Autor Wątek: Jakie paliwo do Hybrydy?  (Przeczytany 26276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
Jakie paliwo do Hybrydy?
« dnia: 14 Grudnia 2019, 21:28:43 »
Cześć,
Jeżdżę Corollą HSD 1.8 w sedanie i standardowo tankuję paliwo 95 na Circle K i jest OK. Zastanawiam się czy można polepszyć osiągi w dziedzinie ekonomii spalania zmieniając paliwo.
Czy ktoś z was tankuje do hybrydy paliwa premium typu V-Power Racing i odczuwa lub w wyliczeniu wychodzi mu, że jest to korzystniejsze?
Czy silnik 1.8 jest przystosowany do spalania paliwa 98 lub ponad 100 oktanowego (podobno liczba oktanowa V-Power Racing to 101 oktanów)?
Nie chciałbym zamykać się na V-Power, podałem to jako przykład.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Jakie paliwo do Hybrydy?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2019, 21:46:01 »
Próbowałem jeździć na paliwie premium typu V-power (w różnych autach) i nie czułem różnicy zarówno pod względem osiągów jak i spalania. Oczywiście jedyną różnicą jest zmniejszenie kasy w portfelu  :thumbdown:
Od ładnych paru lat tankuje na stacjach przy marketach (Auchan, Intermarche) i zarówno moje hybrydy jak i inne auta nie miały w tym zakresie żadnych problemów.
Według mnie większe znaczenie ma odpowiednia technika jazdy, stan techniczny auta (olej, opony, itp) niż rodzaj paliwa.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2019, 21:52:06 »
Od chyba zawsze tankuję na BP i zawsze 98. Nie wiem czy osiągi są lepsze i czy spalanie mniejsze. Podobno 98-ka jest "czystszym" paliwem. Może... Różnica na pełnym baku jest niewielka... A jeśli mam pomóc "lepszym" paliwem wtryskom itp. to dlaczego nie...  Teraz też mam zalany zbiornik tym paliwem.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia 2019, 22:19:58 »
A ja na shelu 95 i jest ok

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudnia 2019, 22:28:57 »
Co za różnica czy tankujesz na Shelu, BP, circleK czy innej stacji to i tak tankuje paliwo Orlenu lub Lotosu :grin:
Moim zdanie tankowanie paliwa o większej liczbie okatanowej nic nie daje poza drążenie kieszeni (były testy).
Silniki są "zaprogramowane" do podstawowego paliwa.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudnia 2019, 23:11:57 »
Co za różnica czy tankujesz na Shelu, BP, circleK czy innej stacji to i tak tankuje paliwo Orlenu lub Lotosu :grin:
Moim zdanie tankowanie paliwa o większej liczbie okatanowej nic nie daje poza drążenie kieszeni (były testy).
Silniki są "zaprogramowane" do podstawowego paliwa.
Ja tankowalem 98 dopoki sprzedawca z salonu powiedzial mi ze to nic nie daje i ze to nabijanie kasy. Wiem ze to zaden argument ale mimo wszystko instrukcja mowi o 95.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2019, 00:31:41 »
Read the fucking manual.

Tam jest napisane min 95
Corolla TS 2.0 Executive

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudnia 2019, 07:19:24 »
A nie prościej założyć lpg zamiast wierzyć w cudowna moc i jakość 98 ? ;)
Kolejne pytanie jakie nasuwa się przy paliwie 98, to czy ktoś zmienia parametry pracy silnika pod 98 ? Bo jeśli nie a wierzy, ze na nim lepiej silnik pracuje to...... raczej placebo działa :)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2019, 08:37:14 »
W instrukcji jest wszystko jasno opisane. Po co przepłacać?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudnia 2019, 08:54:40 »
Po co przepłacać?

Tu już nie chodzi o jakąś stratę finansową, tylko o brak jakichkolwiek plusów stosowania paliwa, o teoretycznie wyższej liczbie oktanowej, w ZWYKŁYM silniku. Lepiej zamontować instalację lpg. Jest i eco i oszczędnie.
Toyota Corolla SD 2018

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudnia 2019, 09:34:04 »
z Pb98 to loteria. Nie masz pewności czy to faktycznie 98 i jakiej jest jakości, tym bardziej że jest mniej popularne. Większą pewność dają dostępne w sklepach dodatki do paliwa podnoszące wartość oktanową, ale to nie jest tanie więc realne korzyści są wątpliwe.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudnia 2019, 10:15:08 »
Problem z paliwem u nas, polega na tym, że powinno mieć min 95 oktanów, ale częściej będzie miało 94 niż 96. Analogicznie z 98.
Układ wtryskowy zaprogramowany na 95 oktanów, po zasileniu "gorszym" paliwem, po wykryciu spalania stukowego, opóźni zapłon, a co za tym idzie, zmniejszy moc silnika.
I tak, jak podczas jazdy w trasie, może to być zauważalne, to w moim wypadku (miasto korki) gdzie silnik spalinowy służy do ładowania akumulatorów i wytwarzania ciepła dla ogrzewania, nie widzę najmniejszego sensu lania czegokolwiek innego, niż zwykła 95.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudnia 2019, 16:06:36 »
Z tą mniejszą wartością liczby oktanowej to nie do końca jest tak.

W Europie do oznaczania paliwa używa się skali RON (Research Octane Number). Liczba RON jest wyznaczana przy mniejszym obciążeniu silnika niż liczba MON (Motor Octane Number), przez co to samo paliwo ma większą liczbę oktanową w skali RON, a mniejszą w skali MON. (W niektórych krajach, np. USA, paliwa oznacza się liczbą AKI, która jest średnią arytmetyczną RON i MON).

Jeśli na dystrybutorze jest napisane "benzyna 95 oktanowa", to znaczy, że tyle oktanów ma, ale w skali RON. Wg innej skali może mieć mniej, jednak nie zmienia to faktu, że w instrukcji obsługi auta przeznaczonego na rynek europejski, minimalna zalecana liczba oktanowa jest podana wg norm europejskich, czyli podawana jest liczba RON.

Inna sprawa to "chrzczona" benzyna, która siłą rzeczy będzie miała gorsze parametry niż deklarowane przez sprzedawcę. Ale zakładam, że mówimy o benzynie dobrej jakości.

A wracając do głównego tematu tego wątku - Toyota zaleca benzynę co najmniej 95 oktanową (RON), więc jak zalejesz 98, czy nawet więcej oktanową, to nic złego się nie stanie.

Wyższa liczba oktanowa to mniejsza podatność na spalanie stukowe, jednak to oznacza też mniejszą kaloryczność paliwa. Dla tego samo paliwo 98 oktanowe na pewno nie spowoduje zwiększenia mocy silnika w porównaniu z paliwem 95 oktanowym. Moc osiąganą przez silnik mogą zwiększyć co najwyżej dodatki dodawane do paliwa - np. taki Shell V-Power to benzyna od Orlenu (jak już ktoś wyżej wspomniał) + specjalne dodatki Shella. Jednak warto jeszcze policzyć sobie czy wyższa cena za takie paliwo zwróci ci się w postaci np. odpowiednio zwiększonego zasięgu auta? Spróbować i policzyć na pewno warto.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2019, 16:08:26 wysłana przez tkf »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudnia 2019, 18:28:22 »
Ja tankuję od zawsze na BP :grin: kiedyś Ultimate a teraz już zwykłą  :good:
Jeśli chodzi o hybrydę to faktycznie nie widzę różnicy  :o ale poprzednie auto Opel Zafira w dieslu
zdecydowanie polubiło Ultimate i odwdzięczało się mniejszym o prawie litr zużyciem na 100km!!!
Za pierwszym razem to był szok ale sprawdzone na paru tankowaniach  <taniec>
Podobnie było z starym, już bardzo zjechanym Matizem  :song: co prawda oszczędność paliwa była tylko minimalnie mniejsza za to praca silnika była żwawsza i dynamiczniejsza ale to był benzyniak  <kucharz>

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2020, 14:14:07 »
A ja tankuję od zawsze kiedy pamiętam w autach z silnikami benzynowymi paliwa typu premium.
Z moich doświadczeń jest na plus odczucie w prowadzeniu takiego auta, silnik posiada inną kulturę pracy.
Robiłem kiedyś test i wyszło mi, że najdłużej czysty olej był podczas tankowania paliwa Pb 98 Dynamic na stacjach Lotos. Tankowałem różne, Ultimate, Vervę i Dynamic.
Po prostu sprawdzając regularnie olej doświadczyłem, że kolor oleju na ciemniejszy zmieniał się później. I nie jestem powiązany kapitałowo z rynkiem paliw  :-), piszę to jako konsument, użytkownik, obserwator.
Dodam jeszcze tylko, ponieważ mam teraz autko z silnikiem 1.2 t, że liczba oktanów ma wpływ na występowanie, lub nie - tzw spalania stukowego w jednostach downsizingowych, czyli LSPI - Low Speed Pre-Ignition. Jakoś oleju i jakość paliwa mogą zabezpieczyć przed awarią jednostki napędowej. Wraz z erą silników turbo temat i zagrożenie występowania spalania stukowego powraca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl