Autor Wątek: ECO ładowanie ACU.  (Przeczytany 24939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: ECO ładowanie ACU.
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Marca 2020, 04:39:23 »
Wedle info z zaprzyjaźnionego warsztatu , czujnik ciśnienia atmosferycznego może być osobno , jeśli nie ma go w przepływomierzu powietrza .
Tak więc licho wie skąd i jak system czerpie info o temp. aku lub jego okolic .
Może ze zwykłego czujnika temp. ,a może kablowo jest to rozwiązane w rozbudowanych przyłączach do klem aku .

Obecnie poprzez kombinacje i dogodniejsze temp. zewnętrzne ,po jedno dziennym "utargu" 75km ,pierwszy pomiar 12.55V ,a kolejny 12.49V .
Kolejnego dnia ,w garażu po odpaleniu, ładowanie 14.10V (14.30- 14.40) ,a po chwili zaczęło spadać na 13.10V (13.30-13.40) .
Następnie wyjazd ,włączyłem mijania (chyba tak jest prawidłowo nazwa ) i ładowanie nie wskoczyło na  14.10V (14.30- 14.40) , tylko było 13.6V ( 13.80-13.90), Czyli system jednak jakoś analizuje , bo przy dobrze dopakowanym aku ,dotychczas uznane wartości za stałe zgodne z sytuacją , system pomniejsza . Choć jak dla mnie to jeszcze tyci za wcześnie . Obserwując wyniki wcześniejsze ,stan aku V poprawia się systematycznie , o ile nie będę latał na bardzo krótkich odcinkach .

Kolejna dobra opcja aby obejść ECO , zależy po części od natury . W sytuacji drobnego deszczu w dzień , pykamy czasówki wycieraczki z przodu na jak najwolniej + dzienne LED i niskie ładowanie co chwila wzrasta na 14.10V (14.30- 14.40) i trwa tak jakiś czas .  Można to jeszcze zgrać z dolatywaniem kiedy ECO na MAXa i jest OK . Bo w takiej sytuacji , przy dolatywaniu do zakrętu podniesione ładowanie po wycieraczkach , uniemożliwia ECO ładowaniu podnieś się wyżej do 14.40V (14.60-14.70) . Działanie tylnej wycieraczki nie powoduje wzrostu ładowania aku .

W innym aucie jest lepiej w tym względzie , po jakimś odcinku drogi i zatrzymaniu się , zgaszeniu silnika i chwili , a dalej ponownym odpaleniu ładowanie wskakuje na zakres z dolatywania do zakrętu i takie pozostaje nie zmienne ,aż do czasu ruszenia i jazdy . W Toyocie przy takiej sytuacji ładowanie ulega zmianom . To chyba pierwszy minus porównania obydwu systemów dla Toyoty .

Nad opcją pomiaru multimetrem bezpośrednio z aku ,wartości MAX ładowania pracuję . Multimetrowi nic się nie stanie ,to już wiem , przewody już mam (stary przewód prądowy, pozbawiony wspólnej izolacji ) . Okazuje się że multimetr otwory wejść przewodów ,ma w rozstawie jak bolce wtyczki prądowej do gniazdka . Więc jeden koniec jest jak ulał z wtyczką płaską ,a drugi raczej nie żaby/klamry , tylko zawinę przewody na śruby klem i dam kolejne nakrętki ,tak będzie pewniej . Przewody da się puścić pod maską na podszybiu ,między błotnik a słupek i błotnik a drzwi ,pod uszczelką drzwi .               
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Marca 2020, 03:44:17 »
A oto ta prowizorka , zastanawiające jest jedno . Dlaczego po instalacji jest mniej , a po tym długim dodatkowym przewodzie jest  bez strat . Jakaś ochrona wszystkiego co w kabinie ,przed zbytnim V ?

Mam pytanie do nie wiem kogo , czy w planach jest zmiana zamieszczania załączników na taką normal bezpośrednią metodę .
Nie wiem czy to koszty ,czy coś innego ,ale obecna metoda skutkuje tym , że po jakimś czasie nic nie ma . A wtedy robią się luki i dziury w tematach .

« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2020, 03:57:49 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Marca 2020, 06:24:45 »
Dzisiejszy "utarg" 65km , z czego tylko 5km w jedną i 5km z powrotem poza miastem , reszta w mieście . Takie tam załatwianie wszystkiego na raz ,w jeden wolniejszy dzień . Podczas wszystkich km od powrotu ECO ,kombinacje światłami + obserwacja na multimetrze . Cały dzień jazda za widoku z LED dzienne lub postojowe ,tylko 4.5km na koniec na światłach mijania .

Akurat byłem w zaprzyjaźnionym warsztacie w innej sprawie , zainteresowali się przewodami na błotniku . Opowiedziałem o co kaman i z ciekawości sprawdziliśmy A aku , wyszło na profesjonalnym sprzęcie 400A . Podczas gdy na aku pisze 356A EN/SAE . Wedle mechanika aku w tym względzie dopakowany na ponad 100% .

Po 1h od powrotu do garażu było 12.60V a po kolejnych 5h było 12.55V .

Zapytałem czy w kwestii pomiaru A ,może być jakaś różnica pomiędzy ( teraz po jeździe bezpośrednio a dziś po jakimś postoju ) . Odpowiedź była ,że wielkiej różnicy nie będzie ,a żeby z 400A zeszło na 356A to trzeba by aku mocno rozładować .

Rano po starcie było ładowanie stałe , dalej po kolejnych odpaleniach ,szybko wartości V ładowania przechodziły na ECO .
Od jakiegoś czasu bywa tak ,że różnica pomiędzy stanem aku V po postoju a dalej po otwarciu drzwi i zamknięciu wynosi tylko 0.10 V. Czyli np. po postoju jest 12.50V , otwieram drzwi i zamykam , V spada o kilka dziesiątych i po kolejnym postoju jest 12.49V . Znaczy aku tak dopakowany ,że potrafi nadrobić zniżkę V po otwieraniu/zamykaniu drzwi  ,praktycznie do stanu początkowego .

Opis opcji z bezpośrednimi wartościami ładowania w toku .
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2020, 06:28:32 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Marca 2020, 21:50:11 »
Pytałem mechanika, czemu są różnice V pomiędzy na aku i w zapalniczce, podając przykład własnego eksperymentu. Odpowiedział, że od aku idzie jeden kabel i na końcu do niego jest podłączone wiele odejść, chyba miał na myśli skrzynkę bezpieczników, dlatego w kabinie jest spadek. Natomiast w moim eksperymencie jest jeden kabel i jeden odbiornik/multimetr, dlatego spadku w takim przypadku nie ma. 

Przedstawiam wyniki z bezpośrednich pomiarów V ładowania akumulatora, odczytanych na multimetrze podłączonym do klem akumulatora.

1. Opcja start.

Warunki = po nocy, włączone światła LED dzienne + clima na soft, temp. 20C + radio.

Stałe początkowe ładowanie (czas występowania uzależniony jest od stanu naładowania aku i temperatury zewnętrznej), (aku słabo naładowany, lub przymrozek, krótkie odcinki drogi to wtedy dłużej) występujące do czasu powrotu huśtawki ECO = 14.25 - 14.31V.

a.   Włączenie wycieraczek szyby przedniej = brak zmian wartości ładowania.

b.   W zależności od temp. zewnętrznej włącza się dodatkowe elektryczne ogrzewanie (występuje u mnie 600W), zanim silnik się odpowiednio rozgrzeje i ciepło poleci z tradycyjnego układu, wtedy ładowanie spadało na = 14.12 - 14.15V.

2. Opcja ECO.

Warunki = dalsza jazda, włączone światła LED dzienne + clima na soft, temp. 20C + radio. Powrót huśtawki ECO = 12.40 - 12.45V.

a.  W czasie dalszej jazdy (dłuższy odcinek) powolny wzrost ładowania skokowo, co 0.01V, w okolice 12.54V a czasem ładowanie zmieniało się raptownie na 13.35 - 13.39V.

b. Włączenie wycieraczek szyby przedniej = 14.25 - 14.30V na jakiś czas.

c.  Odpuszczenie gazu i zwalnianie.
-   Miasto z prędkości 60 - 70km/h = maksymalnie 14.67V.
-   Trasa z prędkości  90 - 100 - 120 - 140km/h = 14.72V.

Długość odcinka drogi i prędkość podczas zwalniania nie mają dużego wpływu na wartości ładowania, bo jak widać różnica między takimi warunkami to tylko 0.05V. Jednak warto wcześniej/odpowiednio zacząć zwalniać, bo wydłuża się czas mocnego ładowania aku i przy okazji zmniejsza spalanie. Czyli lepiej wcześniej zwalniać, niż do końca przed zakrętem gnać i potem mocno hamować.

3. Opcja ECO + światła.

Warunki = dalsza jazda po powrocie huśtawki ECO + włączanie świateł pozycyjnych lub mijania + clima na soft, temp. 20C + radio.

a. ECO + pozycyjne = 14.15 - 14.20V z przewagą po środku tych wartości.

b. ECO + mijania = 14.5 - 14.20V z przewagą wartości 14.20V.

c. Włączenie wycieraczek szyby przedniej = brak zmian wartości ładowania.

4. Opcja Home.

Warunki = zatrzymujemy auto, wyłączamy odbiorniki i gasimy silnik.

a.  Jeśli przejechane mało km i nadal jest stałe początkowe ładowanie, nie wróciła jeszcze huśtawka ECO, czyli (Opcja start) jest nadal, to po zgaszeniu silnika wartości na aku szybko spadają na 13.06V i od tego momentu spadek V aku spowalnia radykalnie, ale nadal postępuje.

b. Jeśli mamy za sobą stałe początkowe ładowanie ( Opcja start) i system przeszedł już na huśtawkę ECO (Opcja ECO), to po zgaszeniu silnika z wartości ładowania 12.45V lekko wzrastają w okolice 12.52V i taki stan zostaje.

c.  Jeśli mamy za sobą stałe początkowe ładowanie ( Opcja start) i system przeszedł już na huśtawkę ECO (Opcja ECO), a na czas do zgaszenia silnika (parkowanie, wjazd do garażu) przejdziemy na (Opcja ECO + światła) pozycyjne, to po zgaszeniu silnika wartości na aku szybko spadają na 13.06V i od tego momentu spadek V aku spowalnia radykalnie, ale nadal postępuje, lecz ma szansę być w okolicach lub powyżej 12.60V.

Podsumowując .

Bardzo korzystne dla aku jest w czasie postoju, manewrów, parkowania, wjazdu do garażu i wszędzie gdzie to możliwe, przełączyć światła z LED dziennych na pozycyjne, nawet w nocy będąc przed bramą tak robię i w takim stanie wjeżdżam do garażu. Oczywiście wszyscy i wszędzie tak robić pewnie nie będą mogli.Wtedy nie ma ładowania 12.40 - 12.45V tylko 14.15 - 14.20V, a jak noc to światła pozycyjne mniej pożerają V niż mijania , przy tym samym ładowaniu . Pół biedy, jeśli nie gasi się auta i ma dalej jechać. Ale chwilę przed zgaszeniem auta zapewnimy, że aku nie będzie rozładowywany na postój, tylko doładowywany nadal, bo za chwilę nie będziemy zwalniać by ładowania wartości mogły się podnieść. 

Korzystne jest też ale i problematyczne, jeśli w dzień lawirujemy pomiędzy światłami LED dziennymi a LED pozycyjnymi. Czyli światła LED pozycyjne w przewadze, a tylko przy zwalnianiu, jeśli odcinek drogi długości przyzwoitej to LED dzienne.

Sytuacja idealna to jak w dzień lekki deszcz, światła LED dzienne i wycieraczki przedniej szyby na najwolniej.

Jazda nocna ze światłami mijania też jest korzystna.

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2020, 21:59:27 wysłana przez Rademenes »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Marca 2020, 23:05:14 »
No ja podziwiam Twoje zaangażowanie w eksperymenty i naświetlenie problematyki.
Przydałby się jeszcze pomiar gęstości elektrolitu po dłuższej jeździe "eco" albo napięcie po kilku/kilkunastu godzina postoju. Było by wiadomo, czy aku jest pełny, czy jakoś tam balansuje.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Marca 2020, 01:36:07 »
Takie eksperymenty może zrobić każdy ,sprzęt zwykły ,tylko czasu potrzeba . Moje wyniki są jedynie ubogie ,w obserwacje z prawdziwej trasy , bo takowych jak na lekarstwo u mnie . Po za tym w garażu jest tablica ,kartki i długopis ,sprawdzałem wcześniej V ,a spisuję 3 miesiące .

Robię to też z myślą o sobie i dla siebie ,a cokolwiek robię to nie na odwal się , niestety koszty to czas .
Pierwotne/wcześniejsze doświadczenia są z innego auta w tej materii (przed zakupem Aurisa ),to taki kolejny poziom analizy tego typu systemu . W tamtym przypadku zapisy trwały od jesieni do wiosny .

Opisuję to tu , bo wszechwiedzący nie jestem i innych zdanie może być pomocne, kierujące w odpowiednim/słusznym kierunku. Aczkolwiek sprzętu specjalistycznego brak i pozostaje przy metodach pierwszego kontaktu ,czyli takich dostępnych dla każdego . Metody specjalistyczne tylko od okazji są mi dostępne ,a jak pomiar A pokazał ,pokrywają się a nawet przekroczyły wyniki z metodami pomiaru samego V ,co sugeruje dobre V aku = dobre A aku . Oczywiście zawsze można lepiej i zawsze można dokładniej ,czasem tak się uda ,ale tak jak pisałem ,metody pierwszego kontaktu nie zawiodły mnie dotychczas . Co nie znaczy ,że od okazji przy dobrych wiatrach , coś dokładniejszego się nie uda .

Na tą chwilę :
Kiedy latam tak do 15km dziennie ,to stan V aku po 4-5h (drugi pomiar) jest od 12.43 do 12.47V (np.dziś 9km 1- 12.47V i 2 - 12.46V ).
Kiedy jest dzień z ilością km od 50 do 65 i dalej ,to stan aku po 4-5h (drugi pomiar) jest od 12.50 do 12.55V .
Na siedmioletni aku ,pewnie traktowany wcześniej ECO na potęgę i stan po zakupie 12.10V nie jest źle .

Tak jak pisałem wcześniej ,z dnia na dzień obserwuję jak z aku (już siedmioletni) jest coraz lepiej , co prawda jest cieplej i wcześniej widno niż jak pisałem pierwszy post ,ale obecnie ECO powraca już po 9km . Przypomnę tylko auto na noc jest w garażu = temp 7-10C .     

Co można jeszcze .

Polatam dalej z kombinacjami kilka dni i sprawdzę V aku rano po nocy , z zapisem po ilu godzinach pomiar od zgaszenia silnika i po ilu km przejechanych poprzedniego dnia . Wtedy przydał by się pomiar elektrolitu.

No i to samo przez kilka dni bez kombinacji ,jak samo ECO będzie (tylko teraz z tą wiedzą ,to aż mnie ręce swędzą by kombinować). 

Te dwie opcje chyba ogarną to o czym piszesz .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marca 2020, 02:53:58 »
Tak spisuję, sprawdzam ,kombinuję i pomyślałem ,że moja opcja sprawdzeń z kombinacjami będzie wiarygodna bankowo . Ale opcja sprawdzeń tego samego w wersji samego ECO bez kombinacji już nie , a to ze względu na dobry stan aku chwilę przed samym ECO .

Musiał by się ktoś tego podjąć , ktoś kto permanentnie nadal lata na ECO z dużą przewagą miasta , nie kombinuje , ma podobny aku (około siedmioletni ) ,ma miernik ,chęci i trochę czasu . Oczywiście dokładność 110% ,by  było porównanie . Bo zanim mój aku się przez ECO zdegraduje , to minie sporo czasu ,a i nie w smak mi go degradować bo to już "dziadek".

No chyba ,że uznać po kombinacjach ,wyniki z tygodnia na ECO , ale myślę że taki przypadek jak opisałem wyżej będzie wiarygodniejszy ,a zarazem bardziej pokazujący różnice . Jak nie będzie chętnego wykonać to na 110% , to tydzień zdzierżę ,sam zobaczę co będzie ;-)

Podam tylko ogólne warunki jakie zachowuje :

Wjazd do garażu (albo stałe początkowe ładowanie ,albo pozycyjne ) , wywalam z auta co mam wywalić , otwieram maskę ,dopiero gaszę silnik i zamykam drzwi . Dalej pomiary ,a pomiędzy nimi nie otwieram niczego . Auto w garażu nie jest zamknięte z kluczyka , jest pod innym alarmem .

Sprawdzone , światło w kufrze świeci się po otwarciu 20 minut ,a po otwarciu drzwi i pozostawieniu w tym stanie ,między zegarami rysunek auta z pootwieranymi drzwiami świeci się 40 minut . W obydwu przypadkach po opisanym czasie owe światła same gasną .   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Marca 2020, 13:31:34 »
Kontrola stanu V aku ,w odstępach czasu od zgaszenia silnika ,przy trybie jazdy z kombinacjami wysokości ładowania aku .

1. Dzień / przejechane 18.2km / ECO wraca po 7.5km / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

10.50h = 12.54V
15.20h = 12.52V
23.05h = 12.51V

2. Dzień / przejechane 20.2km / ECO wraca po 7.5km / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

1.20h = 12.61V                                                                                                                                                                                         
6.55h = 12.55V                                                                                                                                                                                         
10.10h = 12.52V                                                                                                                                                                                         
13.55h = 12.51V                                                                                                                                                                                       
23.35h = 12.48V

Tego dnia po otwarciu drzwi i kufra na maksymalny czas spada na 12.46V.
Natomiast po zamknięciu wszystkiego spada na 12.36V .

3. Dzień / przejechane 21.7km / ECO wraca od razu po wyjechaniu z garażu / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

1.45h = 12.60V
5h = 12.56V
7.45h = 12.54V
13.15h = 12.51V                                                                                                                                                                                           

4. Dzień / przejechane 18km / ECO wraca po 18km / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

7.35h = 12.51V
9.35h = 12.49V
11.55h = 12.48V
16.35h = 12.47V
23.10h = 12.47V

5. Dzień / przejechane 40km / ECO wraca po 9.9km  / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

2h = 12.57V                                                                                                                                                                                   
6.5h = 12.53V                                                                                                                                                                                     
8.5h = 12.51V                                                                                                                                                                                     
12h = 12.50V                                                                                                                                                                                 
18.55h = 12.49V

6. Dzień / przejechane 26.6km / ECO wraca po 4km / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

2h = 12.52V                                                                                                                                                                                 
5.40h = 12.49V                                                                                                                                                                                 
11.05h = 12.45V                                                                                                                                                                               
17.50h = 12.46V

7. Dzień / przejechane 5.1km / ECO wraca od razu po wyjechaniu z garażu / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

4.55h = 12.45V
11.20h = 12.45V
16.10h = 12.12.44V
22h = 12.44V                                                                                                                                                                                                                                                                                               

8. Dzień / przejechane 17.8km / ECO wraca od razu po wyjechaniu z garażu / pomiary wartości V aku ,w odstępach czasu ,od zgaszeniu silnika :

9.15h = 12.45V
10.45h = 12.44V
15.20h = 12.43V
23.40h = 12.43V
31.25h = 12.42V                                                                                                                                                                                                                                             
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2020, 14:12:02 wysłana przez Rademenes »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Marca 2020, 14:56:56 »
I jakie wnioski z tej całej szopki z pomiarami ładowania aku? Jak bardzo to wpływa na normalne użytkowanie samochodu przez przeciętnego Kowalskiego? Przydałoby się jakieś podsumowanie i logiczne wytłumaczenie zasadności i przydatności tych danych.
20 lat temu odpalałem samochód i jechałem a dziś muszę się martwić napięciem na akumulatorze? Poważnie?  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2020, 14:58:44 wysłana przez Gawith »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Marca 2020, 15:05:01 »
Wolna wola i swawola , nie chcesz to robisz dalej tak jak 20 lat temu i wszyscy hepi 8-)
20 lat temu w autach nie było pseudo inteligentnych systemów ładowania aku 8-))

Pomiary nie są zakończone , wnioski są opisywane po drodze ,jeśli czytałeś od początku to powinieneś wyłapać . Kto czyta i wie jakie sam warunki tworzy dla auta/aku to wnioski wyciąga od razu .

Potrzebne pomiary auta latającego permanentnie na ECO i tak jak pisałem wcześniej .
Piszesz się ?
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2020, 15:09:43 wysłana przez Rademenes »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Marca 2020, 15:29:08 »
Mamy 21 wiek, technologię idą do przodu. Kupując samochód ma on działać we wszystkich trybach bez ingerencji użytkownika. Jeśli trzeba ingerować w akumulator, bo ktoś jeździ w ECO, to oznacza, że coś nie działa prawidłowo. Inaczej byłoby to ujęte w instrukcji użytkowana. No ale ludzie lubią szukać dziury w całym, więc powodzenia.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Marca 2020, 16:28:42 »
Wzajemnie , nic na siłę , żadne ECO nie widzi ile km się pokonuje . Pół biedy jeśli sporo km , jeśli mało km to nie sprzyja ten system aku . Choć w przypadku systemu toyoty jeszcze nie jest  źle, bo da się coś zakombinować . W instrukcji tajemnice firmy nie są opisywane lub rozpisywane np. DPF wszelkiego rodzaju .

Jeśli nie interesuje cię to to nie czytaj i żyj dalej jak w czasach z przed 20 lat .

Opisane opcje systemu to informacja , którą można się zainteresować lub nie interesować ,kwestia wyboru . A jak pokazuje obecny czas , najlepsze systemy i najnowocześniejsze czasem są zawodne i potrzebna jest dodatkowa adaptacja ze względu na nietypowe warunki .

Trzeba sobie odpowiedzieć ,czemu ma służyć ten system .Wedle producenta , do mniejszych norm spalania i emisji , w pewnych warunkach jednak klientowi to wadzi więcej ,niż pomaga .  Jak większość ustrojstw ECO-logicznych w autach ,dzięki którym producent spełnia normy ,a za które czasem klient potem płaci .

Mając wcześniej auto bez systemu nie było źle,ale idealnie też z racji małej ilości km . No ale jak zamiast stałego 14.30V będzie 12.45V to wybacz ale lepiej nie będzie .

Jak z ładowaniem poza autem , długo niską wartością będzie ok ,a w mieście to długo nie jest i już ok nie koniecznie będzie .

Przy kombinacjach ładowania siedmioletniego aku , spadki po iluś godzinach to setne V . Czyli w trakcie 8 dni było to od 0.03V do 0.09V i raz tylko 0.13V . Średnio wychodzi 0.47V/8= 0.059V .

Jeśli rano po postoju stan aku mam od 12.42 do 12.51V i ECO szybko powraca , to moim zdaniem jest lepiej niż jak było rano 12.10V .

« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2020, 16:35:32 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Marca 2020, 01:31:39 »
No ale ludzie lubią szukać dziury w całym, więc powodzenia.

Przynajmniej głową , rękami i du...ą ruszałem , poświęciłem czas , kto nie jest ślepy i chce, to wnioski już ma .
Nikt nikomu wpajać i szukać nie będzie ,bo indywidualne warunki tylko ocenić może właściciel auta .
Zawsze to lepsze niż pisanie banalnych wątków , w których tylko strzępi się język . Jaka pogoda , jakie nalać paliwo ,jak wymienić żarówki .
Hejtuj u siebie ,jak nie interesi i czytać się nie chce .

Konstruktywne uwagi są wskazane , no i w temacie . Jeśli wedle ciebie w obecnych autach ma wszystko działać i jesteś tylko użytkownikiem ,to co tu robisz . Jednak twe wątki świadczą ,że nie wszystko działa zawsze tak .
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2020, 01:35:34 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Marca 2020, 17:29:07 »
No to konstruktywne.
Do określenia pracy układu ładowania potrzeba pomiaru 2 albo nawet 3 parametrów.
Pokazałem to na poprzedniej stronie.
Sam pomiar napięcia nie daje możliwości wyciągnięcia poprawnych wniosków.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Marca 2020, 20:42:47 »
To odpowiedź na niekonstruktywne uwagi osoby, która na 99% nie czytała całości i nie jest zainteresowana a pisze . Zainteresowani czytają i swoje wnioski wyciągają .

Wartości ładowania z podziałem na warunki/opcje są niezaprzeczalne.
To jak system w danych warunkach reaguje też .
Jaki wpływ na pracę systemu mają konkretne działania też .

Ja zrobiłem tyle ile mogłem ,tym sprzętem jaki mam dostępny ,czyli dostępnym dla większości .
Pozostaje sprawdzić wartości podobnie przy samym ECO bez kombinacji i opisać może jak coś jeszcze się będzie wtedy dziać. Choć jak pisałem te pomiary mogą być nie wiarygodne , bo kombinuję z ładowaniem spory czas i aku wyjściowo nie będzie miał stanu takiego jak w przypadku ciągłego ECO.Oraz sprawdzić co się będzie dziać po odpięciu czujnika temp , który podaje dane na zegary . Przykład , dziś wyjazd z garażu temp.+ 8C ,na zewnątrz było - 5C , wcześniejsze dni ECO wracało po chwili ,a dziś temp. na zegarach w dół ,a ładowanie przy LED dziennych stałe/ podwyższone . Tak mi się wydaje ,że prędzej wskazanie czujnika spadało ,niż temp. aku pod maską w czasie jazdy . Nadal podejrzewam jakiś związek systemu z czujnikiem temp. zewnętrznym przed chłodnicą .   

Pokazałeś na poprzedniej stronie , OK . To proszę zawiń rękawy ,popisz się i z tym sprzętem co chyba masz (foto może być czyjeś) ,zbadaj to lepiej . Ja ucieszę się ,że ktoś sprawdzi to na kolejnym poziomie, sam dowiem się czegoś więcej . Jednak domniemam ,że z twojej strony to jedynie działania umniejszające i nie spodziewam się analizy lepszymi sprzętami .

Pragnę tylko zauważyć ,że akumulator nie równy akumulatorowi , warunki warunkom i właściciel właścicielowi , oraz dokładność jednego człowieka względem drugiego . Stałe dane to tylko wartości jakie system serwuje w danej sytuacji .   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl