Autor Wątek: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED  (Przeczytany 48292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Grudnia 2019, 17:05:36 »
Banalne rozwiązanie ?grubego? problemu ..... ;) a tak serio to trochę się dziwie, ze właściciele nowo zakupionych samochodów nie sprawdzają tak banalnej sprawy jak ustawienie świateł. W każdym moim nowym samochodzie światła świeciły jak chciały.....
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2019, 17:07:39 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Grudnia 2019, 17:26:38 »
Banalne rozwiązanie ?grubego? problemu ..... ;) a tak serio to trochę się dziwie, ze właściciele nowo zakupionych samochodów nie sprawdzają tak banalnej sprawy jak ustawienie świateł. W każdym moim nowym samochodzie światła świeciły jak chciały.....
Nie wiem, czy to tylko o to chodziło.  Cały czas jest wyraźna górna linia odcięcia smugi światła, a nie sprawdziłem jeszcze auta na dłuższej nieoświetlonej trasie. 

Należałoby też oczekiwać, że ustawienie świateł będzie sprawdzane przy przeglądzie "0", a później przy przeglądach okresowych w serwisie.  Wygląda jednak na to, że nie jest to sprawdzane, a to przecież jeden z głównych elementów bezpieczeństwa jazdy.  Może jestem naiwny, ale kupując nowe auto zakładam, że producent dotrzyma pewnych standardów.  Jeśli mogą przeznaczyć godzinę na mycie i czyszczenie samochodu, to tym bardziej powinni znaleźć 2 minuty na ustawienie świateł.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Grudnia 2019, 18:10:59 »
Tak juz jest przy ledach, ze granica światłocieni jest mocno zaznaczona, tj. ostra.
Toyota Corolla SD 2018

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Grudnia 2019, 19:59:41 »
A jak to jest jak sie zapakuje duzo do bagaznika i tyl siadzie...wtedy nie swieca za wysoko ? Jest tu wogole jakas automatyka poziomowania swiatel ?....przy ksenonach w VW Touran - trzeba bylo w trybie serwisowym doregulowac wysokosc i zapamietac jako punkt odniesienia by potem automatyka regulowala zasieg w zaleznosci od obciazenia samochodu....Czy ledy zle ustaione oslepiaja mniej niz ksenony ?
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Grudnia 2019, 05:51:01 »
Przy ledach i ksenonach jest samopoziomowanie, także o oślepianie bym się nie martwił. Żarówkowy reflektor źle ustawiony, tez daje po oczach.
Toyota Corolla SD 2018

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Grudnia 2019, 07:02:25 »
Przy ledach i ksenonach jest samopoziomowanie, także o oślepianie bym się nie martwił. Żarówkowy reflektor źle ustawiony, tez daje po oczach.
Samopoziomowanie nie pomoze jesli sa zle lampy ustawione. Ale jak są dobrze to fakt zaladowane auto nie powinno oslepiać
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2019, 07:05:50 wysłana przez MarioSl »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Grudnia 2019, 18:51:01 »
Z ukladu samopoziomowania reflektorów można doktorat napisać. Jest tyle rodzajów tego systemu, ze ho ho. Jeśli światła poziomują się tylko przy zapaleniu lub dociążeniu, o wtedy mamy najprostszy system. Jeśli dodatkowo korygują poziom świateł w zależności od dużych nierówności o mamy juz bardziej skomplikowany. Osobiście najbardziej jest mi znany system sterowania reflektorem w V klasie. Jest on bardzo zaawansowany i o prócz ww cech, potrafi jeszcze wydłużać bądź skracać zasieg reflektorów w zależności od tylko sobie wiadomych danych ;), oczywiście snop światła podąża za ruchem kierownicy.
Toyota Corolla SD 2018

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Grudnia 2019, 19:32:32 »
A podejrzeliście może jak oni na stacji diagnostycznej regulują wysokość świecenia w tych LED-ach? Normalnie jak kiedyś śrubokrętem od góry, czy to jakaś większa magia, z którą ktoś może sobie nie poradzić, bo tak nowego samochodu nie widział?

Offline slawus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Grudnia 2019, 20:52:07 »
A podejrzeliście może jak oni na stacji diagnostycznej regulują wysokość świecenia w tych LED-ach? Normalnie jak kiedyś śrubokrętem od góry, czy to jakaś większa magia, z którą ktoś może sobie nie poradzić, bo tak nowego samochodu nie widział?

U mnie w wersji Selection zrobiłem to sam, są dwie śrubki regulujące, jedna góra dół i druga prawo lewo. Ta góra dół jest bardziej ukryta.

Co do efektów jestem zadowolony, przejechałem z nowym ustawieniem również trasę 1000km i jest o wiele lepiej, jednak podjadę do SKP na dokładniejszą regulację, bo podniosłem światła niewiele, tak żeby przypadkiem nikogo nie oślepiać, a jednak coś widzieć.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Grudnia 2019, 20:57:46 »
U mnie w wersji Selection zrobiłem to sam,

Jest to dobry pomysł, ale pod warunkiem, że reguluje się tylko poziom - samemu można to zrobić bez problemu. Pionu bym bez urządzenia sam nie ruszał.
Toyota Corolla SD 2018

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Grudnia 2019, 16:07:38 »

Jest to dobry pomysł, ale pod warunkiem, że reguluje się tylko poziom - samemu można to zrobić bez problemu. Pionu bym bez urządzenia sam nie ruszał.
Cytat: slawus w 13-12-2019, 20:52:07

Zgadzam się, zwłaszcza, że ustawienie na SKP trwa tylko kilka minut i ma się gwarancję, że ustawione są tak jak trzeba.
W basic LED też są dwie śruby, ale według mnie nie warto się w to bawić samemu.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Grudnia 2019, 17:31:19 »
Poprzednie autko Kia Sportage + Xenon, tam miałem wrażenie że lewa strona świeci za nisko i jest niedoświetlona, nawet byłem w serwisie  na sprawdzeniu. Obecnie RAV 4 Basic led uważam że jest o niebo lepiej.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Grudnia 2019, 19:31:43 »
.

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Grudnia 2019, 09:50:15 »
Potwierdzam. Byłem na SKP, i u mnie też świeciły za nisko. Ustawili jak trzeba.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Grudnia 2019, 09:56:42 »
To dobrze, ze problem okazał się banalny ;)
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl