Autor Wątek: Nawigacja w Camry 2019  (Przeczytany 282313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Nawigacja w Camry 2019
« Odpowiedź #360 dnia: 02 Lipca 2020, 22:19:01 »
Czy ktoś wie jak można z Panem Pertynem i Zacharem się skontaktować,  ażeby może wyjaśnili dlaczego teraz toyota się wycofuje z AA i AC, co sądzicie?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ktos pisal z Pertynem w komentarzach i wyszlo ze on nie rozumie dlaczego camry nie dostanie AA i AC skoro wszedzie jest ten sam system i ze on sam byl wprowadzony w blad przez TMPL. Rowniez nie rozumie dlaczego Lexus dostal pierwszenstwo dla ES a Camry nie dostanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #361 dnia: 03 Lipca 2020, 00:26:28 »
Dla kolegi Snickersa wszystko jest problemem i wymaga sztabu fachowców...
Wszystko trzeba zaimplementować, przetestować, licencjonować, certyfikować... no i dokumentację zrobić...
Bo taki AA i AC to olbrzymia odpowiedzialność, no bo jak z Ci muzyka przestanie grać, zaczniesz dłubać i nieszczęście gotowe...
Zdefiniuj nieszczęście... Duża część branży i produktów nie zagraża bezpieczeństwu, nie powodując bezpośredniego, czy nawet pośredniego, zagrożenia życia. Nie zmienia to faktu, że wszędzie wymagana jest odpowiedzialność.
Jesteś świetnym przykładem na to dlaczego(nie obrażaj się proszę, to nie żaden przytyk) - kupiłeś samochód, do którego dostałeś pełną specyfikacje, w której nie było AA czy AC, ale mielisz temat, braku tego wyposażenia już dłuższy czas. Z jednej strony, brak tego wyposażenia nie spowodował zagrożenia życia, ale jakiś niesmak pozostaje. Mówimy cały czas o przypadku, kiedy ciężko jest naciągać to pod jakieś oszustwo, jak by nie patrzeć Camry dostało AA i AC zgodnie z zapowiedzią, nie ma aktualizacji starych modeli, więc wszystko się rozbija o to, jak ktoś zinterpretował informację. Dalej tak jak mówię niesmak pozostaje, ale większy(lub dotyczący większej liczby osób) mógł by powstać gdybyś dostał element wyposażenia, który jest wyszczególniony, ale nie działa tak jak powinien - skoro za niego zapłaciłem to chcę go używać więc lecę do serwisu. Ja osobiście był bym wkurzony i z powodu takich problemów pozbyłem się poprzedniego auta.
Na samym końcu pozostaje jeszcze kwestia, że to AA czy AC nie działa w oderwaniu od reszty systemu i naprawdę nie trudno sobie wyobrazić sytuację w której dziurawa apka od AA powoduje problemy z funkcjonowaniem reszty systemu.

Generalnie z doświadczenia wiem, że im mniej wie się na dany temat, tym łatwiejsze wydaje się znalezienie rozwiązania, niestety później pojawiają się problemy.

PS. Certyfikacja takiego sprzętu nie jest zbyt wielką fanaberią, porównywanie tego do 'certyfikatu do zmiany papieru' świadczy raczej o ignorancji w tym temacie. W przypadku takiego AA mamy  niejako 3 strony; użytkownika końcowego, dostawce sprzętu, który jednocześnie implementuje oprogramowanie i na koniec dostawce rozwiązania. Czy na miejscu dostawcy rozwiązania, chciał byś brać na siebie problemy, powstałe u użytkownika, wynikające ze złej implementacji leżącej po stronie dostawcy sprzętu? Jako, że nikt za bardzo nie chce, więc wymagają przejścia certyfikacji, która jest czymś w rodzaj kontroli jakości.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Nawigacja w Camry 2019
« Odpowiedź #362 dnia: 03 Lipca 2020, 08:24:23 »
Snickers. Rozmowy o wprowadzeniu AA byly juz w lutym 2019. Prawie dwa lata wydaje mi sie calkiem sporo zeby dograc szczegoly. Ja jak cos kupuje do firmy to na specyfikacji pisze co chce i ze ma byc za 6-8 tygodni. Przeciez Toyota tego nie pisze przez swoich programistow. Zlecana to do innej firmy. Nie rozumiem dlaczego AC dla Camry w US moglo byc w pol roku a w EU w dwa lata nie moga sie wyrobic...

Gdy zamawialem swoja Camry zylem w swiadomosci ze AC i AA bedzie dogrywane. Sprzedawca 100 razy mnie w tym uswiadamial. Dodatkowo mam na mailu informacje ze bedzie upgrade systemu i ze z nowym release wyjdzie AC i AA od tego sprzedawcy. Ale z drugiej strony jest mirrorlink i nie mialem na specyfikacji wypisanej tej pozycji wiec odpuszczam i zyje z tym co mam.

« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2020, 08:28:47 wysłana przez klaudiusz »

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #363 dnia: 03 Lipca 2020, 09:43:41 »
Jeśli Cię zapewniał i masz na to kwit, to można walczyć z tym sprzedawcą, skoro dostarczyli towar niezgodny z umową.
Mnie o niczym takim nie zapewniali, wręcz przeciwnie mówili, że nie ma i nie wiadomo jak będzie to wyglądać, więc świadczyło by to głownie o mnie gdybym się teraz o to kłócił. Na czacie Toyoty pisali, że jest szansa, że będzie, ale nigdzie nie mówili, że jest to pewna informacja.
Fajnie jak by AC był, ale kupiłem świadomie auto w takiej a nie innej specyfikacji, więc się z tym godzę. Tak jak pisałem, miałem wcześniej Hondę, którą szybko się pozbyłem i będę unikał w przyszłości, ze względu na to, że auto miało wyposażenie, które nie działało tak jak powinno.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Nawigacja w Camry 2019
« Odpowiedź #364 dnia: 03 Lipca 2020, 09:46:47 »
Wracajac do tematu, sprzedawca zaprwnie mnie ze dziala ze wszystkimi modelami ale nie chce podac zadnej dokumentacji :

1 139,00 zł  20? zniżki | Bezprzewodowy Apple CarPlay dla Toyota camry Asian Dragon 2018 2019 2020 przewodowy Android Auto iOS lustro samochód grać wsparcie tylna kamera
https://a.aliexpress.com/_d8aVJ3c

Wycofuje sie. To tylko dongle.

« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2020, 09:57:33 wysłana przez klaudiusz »

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #365 dnia: 03 Lipca 2020, 12:58:59 »
Ja zaczekam do końca roku, może jednak zmienią zdanie TMP, potem zostaje tylko Hadron lub inny dobry magik od car audio.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: 03 Lipca 2020, 22:38:15 »
Generalnie z doświadczenia wiem, że im mniej wie się na dany temat, tym łatwiejsze wydaje się znalezienie rozwiązania, niestety później pojawiają się problemy.
Do wszystkiego w życiu dorabiasz ideologie?
Wszystko w życiu jest dla Ciebie takie trudne...
W zasadzie nikomu już tu nie zależy na tym AA AC tylko na dotrzymaniu słowa i na zwykłym prostym honorze...
I nie rozpisuj się aż tak, bo AC i AA to zwykła prosta aplikacja, niczym nie różniąca sie od tych co masz na telefonie... po prostu wyświetla parę danych z telefonu na ekranie samochodu... Żaden potwór Ci z tego ekranu nie wyskoczy i nie zje Cię podczas jazdy... nie wyrwie Ci też kierownicy, nie wystrzeli poduszek, nie zatrzyma samochodu itp.
A jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o ... Pewnie trzeba zapłacić za licencje na Europę i fachowcom z TMP i TME żal i dla mnie to kończy temat.
A jeżeli chodzi o błędy wyposażeniu to nie wiem czy masz wyświetlacz hud? Działa Ci prawidłowo? Wyświetlane treści są ostre/wyraźne? Powiedz mi który algorytm nie zadziałał fachowcom w tym przypadku? Bo przy wzroście 175cm nie da się tego ustawić, bo super fachowcy zapomnieli o możliwości regulacji w osi kąta szyby... Peugeot to ma i nie ma problemu z ostrością...
Więcej fachowców nam potrzeba. Rozum nam nie jest już potrzebny...

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #367 dnia: 05 Lipca 2020, 06:47:36 »
AC i AA to zwykła prosta aplikacja, niczym nie różniąca sie od tych co masz na telefonie... po prostu wyświetla parę danych z telefonu na ekranie samochodu... Żaden potwór Ci z tego ekranu nie wyskoczy i nie zje Cię podczas jazdy... nie wyrwie Ci też kierownicy, nie wystrzeli poduszek, nie zatrzyma samochodu itp.

:good:  :good:   :good:

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 05 Lipca 2020, 21:03:23 »
I nie rozpisuj się aż tak, bo AC i AA to zwykła prosta aplikacja, niczym nie różniąca sie od tych co masz na telefonie... po prostu wyświetla parę danych z telefonu na ekranie samochodu... Żaden potwór Ci z tego ekranu nie wyskoczy i nie zje Cię podczas jazdy... nie wyrwie Ci też kierownicy, nie wystrzeli poduszek, nie zatrzyma samochodu itp.
A te rzeczy wiesz ponieważ:
a) pracowałeś przy podobnych projektach? Może się pochwalisz jakie to, może masz jakieś ciekawe projekty na githubie? Chętnie bym się zapoznał, zawsze to okazja, żeby nauczyć się czegoś nowego.
b) nie masz o tym zielonego pojęcia więc wszystko jest proste?

Jeśli jesteśmy już przy telefonie, mam nadzieje, że nie traktujesz tam aplikacji w opisany sposób. Nie instalujesz ich bezrefleksyjnie i zwracasz uwagę na to jakie uprawnienia nadajesz.
A jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o ... Pewnie trzeba zapłacić za licencje na Europę i fachowcom z TMP i TME żal i dla mnie to kończy temat.
Tak, z tego co widziałem przy AdnroidTV i z tego co wyczytałem z jakiejś pobieżnej lektury dokumentacji AA to trzeba było by, tak jak pisałem juz wcześniej, certyfikować urządzenia, a to są koszty. U mnie projekt nie spinał się ze względu na estymowane ilości urządzeń.

A jeżeli chodzi o błędy wyposażeniu to nie wiem czy masz wyświetlacz hud? Działa Ci prawidłowo? Wyświetlane treści są ostre/wyraźne? Powiedz mi który algorytm nie zadziałał fachowcom w tym przypadku? Bo przy wzroście 175cm nie da się tego ustawić, bo super fachowcy zapomnieli o możliwości regulacji w osi kąta szyby... Peugeot to ma i nie ma problemu z ostrością...
Więcej fachowców nam potrzeba. Rozum nam nie jest już potrzebny...
Ostrość obrazu jest przeciętna, ale jest czytelny. Z. tego co zauważyłem wszystko rozbija się o pozycję za kierownicą.
Można by było wyposażyć HUDa w dodatkową optykę, która pozwalała by na modyfikowanie kąta pod jakim wyświetlany jest obraz. Generalnie, każdy element można zrobić lepiej, ale wszystko musi się na końcu spinać w jakąś cenę. Prosty sprawa, czy dołożenie czegoś takiego(wiadomo, że to jakiś koszt) spowoduje, że auto będzie sprzedawało się lepiej i o ile lepiej.
W miarę oczywiste jest to, że fajnie było by mieć więcej i lepiej, ale śmieszy mnie trochę jak komuś nagle wydaje się, że cały sztab poważnych inżynierów i analityków nie zna się na tym co robi, bo jemu się wydaje, że.... a później się okazuje, że błędy są nawet w prostych obliczeniach z procentami.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: 05 Lipca 2020, 23:17:06 »
U mnie projekt nie spinał się ze względu na estymowane ilości urządzeń.
Od używania wyszukanych słów, zwykła aplikacja nie stanie się czymś wielkim...
Co mi z wyświetlacza hud skoro nie mogę go używać... w naszym klimacie wolałbym wentylowane fotele ale... sztab fachowców uznał, że hud (ktory dziala do wzrostu 165cm) w Europie bardziej się przyda... tak jak przy Multipili uznali, że funkcjonalność jest ważniejsza od poczucia estetyki...
Bierzmy pod uwagę fakty, a nie wydumane problemy...
Gadali, że będzie, a teraz zrzucają winę na dostawcę sprzętu... przecież sami go wybrali...
Aplikacji mam mało bo większość nie działa jak się je odetnie od lokalizacji...
I z całym szacunkiem... nie mówimy o mniejszej czy większej firemce produkującej oprogramowanie, a o największym koncernie motoryzacyjnym na świecie... Przykre jest to, że jako jedyni poradzili sobie z pełną hybrydą, a na aplikacji AA i AC polegli...
Dziwne bo w Peugeocie z logo Toyoty, Proace City, mam te aplikacje... Wiec problem leży gdzie indziej...
Wystarczyło nie opowiadać głupot i nie byłoby problemu. Ale honoru Toyota Motor Poland nie miała nigdy... tylko pln się liczą  <zalamka>.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2020, 23:23:53 wysłana przez KubaCamry »

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 06 Lipca 2020, 00:02:43 »
sztab fachowców uznał, że hud (ktory dziala do wzrostu 165cm) w Europie bardziej się przyda...
Mam 190 i dla mnie jest czytelny.
tak jak przy Multipili uznali, że funkcjonalność jest ważniejsza od poczucia estetyki...
To jest bardzo ciekawy temat, polecam poczytać i faktycznie mocno podobny. Zwłaszcza pod kontem tego, że projektant tego potworka do dzisiaj utrzymuje, że on miał świetny pomysł, tylko reszta świata się myli.
Gadali, że będzie, a teraz zrzucają winę na dostawcę sprzętu... przecież sami go wybrali...
No i jakoś tak się złożyło, że nowe modele mają. Generalnie jeśli element wyposażenia był by dla mnie kluczowy to nie kupił bym auta bez niego. Zamówiłem auto z taką a nie inną specyfikacją i takie dostałem, idąc się teraz o to kłócić, czuł bym się jak . Równie dobrze mógł bym mówić, że... chcę teraz składanego dachu, albo mocniejszego silnika.

Dziwne bo w Peugeocie z logo Toyoty, Proace City, mam te aplikacje... Wiec problem leży gdzie indziej...
I świadczy to o tym, że? Zdajesz sobie sprawę, że nawet w jednym modelu samochodu montowane są zupełnie inne jednostki multimedialne?

I z całym szacunkiem... nie mówimy o mniejszej czy większej firemce produkującej oprogramowanie, a o największym koncernie motoryzacyjnym na świecie... Przykre jest to, że jako jedyni poradzili sobie z pełną hybrydą, a na aplikacji AA i AC polegli...
Po pierwsze to mają to AA i AC, nawet w nowszych egzemplarzach Camry to jest. Po drugie widocznie na stacji multimedialnej jaka jest w roczniku 2019 nie da się tego w sensowny(opłacalny) sposób zrobić.
Ale honoru Toyota Motor Poland nie miała nigdy... tylko pln się liczą  .
O kurcze a jak myślałem, że to organizacja non-profit.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #371 dnia: 07 Lipca 2020, 14:24:14 »
Jest już specyfikacja Camry 2021 i tam też nie ma Android Auto ani Apple CarPlay.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 07 Lipca 2020, 21:33:08 »
tak jak przy Multipili uznali, że funkcjonalność jest ważniejsza od poczucia estetyki...
To jest bardzo ciekawy temat, polecam poczytać i faktycznie mocno podobny. Zwłaszcza pod kontem tego, że projektant tego potworka do dzisiaj utrzymuje, że on miał świetny pomysł, tylko reszta świata się myli.
To mniej więcej tak jak dyskusja z Tobą :) wszyscy Ci uświadamiają, że AA AC to zwykła aplikacja... A Ty narzucasz nam, że to skomplikowane jak projekt lotów kosmicznych  :wallbash:.

Raz piszesz ...Ostrość obrazu jest przeciętna, ale jest czytelny. Z. tego co zauważyłem wszystko rozbija się o pozycję za kierownicą... później ...Mam 190 i dla mnie jest czytelny...
Więc działa dobrze, czy wmawiasz sobie, że działa bo już zapłacone... :-P
Podjedź do salonu sprawdź jak działa np. w Priusie plug-in... Bo ten hud w Camry dla Europejczyka jest bezużyteczny... Po godzinie jazdy oczy bolą na maksa... od zmiany ?ostrości?.

Ale honoru Toyota Motor Poland nie miała nigdy... tylko pln się liczą.
O kurcze a jak myślałem, że to organizacja non-profit...
Takie podejście mają właśnie informatycy... W sumie mam już 3-cią firmę,  która robi mi indywidualne oprogramowanie...
Kilka dni ustaleń, opisywania zagadnień w załącznikach do umowy, a przy odbiorze... oni inaczej rozumieli  :wallbash:...
Byleby tylko sprzedać, złapać zlecenie, a potem wymówka goni wymówkę...
Przy trzeciej firmie rozmowy rejestrujemy w audio i video i w końcu prace jakoś idą do przodu...
Honor i pieniądze chyba nigdy się nie spotkają...
W USA już dawno sobie z tym poradzili... za taką ściemę na tamtym rynku Toyota słono by zapłaciła... U nas wykręcą się sianem bo w bezawaryjności nie mają konkurencji, więc będziemy łykać jak pelikany co nam dadzą  :o.
Ale powoli to się kończy... TME strzeliła sobie w kolano ?logując? wynalazki rodem z Francji... W moim Proace City, równo po 10tys. km, zapaliła się kontrolka silnika. Szkoda, że pazerność zarządu w Europie zabije nam tę markę :(.
Nie mam jak / nie umię wrzucić fotek, pokazałbym wam jak boczne drzwi odstają 5mm względem przednich... zobaczę co będzie na reklamacji... Inna historia to zgrzewy na dachu każdy w innym miejscu... Auto użytkowe ale bez jaj...
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2020, 21:59:28 wysłana przez KubaCamry »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #373 dnia: 07 Lipca 2020, 22:04:46 »
Kilka dni ustaleń, opisywania zagadnień w załącznikach do umowy, a przy odbiorze... oni inaczej rozumieli 

Kurcze, bo świat się zmienił, ludzie przestali sobie ufać.
Kiedyś z dużym klientem załatwialiśmy zlecenia na telefon - ustalenia telefoniczne, jak chcą, żeby to wyglądało. Drugi telefon jak my to widzimy, kiedy to zrobimy i ile to będzie kosztować. Klient przez telefon mówił, ok, to róbcie.
Robiliśmy, przekazywaliśmy, czasem były drobne poprawki, było ok, to płacił i po temacie.
A teraz czasem protokoły zajmują 2 razy więcej, niż te marne kilka linijek kodu.

Ale cóż... The world is changed...

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #374 dnia: 07 Lipca 2020, 22:41:58 »
Również uważam, że AA i AP to zwykła aplikacja i nie przystoi Toyocie takie zachowanie. Wprowadzani w błąd byli sprzedawcy i klienci (w USA byłaby afera na 100%, ale cóż Europa, Polska to inna bajka). Łudziłem się jeszcze, że na rok modelowy 2021 w Europie wprowadzą w Camry AA i AP dlatego odbiór auta mam jesienią. Dodam, iż sprzedawca zachował się fair i nic mi nie obiecywał;). Mając na uwadze dużą sprzedaż i renomę w Polsce Toyota powinna bezpłatnie wymieniać czy modyfikować car audio w AA i AC....ale to tylko taka sugestia oderwana od rzeczywistości.;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl