Autor Wątek: Poradnik zakupowy nowej Corolli  (Przeczytany 6175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
Poradnik zakupowy nowej Corolli
« dnia: 03 Stycznia 2020, 12:46:30 »
Cześć,

jestem na etapie składania zamówienia na nową Corollę TS w salonie. Czy mogę prosić starszych kolegów posiadających już te auto, o rady przy zakupie tego auta?

Skłaniam się ku opcji Corolla Touring Sport 2.0 Hybrid Dynamic Force, w wersji Comfort z pakietem Tech + Style.
Kolor: 4W9 Phantom Brown
Wnętrze to biała deska rozdzielcza.

W związku z tym mam kilka wątpliwości i pytań:
1. Czy macie coś co zamówiliście w aucie i teraz uważacie że było to zbędne i nie potrzebne?
2. Czy macie coś czego nie zamówiliście w aucie i teraz żałujecie?
3. Biała deska wygląda świetnie: jak to wyglądą po kilku miesiącach, czy jest łatwa do czyszczenia, i czy nie niszczy się?
4. Zastanawiam się nad Android Auto. Teraz jest to w dodatkowym pakiecie za 1000zł, jako że nie dobieram nawigacji i uważam że nawigacje w każdym nawet najdroższym aucie nie mają sensu bo i tak nie będą lepsze niż bieżąco aktualizowana aplikacja Map od Google, moje pytanie, co z aktualizacją? Byłem w dwóch salonach, są różne wersje, nie chce nic mówić żeby nie sugerować wam odpowiedzi. Chciałbym poznać opinie osób które dopłaciły, czy ona faktycznie działa dobrze, itd. i czy osoby które nie dopłacały dostaną aktualizację (czy wam mówili o tym w salonach) i jeśli tak to za ile?
5. Zabezpieczenie auta przed kradzieżą. Na pewno decyduje sie na GAP jak w każdym aucie które kupuje. Toyota oferuje system VODAFONE. Z czym to się je, na czym polega, jak działa, i czy warto, czy lepiej jakiś zewnętrzny system przez inną firmę?
6. Co dokonfigurować, domówić przy zamówieniu auta. Z forum wyczytałem już że zamykanie szyb z kluczyka można dokonfigurować za darmo przed odbiorem auta? Czy są jakieś jeszcze rzeczy?

Pytania są takie jakie mógłbym zadać w salonie sprzedawcy, ale niestety każdy dealer ma "inną" politykę, i nie o wszystkim chce mówić. Na razie prowadzę rozmowy z dwoma dealerami z innych miejscowości aby jak najbardziej wyczuć takie sytuacje, ale proszę was też o opinie.

Pozdrawiam
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: Poradnik zakupowy nowej Corolli
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:57:14 »
Na pkt 4 i 5 masz osobne tematy na forum - poczytaj. Szkoda się powtarzać.
Na pkt 6 - pobierz ze strony Toyoty instrukcję auta. Tam znajdziesz, jakie ustawienie niektórych funkcji są domyślne, które możesz zmienić sam, a które może zrobić tylko serwis. Dla mnie do zmiany są tylko ustawienia domykania szyb i czułości czujnika światła.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2020, 13:02:54 »
Dowiedz  sie czy bedziesz mial siatke odgradzajaca bagaznik od przestrzeni pasażerow jedni dostali w gratisie a drudzy (tak jak ja) nie chociarz mam full wypas. Jezeli bedziesz chcial ja dokupic 1800PLN.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2020, 13:05:02 »

Dla mnie do zmiany są tylko ustawienia domykania szyb i czułości czujnika światła.

To ja już nie wiem. Czy mój serwis w Zielonej Górze jest jakiś nieogarnięty? Kilka razy pytałem o ten czujnik światła i za każdym razem mieli, że nie da się nic z tym zrobić a ja bardzo bym chciał by światła zapalały się dużo później.

Ostatnio dowiedziałem się, że można też wyłączyć sobie pikanie niezapiętych pasów dla wszystkich siedzeń w samochodzie. Sam dźwięk będzie wyłączony ale na tablicy dalej będą wyświetlały się kontrolki informujące o niezapiętych pasach. Planuję zlecić to przy kolejnej usłudze serwisowej jaką będzie wymiana oleju.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2020, 13:08:30 »
Dzięki, mam jeszcze pytanie odnośnie koła zapasowego.

7. Jest to kolejne 1000 zł, czy warto? Mam zamiar dokupić takie koło, ale poza salonem wyjdzie mi taniej, pytanie czy kupując w salonie dostanę dodatkowo jakiś styropian na koło z garstką narzędzi czy gołe koło dojazdowe? Bo jeżeli dostaje wyprofilowany styropian na koło, w którym siedzi klucz i podnośnik to biorę.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2020, 13:23:06 »

Dla mnie do zmiany są tylko ustawienia domykania szyb i czułości czujnika światła.

Ostatnio dowiedziałem się, że można też wyłączyć sobie pikanie niezapiętych pasów dla wszystkich siedzeń w samochodzie. Sam dźwięk będzie wyłączony ale na tablicy dalej będą wyświetlały się kontrolki informujące o niezapiętych pasach. Planuję zlecić to przy kolejnej usłudze serwisowej jaką będzie wymiana oleju.

A nie ma tego w menu ustawień? Bo widziałem coś o pikaniach, ale nie pamiętam, czy pasów, czy czujników.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2020, 13:34:29 »

A nie ma tego w menu ustawień? Bo widziałem coś o pikaniach, ale nie pamiętam, czy pasów, czy czujników.

Nie kojarzę nic takiego w ustawieniach.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2020, 13:36:06 »

7. Jest to kolejne 1000 zł, czy warto? Mam zamiar dokupić takie koło, ale poza salonem wyjdzie mi taniej, pytanie czy kupując w salonie dostanę dodatkowo jakiś styropian na koło z garstką narzędzi czy gołe koło dojazdowe? Bo jeżeli dostaje wyprofilowany styropian na koło, w którym siedzi klucz i podnośnik to biorę.
Dostaniesz cały komplet: koło (dojazdówka), narzędzia, styropianowe wypełnienie luki.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:04:48 »
3. Biała deska wygląda świetnie: jak to wyglądą po kilku miesiącach, czy jest łatwa do czyszczenia, i czy nie niszczy się?
Ja mam białą deskę nie widzę żeby się brudziła a wożę dużego psa na tylnym siedzreniu.Nowe samochody są zabeżpieczone jakimś impregnatem,póżniej trzeba kupic coś do zabezpieczenia i dbać .Bardzo dobry wybór z jasnym wnętrzem jest jaśniej a nie jak w karawanie

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:06:53 »

Dostaniesz cały komplet: koło (dojazdówka), narzędzia, styropianowe wypełnienie luki.
Płacić za kawałek styropianu 600 zł to przesada :thumbdown:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:12:33 »
Płacić za kawałek styropianu 600 zł to przesada
Nie przesadzaj, nie jest to aż tak dużo, a masz porządek w bagażniku. Akurat na to w/g mnie warto jest wydać pieniądze.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:16:58 »
Koło 300 podnośnik klucz max100 czyli 400 zl

Offline Lucjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:45:49 »
Ja też raczej nie zdecyduję się na dojazdówkę tylko kupię osobno pełne koło. A zamiast styropianu wolę pod podłogę włożyć chociażby rękawice i ręcznik/szmatkę żeby rąk nie pobrudzić. Klucz i podnośnik można zawinąć w szmatkę i nic nie będzie latać i dzwonić :)

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2020, 16:39:49 »
Dowiedz  sie czy bedziesz mial siatke odgradzajaca bagaznik od przestrzeni pasażerow jedni dostali w gratisie a drudzy (tak jak ja) nie chociarz mam full wypas. Jezeli bedziesz chcial ja dokupic 1800PLN.
Wg mojej wiedzy siatkę tę dostali w wyposażeniu seryjnym tylko dwaj użytkownicy forum. W obydwu przypadkach auta były kupione za granicą. Wg mnie w Polsce Toyota nie daje tej siatki by default w żadnej wersji wyposażenia. Jedynie można zakupić za 1800PLN jako dodatkowe akcesorium.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2020, 19:37:09 »
Ostatnio dowiedziałem się, że można też wyłączyć sobie pikanie niezapiętych pasów dla wszystkich siedzeń w samochodzie. Sam dźwięk będzie wyłączony ale na tablicy dalej będą wyświetlały się kontrolki informujące o niezapiętych pasach.

W instrukcji nie ma takich ustawień. Jedyna dotycząca "pikania" to wyłączenie sygnalizacji niezamkniętych drzwi.
Dla leniwych wykaz ustawień znajduje się na 611 stronie instrukcji.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl