i jeszcze parę uwag ode mnie, drobnostki ale brakuje kilku rzeczy w aucie za prawie 100k PLN, mowa o hybrydzie oczywiście.
Dodam że kupiłem auto ze świadomością poniższych mankamentów ale to post aby pomarudzić

-na ekranie LCD licznika nie jest pokazywany fakt że silnik spalinowy ładuje baterie a na ekranie radia jest to pokazywane ?!?
-kwestia braku dobrej kalibracji poziomu paliwa w baku przez co komputer pokazuje czasem dziwne zasięgi i spalanie vs prawdziwa ilość paliwa
-szkoda że drzwi nie blokują się od zewnątrz automatycznie powyżej 20..40km/h, wiem że jest włącznik ale nie zawsze pamiętam włączyć a wożę małe dziecko i chcę czuć się bezpiecznie przed nieupoważnionym otwarciem drzwi auta
-uchwyt drzwi jest umieszczony blisko zawiasu drzwi wiec trzeba użyć dużej siły aby otworzyć/zamknąć drzwi. Brakuje mi wgłębienia na rękę aby zamykać wygodnie drzwi.
-brak dedykowanego miejsca na smartfon - wkładam albo w miejsce na kubek albo leży na fotelu obok, mogliby zrobić szufladkę obok gniazda USB i AUX
-archaiczne włączniki ogrzewania foteli przednich - aż nie przystoi w aucie z odzyskiwaniem energii kinetycznej, nie mają timera i grzeją w nieskończoność...
-schowki mogłyby być wytłumione jakimś materiałem
-halogeny słabo doświetlają zakręty, nie włączają się przy skręcaniu kierownicą
-środkowy tunel a mocno zachodzi na tył przez co mało wygodnie przekłada się nogi przesuwając się z tyłu z prawej na lewą i odwrotnie
-brak głośników wysokotonowych z tyłu - mogłyby być w słupkach B
-tylko jedna lampka oświetlenia bagażnika, wszędzie są żarówki, mogliby już pójść w LEDy skoro auto jest "eko"
-miękki lakier, łatwo o zarysowania
-jak na tak długie auto mogliby wyprofilować lepiej kokpit aby pasażer z przodu miał więcej miejsca na kolana i nogi (Zwłaszcza lewe kolano pasażera)
-tapicerka tylnych drzwi jest strasznie masywna przez co plastik odstaje od drzwi na ok 10..15cm i ciężko wsiada się większym dzieciom, tylne drzwi są nie za długie
-szkoda ze filtr wentylatora baterii trakcyjnej jest umieszczony za kratką przez co trzeba podważać kanapę i demontować 1/3 ścianki kanapy. Mogliby zrobić kratkę montowaną na zatrzaski.
-kłopotliwa wymiana żarówek w lampach tylnych
-brak wygłuszenia matami drzwi od środka, blacha aż rezonuje po puknięciu palcem
-nie mam nawigacji i praktycznie nic nie można ustawić w systemie Touch and go np wyłączyć ciągły beep przy cofaniu
-szyby automatyczne chodzą dramatycznie, dojeżdżając do góry walą niemiłosiernie w jakiś ogranicznik

-nie można uchylić szyb z miejsca kierowcy gdy wszystkim odetnie się możliwość uchylania szyb, trzeba najpierw wyłączyć blokadę
-nie można wyłączyć podświetlania lampki bagażnika gdy jest długo otwarty - akumulator ma małą pojemność 35AH i można go szybko załatwić
Kilka pochwał aby nie było wszystko źle

-automat "chodzi" rewelacyjnie (wszak to przekładnia planetarna, nie ma tu przełożeń jak w automatach

), cicha benzynka jak nie wchodzi się na obszar POWER, choć wtedy też fajnie mruczy
-żarówki mijania wymienia się w 1 minutę

nie trzeba jechać do ASO
-podwójne uszczelki w drzwiach - cicho i przyjemnie
-wyłącznik oświetlenia całego kabiny
-oświetlenie kabiny z tyłu
-przemyślana roleta bagażnika
-schowki w bagażniku w podłodze i możliwość powiększenia i tak już ogromnego bagażnika - mówię o KOMBI
-bateria nie zabiera miejsca w bagażniku jak w PRIUSIE
-wedle testów Zachara bak ma 45 litrów plus rezerwa 5l wiec wbrew temu co piszą niektórzy bak jest całkiem spory
-drzwi z zewnątrz lekko się otwierają i można zatrzymać w danej pozycji - jest lekkie łamanie zawiasu
-wymiana filtra kabinowego zajmuje 5 min i jest mega łatwa, nie wymaga nawet ani jednego narzędzia

-fajny panel klimatyzacji
pozdrowienia