Autor Wątek: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda  (Przeczytany 27727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda
« dnia: 21 Stycznia 2020, 22:40:36 »
Witajcie,

od 15.01 jestem właścicielem Aurisa hybryda kombi. Samochód jest świetny, cichy, komfortowy i można pisać długo. Dodam że przesiadłem się z diesla ;)

Nurtuje mnie jednak spalanie średnie, które mam póki co na poziomie 6,9..7,5 litra. Po zalaniu baku do pełna zresetowałem wskaźniki. Od razu, aby ukrócić złośliwe komentarze, piszę, że przeczytałem wątek ekonomicznej jazdy Aurisem i Priusem na tym forum, naoglądałem się masę filmów na YT jak jeździ się tym autem. Znam konstrukcję silników i wiem dokładnie o co chodzi włącznie z tym że tryb B to hamowanie silnikiem spalinowym, a nie jak większość sądzi B mylone jest błędnie z "BATTERY". Znam nawet budowę i schemat inwertera, który steruje elektroniką.

O co mi chodzi :) 1 lub dwa razy dziennie robię bardzo krótką trasę ok 1,5km i przy tych temperaturach nie ma siły włącza się od razu benzyna - wiadomo. Jak wracam z pracy to ostatnie kilkaset metrów jadę na pełnej elektryce bo droga osiedlowa i parkowanie i jest ok ale co z tego jak kończę na 2 lub przy odrobinie szczęścia 3 paskach baterii. Potem rano jak ruszam na dzień dobry włącza się benzyna, która pokazuje max spalanie (słupek spalania idzie w prawo w kosmos) i spalanie średnie znowu szybuje do 7,5litra/100 bo pewnie ładuje baterię trakcyjną....oraz porusza autem.

Robiłem testy na trybie ECO i NORMAL ale też bez większych sukcesów. Co prawda wcześniej miałem spokojną trasę między miastami i wyszło rewelacyjne 3,7l/100km na trasie 27km (to było przed tankowaniem do pełna). Ja, żona, syn oraz bagażnik z 4 oponami letnimi ;) na trasie 2 razy depnąłem do 100km. Byłem mega zadowolony ale po tankowaniu do pełna sytuacja się zmieniła...

Ruszam w mieście powoli i stopniowo do 50km/h (80% aut mnie wyprzedza ;) ) na elektryku ale to powoduje szybkie zużycie baterii i ładowanie zaraz z silnika benzynowego i spalanie natychmiast rośnie i to co zaoszczędziłem na elektryku zaraz idzie do kosza. Jak ruszałem bardziej dynamicznie to mam wrażenie, że wbrew pozorom, spalanie jest lepsze bo benzyna szybko się włącza i odciąża baterię przy ruszaniu i potem benzyna nie musi jej zaraz doładowywać bo w międzyczasie są światła i bateria ładuje się przy hamowaniu. Wydaje się, że szybszy start i krótsze przyspieszanie jest jednak lepsze niż powolne dochodzenie do 50...70km/h....

Po zalaniu do pełna na stacji komputer pokazuje mi zasięg 868km przy pokazywanym spalaniu średnim na drugim ekranie  7..7,5l/100 i zasięg potem szybko maleje co nieco sobie przeczy. Przecież 868km przy ok 40 litrach baku daje niecałe 5l/100km.... a tu średnie pokazuje 7...7,5? Chyba że 868km wylicza ze spalania sprzed tankowania i faktu resetowania średniego spalania ? Sąsiad kolegi robi 1000km a nawet ponad priusem....

Z drugiej strony wskazówka baku po zalaniu na FULL i przejechaniu już 50km po mieście ani drgnęła....czy komputer źle pokazuje średnie czy ja coś robię nie tak ?!?
Inna kwestia która mnie zastanawia - w samochodzie np z benzyną jak auto stoi na światłach, to silnik pracuje i wiadomo, że zwiększa się spalanie średnie jak auto stoi, silnik pracuje, a nie jedzie. Tu przecież Auris stoi na światłach i nic nie zużywa paliwa....jak to możliwe że mam podobne spalanie 7...7,5 skoro często i długo stoję na światłach...a spalanie jest obliczane tylko gdy chodzi silnik benzynowy czyli zdecydowanie mniej czasu jak w zwykłej benzynie - czyżby doładowywanie akumulatora z benzyny tyle aż zjadało paliwa jak benzyna się już włączy ??? Wcześniej mój diesel palił na tych samych krótkich trasach i korku 6,5...7,5l/100 a chodził cały czas na światłach.

Mam wrażenie, że ekonomia jest słaba na krótkich trasach co bym nie robił, a zaleta hybrydy uruchamia się dopiero na trasach mieszanych > 15...20km lub przy całym dniu jeżdżenia jak TAXI....albo spalanie jest małe tylko spalanie średnie źle jest wyliczane i dopiero pod koniec baku pokaże np 5...5,5?

dodam że:
-przebieg auta 66k km, rocznik 2016, olej na bagnecie jest praktycznie jak nowy, pomarańczowo żółty, a wymieniany 10k km temu, w dieslu miałem czarny
-ogrzewanie mam ustawione na auto, ustawiam niską temperaturę i gdy tylko puszczam gaz to prawidłowo włącza się EV
-klima wyłączona, ogrzewanie foteli rzadko włączam, światła dzienne LED
-bateria sprawdzana w ASO w październiku 2019 z wynikiem pozytywnym
-wentylator baterii a raczej jego filtr czyszczony - bez mocno zabrudzony
-opony zimowe 16 cali z ciśnieniem 2,5 - dopompowywałem i weryfikowałem ciśnienie przed sprawdzeniem
-rzadko kiedy udaje mi się doładować baterię do 90%, w najlepszym wypadku zostają dwie puste kreski

Czy po zatankowaniu do FULL i przejechaniu np 1,5km pokazuje Wam kosmiczne średnie spalanie na poziomie 15...20l/100? w poprzednim dislu wartość zaraz po zatankowaniu i takiej trasie normowała się wokół 7..8l/100 i potem spadała w miarę ekonomicznej jazdy. Tu szybuje mimo hybrydy od razy na ponad 15l i spada z wielkim oporem....

Pozdrowienia i czekam na Wasze komentarze i podpowiedzi.

PS Powyższe ma postać wywodu, a nie jasnych kilku pytań za co przepraszam, ale jak widzicie temat jest obszerny i nie dało się tego opowiedzieć i zapytać inaczej :)

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:19:33 »
robię bardzo krótką trasę ok 1,5km
Na tak krótkich trasach tak niestety będzie, szczególnie w zimie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2020, 00:19:04 »
Wydaje się, że szybszy start i krótsze przyspieszanie jest jednak lepsze niż powolne dochodzenie do 50...70km/h....
Optymalne jest chyba dość zdecydowane przyspieszanie do prędkości docelowej ale tak aby wskazówka nie wchodziła w pole POWER

Czy po zatankowaniu do FULL i przejechaniu np 1,5km pokazuje Wam kosmiczne średnie spalanie na poziomie 15...20l/100?
Przy ciepłym silniku - nie.

Wcześniej mój diesel palił na tych samych krótkich trasach i korku 6,5...7,5l/100 a chodził cały czas na światłach.
Hybryda w mieście będzie lepsza od diesla o około litr, ale przy przejazdach minimum 15-20 km.  Przy krótszych przewaga będzie spadać.

Po zalaniu do pełna na stacji komputer pokazuje mi zasięg 868km przy pokazywanym spalaniu średnim na drugim ekranie  7..7,5l/100 i zasięg potem szybko maleje co nieco sobie przeczy. Przecież 868km przy ok 40 litrach baku daje niecałe 5l/100km.... a tu średnie pokazuje 7...7,5? Chyba że 868km wylicza ze spalania sprzed tankowania i faktu resetowania średniego spalania ? Sąsiad kolegi robi 1000km a nawet ponad priusem....

Z drugiej strony wskazówka baku po zalaniu na FULL i przejechaniu już 50km po mieście ani drgnęła....czy komputer źle pokazuje średnie czy ja coś robię nie tak ?!?
Ten typ tak ma.  Komputer po zatankowaniu do pełna ustawia zasięg na stałą wartość, choć różną w poszczególnych autach, wynika to prawdopodobnie z rozrzutu kalibracji wskaźnika poziomu paliwa.  Gdybyś jeździł ze zużyciem rzędu 4,5 l/100 km to by pewnie pokazywał dobrze przez cały czas.  Przy wyższym zużyciu komp reaguje z opóźnieniem i potem nadrabia zaległości.  U mnie rezultat jest taki, że gdy wskazówka poziomu paliwa dotrze do 1/2 to w baku jest już tylko około 1/3 a pokazywany wtedy zasięg można dzielić przez pół.  Przy zużyciu rzędu 6 l/100 km pokazuje wtedy ok 400 km zasięgu ale maleje on o 2 km na każdy 1 przejechany.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2020, 00:33:15 wysłana przez Zbig »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2020, 07:58:03 »
tomsan, koledzy już sporo odpowiedzieli.
Ja mam hybrydę od roku i może jeszcze coś dorzucę.
1. Moim zdaniem najważniejsze na sam początek w technice jazdy hybrydą jest opanowanie hamowania,  łagodnie i z odpowiednio wcześnie, tak, aby nie hamować klockami.
2. Do do przyspieszania - nawet lekko na czerwone pole można wchodzić bez ujmy dla spalania. No i żeby nie być zawalidrogą...
3. Na krótkich odcinkach jest duży problem z rozgrzewaniem, jeśli nie muszę, nie używam wentylacji - to też w pewnym stadium rozgrzewania wymusza włączanie silnika spalinowego nawet na postoju - można sporo na tym zaoszczędzić, poeksperymentuj. Ja zwykle mam wentylację wyłączoną, dopiero po może 8-10 km jazdy po mieście układ nagrzany jest tak, że nie musi włączać spalinowego. Oczywiście w ramach rozsądku - jak jest mokro albo jedzie kilka osób - szyby parują i musi być włączona. Używam zwykle AUTO i 19-20 stopni, sporadycznie nadmuch na szybę.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2020, 11:29:25 »
Dzięki Wam bardzo!

też zauważyłem że jak Auris nie chcę włączyć się na EV to wystarczy że obniżę temperaturę o 1 stopień i natychmiast EV się włącza....szczęśliwie zima lekka w tym roku i mam w mieście 1..3 stopnie.
Zauważyłem też, że nie należy odpuszczać pedału gazu powoli po uzyskaniu zadanej prędkości bo wtedy silnik spalinowy nadal pracuje lecz zdjąć nogę z gazu kompletnie na chwilę i tylko wtedy benzyna się wyłącza i też tak robię. Potem dodaję gazu w obszarze elektryka.

Ale dziś z apteki do domu równo 1,5km i na rozgrzanym układzie i baterii na 3/4 uzyskałem 3,2l/100km i wcale się nie starałem - przyspieszałem ze świateł od razu na benzynie i elektryku w trybie NORMAL (wszystkie tryby zgaszone na LCD).
Wskazówka poziomu paliwa nadal stoi na FULL wiec może komputer dziwnie to przelicza....póki co postanowiłem nie patrzeć na ekran zużycia paliwa i tylko mam ekran skąd idzie energia. Podliczę potem przejechane kilometry vs pojemność baku.

PS1 znana jest Wam pojemność rezerwy i dokładna baku ? w instrukcji piszą że bak ma ok 40 litrów.

PS2 jak otwieram drzwi kierowcy to lekko przygasa światło kabiny i dochodzi jakiś lekki odgłos z silnika - pompa hamulców robi ciśnienie???

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2020, 11:43:45 »
znana jest Wam pojemność rezerwy i dokładna baku ? w instrukcji piszą że bak ma ok 40 litrów
Czytaj, jest sporo o tym, np. tu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47019.75.html
Ogólnie to słabe jest, u mnie jest tak, że wskazówka po zatankowaniu rusza po przejechaniu ok. 100 km, spada najpierw wolno, później coraz szybciej i dochodzi do zera, jak pewnie jeszcze jest paliwa na może 80-100 km i coś koło tego zapala się rezerwa. To jest dość szacunkowe wskazanie.
jak otwieram drzwi kierowcy to lekko przygasa światło kabiny i dochodzi jakiś lekki odgłos z silnika - pompa hamulców robi ciśnienie???
Tak właśnie jest :good:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2020, 13:48:41 »
Ruszam w mieście powoli i stopniowo do 50km/h (80% aut mnie wyprzedza  )
Ruszamy szybko i sprawnie, nie na elektryku. Podczas ruszania bateria ma się ładować a nie rozładowywać. W Priusie jest wskaźnik który pokazuje jak należy ruszać i pokazuje że strzałka "woltomierza" ma być na granicy ECO/POWER. Wolno ruszać (na baterii) może być sens tylko wtedy gdy się nie da jechać szybko - bo korek itp.

« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2020, 13:57:18 wysłana przez mariuszs »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2020, 14:46:27 »
Niech autor tematu założy sobie instalację LPG i po sprawie.
Toyota Corolla SD 2018

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2020, 15:29:32 »
Ruszam w mieście powoli i stopniowo do 50km/h (80% aut mnie wyprzedza  )
Ruszamy szybko i sprawnie, nie na elektryku. Podczas ruszania bateria ma się ładować a nie rozładowywać. W Priusie jest wskaźnik który pokazuje jak należy ruszać i pokazuje że strzałka "woltomierza" ma być na granicy ECO/POWER. Wolno ruszać (na baterii) może być sens tylko wtedy gdy się nie da jechać szybko - bo korek itp.

Dzięki MariuszS !!!
dziś zrobiłem krótką trasę wedle tych wskazówek i od razu spalanie po mieście spadło do 5,1l/100 :) Także wskaźnik baterii pokazuje cały czas 80% bo energia z aku nie idzie na powolne ruszanie. Wcześniej kończyłem jazdę na 20...30%. Raz udało się uzyskać na chwilę 90% baterii. W necie jest jednak dużo błędnych wskazówek a tu nie ma co się bać używać benzyny tylko ruszać dynamicznie z innymi. Faktycznie, bateria jest tylko na duży korek lub dojazd/wyjazd do/z garażu/osiedla.
Dzięki raz jeszcze i pozdrowienia

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2020, 15:30:41 »

nie przesadzajmy, wożę dziecko i nie będę woził bomby w bagażniku.... Jak przeczytasz wyżej MariuszS zapodał rozwiązanie mojego problemu.
Pozdrawiam

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2020, 17:09:23 »
Co by nic nie dało bo instalacja potrzebuje czasu na rozgrzanie i przełączenie na gaz, przy krótkich dystansach na zimno auto dalej spalałoby benzynę.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2020, 17:15:07 »
Faktycznie, bateria jest tylko na duży korek lub dojazd/wyjazd do/z garażu/osiedla.
Przydaje się jeszcze podczas samej jazdy, bo najlepsze spalanie uzyskasz podczas płynnej jazdy i żeglowania, więc jak tylko się rozpędzisz do założonej prędkości to później ją utrzymujesz, wtedy pracuje silnik elektryczny i spalanie jest małe. W ten sposób zamiast przejechać 2km na baterii (od startu), możesz przejechać z 5km ze stała prędkością - żeglując.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2020, 08:15:38 »
Kiedyś ktoś mądrze napisał na forum.
"Chcesz jeździć ekonomiczne oszczędzaj baterię."

Obecnie tak właśnie robię, jeżeli jest to możliwe to EV używam tylko wtedy gdy jest możliwość "żeglowania", lub w pobliżu "żeglowania". W powolnym ruchu 15-20 km/h staram się podjechać na ICE, by nie rozładować baterii. Dlatego nie używam ECO, tylko normal.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2020, 10:16:00 »
Cytat: yunior81 w Wczoraj o 14:46:27

nie przesadzajmy, wożę dziecko i nie będę woził bomby w bagażniku....

Gaz do kuchenki bym zrozumiał ;) ale bombę ? ;/ no grubo .....
Toyota Corolla SD 2018

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2020, 11:42:17 »
Kiedyś ktoś mądrze napisał na forum.
"Chcesz jeździć ekonomiczne oszczędzaj baterię."

Obecnie tak właśnie robię, jeżeli jest to możliwe to EV używam tylko wtedy gdy jest możliwość "żeglowania", lub w pobliżu "żeglowania". W powolnym ruchu 15-20 km/h staram się podjechać na ICE, by nie rozładować baterii. Dlatego nie używam ECO, tylko normal.

ja też wyłączyłem tryb ECO i jeżdżę na normal choć poprzedni właściciel mówił aby jeździć na ECO :) na ECO reakcja na gaz jest zbyt powolna a potem jak się wciśnie daje z kolei za dużo ognia. Tryb NORMAL jest optymalny.
Dopracowuję technikę i częściej włączam benzynę szybciej ruszając no i krótkie trasy mam 4,7....5 ;)

PS w międzyczasie szukałem info czy mam wymieniać olej w skrzyni ale w serwisie ASO powiedzieli że oleju nie wymieniają, w książeczce od przeglądów też nie ma żadnej adnotacji odnośnie automatu hybryd jedynie dla automatu Toyoty GT.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl