Autor Wątek: Pakiet VIP  (Przeczytany 12070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

atom

• Gość
Pakiet VIP
« dnia: 11 Grudnia 2019, 14:09:47 »
Witam, mam nadzieje ze ktos sie wypowie, w serwisie nabrali wody w usta...z reszta czytajac to forum mozna sie o wiele wiecej dowiedziec niz pytajac w serwisie czy nawet mojego sprzedawce... 
a mianowicie chodzi mi o dodatki z pakietu takie jak AHS ledowe swiatla drogowe matrycowe, i klapa bagaznika. Odnosnie pierwszego, to zauwazylem ze jezdac w nocy poza miastem i uzywajac funkcji automatycznej, swiatla zmieniaja sie na mijania z duzym opoznieniem albo nawet wcale sie nie zmieniaja dopoki ktos jadacy daleko z przeciwka nie strzeli dlugimi, nawet problem jest jadac za kims, samochod nie zmienia albo bardzo leniwie zmienia a w tym czasie osoba jadaca w tym samym kierunku daleko przede mna juz ma awaryjne, i chodzi tu o mnie i oslepianie. W serwisie mowia ze nie stwierdzono usterki i ze moge sobie pisac do Toyoty, prubojac wytlumaczyc panu ze po prostu oslepiam ludzi i jest to niebezpieczne, pan powtarza, nie stwierdzono usterki. Swiatla takowe fajnie dzialaly w poprzednim samochodzie Opel Astra,

Druga sprawa to klapa, ktora po prostu nie dziala, ktos pisal tutaj ze zalezy to od ilosci swiatla i wieczorami moze nie dzialac, no wiec jakims cudem sie otworzyla panu w serwisie, (godzina ok 14) i stwierdzil ze nie ma problemu.

Z gory dzieki za pomoc, ogolnie samochod fajny, super naped i fajne zawieszenie, mulimedia troche odstaja, ale coz...

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Pakiet VIP
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2019, 15:21:34 »
Ad 1. Mam ten sam problem i uważam ze światła AHS działają do pupy. Co ciekawe raz reagują dobrze a raz z opóźnieniem.
Ad 2. Już myślałem, że u mnie przez hak więc. Czujka przeniesiona bardziej od strony wydechu.  U mnie trzeba tam nogę praktycznie włożyć.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2019, 15:58:31 »
Co do AHS....w BMW serii 4, z którym miałem do czynienia, tego typu światła działały z jeszcze większym opóźnieniem. Ilość mrugnięć aut z naprzeciwka była znacznie większa niż przy mojej Toyocie.
Owszem mam wrażenie, że AHS działają z lekkim opóźnieniem, ale mało kto (bardzo rzadko) mruga z przeciwka, że go oślepiam. Tylko do końca nie wiem czy to moje wrażenie czy  faktycznie ono występuje.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2019, 20:11:54 »
1. U mnie AHS działa poprawnie przynajmniej nie zdarzyło mi się aby mi ktoś migał
2. Jest specyficznie. W innych markach trzeba machnąć nogą w poziomie a w Toyocie jest to ruch pionowy od góry do dołu   :-) spróbuj na wysokości czujników parkowania wewnętrznych (nie na środku zderzaka). Na początku też myślałem że to działa kiepsko po przyzwyczajeniu działa w 98% bez względu na pogodę i porą dnia.
PS: kopanie w zderzak aż otworzy się bagażnik jest ulubionym zajęciem mojej 2,5 rocznej córki może nie w 98% ale za 5 razem jej wychodzi  :grin:
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2019, 20:50:01 »
1. U mnie AHS działa poprawnie przynajmniej nie zdarzyło mi się aby mi ktoś migał

U mnie jest to nagminne. Wygląda tak jakby AHS testował cierpliwość kierowcy jadącego z na przeciwka :)

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2019, 21:51:10 »
dodatki z pakietu takie jak AHS ledowe swiatla drogowe matrycowe, i klapa bagaznika. Odnosnie pierwszego, to zauwazylem ze jezdac w nocy poza miastem i uzywajac funkcji automatycznej, światła zmieniają się na mijania z dużym opóźnieniem albo nawet wcale sie nie zmieniają

System zmieniający automatycznie światła drogowe na mijania to nie AHS tylko AHB. AHB nie jest elementem pakietu VIP tylko podstawowym wyposażeniem każdej Corolli.
Działanie AHS nie polega na zmianie świateł drogowych na mijania, tylko "wyłączanie" poszczególnych segmentów świateł drogowych, tak aby nie oślepiać innych uczestników drogi.
Tak to powinno działać
 https://www.youtube.com/watch?v=-dvPZ3H1Vm4
 https://www.youtube.com/watch?v=V-KdR2NqWAk
Widać Toyocie nie do końca się to udało. A dokładając problemy z otwieranie bagażnika "machaniem" nogą wynika, że pakiet VIP to wyrzucone pieniądze. :thumbdown:
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Pawlick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2019, 23:40:06 »
Odnośnie automatycznej zmiany świateł, uważam że światła są ok a kierowcy są często przewrażliwieni. Przykładowo w Szwecji światła zmieniają 50-100 m przed pojazdem z naprzeciwka i jakoś nie ma z tym problemu.
Może kwestia dzikiej zwierzyny na drodze, której tam nie brakuje (łosie, dziki itd.) i to wynika ze względów bezpieczeństwa?
 U nas w PL mrugają z kilometra.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2019, 00:27:52 »
Może to też kwestia jakiejś kalibracji?
Tutaj te światła wg mnie radzą sobie w porządku: https://youtu.be/4twemYNsTuQ?t=985

Zamówiłem VIP głównie ze względu na matrix LED, nie straszcie mnie, że to nie działą ;)

Offline Pawlick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2019, 01:46:22 »
U mnie działa bardzo dobrze, nawet w złych warunkach drogowych (zacinający deszcz itp) sporadycznie ktoś tam mrugnie, ale nie mam z tym problemu.
Trzeba pamiętać wjeżdżając na wzniesienie że gdy z przeciwka jedzie tir który również wjeżdża na wzniesienie najpierw ukazują się jego światła obrysowe na dachu, potem kierowca którego oślepiamy a dopiero na końcu jego światła mijania, na które zareaguje czujnik w naszym oświetleniu.
Wówczas zmieniamy zawczasu ręcznie na światła mijania!

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2019, 07:54:25 »
Światła led, same w sobie są bardzo jaskrawe i dużej jasności, dlatego jadąc na mijania, może się zdarzyć, że ktoś nam mrugnie.
Automatyczna zmiana, moim zdaniem działa bardzo dobrze, aczkolwiek ćwiczy cierpliwość jadących z przeciwka.  :grin:

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2019, 07:56:32 »
No właśnie, ostatnie stwierdzenie idealnie w punkt.

atom

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudnia 2019, 09:21:05 »
Hmm,
na poczatku dziekuje za odpowiedzi...
pojezdze zobacze jeszcze, z klapa tez powalcze, ale powiem tylko tyle ze w byle Opel Astra z 2016 naprawde dzialalo to duzo szybciej, padlo tutaj stwierdzenie o testowaniu cierpliwosci innych i mysle ze to jest w 10.
Gdzies w  necie ostatnio byl artykul o dzialaniu systemu matrycowego w kontekscie oslepiania innych uzytkownikow ale przy malych odleglosciach miedzy mijanymi pojazdami, czuc ze ta technologia sie dopiero rozwija... Pozdr i milego dnia.
T.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudnia 2019, 09:26:37 »
Dodam jescze, że zdarzyło się mi migniecie z przeciwka samochodu jak miałem włączone swiatla mijania, ze niby oslepiam. Swiatal LED i ich nateżenie....
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudnia 2019, 09:33:24 »
Podłączę się do tematu, bo kilka tygodni temu również przestało działać mi otwieranie tylnej klapy nogą. Czy jest na to jakis prosty fix, czy nie pozostaje nic innego niż oddanie auta na gwarancję?
Toyota Corolla TS 2.0 Executive / Imperial Red / + VIP, SkyView, JBL, Black

Offline sebavfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudnia 2019, 16:21:20 »
Druga sprawa to klapa, ktora po prostu nie dziala, ktos pisal tutaj ze zalezy to od ilosci swiatla i wieczorami moze nie dzialac, no wiec jakims cudem sie otworzyla panu w serwisie, (godzina ok 14) i stwierdzil ze nie ma problemu.
Witam też miałem problem z klapą nie chciała się otwierać machnięciem nogi, są dwie rzeczy jedna to musisz ją aktywować na desce rozdzielczej a drugie to na klapie masz masz dwa guziki jeden szeroki do otwierania ręcznie a drugi okrągły nim aktywujesz klapę i powinno zadziałać.
toyta corolla TS 2,0 Executiv +VIP+ carplay.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl