Autor Wątek: Japońska czy ta z Wielkiej Brytanii??  (Przeczytany 36186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kroket

• Gość
Japoùska czy ta z Wielkiej Brytanii??
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Czerwca 2005, 18:41:05 »
Cytat: Madzia83
Ogólnie nawet gdyby było mnie stać na nową nie kupiłabym nowej.

A co NOWEGO kupilabys w tej cenie (60-70k)? Bo ja przed rokiem nie widzialem nic konkurencyjnego. Nowa corolle kupilem z rozsadku (takze wiedzac, ze w moim miescie jest niezly serwis).

hrabiadrykula

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Czerwca 2005, 21:39:51 »
Odpowiedz na pytanie zasadnicze pewnie jest tylko jedna sluszna - jak tylko mozna, to brac japonska, co nie znaczy, ze europejska to zlom totalny. Mysle, ze i tak wolalbym Toyote europejska niz przyslowiowego Fiata.

Rozumiem rozczarowanie p_flori, ale jednak nie popadajmy w skrajnosci. Jak wolisz Daewoo to sprzedaj Toyke, kup Daewoo z tego samego rocznika, przypuszczam, ze na calym biznesie uwolnisz przy okazji troche gotowki, wiec interes podwojny. Te rzeczy potrafia sie dziac w autach wszystkich innych marek. Moja e11 tez chlala olej i ogolnie musze stwierdzic, ze w porownaniu z e9, ktora mialem wczesniej, to na pewno zrobiono jakosciowy krok w tyl i mozna byc rozczarowanym. Jednak wiekszosc usterek, o ktorych pisze p_flori nie wystepuje w mojej. Przebieg troche mniejszy (117 kkm), ale tez przez jakis czas jezdzila w firmie. Na swoje i moje szczescie krotko:) Potem jeszcze widzialem jak jeden koles z jakiejs tam firmy traktuje swoja sluzbowa e11 - wszystko mnie bolalo w srodku. Tak ze niewykluczone, ze Twoja miala po prostu sadystycznego usera - odgarnianie sniegu wycieraczkami zamiast miotelka, niewazne ze mokry snieg na szybie to wazy kilkanascie kilo, skrobanie brudnej szyby... Bo kto by sie takimi rzeczami przejmowal w sluzbowym aucie?

Natomiast przylacze sie do grona uwazajacych, ze ABS za wczesnie wkracza do akcji. Wystarcza hamowanie na pofaldowanym dojezdzie do skrzyowania. Ma to swoj pozytywny skutek - unikasz hamowania na dziurach, co wychodzi autu na zdrowie:) Ale powaznie - pewnie po prostu w Toyocie woleli dmuchac na zimne, niz miec problemy, bo ktos moglby uwazac, ze gdzies przypakowal z winy za pozno dzialajacego ABS'u. To w koncu auto projektowane z mysla o bardzo masowym uzytkowniku, pewnie raczej emerycie niz mlodym gniewnym. Dlatego jestem w stanie to zrozumiec, choc nie calkiem mi sie podoba. Niemniej jednak pewnie w japonskich i europejskich wyglada to podobnie, wiec akurat pod tym wzgledem bez roznicy skad jest.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Czerwca 2005, 21:50:30 »
Cytat: hrabiadrykula
Wystarcza hamowanie na pofaldowanym dojezdzie do skrzyowania.
Dokładnie. Trzeba sięnauczyć z tym żyć i przewidywać takie sytuacje.  :)  
Cytat: Kroket
A co NOWEGO kupilabys w tej cenie (60-70k)?

Trochęzboczęz tematu., ale za te cene mozna mieć kilkuletnie auto o klasęwyższe ( Avensis, Laguna, BMW 5, a może i 7 , Mercedes, Camry). ja osobiście sie nad tym mocno zastanawiałem. Przekonało mnie : zerowy przebieg, ubezpieczenie w pakiecie i źródło pochodzenia auta (nikt go wczesniej nie katował, nie uczestniczył w wypadku, nie cofał licznika, nie przebił numerów itd) :wink:
E18_Prestige_MultidriveS

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Czerwca 2005, 21:52:59 »
Cytat: YogiBabo
źródło pochodzenia auta (nikt go wczesniej nie katował, nie uczestniczył w wypadku, nie cofał licznika, nie przebił numerów itd)

No miejmy nadzieje, bo po tym co slyszalam o sprzedawaniu aut po crach-testach i innych wpadkach to w naszym kraju niczego nie mozna byc pewnym. Ale ja - tak jak i Ty zyje w przekonaniu, ze moja jest ok  :lol:
Pewnie tez bede w mniejszosci, ale co nowe to nowe - choc wiele osob uwaza, ze to głupota kupowac nowy samochód...

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Czerwca 2005, 22:52:04 »
Cytat: gonia77
Pewnie tez bede w mniejszosci, ale co nowe to nowe - choc wiele osob uwaza, ze to głupota kupowac nowy samochód...

z ekonomicznego punktu widzenia pewnie tak, ale kupujac nowy samochod kupuje sie tez cos tak niewymiernego jak ta wlasnie jego nowosc :) dla niektorych byc moze nie jest to na prawde istotne, ale ja wiele lat jezdzac uzywanymi, na ktore zreszta nie dam zlego slowa powiedziec, marzylem jednak o nowym i odkad pojawila sie u mnie mozliwosc kupowania nowych juz chyba do uzywek nie wroce (chyba ze bede musial oczywiscie).
nie dziwie sie komus, kto twierdzi, ze uzywane sa lepsze, jesli tego kogos po prostu stac na nowego yarisa czy cos w tym stylu, ale jesli mozna kupic jako nowy samochod, ktory sie chce to polecam.

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Czerwca 2005, 22:54:20 »
Lifeson - to tak jak i ja  :D już chorujęna ave z silnikiem D4D 177 km - i w sumie obojętnie z jakiego będzie pochodzić kraju  :)

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Czerwca 2005, 23:22:35 »
Cytat: GLADIATOR
oczywiscie verso jeszcze robi tylko japan

A nie przypadkiem Turcja?

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Czerwca 2005, 00:12:52 »
Cytat: gonia77
Lifeson - to tak jak i ja  :D już chorujęna ave z silnikiem D4D 177 km - i w sumie obojętnie z jakiego będzie pochodzić kraju  :)

ja tez ja tez, ale bede jeszcze ze 2 lata taki chory :)

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Czerwca 2005, 07:15:49 »
Cytat: Kroket
A co NOWEGO kupilabys w tej cenie (60-70k)? Bo ja przed rokiem nie widzialem nic konkurencyjnego. Nowa corolle kupilem z rozsadku (takze wiedzac, ze w moim miescie jest niezly serwis).

nic bym za taką cenęnie kupiła - po prostu zostałabym przy e10 i e11- dużo tańszej. To że mam kasęnie znaczy że MUSZÊ koniecznie kupować nowe auto. Proste.

PS. Mogłabym sięszarpnąć na oryginalną japoneczkębo taka kosztuje więcej niż europejka lub na Land Cruisera który jest wciąż składany w japonii :) Za 70-80 tys kupiłbys Landka 90.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Czerwca 2005, 09:00:15 »
Cytat: Madzia83
nic bym za taką cenęnie kupiła - po prostu zostałabym przy e10 i e11- dużo tańszej. To że mam kasęnie znaczy że MUSZÊ koniecznie kupować nowe auto. Proste.[...]

Tylko ze czasami kupno nowego auta jest koniecznoscia. Z racji prowadzonego trybu zycia mozna nie miec czasu zeby "bawic sie" w uzywki :). A ze jest za te cene jest wiele ciekawych uzywek, to sie zgadzam. Tyle, ze nie ma ich pewnego zrodla. Poszukujac nowego kompakta nie mialem duzego wyboru.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Czerwca 2005, 09:10:03 »
Kurcze tylko często jest tak, że ludziska przejechali sięna nówkach (myśląc, że jak kupią nówkęto nie będą mieli napraw na głowie) i muszą siębawić w ASO lub z ASO ;)
Tak na marginesie to mam nadzieję, że następnym autkiem bedzie Carina E 2.0 TD Lb :)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Czerwca 2005, 10:21:18 »
Cytat: Wojak

wiem ze na poczatku tylko japan na obecna chwile moze jest i juz turkey....
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Czerwca 2005, 10:49:13 »
Cytat: Wojak

wiem ze na poczatku tylko japan na obecna chwile moze jest i juz turkey....

teraz to juz chyba tylko turkey :)

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Czerwca 2005, 22:16:15 »
No verso podobno juz tylko turkey klepie, ale rolki sedany są często jeszcze japan

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Czerwca 2005, 07:19:58 »
wystarczy popatrzeć na pierwsze literki nr VIN :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl