Podobnie jak kolega pawel_zg mam TS 1.2 Turbo. Silnik moim zdaniem jest bardzo elastyczny, chociaż nie jest demonem prędkości. Corolla TS to rodzinne auto i jeśli będzie nam służyło do jazdy miejskiej (ale nie jako taryfa), podmiejskiej i wypadów za miasto, to sądzę że spisze się bardzo dobrze. Trzeba mieć też na uwadze obecny cennik, bo jeśli różnica w cenie pomiędzy 1.6 sedan czy 1.2 TS ze skrzynią CVT a hybrydą 1.8 jest niewielka, to brałbym hybrydę. Kiedy ja kupowałem swój samochód, to różnica pomiędzy moim TS 1.2T m/t z pakietami comfort tech+ style (uwzględniając rabat) a taką samą wersją z 1.8 HSD wynosiła ok 20.000 zł. Co do żywotności turbiny, nie będę wróżył z fusów. Silnik na rynku jest 5 lat i internet nie jest zalewany informacjami o jakiś masowych awariach. Na samym forum, z tego co czytałem, to jeden człowiek miała awarię trubiny w aurisie z pierwszych lat produkcji silnika. Na podforum C-HR forumowicz opisywał rozstanie z autem własnie z tym silnikiem i psów na nim nie wieszał, a wręcz przeciwnie. Nie pozostaje nic innego, jak pójść do salonu i przetestować każdą z wersji.