Autor Wątek: Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci  (Przeczytany 14330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Sierpnia 2020, 13:15:10 »
Gdyby nie technologia hybrydowa, która fajnie się w tym samochodzie sprawdza uznałbym go za mierny pojazd z powodu słabości system elektornicznych wspomagania jazdy (w tym inforozrywka i nawigacja)

Mierny to niesprawiedliwa ocena. Corolla sprzedaje się znakomicie nie bez powodu. Systemy elektroniczne są naprawdę słabe, ale kompensują to, oprócz świetnego i oszczędnego silnika hybrydowego - dobre światła, jakość materiałów wnętrza i dobry design.

Nie wystawiłem oceny miernej Corolli - generalnie jest to dobry samochód z uwagi na technologię hybrydową, która powoduje, że samochód jest faktycznie oszczędny. Napisałem, że systemy elektroniczne są do bani....zresztą jakość materiałów też nie jest najwyższych lotów ale nie odbiegają od przeciętnej w tym segmencie.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Sierpnia 2020, 19:09:43 »
a konkretnie co jest złe i do bani..w corolli ...rozwiń temat

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Sierpnia 2020, 19:37:59 »
Cofnij się do poprzedniej strony. To jest cytat połowy wiadomości.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Sierpnia 2020, 19:43:53 »
Cofnolem się do ostatniej strony oprócz niedoskonałości elektroniki nie znalazłem opini na temat materiałów  wykończeniowych.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:48:49 »
Jeśli chodzi o materiały wykończeniowe to ja mam drobne zastrzeżenia co do jakości wykładziny. U mnie szczególnie to widać w bagażniku. Przewożę taki sam bagaż i w ten sam sposób co w poprzednim samochodzie. Tam po kilkunastu latach wykładzina w bagażniku wyglądała praktycznie jak nowa. Tutaj już po pół roku zaczęły się pojawiać ślady zużycia. (ale to jest wątek o rozpoznawaniu znaków :) )

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Sierpnia 2020, 00:26:48 »

OK

I. Nawigacja

1. W ZX Spectrum z lat 80 miałem podobną grafikę ...tyle, że to było 40 lat temu. W Atari 500 miałem lepszą ....no i w Citroenie z 2011 roku znacznie lepszą grafikę.
2. Pani mówi po polskiemu jak Kali z "Pustyni i puszczy" ..."teraz SKRĘCIĆ w lewo, skręcić....w lewo",  "rondo, zjedź drugi zjazd, zjedź"...sorry ale z gramatyką polską to Toyota nie ma za dużo wspólnego. Nawigacja w moim citroenie z 2011 mówiła pełnymi zdaniami po polsku i to poprawnie.
3. Można ogłosić konkurs na znalezienie miejsca, w którym zmienia się głośność nawigacji ?? Kto wie gdzie to jest??
4. Drugi konkurs ...znajdź miejsce w którym się nawigację wyłącza jak zadałeś jej punkt docelowy ... no i w którym to jest miejscu ?? Ja do tej pory nie wiem...metodą prób i błędów coś staram się osiągnąć.

II. Systemy wspomagania jazdy

1. System rozpoznawania znaków ....3,5 tony czy 35 km/h? Czy to był drogowskaz na autostradę czy tę znak autostrady? A co ze znakiem ternu zabudowanego?? Jest on czy nie ma go??
2. System utrzymania pasa ruchu...mam nadzieję, że nie wącha benzyny ze zbiornika, bo slalom gigant potrafi zafundować, jakby miał co najmniej 3 promile.
3. Mamy możliwość ustawienia czułości reakcji załączani automatycznych świateł. ŚWIETNIE!! Tylko to nie działa. Czy sobie ustawisz na -2 czy na +2  to jadąc drogą leśną z przecinkami w środku dnia światła mijania uprawiają dyskotekę.
4. Co to znaczy w funkcjonalności oprogramowania do kontrolowania eko jazdy "Wycięcie spalania"? Tyle co reset ostatniego pomiaru spalania...SUPER PO POLSKU!!

III. Wykończenie wnętrza
1. Komu nie trzeszczą fotele na wybojach?
2. Komu uszczelka nie szumi pow. 100 km/h?
3. jak mocno słychać opony na autostradzie?
4. Co to znaczy"szwy montażowe" na wewnętrznej stronie panelu klimatyzacji, które trochę szpecą plastik?

To takie od ręki konkrety.
Wielkim plusem tego samochodu jest system hybrydowy, który zdaje egzamin. Ja jestem z niego zadowolony, niestety nie jestem zadowolony z powyższych niedociągnięć Toyoty.
Z tego akurat jestem bardzo zadowolony. Prowadzi się go poprawnie, dobrze. Pod tym względem jest oki.

Niestety do ideału brakuje ...brakuje tego powyższego.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Sierpnia 2020, 06:43:59 »

OK

I. Nawigacja

1. W ZX Spectrum z lat 80 miałem podobną grafikę ...tyle, że to było 40 lat temu. W Atari 500 miałem lepszą ....no i w Citroenie z 2011 roku znacznie lepszą grafikę.
2. Pani mówi po polskiemu jak Kali z "Pustyni i puszczy" ..."teraz SKRĘCIĆ w lewo, skręcić....w lewo",  "rondo, zjedź drugi zjazd, zjedź"...sorry ale z gramatyką polską to Toyota nie ma za dużo wspólnego. Nawigacja w moim citroenie z 2011 mówiła pełnymi zdaniami po polsku i to poprawnie.
3. Można ogłosić konkurs na znalezienie miejsca, w którym zmienia się głośność nawigacji ?? Kto wie gdzie to jest??
4. Drugi konkurs ...znajdź miejsce w którym się nawigację wyłącza jak zadałeś jej punkt docelowy ... no i w którym to jest miejscu ?? Ja do tej pory nie wiem...metodą prób i błędów coś staram się osiągnąć.

II. Systemy wspomagania jazdy

1. System rozpoznawania znaków ....3,5 tony czy 35 km/h? Czy to był drogowskaz na autostradę czy tę znak autostrady? A co ze znakiem ternu zabudowanego?? Jest on czy nie ma go??
2. System utrzymania pasa ruchu...mam nadzieję, że nie wącha benzyny ze zbiornika, bo slalom gigant potrafi zafundować, jakby miał co najmniej 3 promile.
3. Mamy możliwość ustawienia czułości reakcji załączani automatycznych świateł. ŚWIETNIE!! Tylko to nie działa. Czy sobie ustawisz na -2 czy na +2  to jadąc drogą leśną z przecinkami w środku dnia światła mijania uprawiają dyskotekę.
4. Co to znaczy w funkcjonalności oprogramowania do kontrolowania eko jazdy "Wycięcie spalania"? Tyle co reset ostatniego pomiaru spalania...SUPER PO POLSKU!!

III. Wykończenie wnętrza
1. Komu nie trzeszczą fotele na wybojach?
2. Komu uszczelka nie szumi pow. 100 km/h?
3. jak mocno słychać opony na autostradzie?
4. Co to znaczy"szwy montażowe" na wewnętrznej stronie panelu klimatyzacji, które trochę szpecą plastik?

To takie od ręki konkrety.
Wielkim plusem tego samochodu jest system hybrydowy, który zdaje egzamin. Ja jestem z niego zadowolony, niestety nie jestem zadowolony z powyższych niedociągnięć Toyoty.
Z tego akurat jestem bardzo zadowolony. Prowadzi się go poprawnie, dobrze. Pod tym względem jest oki.

Niestety do ideału brakuje ...brakuje tego powyższego.
Nawigacji nie mam, to się nie wypowiem.
II. Rozpoznawanie znaków nie jest idealne i rozpoznaje niektóre z nich ( jest o tym mowa w instrukcji). Zdarzają się śmieszne rzeczy, o których piszesz.
2. Jechałem wczoraj S7 i slalomu nie miałem. Aktywny tempomat działa dobrze ( oczywiście to moja opinia).
3. Światła - jedni piszą, że jest ok, inni, że to nie działa. Jak wczoraj padało i było jasno sam włączyłem i nie polegałem na auto. Ale zwykle jeżdżę na auto.
4. Mam "aktualizuj". Wygraj sobie aktualizację oprogramowania.
III. Fotele nie trzeszczą.
2. Przy 100 nie szumi. I która uszczelka?
3. Przy 120 w środku nie jest cicho i to denerwuje przy słuchaniu radia.
4. Tego prawie nie widać, chyba że bardzo się przyjrzeć w słońcu. Mnie to nie przeszkadza.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Sierpnia 2020, 14:38:28 »

ad3. głośność nawigacji zmienia się po kliknięciu w ikonę głośnika (można też wyłączyć głos)
ad4. Kolega miał na myśli zapewne wyłączenie nawigowania? zatem trzeba kliknąć w ikonę z 3 kropkami, która pokaże pionowy pasek menu z dostępnymi opcjami. Pierwsza z nich pisze jak wól "Zatrzymaj nawigacje". Dziwie się ze kolega tego nie ogarnia bo to dośc proste i w miarę intuicyjne. Co do grafiki ... hmmm kwestia dyskusyjna, jest jaka jest zresztą Google Maps też nie powala grafiką i jest prosta aż do bólu. Bo w sumie navi powinna być czytelna bez zbędnych wodotrysków

Czy wygrałem oba konkursy ??? :)

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Sierpnia 2020, 00:59:49 »
Przykro mi nie wygrałeś

Głośność nawigacji: można wyłączyć głos klikając w ikonkę głośnika, natomiast ściszyć albo pogłośnić się po prostu nie da
Wyłączenie nawigacji: Opcja "zatrzymaj nawigację"jest niczym innym jak zapauzowaniem jej co powoduje, że spryciarz nawigacja nawiguje w ukryciu dalej...zerknij co się dzieje wtedy na mapie nawigacji, jak pięknie zmienia skale mapy pomimo, że tego nie chcesz, jak przestawia prezentację drogi według własnego uznania wbrew twojej woli. Zaskoczony ?? Trzeba czasem samochód wyłączyć aby nawigacja przestała działać w ukryciu...

Zaskoczony?? Rozczarowany??

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Sierpnia 2020, 07:32:37 »
Głośność nawigacji: można wyłączyć głos klikając w ikonkę głośnika, natomiast ściszyć albo pogłośnić się po prostu nie da
1. po kliknięciu w ikonę głośnika pojawi sie taki suwak którym regulujesz głośność Navi.
https://zapodaj.net/9d961e0c53194.jpg.html
2. po wyłączeniu Navi nie zmienia mi skali mapy ! i NIE nawiguje dalej - mapa jest jak "zamrożona"

Zaskoczony?? Rozczarowany?? :)

A tak na poważnie - najnowsza wersja navi u mnie 1140. Być może twoja wymaga aktualizacji.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Sierpnia 2020, 17:56:12 »
1. po kliknięciu w ikonę głośnika pojawi sie taki suwak którym regulujesz głośność Navi.
https://zapodaj.net/9d961e0c53194.jpg.html
2. po wyłączeniu Navi nie zmienia mi skali mapy ! i NIE nawiguje dalej - mapa jest jak "zamrożona"

Zaskoczony?? Rozczarowany?? :)

A tak na poważnie - najnowsza wersja navi u mnie 1140. Być może twoja wymaga aktualizacji.

Zaskoczony i rozczarowany jestem...bo u mnie tego (jednego i drugiego) nie ma.
Podczas przeglądu aktualizowano mi nivi do najnowszej wersji ale nie mam możliwości wciaz regulacji głosu i płynnego odłączania nawigacji?

Czar MM17

« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2020, 18:47:04 wysłana przez Mr. Nowy »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Sierpnia 2020, 18:55:25 »
Zgłoś do serwisu . Wygląda na to ze masz wadliwą Navi. Łaski nie robią...
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2020, 18:57:16 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl