Autor Wątek: Auris II HSD - parę uwag/obserwacji świeżego właściciela  (Przeczytany 11710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MsbS

• Toyot Leżący
  • *
Auris II HSD - parę uwag/obserwacji świeżego właściciela
« dnia: 29 Stycznia 2020, 21:46:20 »
Od półtora tygodnia jeżdżę hybrydową Auriską II, przedliftowy hatchback. Przesiadłem się z antycznego Focusa Mk I, i generalnie jestem super zadowolony. CVT to wielka wygoda w mieście, uczenie się techniki jazdy daje frajdę, komplet czujników parkowania + kamerka też przyjemne.

Ale parę rzeczy albo braków trochę mnie już po 200km irytuje, a szczególnie po wczorajszym/dzisiejszym deszczu ze śniegiem :) I zastanawiam się, czy to tylko ja jestem taki upierdliwy.

- wycieraczka tylnej szyby jest kiepawa, czyści strasznie małą powierzchnię. Pewnie to wina kształtu szyby (dość wąskiej)
- spryskanie tylnej szyby nie uruchamia wycieraczki - tak ma być, czy coś u mnie nie działa? Z przodu jest ok, po spryskaniu wycieraczka robi parę ruchów
- kamera cofania mocno się brudzi przy jeździe, wczoraj po jakichś 35 km cofałem na ciemny podjazd i widoczność w kamerce była słaba
- szkoda że nie ma domykania szyb z pilota. W sumie to elektryczne sterowanie szyb (przód/tył) mam, dlaczego nie ma takiej funkcji?
- nieco rozczarowujący bagażnik, brakuje mi jakichś siatek czy przegródek. Można coś dokupić, ale nawet do Fabii w 2010 dodawali takie plastiki organizujące przestrzeń
- brak jakiegoś niewielkiego łatwo dostępnego schowka na drobniaki (np na wózek sklepowy). Trzymam w małej części podłokietnika, ale przy ostrzejszym hamowaniu będą w środku latać
- osłony przeciwsłoneczne w Focusie miały taki 'pasek' za który można było coś schować (np kwitek parkingowy czy autostradowy żeby był pod ręką) - tego trochę brakuje
- nie mam czujnika zmierzchu, ale wiem że można domontować za niewielkie pieniądze - to chyba akurat wina mojej wersji wyposażenia
- wspomaganie jest strasznie silne, nie czuć w zasadzie że kręcę - choć pewnie się przyzwyczaję
- port USB daje słaby prąd i próbuje odpalać na moim telefonie MirrorLink, wolałbym taki do ładowania, żeby nie potrzebować ładowarki 12V

To moje fanaberie, czy inni kierowcy Aurisków też na te rzeczy marudzą? :)

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II HSD - parę uwag/obserwacji świeżego właściciela
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2020, 21:55:41 »
Kamerka mam to samo :)
Spryskiwacz z tyłu tylko włączę i wycieraczka jedzie .

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2020, 22:53:29 »
- szkoda że nie ma domykania szyb z pilota. W sumie to elektryczne sterowanie szyb (przód/tył) mam, dlaczego nie ma takiej funkcji?
- nieco rozczarowujący bagażnik, brakuje mi jakichś siatek czy przegródek. Można coś dokupić, ale nawet do Fabii w 2010 dodawali takie plastiki organizujące przestrzeń
- wspomaganie jest strasznie silne, nie czuć w zasadzie że kręcę - choć pewnie się przyzwyczaję
- to typowe u japończyków, prawie żadne japońskie auto tego nie ma
- to też jest typowe.
- wspomaganie z jakiegoś powodu jest strasznie silne we wszystkich hybrydach, wracając z powrotem do Aurisa I generacji musiałem się niemal siłować z kierownicą (przy okazji układ w starym modelu jest dużo precyzyjniejszy i daje więcej czucia).

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2020, 23:44:49 »
- brak jakiegoś niewielkiego łatwo dostępnego schowka na drobniaki (np na wózek sklepowy). Trzymam w małej części podłokietnika, ale przy ostrzejszym hamowaniu będą w środku latać
Przy lewym kolanie masz mały schowek, akurat na drobniaki. Wystarczy tylko go czymś wyścielić żeby kasa nie brzęczała.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2020, 08:54:30 »
szkoda że nie ma domykania szyb z pilota. W sumie to elektryczne sterowanie szyb (przód/tył) mam, dlaczego nie ma takiej funkcji?
Dobry alarm samochodowy to załatwi.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2020, 08:56:54 »
osłony przeciwsłoneczne w Focusie miały taki 'pasek' za który można było coś schować (np kwitek parkingowy czy autostradowy żeby był pod ręką) - tego trochę brakuje
Mi takie coś rozwiązało temat https://www.aliexpress.com/item/32800058503.html

Offline MsbS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2020, 10:54:22 »
O, fajny ten trzymacz okularów z Ali. W Focusie używałem czegoś podobnego (właśnie na okulery) bo nie było skrytki przy lusterku, ale tu też widzę sens. Chociaż w sumie zamówiłem już coś takiego co rozwiąże problem z kartami/kwitkami oraz z monetami:
https://pl.aliexpress.com/item/4000458344241.html

Aha, z ciekawości - widziałem że Auris jest na liscie najbardziej kradzionych aut. To faktycznie prawda, czy po prostu dlatego że dużo ich jeździ?

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2020, 18:05:55 »
Musisz przytrzymać spryskiwacz tylnej szyby trochę dłużej - wtedy wycieraczka się uruchomi (zabezpieczenie by wycieraczka nie jechała po zbyt suchej szybie). U mnie tak to właśnie działa. Tak samo działało w moim starym VW.

No chyba, że wycieraczka się nie uruchamia wcale - wtedy jest coś nie tak.

Offline MsbS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2020, 19:00:50 »
Tak, właśnie dzisiaj to zauważyłem. Naprawdę sporo trzeba wypsikać, żeby ruszyła :)
Aha, za to przednie wycieraczki mają strasznie mocny silnik, czuję drgania od nich na kierownicy :)

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2020, 19:36:33 »
Cześć a  u mnie wspomaganie kierownicy chodzi leciutko u teściowej aygo 1.0 w automacie chodzi ciężej :)

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline MsbS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2020, 19:27:23 »
A, jeszcze jedno. Mam te światła 'follow me home', ale trochę bez sensu jest aktywowanie ich w kokpicie. Zanim wygrzebie rzeczy z bagażnika to światła gasną. Powinny się aktywować kluczykiem (np dwukrotne klikniecie guzika zamykania).

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2020, 19:47:42 »
możesz je ustawić na dwie minuty jak ja. Wystarcza w zupełności. Są od tego moduły na ryglowanie i odryglowanie zamka

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2020, 21:41:31 »
Witam
Po roku użytkowania szereg podobnych obserwacji:
-wycieraczka tylnej szyby - trzeba mocniej nacisnąć dźwignię i dopiero wtedy rusza
-kamera cofania (i cały tył) brudzi się jak fiks nawet przy małej mżawce
-czujnik zmierzchu działa bez sensu - światła mijania pozostają zapalone przy silnym słońcu, a wygaszone przy szarówce (wydaje mi się, że znaczenie ma kąt padania promieni słonecznych - ostre słońce rano i wieczorem nie powoduje wyłączenia świateł mijania, ale mogę się mylić)
Ponadto po paru miesiącach oparcia przednich foteli (materiałowe) zaczęły skrzypieć jak stare kanapy (jest o tym osobny wątek), nie zawsze włącza się "ogrzewanie" przedniej szyby. Ogólnie jak na produkt tak "prestiżowej" marki i swoją cenę, to za dużo denerwujących dupereli. Poza tym dość sporo pali..... właśnie w korkach - nawet do 8l/100 (mimo, że jeżdżę z zasadami "hybrydowymi"). Czy kupiłbym drugi raz? Raczej nie.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2020, 11:36:07 »
czujnik zmierzchu działa bez sensu

Ja nie używam i mam spokój.

nie zawsze włącza się "ogrzewanie" przedniej szyby.

Auris ma taką funkcję czy mówisz o funkcji Front?
Poza tym dość sporo pali..... właśnie w korkach - nawet do 8l/100 (mimo, że jeżdżę z zasadami "hybrydowymi").

To za dużo, chyba że jeżdzisz krótkie dystanse i w nie sprzyjającym terenie. Ja gdy zbliżam się do korka to nie używam baterii, każdy zna swój teren i wie gdzie można spodziewać zatoru.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lutego 2020, 11:57:41 »
-czujnik zmierzchu działa bez sensu
U mnie (Auris HSD TS 2016) działa bez zarzutu.

nie zawsze włącza się "ogrzewanie" przedniej szyby
Auris nie ma ogrzewania przedniej szyby. Ma tylko funkcję szybkiego jej odparowania, która nie jest automatyczna więc sama się w ogóle nie włącza. Musisz zrobić to sam.

Poza tym dość sporo pali..... właśnie w korkach - nawet do 8l/100 (mimo, że jeżdżę z zasadami "hybrydowymi").
Jeśli jeździsz na krótkich trasach (do 5-7km) w zimie to nic dziwnego. Jeśli mowa tu o trasach znacznie dłuższych to (przy założeniu zachowania zasad "hybrydowych") coś jest nie halo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl