Autor Wątek: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza  (Przeczytany 38248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Stycznia 2020, 23:02:20 »
Pawell w ktorej czesci Polski mozna cie znalezc moze podjade to sam sie przejedziesz zobaczysz pogadamy i sie zdecydujesz albo nie. Moja Toyka to jedna z pierwszych ktora z tym wyposazeniem i silnikiem wjechala do Polski i przejechalem od Czerwca 25kkm wiec już chyba wiem cos cie cos o tym samochodzie.
PS zamowilem ja w ciemno w lutym gdzie widzialem ja tylko na prospektach i nie  zaluje.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Stycznia 2020, 23:21:52 »
Dane w profilu. Dzięki za propozycję.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Stycznia 2020, 10:43:33 »
Czy też tak macie w swoich Corollach 2.0, że podczas jazdy, po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu z wydechu wydobywa się duża ilość spalin (na tyle duża, że da się zaobserwować w lusterku wstecznym). Czy jest to normalne i wynika właśnie z załączenia się trybu bezpośredniego wtrysku?

Efekt jest podobny jak przy gwałtownym wciśnięciu gazu w starym dieslu, z tym że w dieslu spaliny są czarne a tu mają jasny kolor. Początkowo wiązałem to z wilgocią jaka gromadzi się w wydechu o tej porze roku, jednak efekt ten zaobserwowałem również podczas jazdy po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów (drogą klasy S), więc cała wilgoć powinna chyba już odparować?

Konieczność mycia zaworów jest tylko w silniku 2.0, bo ma obie fazy pośrednią i bezpośrednią. Bezpośredni wtrysk z natury robi syf, bo brudno się spala. Dodatkowo musi być montowana odma skrzyni korbowej. Powietrze z niej wraca przez zawór dolotowy. To jest układ PCV. Tak samo zasyfione powietrze z EGR. Stąd konieczność wykorzystania wtrysku pośredniego do mycia zaworów. Mimo wszystko da się ten układ zbudować tak, żeby nie osadzały się nagary. Dlatego nie byłoby fair wrzucanie zasyfionego silnika jakiejś marki X i wykazywania, że tak dzieje się zawsze.
1.8 nie ma tych bolączek (EGR/PCV), ale nie ma też osiągów 2.0. Coś za coś.

Toyota zdaje się miała już silniki z podwójnym systemem wtrysku, coś chyba wiedzą na ten temat i może nie dadzą ciała ;)
Wtrysk pośredni i bezpośredni ma jeszcze jedną zaletę nad bezpośrednim - tak wyglądają silniki np. TSI po kilkudziesięciu tysiącach km, przed i po czyszczeniu:

W silniku z wtryskiem (również) pośrednim dolot i zawory są spłukiwane benzyną, która czyści i zapobiega zbieraniu się nagaru.

Tutaj z kolei wytłumaczony jest sens podwójnych wtrysków: https://www.youtube.com/watch?v=66C4YIiwRbM
Ale to nie jest silnik Toyoty.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Stycznia 2020, 10:51:10 »
 To chyba normalne że jak przyciśniesz gaz do dechy to samochód potrzebuje wiecej benzyny którą spala a co za tym idzie jest więcej spalin.Nie jestem mechanikiem ale na zdrowy chłopski rozum to chyba dobre wytłumaczenie

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Stycznia 2020, 11:21:50 »
Oczywiście, że spalana jest większa ilość benzyny i generowana większa ilość spalin. Jednak to co mnie zaskoczyło to kolor a co za tym idzie intensywność tych spalin. Zwykle spaliny są prawie przezroczyste. Wcześniej nie obserwowałem takiego efektu w autach benzynowych, stąd wiązałem to z bezpośrednim wtryskiem i brudniejszym spalaniem (uprzedzając: tak, wiem, że jest GPF :)). A może tu dodatkowo aerodynamika Corolli jest taka, że podrywa spaliny z wydechu do góry, tak że widać w lusterku całkiem intensywną chmurę?

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Stycznia 2020, 11:35:03 »
Efekt jest podobny jak przy gwałtownym wciśnięciu gazu w starym dieslu, z tym że w dieslu spaliny są czarne a tu mają jasny kolor. Początkowo wiązałem to z wilgocią jaka gromadzi się w wydechu o tej porze roku, jednak efekt ten zaobserwowałem również podczas jazdy po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów (drogą klasy S), więc cała wilgoć powinna chyba już odparować?

Efekt ten ja także zauważyłem jednak dopiero teraz jak jest zimniej w lato tego efektu nie było, więc zapewne to wilgoć. Dokładnie taki sam efekt miałem w Subaru.
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Stycznia 2020, 12:33:19 »
Wydaje mi się, że ten efekt jest zdecydowanie większy niż w innych autach. Miałem 3 subaru 2.0, 2.5 i 3.0. W żadnym z nich nie miałem takiej chmury, a po dobrym rozgrzaniu w zasadzie wcale. To pewnie ma związek z temperaturą całego układu spalin, który w hybrydzie osiąga później optymalną temperaturę, niż auta spalinowe z racji przerywanej pracy i schładzania w zimniejsze dni.
C-HR 2.0 2023

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Stycznia 2020, 19:22:42 »
Witam wszystkich i przechodzę do meritum.
Obecnie mam służbową Octavię 3 Style 1.5TSI DSG. I jestem w gronie b. zadowolonych z tego samochodu. Ale w marcu muszę zamówić nowy a z dostępnością Octavii 4 jest/będzie w tym czasie krucho. Na dzisiaj wygląda na to, że alternatywa jest Corolla. I tu szereg pytań/wątpliwości:
1. Jaki silnik (oczywiście do CVT)? 1.6 (czyli sedan) czy 1.2 (kombi). Niestety liczę się, że jeśli chodzi o dynamikę to w żadnym wariancie nie ma szans na osiągnięcie poziomu Octavii z 1.5 i DG ale chciałbym choć się zbliżyć i w dodatku bez nadmiernie wyjącego silnika. Czy ktoś robił jazdy próbne z CVT i obydwoma silnikami? Czyli kryteria do dynamika i hałas. Dodatkowo wybór komplikuje brak 1.2 dla sedana (bo chyba wolałbym sedana ale nie jest to krytyczne).
2. Karta/alarm Vodaphone. Jaka jest tak naprawdę funkcjonalność/uźyteczność tego alarmu. Czy karta musi być z kluczykiem czy właśnie raczej osobno?
3. Jeśli sedan to być może z pakietem VIP czyli m.in. koła 225/40R18. Jak jeżdzi się na takim niskim profilu z punktu widzenia komfortu? Teraz mam 225/45/R17 i wydaje mi się, że to rozsądne minimum profilu. Ale to oczywiście zalezy też od zawieszenia.
4. Jak jest w hałasem wewnątrz? Są tacy którzy twierdzą, że powyżej 110km/h jest głośno, inni że cicho.
5. Nie mogę znaleźć (nie ma?) opcji otworu na narty w tylnym siedzeniu.

Jak chcesz sedana, który ma 1.5 TSI to kupuj Superba, cena za podstawową wersję podobna jak za dobrze doposażoną Toyotę, a według mnie żaden z silników ani 1.2 ani 1.6 ani 1.8 nie jest dynamiczny. Jedynie co to 2.0. Nie rozumiem dlaczego nie bierzesz go pod uwagę bo to jest u mnie jedyny plus który przemawiał za tym, żeby w ogóle corolle kupić, świetny napęd hybrydowy, z mocą zbliżoną pod 200 KM.

Jak masz czas i chcesz poczekać, octavie w marcu już będą dostępne do zamówienia nowe.

Jak jednak chcesz corolle, to polecam tylko i wyłącznie 2.0, w wersji TS, która ma większy rozstaw osi, dzięki czemu ma więcej miejsca w środku dla kierowcy i pasażerów oraz większy bagażnik, lepiej się prowadzi i wygląda świetnie. Na plus w Toyocie to wersje wyposażenia, praktycznie wszystko przy napędzie hybrydowym masz w cenie, i nie musisz dopłacać za choćby podgrzewanie foteli czy skórę na kierownicy, nie mówiąc o światłach led czy jakimkolwiek systemie bezpieczeństwa, gdzie w VAG za wszystko srogo trzeba dopłacić.

Jeżdżę skodą superb kombi 2.0 TSI (z 200KM na 254 KM po programie) z 2013r z DSG, czekam na Toyotę którą odbieram w marcu.

Ja powiem uczciwie, że jak zobaczyłem nowy cennik to sie ucieszyłem :) Za to samo co mam zapłaciłbym aktualnie 15 tys więcej :)

Co do cen: ja zamawiałem już z nowego cennika, silnik 2.0. Wyszło mi 1000zł taniej względem tego co liczyli mi na wyprzedaży rocznika na samochód z placu ze względu na rabat na hybrydy który aktualnie jest w związku z obniżeniem akcyzy (nie dodają do cennika bo ustawa mówi o 6 miesiącach więc po połowie roku musieliby nowy cennik robić, a tak tylko rabatu nie będą dawać).
Tak wiec mam 1000zł taniej auto które nie stało nigdzie na placu, jest rocznik młodsze, tylko dwa miesiące muszę poczekać na odbiór. (przy zamówieniu pod koniec grudnia miałbym na 2 tydzień stycznia, zamówiłem w styczniu, odbieram w marcu) No i mogłem kolor wybrać a nie brać z tego co było.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Stycznia 2020, 20:35:44 »
Podpisuję się pod wszystkim, co napisał michassel. :good:

Corolla 2.0TS jest dla mnie (i pewnie dla wielu innych) idealnym kompromisem cena/osiągi/wyposażenie plus daję jakąś tam nadzieję na niezawodność.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Stycznia 2020, 20:37:50 »
Hybrydy na pewno zyskały dzięki rabatowi ekologicznemu, ale benzyna sporo poszła do góry przez normy emisji spalin dlatego cieszę się, że swoje 1.2 TS w porę zamówiłem :)
Pozdrawiam

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 21 Stycznia 2020, 11:44:16 »
Ja osobiście jestem ciekawy, jakie koszty czekają posiadaczy hybryd po okresie gwarancji. Potem trzeba wymienić będzie baterię, może coś się popsuć w samym napędzie. Nie wiem, ja roztropnie wybrałem 1.2 t. Może i osiągami nie dorówna ale całkiem przyjemnie się tym jedzie. Niekoniecznie droższe rozwiązania są lepsze, zaryzykuje nawet stwierdzenie, że nie są i są przeznaczone dla ludzi, ktorzy licza się z tym, że za ich usterki będą płacić. Ciekawi mnie też, czy hybrydy na rynku wtórnym mają branie i czy ludzie nie boją się kupować takich  używanych aut? To są moje wątpliwości, nie wiem czy słuszne, czy nie ale pytania powstają.
Wczoraj wymieniłem olej przy stanie licznika 650 km. Uznałem, że nie zaszkodzi i nie na 0W20 - fabrycznie zalanego, ale na 5W30, które ma lepsze parametry w lato.
Acha, doradcy serwisowi również są zdania że silniki się docierają, ale próżno szukać tych informacji w user manualu.  :-)

Offline rafalz

• Toyot Pełzający
  • **
    • Voice
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Stycznia 2020, 12:04:15 »
Ja osobiście jestem ciekawy, jakie koszty czekają posiadaczy hybryd po okresie gwarancji. Potem trzeba wymienić będzie baterię

Gwarancja na baterię to 10 lat
Myślę, że niewielu z obecnie kupujących planuje korzystać z tego samochodu dłużej.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Stycznia 2020, 12:37:39 »
może coś się popsuć w samym napędzie.

HSD jest praktycznie niezawodne, tam się nawet nie za bardzo ma co psuć.
A co do odsprzedaży - popatrz na przebiegi i ceny np. Priusa i porównaj z czymkolwiek z tej samej klasy, rocznika i podobnym przebiegiem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 21 Stycznia 2020, 15:23:06 »
Ja osobiście jestem ciekawy, jakie koszty czekają posiadaczy hybryd po okresie gwarancji. Potem trzeba wymienić będzie baterię, może coś się popsuć w samym napędzie. Nie wiem, ja roztropnie wybrałem 1.2 t.
Ja bardziej bym sie obawiał o kondycję silnika 1,2t niż o baterie czy napęd w hybrydzie.

Offline dawid8493

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Stycznia 2020, 15:49:38 »
Pozostało liczyć, że 1.2 T będzie bardziej dopracowane niż silniki konkurencji z bezpośrednim wtryskiem. Zazwyczaj 50-60 tys i trzeba czyścić zawory (przerabiałem to w 1.6 THP od PSA/BMW) i regularnie sprawdzać poziom oleju, zwłaszcza przy dynamicznej jeździe.
2019 Corolla Sedan 1.6 (Comfort + Style + Tech)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl