Witam wszystkich i przechodzę do meritum.
Obecnie mam służbową Octavię 3 Style 1.5TSI DSG. I jestem w gronie b. zadowolonych z tego samochodu. Ale w marcu muszę zamówić nowy a z dostępnością Octavii 4 jest/będzie w tym czasie krucho. Na dzisiaj wygląda na to, że alternatywa jest Corolla. I tu szereg pytań/wątpliwości:
1. Jaki silnik (oczywiście do CVT)? 1.6 (czyli sedan) czy 1.2 (kombi). Niestety liczę się, że jeśli chodzi o dynamikę to w żadnym wariancie nie ma szans na osiągnięcie poziomu Octavii z 1.5 i DG ale chciałbym choć się zbliżyć i w dodatku bez nadmiernie wyjącego silnika. Czy ktoś robił jazdy próbne z CVT i obydwoma silnikami? Czyli kryteria do dynamika i hałas. Dodatkowo wybór komplikuje brak 1.2 dla sedana (bo chyba wolałbym sedana ale nie jest to krytyczne).
2. Karta/alarm Vodaphone. Jaka jest tak naprawdę funkcjonalność/uźyteczność tego alarmu. Czy karta musi być z kluczykiem czy właśnie raczej osobno?
3. Jeśli sedan to być może z pakietem VIP czyli m.in. koła 225/40R18. Jak jeżdzi się na takim niskim profilu z punktu widzenia komfortu? Teraz mam 225/45/R17 i wydaje mi się, że to rozsądne minimum profilu. Ale to oczywiście zalezy też od zawieszenia.
4. Jak jest w hałasem wewnątrz? Są tacy którzy twierdzą, że powyżej 110km/h jest głośno, inni że cicho.
5. Nie mogę znaleźć (nie ma?) opcji otworu na narty w tylnym siedzeniu.
Jak chcesz sedana, który ma 1.5 TSI to kupuj Superba, cena za podstawową wersję podobna jak za dobrze doposażoną Toyotę, a według mnie żaden z silników ani 1.2 ani 1.6 ani 1.8 nie jest dynamiczny. Jedynie co to 2.0. Nie rozumiem dlaczego nie bierzesz go pod uwagę bo to jest u mnie jedyny plus który przemawiał za tym, żeby w ogóle corolle kupić, świetny napęd hybrydowy, z mocą zbliżoną pod 200 KM.
Jak masz czas i chcesz poczekać, octavie w marcu już będą dostępne do zamówienia nowe.
Jak jednak chcesz corolle, to polecam tylko i wyłącznie 2.0, w wersji TS, która ma większy rozstaw osi, dzięki czemu ma więcej miejsca w środku dla kierowcy i pasażerów oraz większy bagażnik, lepiej się prowadzi i wygląda świetnie. Na plus w Toyocie to wersje wyposażenia, praktycznie wszystko przy napędzie hybrydowym masz w cenie, i nie musisz dopłacać za choćby podgrzewanie foteli czy skórę na kierownicy, nie mówiąc o światłach led czy jakimkolwiek systemie bezpieczeństwa, gdzie w VAG za wszystko srogo trzeba dopłacić.
Jeżdżę skodą superb kombi 2.0 TSI (z 200KM na 254 KM po programie) z 2013r z DSG, czekam na Toyotę którą odbieram w marcu.
Ja powiem uczciwie, że jak zobaczyłem nowy cennik to sie ucieszyłem
Za to samo co mam zapłaciłbym aktualnie 15 tys więcej 
Co do cen: ja zamawiałem już z nowego cennika, silnik 2.0. Wyszło mi 1000zł taniej względem tego co liczyli mi na wyprzedaży rocznika na samochód z placu ze względu na rabat na hybrydy który aktualnie jest w związku z obniżeniem akcyzy (nie dodają do cennika bo ustawa mówi o 6 miesiącach więc po połowie roku musieliby nowy cennik robić, a tak tylko rabatu nie będą dawać).
Tak wiec mam 1000zł taniej auto które nie stało nigdzie na placu, jest rocznik młodsze, tylko dwa miesiące muszę poczekać na odbiór. (przy zamówieniu pod koniec grudnia miałbym na 2 tydzień stycznia, zamówiłem w styczniu, odbieram w marcu) No i mogłem kolor wybrać a nie brać z tego co było.