Autor Wątek: ECO ładowanie ACU.  (Przeczytany 24946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: ECO ładowanie ACU.
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Marca 2020, 17:45:32 »
Nie mam instrukcji po Polsku ,ale znalazłem coś ciekawego z instrukcji Polskiej na forum .
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,33390.msg473841.html#msg473841

Strona 573, dział 6-1 informacje techniczne ,instalacja elektryczna .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Kwietnia 2020, 03:31:58 »
Ze sprawdzeniem wartości przy samym ECO ,trzeba będzie poczekać , wiadomo dla czego . Teraz aku ma możliwość zejść do niskiego stanu jak nic/nigdy 8-/ . Ja tymczasem zająłem się inną dziedziną autowego zaplecza . No i to tak pełną gębą z wszystkimi operacjami/powłokami .
Oto efekty 2 dni pocenia się przy Aurisie , z przerwami między powłokami .

« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2020, 03:38:56 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Czerwca 2020, 04:28:56 »
Latam więcej na ECO ,bo ciepło i spadki V małe .
Trochę się zdziwiłem , wczoraj w ukropik ,klima mocno pracowała i przez dłuższy czas ładowanie nie było ECO tylko 14.30V . Występowało to jakiś czas ,nawet po gaszeniach silnika . Musi mocno pobierać ,razem z wiatrakiem . Po burzy już tego nie było .
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 04:30:48 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Sierpnia 2020, 23:09:16 »
To już drugi raz tego lata , w ten wtorek przelot okolice 50km ,strikte miasto . Nie było jakiegoś strasznego upału ,klima soft i 20C ,pod koniec przed odstawieniem auta ,przy dziennych LED i huśtawce ECO ,wskoczyło na woltomierzu w zapalniczce 14-14.1V ,czyli na czysto gdzieś 14.3V . No i już tak było nawet po kolejnym zgaszeniu auta , od razu 14V i bez huśtawki . Potem środa bez wylotu i dziś w czwartek wylot a tam nadal 14V stałe/niezmienne ,pomimo dziennych LED .  Dopiero po drugim odpaleniu i jakichś 20km tego dnia ładowanie zeszło do huśtawki ECO . Aku mam dobrze doładowany , po powrocie jest 12.66V ,a po dwóch dniach postoju najmniej 12.48V . Dlatego taka sytuacja jest niezrozumiała ,wyjątkowa , marginalnie występująca , nie wiem od czego to zależy . Nie mam w aucie jakichś dodatkowych odbiorników prądożernych . 

Albo system się gubi ,albo coś sprawdza,kalibruje na nowo . Kombinacje w lato stosuje po zatrzymaniu auta ,lub jak dłuższy odcinek drogi  jadę jednostajnie bez zatrzymania w dzień .

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Sierpnia 2020, 12:36:47 »
Nie wiem dokładnie jak jest u Ciebie ale w poprzednim aucie sprężarka klimatyzacji włączana była dużym elektromagnesem który dołączał sworzeń kompresora do koła pasowego od paska rozrządu. To kosztowało non stop ponad 10A prądu czyli ok 140W tylko za to że klima chodzi. Do tego dmuchawa nawiewu i wentylator chłodnicy i to już pewnie wymusiło doładowanie akumulatora....

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Sierpnia 2020, 15:59:08 »
No tak klima swoje czerpie , tylko wiesz ciepławo jest od dawna i klima pracuje prawie za każdym wylotem . Dlaczego taka sytuacja występuje marginalnie ,czyli dopiero drugi raz tego lata . Ta sytuacja to takie zblokowane ,stałe ładowanie które nie podlega zmianom systemu mądrego ładowania aku ,nawet przy światłach LED dziennych i zgaszeniom silnika . Tego to ja już nie wykminię ,na czym to polega i od czego zależy ,bo lato się skończy prędzej .

Na dodatek po postoju jeden dzień i dalej kolejnego dnia ,początkowo bez klimy nadal było stałe 14V . Klimy nie włączam od razu po odpaleniu ,tylko po czasie wyjazdu z garażu ,przeważnie jak już jadę dalej.

Latam w kombinacji ,więc aku nie jest upadły , co by było powodem takiej reakcji systemu .  Chyba że ,policzyć kilka parkowań miasto i kilka załączeń klimy zaraz po odpaleniu na parkingach .Co innego jak auto wylatuje z garażu gdzie mam max 20C ,a co innego jak się nagrzeje na parkingu kilka razy na max w środku . Trzeba by zmarkować celowo w dobrą pogodę ,kilka takich sytuacji i zobaczyć .  Może to pobory klimy duże są powodem , jak w aucie z 40C ,a chce się 20C i tak kilka razy .
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2020, 16:01:38 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Maja 2021, 05:59:27 »
Z racji zakupu nowego sprzętu do testowania, wstawiam foty stanu mojego ori aku ponad ośmio letniego. Chyba jest dobrze :beer:

Test robiłem w EN, w SAE wychodzi A jeszcze lepiej. Na aku pisze i to i to.

« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2021, 06:02:44 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Maja 2021, 08:20:35 »
Zapomniałem dodać, test robiłem po 8h od zgaszenia silnika.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Maja 2021, 10:22:52 »
A to z dziś, po całej nocy postoju, standardowo przy odpalaniu czekałem aż zgasną lampki kontrolne.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Lipca 2021, 03:00:27 »
Ostatnio wymieniałem w "moim" warsztacie płyn hamulcowy. To jest dziwne, ale w instrukcji nie jest określona pojemność układu. Chciałem wymienić na własny, a nie ten z warsztatu co wszędzie go leją. Niby nawet tam DOT4 to DOT4 i basta. Ale ja zalałem za poradą ATE SL.6, ze względu na mniejszą lepkość względem ABS/ESP. Ten pasuje i ma lepkość 700, a reszta pod 1400-1500, jakoś tak. Tu nie chodzi o samą reakcję po pedale, tylko o szybkość reakcji tych systemów normalnie, ale i w ekstremalnej sytuacji bardziej. Ponieważ płyn był mój, to wymiana była tradycyjna, bez maszyny ciśnieniowej. Aby dobrze przelać 4 odpowietrzniki kół i jeden sprzęgła miałem 2L płynu. Po części metody i po części ilości płynu do przepuszczenia, wymiana trwała na kolumnowym jakieś 1.3 do 2h.

Wracam do tematu, aby płyn nowy przeszedł też przez pompę ABS, to musiał być cały czas zapłon włączony, aby zawory pompy były otwarte. Nie wiem do jakich wartości aku spadł, ale po tej operacji jest jeszcze lepiej, nie wiem jakiś reset systemu nastąpił. Po wymianie, podczas 32km jazdy cały czas było 14.2-14.3 i takie V nie reagowało na nic, zmiany świateł, dolot na led dzień, czy wycieraczki, normalnie nic nie wpływało na to nawet klima. Trochę się zmartwiłem, co to dalej będzie, ale po kolejnym odpaleniu i jeździe było już normalnie. Niby wszystko tak samo, a jednak teraz system jakoś lepiej pakuje w aku, po mieście ze zwyczajowym kombinowaniem jest teraz lepiej, pow. 12.7V. A po 110km jazdy jednostajnej i zgaszeniu było 13.04V / o 58A więcej od nominału, po jakichś 4h 12.73V, a kolejnego dnia 12.71V. Wcześniej nie obserwowałem takich wartości, norma to było 12.60V coś i kolejny dzień 12.50V coś. Teraz jest coś lepiej i to po sytuacji, która nie była korzystna dla aku, a pamiętać trzeba, że teraz klima trochę ciągnie w te upaliki.

Na tym testerze wyżej jest już dla mnie jasne jedno, czy aku ma 12.50V, czy 12.73V, to zawsze naładowanie pokazuje 98%, nigdy nie widziałem 100%, zużycie zawsze w moim aku pokazuje 100%, czyli zero zużycia.  W oparciu o ten nowy tester, już wiem że V nie idzie w parze z A. Czyli nie zawsze dobre V stanowi dobre A, jeśli dobre V szybkawo i niskawo spada to jest oznaka sporej straty A. Np. aku ze spadkiem stałym 100A, po trasie będzie miał dobre V, ale ono szybkawo spadnie po lataniu w mieście. Natomiast może być tak, że A fizycznie jest w nominale aku lub tyci więcej, a V będzie np. 12.55V. Powiedział bym, że szybkość i skala spadku V mówi o stanie A.

Dwa dni po wymianie płynu hamulcowego padł mi poglądowy sprzęt, woltomierz w zapalniczkę, wytrwał 21mc. Kupiłem identyczny i o dziwo trafiłem na taki który pokazuje wartości V zgodne z tymi na aku. Oczywiście w multi są dwie cyfry po przecinku, a w woltomierzu jedna, ale ta sztuka nie zaniża o 0.3V, tylko ewentualnie o 0.1V. Czyli jeśli na multi jest 14.16V to pokaże 14.1V, a od 14.17V już pokaże woltomierz 14.2V. Czyli o jakieś 0.2V dokładniej od poprzednika. Tendencja w tych woltomierzach zapalniczkowych jest podobna do zaniżania, ale widać można to coś tam lepiej wyprodukować, chyba że to losowy przypadek.   

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Września 2021, 21:53:12 »
Witam. Zostawiam hybrydę (Prius 3) na 12 dni na parkingu pod blokiem, warto odłączyć klemę (minus)? Chodzi mi o to że boję się o aku 12V. Jakie ustawienia się wtedy zresetują?   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Września 2021, 23:26:52 »
Brak odpowiedzi zwalam na forum, zero powiadomień i możliwości pisania.

Niestety nie mam hybrydy i póki co nie zagłębiam się w takie tematy. Pytaj tam.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31979.0.html
lub
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46201.0.htm

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Grudnia 2021, 03:09:50 »
Co nowego w kwestii mojego aku mogę dodać. Nie widać nigdzie na moich foto tego, ale bankowo jest to sztuka ori od nowości Aurisa, bo na biegunie ma nabite 13.

W tym roku i momencie aku ma już 8.8 lat. I teraz opiszę jaka zaszła zmiana, której początki były jak zimniej się robiło, tak poniżej +10C a właściwie blisko 0C. Oraz jak był moment mniejszego latania autem. Testując aku testerem, widziałem że nie robi się już 100/98%, nawet po dłuższej jeździe. Stan zużycia spadł na 93%, A= 331 z 355, R= 8.34 i V szybciej spadały. Od tej pory system zmienił działanie. Duuużo dłużej trzyma na led dziennych V pow. 14. Dawniej było to kilka km, lub zaraz po wyjechaniu z garażu. Teraz trwa to nawet 30-50km i bywa tak, że V spadnie na 12 coś, ja mu wtedy pozycyjne, a za jakiś czas sprawdzam biorę na led i znowu zapodaje 14 coś V. Takie długie utrzymywanie ponad 14V na led, to ja kiedyś widziałem tylko w mrozy, a nie temp. bliskie zera.

Powody mogą być trzy.
1. Albo system inaczej pracuje, po 2h włączonej stacyjki przy wymianie płynu hamulcowego w lipcu.
2. Albo aku zaczyna się już poddawać.
3. A może część zmian wynika z tego, że tester mam od maja tego roku. Przy samym multi nie widziałem, ani A ani R.  Tylko lepsze testowanie, nie ma wpływu na obecne długie utrzymywanie przy led pow.14V.

Tą zimę jeszcze przetrwa, lato pewnie też, zagadką jest kolejna zima. Obecnie podładowałem go bez wyjmowania z auta, automatem Optimate6, który kupiłem do drugiego auta. Teraz wartości są lepsze, bliższe ideału, ale system nadal na led utrzymuje dłużej ponad 14V. W takiej sytuacji jazda w dzień na led i zero kombinacji jest najlepsza. A jazda w nocy, na mijania najgorsza. 
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021, 03:14:28 wysłana przez Rademenes »

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Grudnia 2021, 08:27:51 »
A to nie jest tak, że regulator napięcia w alternatorze sam dostosowuje prąd/napięcie ładowania w zależności od obciążenia/temperatury etc? Tak przynajmniej jest w obecnych VAGach, że komputer tym steruje :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Grudnia 2021, 15:07:08 »
Pytanie podstawowe, czy Ty w VAG obserwujesz wartości jakoś czy nie. Jeśli nie obserwujesz to nie widzisz tak naprawdę jak to działa. Pewnie opierasz się o to, że tam aku czy auto odpala i OK. Temat jest bardziej szczegółowy i  występują różnice pomiędzy markami, tak na +, ale i na - .

Ja nie jestem jakiś elektroniczny bardzo. Regulator w zwykłym układzie działa sam i nic mu nie przeszkadza, jest wtedy taką ramką, za którą wartości nie powinny przechodzić. Jak się spsuje, to wtedy mogło być V nisko, albo za wysoko. Natomiast przy BMS, czyli wtedy gdy coś kontroluje aku i wobec tego zadaje pracę altkowi, mając w pamięci tyci oszczędności paliwa. Wtedy regulator to chyba jest tylko bezpiecznikiem, o ile nadal występuje. Bo wartości mogą być od 12V do 15V, a takich wartości dawne regulatory nie przyjmowały. 

Zamieszczał ktoś linki dawniej, ale nie działają, to zamieszczę foty dla zobrazowania. Schematy od Aurisa.

Obecne zmiany co do mojego aku, można by odczytać jako standardowe zimowe spadki i dopiero teraz tej zimy ich lepsze zobrazowanie przez dobry tester. Ale tak czy inaczej, zima ta nie jest pierwszą z tym autem i aku. Różnica to taka, że w tamtą zimę na LED parę km i V spadało na 12 coś, tymczasem teraz jest już non-stop 14 coś i nie spada. Musiał aku bardziej podupaść, zobaczę jak zrobi się pow 10C.   
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2021, 15:17:17 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl