Autor Wątek: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza  (Przeczytany 38244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:30:40 »
Raczej nie przeskoczę ceny o 20000 wyższej. Chyba że ktoś wiarygodnie mi potwirdzi, że średnie spalanie wyjdzie ok 5 l/100 przy większości jazd pozamiejskich i dużym udziale autostrad. Tylko wtedy oszczędności na spalaniu zrównoważą wyższą ratę miesięczną.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:37:08 »
Raczej nie przeskoczę ceny o 20000 wyższej. Chyba że ktoś wiarygodnie mi potwirdzi, że średnie spalanie wyjdzie ok 5 l/100 przy większości jazd pozamiejskich i dużym udziale autostrad. Tylko wtedy oszczędności na spalaniu zrównoważą wyższą ratę miesięczną.
Jeśli będziesz jechał do 100 km /h to masz 5 l.Kup sobie skodę bo widzę że jesteś na nią zafiksowany.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:41:00 »
Nie jestem zafiksowany. Gdy dostałem ją w 2016 byłem dość niezadowolony. Nie lubię niemieckiej finezji wzorniczej. Ale doceniam teraz jej zalety. Corolla podoba mi się dużo bardziej. Nie mogli zrobić 1.6 turbo :(

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:49:01 »
Jak widzisz oni postawili na ekologię Modernizują hybrydy.Jak kupisz 1.8 tez bedziesz zadowolony.Wiadomo nie ma zrywu jak sportowe wózki ale nie jest mułem.A teraz na wyprzedaży to nawet2.0 możesz kupić w dobrej cenie.Pewnie lada chwila będą dni otwarte z końcówką wyprzedaży pójdz i może kupisz.

Offline rafalz

• Toyot Pełzający
  • **
    • Voice
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Stycznia 2020, 23:08:13 »
2.0 (2019) to nie ma gdzieś od października :)
Są tylko w cennikach :)

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Stycznia 2020, 00:12:48 »
Toyota zdaje się miała już silniki z podwójnym systemem wtrysku, coś chyba wiedzą na ten temat i może nie dadzą ciała ;)
Wtrysk pośredni i bezpośredni ma jeszcze jedną zaletę nad bezpośrednim - tak wyglądają silniki np. TSI po kilkudziesięciu tysiącach km, przed i po czyszczeniu:

W silniku z wtryskiem (również) pośrednim dolot i zawory są spłukiwane benzyną, która czyści i zapobiega zbieraniu się nagaru.

Tutaj z kolei wytłumaczony jest sens podwójnych wtrysków: https://www.youtube.com/watch?v=66C4YIiwRbM

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Stycznia 2020, 07:14:25 »
2.0 (2019) to nie ma gdzieś od października :)
Są tylko w cennikach :)
Podzwoń po salonach tam pewnie coś jest.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Stycznia 2020, 07:16:31 »
Toyota zdaje się miała już silniki z podwójnym systemem wtrysku, coś chyba wiedzą na ten temat i może nie dadzą ciała ;)
Wtrysk pośredni i bezpośredni ma jeszcze jedną zaletę nad bezpośrednim - tak wyglądają silniki np. TSI po kilkudziesięciu tysiącach km, przed i po czyszczeniu:

W silniku z wtryskiem (również) pośrednim dolot i zawory są spłukiwane benzyną, która czyści i zapobiega zbieraniu się nagaru.

Tutaj z kolei wytłumaczony jest sens podwójnych wtrysków: https://www.youtube.com/watch?v=66C4YIiwRbM
Ale to nie jest silnik Toyoty.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Stycznia 2020, 07:17:25 »
Ten silnik jest montowany rownież w Lexusach i nie słyszłem o awariach.Ludzie co wy tak krytykujecie samochody które dopiero kupiliście.Ja widzę same pozytywy.Jest szybki mało pali i nowoczesny.Na światłach widzę jak inni kierowcy zerkają na niego.

Ha ! I to jest prawda i tym ( wyglądem ) bije na łeb całą nudną grupę VAG.

Sam widzę, jak auto przykuwa wzrok :) Co prawda nie mam hybrydy, ale jestem mega zadowolony ze swojego silnika.

Pozdrawiam :)

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Stycznia 2020, 07:35:46 »
Konieczność mycia zaworów jest tylko w silniku 2.0, bo ma obie fazy pośrednią i bezpośrednią. Bezpośredni wtrysk z natury robi syf, bo brudno się spala. Dodatkowo musi być montowana odma skrzyni korbowej. Powietrze z niej wraca przez zawór dolotowy. To jest układ PCV. Tak samo zasyfione powietrze z EGR. Stąd konieczność wykorzystania wtrysku pośredniego do mycia zaworów. Mimo wszystko da się ten układ zbudować tak, żeby nie osadzały się nagary. Dlatego nie byłoby fair wrzucanie zasyfionego silnika jakiejś marki X i wykazywania, że tak dzieje się zawsze.
1.8 nie ma tych bolączek (EGR/PCV), ale nie ma też osiągów 2.0. Coś za coś.

Ale to nie jest silnik Toyoty.
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Stycznia 2020, 07:55:06 »
A po jakim przebiegu jest taki syf w silniku i jakiej eksploatacji

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Stycznia 2020, 08:00:38 »
dempsej pisal, ze to bylo TSI po kilkudziesięciu tysiącach km.
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Stycznia 2020, 11:43:19 »
Więc silnik ww a nie toyoty.Jak można doprowadzić do takiego stanu,przecież to czuć ze nie ma mocy

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Stycznia 2020, 11:56:47 »
Wrzucanie takich zdjęć, bez podania szczegółów technicznych to nic innego jak fake news. Podobnie działają naganiacze od różnych "oczyszczaczy" organizmu publikując zdjecia jak wyglądają jelita, robaki w człowieku itp :)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Stycznia 2020, 12:15:36 »
Prawda.To nie jest temat tego podforum.Zdaje się że mamy zachęcić kogoś do kupna corolli.Więc napiszę tak To moja 6 toyota i nie miałem żadnych problemów z silnikiem i czym kolwiek.Mało tego sprzedawałem je znajomym i oni też nie maja problemów.To są bardzo dobre samochody i już :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl