów, gdzie za niewielką opłatą (lub bezpłatnie, jak w moim przypadku) światła ustawią.  Nie warto czekać 3 lata do pierwszego przeglądu rejestracyjnego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl