Autor Wątek: Dokładanie czujników parkowania przód w Rav4 5  (Przeczytany 13112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dokładanie czujników parkowania przód w Rav4 5
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maja 2021, 11:31:35 »
Jak w gratisie to bierz. Upewnij się tylko, czy będą zawierały najważniejszy element, czyli wyłącznik :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Maja 2021, 12:12:55 »
Cały czas czekam aż ktoś przetestuje chińskie czujniki dopinane do systemu i według strony na ali widziałem, że nawet rzekomo pojawiają się na ekranie z wizualizacją. Ew kusi mnie montaż kamerki na przód + przełącznik, automatyczne przełączanie, wszystko dopięte przez rozdzielacz z radia + info do radia, że wsteczny włączono. Jest film na yt.

Offline wist1974

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Maja 2021, 18:40:49 »
Cześć
Mam Ravke w wersji Comfort z pakietem Style
Zastanawiam się nad dołożeniem do niej  czujników parkowania z przodu.
W salonie  zaproponowano mi  takie czujniki działające tylko akustycznie za 1200 zł.
Czy ktoś z was ten temat przerabiał?
Ja swoje dokładałem do zakupionej Rav4, ASO Poznań za darmo jako bonus do zakupu, co chciałbyś wiedzieć? :-)

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Maja 2021, 22:38:32 »
Też mam C + S i czujniki były montowane przed odbiorem. Nie mam z nimi żadnych problemów i działają bez zarzutu.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Maja 2021, 22:41:56 »
Ja tez mam C+S czujnik dokładane przed odbiorem. 0 problemów a w garażu przydają się.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Czerwca 2021, 16:46:45 »
Ja tez mam C+S czujnik dokładane przed odbiorem. 0 problemów a w garażu przydają się.
Czy są one z wizualizacją na ekranie i czy włączane przyciskiem czy automatycznie

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Czerwca 2021, 23:04:23 »
Czujniki dokładane nie maja wizualizacji na ekranie. Odległość od przeszkody jest sygnalizowana dźwiękowo. Czujniki można oczywiście wyłączyć przyciskiem znajdującym po lewej stronie od kierownicy, na tym samym pasku przycisków co np. Otwieranie klapy bagażnika. 

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Czerwca 2021, 08:17:08 »
Dlatego samemu czekam, aż pojawią się na przód czujniki integrujące się z ekranem. Może z czasem ktoś rozpracuje temat. W jakiś sposób Chińczyk pokazuje na ekranie ciśnienie z kół po dołożeniu modułu. Być może tutaj też się uda to obejść (nie jest niezbędne wgrywanie innego softu w zegary/stacje media).

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Czerwca 2021, 11:34:02 »
Ja mam i jest to super przydatna rzecz przy parkowaniu na styk w garażu i nie tylko. Problemów zero.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Czerwca 2021, 11:35:23 »
Ale to masz oryginalne?
Dokładane niestety tylko pikają :-(

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Czerwca 2021, 11:38:21 »
Nie no, dokładane - o tym wątek przecież. Jets tylko pikanie ale wystarczy - częstotliwość większa przy zbliżaniu się do przeszkody, dźwięk ciągły przy ok 20cm (nie mierzyłem).

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Czerwca 2021, 11:40:32 »
No przydają się, ale mogły by się na ekranie pojawić. Tym bardziej, że w instrukcji opisane są 2 wersje.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Czerwca 2021, 18:26:16 »
Ale to chyba fabryczne (bodaj od wersji selection)?

Offline adasiek231

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V gen
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Listopada 2024, 13:57:13 »
Witam szanowne grono, napisze tu aby nie zakładać nowego tematu. Zamierzam zamontować do przodu czujniki firmy "Steelmate PTS 411 BUZER Flush Mount" Szukałem w necie ale strasznie mało jest informacji. Dzwoniłem go dwóch zakładów i pytałem o montaż i jakiej firmy montują, udało się uzyskać informacje że ASO montuje właśnie tej firmy czujniki oni także. Dodam że żona ma yaris IV i przy zakupie poprosiłem o założenie przód/tył. Znalazłem pod puszkę z tej firmy, działają jak na razie bez zarzutu - ma przycisk wyłączający ale go nie używa bo mówi że nie ma potrzeby - zobaczymy w zimie przy mrozach i śniegu. Ale do brzegu, chodzi mi podłączenie przewodów. Czy  musze ciągnąć wiązkę do wstecznego i świateł stopu aż do bagażnika czy da się to gdzieś wpiąć z przodu? Wstępnie pomyślałem że plus ACC (stacyjka) wezmę z zapalniczki bo przecież działa dopiero po włączeniu zapłonu, drugi kabel może pod plus gdzie leci kabelek do kamery cofania ale co ze stopem gdzie wpiąć? Mile widziane jakieś sugestie zdjęcia itp.

Jeśli to ogarne ale z jakichś powodów coś będzie źle działać albo włączać się nie potrzebnie to zamontuje dodatkowo Moduł Speed Sensor EMG-MF-SPEED który rozłącza po przekroczeniu 10km/h wlutowuje się do gniazda OBD:

Offline Michu80

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 AWD
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Listopada 2024, 20:59:10 »
Pytałem o czujniki dwa tyg. temu na przeglądzie w Krakowie powiedzieli mi 1600zł, podłączają pod system pikają ale nie pokazują na ekranie, wiercą w zderzaku 4 otwory. W Ravce modelowo 2024 w Comfort + style są już seryjnie, dwie czujki w zderzaku i dwie w atrapie jak w wyższych wersjach wyposażenia,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl