Autor Wątek: Auris II HSD - parę uwag/obserwacji świeżego właściciela  (Przeczytany 11697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris II HSD - parę uwag/obserwacji świeżego właściciela
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2020, 08:08:07 »
U mnie czujnik również działa bez zarzutu. Na fotele był biuletyn. Więc zamiast narzekać było warto pojechać i wymienić. Spalanie 8l? Mi bierze litr na 20/25km.

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2020, 09:31:13 »
Witam,
Pisząc o "ogrzewaniu" przedniej szyby użyłem cudzysłowu - chodzi oczywiście o nawiew "Front". Zdarza się, że wciskam przycisk, zapala się kontrolka na klawiszu, pojawia się informacja na centralnym ekranie i nic......I tak nawet kilka razy. A normalnie zaczyna działać dmuchawa stopniowo coraz intensywniej. Inna rzecz, że skuteczność tego patentu jest co najwyżej umiarkowana.
Na fotele był biuletyn.
Możesz podać jakieś bliższe dane? Jaki biuletyn i kiedy?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2020, 09:13:46 wysłana przez fazibazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2020, 11:16:55 »
Na forum pisali o tym jakiś czas temu. Wymieniano siedzenia bądź naprawiano. A to co u Ciebie to ewidentna usterka a nie wada produktu. W każdym Aurisie II FL a jeździłem już trzema po naciśnięciu od razu moc nawiewu na szyby rosła że aż buczało.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lutego 2020, 12:19:13 »
Witam,
Pisząc o "ogrzewaniu" przedniej szyby użyłem cudzysłowu - chodzi oczywiście o nawiew "Front". Zdarza się, że wciskam przycisk, zapala się kontrolka na klawiszu, pojawia się informacja na centralnym ekranie i nic......I tak nawet kilka razy. A normalnie zaczyna działać dmuchawa stopniowo coraz intensywniej. Inna rzecz, że skuteczność tego patentu jest co najwyżej umiarkowana.
Pozdrawiam
Ustawienia klimatyzacji powinny być ustawione na Auto wtedy przycisk Front działa i samoczynnie zwiększa się nawiew na szybę

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lutego 2020, 13:22:29 »

Ustawienia klimatyzacji powinny być ustawione na Auto wtedy przycisk Front działa i samoczynnie zwiększa się nawiew na szybę
Dzięki, wypróbuję taką opcję z ustawienia klimy na "auto", chociaż po mojemu to trochę się kupy nie trzyma  :grin:

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lutego 2020, 19:13:00 »
U mnie czujnik również działa bez zarzutu. Na fotele był biuletyn. Więc zamiast narzekać było warto pojechać i wymienić. Spalanie 8l? Mi bierze litr na 20/25km.

Z mojego doświadczenia i porad jakie tu znalazłem:
wyłączyć tryb ECO, jeździć na NORMAL czyli wszystkie ikonki trybów zgaszone na ekranie. NORMAL włącza sie klikając np ECO jak jest tryb ECO.
Ruszać trzeba energicznie aby od razu włączył się silnik spalinowy. Nie można ruszać długo i powoli przez co szybko zejdzie bateria. Wcześniej hamować przed światłami lekko wciskając pedał hamulca i obserwować co się dzieje daleko przed autem.
Przed górką mocniej się rozpędzić, a na górce odpuścić gaz i przyspieszać potem z górki grawitacyjnie z puszczonym gazem. Wtedy ładuje się bateria. Nie jeździć na trybie B bo hamujesz silnikiem spalinowym a nie silnikiem elektrycznym.
Jak nie ma potrzeby nie zwiększać ogrzewania kabiny > 20 stopni.
jak zastosujesz powyższe to spalanie w zimie nie przekroczy 5,5...5,8l/100 w dużym korku.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lutego 2020, 19:49:42 »
i jeszcze parę uwag ode mnie, drobnostki ale brakuje kilku rzeczy w aucie za prawie 100k PLN, mowa o hybrydzie oczywiście.
Dodam że kupiłem auto ze świadomością poniższych mankamentów ale to post aby pomarudzić :)

-na ekranie LCD licznika nie jest pokazywany fakt że silnik spalinowy ładuje baterie a na ekranie radia jest to pokazywane ?!?
-kwestia braku dobrej kalibracji poziomu paliwa w baku przez co komputer pokazuje czasem dziwne zasięgi i spalanie vs prawdziwa ilość paliwa
-szkoda że drzwi nie blokują się od zewnątrz automatycznie powyżej 20..40km/h, wiem że jest włącznik ale nie zawsze pamiętam włączyć a wożę małe dziecko i chcę czuć się bezpiecznie przed nieupoważnionym otwarciem drzwi auta
-uchwyt drzwi jest umieszczony blisko zawiasu drzwi wiec trzeba użyć dużej siły aby otworzyć/zamknąć drzwi. Brakuje mi wgłębienia na rękę aby zamykać wygodnie drzwi.
-brak dedykowanego miejsca na smartfon - wkładam albo w miejsce na kubek albo leży na fotelu obok, mogliby zrobić szufladkę obok gniazda USB i AUX
-archaiczne włączniki ogrzewania foteli przednich - aż nie przystoi w aucie z odzyskiwaniem energii kinetycznej, nie mają timera i grzeją w nieskończoność...
-schowki mogłyby być wytłumione jakimś materiałem
-halogeny słabo doświetlają zakręty, nie włączają się przy skręcaniu kierownicą
-środkowy tunel a mocno zachodzi na tył przez co mało wygodnie przekłada się nogi przesuwając się z tyłu z prawej na lewą i odwrotnie
-brak głośników wysokotonowych z tyłu - mogłyby być w słupkach B
-tylko jedna lampka oświetlenia bagażnika, wszędzie są żarówki, mogliby już pójść w LEDy skoro auto jest "eko"
-miękki lakier, łatwo o zarysowania
-jak na tak długie auto mogliby wyprofilować lepiej kokpit aby pasażer z przodu miał więcej miejsca na kolana i nogi (Zwłaszcza lewe kolano pasażera)
-tapicerka tylnych drzwi jest strasznie masywna przez co plastik odstaje od drzwi na ok 10..15cm i ciężko wsiada się większym dzieciom, tylne drzwi są nie za długie
-szkoda ze filtr wentylatora baterii trakcyjnej jest umieszczony za kratką przez co trzeba podważać kanapę i demontować 1/3 ścianki kanapy. Mogliby zrobić kratkę montowaną na zatrzaski.
-kłopotliwa wymiana żarówek w lampach tylnych
-brak wygłuszenia matami drzwi od środka, blacha aż rezonuje po puknięciu palcem
-nie mam nawigacji i praktycznie nic nie można ustawić w systemie Touch and go np wyłączyć ciągły beep przy cofaniu
-szyby automatyczne chodzą dramatycznie, dojeżdżając do góry walą niemiłosiernie w jakiś ogranicznik :)
-nie można uchylić szyb z miejsca kierowcy gdy wszystkim odetnie się możliwość uchylania szyb, trzeba najpierw wyłączyć blokadę
-nie można wyłączyć podświetlania lampki bagażnika gdy jest długo otwarty - akumulator ma małą pojemność 35AH i można go szybko załatwić

Kilka pochwał aby nie było wszystko źle :)

-automat "chodzi" rewelacyjnie (wszak to przekładnia planetarna, nie ma tu przełożeń jak w automatach :) ), cicha benzynka jak nie wchodzi się na obszar POWER, choć wtedy też fajnie mruczy
-żarówki mijania wymienia się w 1 minutę ;) nie trzeba jechać do ASO
-podwójne uszczelki w drzwiach - cicho i przyjemnie
-wyłącznik oświetlenia całego kabiny
-oświetlenie kabiny z tyłu
-przemyślana roleta bagażnika
-schowki w bagażniku w podłodze i możliwość powiększenia i tak już ogromnego bagażnika - mówię o KOMBI
-bateria nie zabiera miejsca w bagażniku jak w PRIUSIE
-wedle testów Zachara bak ma 45 litrów plus rezerwa 5l  wiec wbrew temu co piszą niektórzy bak jest całkiem spory
-drzwi z zewnątrz lekko się otwierają i można zatrzymać w danej pozycji - jest lekkie łamanie zawiasu
-wymiana filtra kabinowego zajmuje 5 min i jest mega łatwa, nie wymaga nawet ani jednego narzędzia ;)
-fajny panel klimatyzacji

pozdrowienia

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Lutego 2020, 21:55:51 »
automat "chodzi" rewelacyjnie (wszak to przekładnia planetarna, nie ma tu przełożeń jak w automatach :) )
Pierwsze wrażenia, to jakby bardzo ślizgające sprzęgło. Ktoś o  tym już pisał, ale trzeba się przyzwyczaić.
Jeśli chodzi o spalanie, to spróbowałem liczne zalecane techniki jazdy i bez większego efektu. Najniższe spalanie, jakie uzyskałem w trasie, to było 3,7/100, ale to była masakra, nie jazda. Dla porównania w firmowym turbodieslu 1,6 (skrzynia w manualu) przy podobnej "udręce" na tej samej trasie wykręciłem 3,2/100. Daje do myślenia ilość różnych porad co do jazdy hybrydą, na tym forum i na innych - zdaje się, że nie ma jednej dobrej metody, a więc coś nie halo.
Co do pozostałych uwag, to dorzucę, że powyżej 110 km/h robi się głośno z powodu szumu opon i opływu powietrza - jak na tę cenę auto marnie wyciszone. Poprzednio jeździłem SUVem (od nowości, żeby nie było) i efekty akustyczne podobne, co jest zrozumiałe w samochodzie z prawie pionowym przodem i przednią szybą.
Generalnie auris to auto niezłe, ale mocno przereklamowane i niespecjalnie warte ceny nawet po promocjach.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2020, 22:06:45 wysłana przez majpitek »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Lutego 2020, 03:12:38 »
Wcześniej hamować przed światłami lekko wciskając pedał hamulca i obserwować co się dzieje daleko przed autem.
Ja bym powiedział, że jest odwrotnie, hamowanie odzyskowe jest dość mocne i trudno płynnie zwolnić, nie trzeba też patrzeć daleko bo jest mocniejsze niż zwykłe hamowanie podczas płynnej jazdy zwykłym autem.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lutego 2020, 07:58:57 »
bo jest mocniejsze niż zwykłe hamowanie podczas płynnej jazdy zwykłym autem
???

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lutego 2020, 17:38:10 »
bo jest mocniejsze niż zwykłe hamowanie podczas płynnej jazdy zwykłym autem
???
Może koledze klocki hamulcowe się skończyly :D

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lutego 2020, 18:33:28 »
hamowanie odzyskowe jest dość mocne i trudno płynnie zwolnić, nie trzeba też patrzeć daleko bo jest mocniejsze niż zwykłe hamowanie podczas płynnej jazdy zwykłym autem.
Hamowanie "odzyskowe" jest faktycznie dość mocne, ale pedał hamulca (który tu jest elektroniczny) jest tak zestrojony, że "chodzi" bardzo podobnie do pedałów w autach "tradycyjnych" (gdzie pedał hamulca jest hydraulicznie połączony z układem hamowania).

Gdy wskazówka na lewym zegarze dojdzie do dolnej granicy zakresu CHG to zaczynają działać klocki hamulcowe, więc tutaj mogłaby pojawić się utrata "płynności hamowania", ale komputer jest tak zaprogramowany, żeby ta płynność jednak była. Tak to działa u mnie. Może faktycznie warto sprawdzić stan układu hamulcowego, jak sugeruje mariuszs?

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lutego 2020, 18:42:33 »
-halogeny słabo doświetlają zakręty, nie włączają się przy skręcaniu kierownicą
W Aurisie nie ma doświetlania zakrętów. Pewnie masz na myśli światła przeciwmgielne. Oślepianie innych kierowców światłami przeciwmgielnymi to zachowanie na poziomie niewychowanych użytkowników aut z Bawarii. :wallbash:

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lutego 2020, 21:50:44 »
Ku memu zdziwieniu działa....
Szacun!

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lutego 2020, 13:45:29 »

-nie można uchylić szyb z miejsca kierowcy gdy wszystkim odetnie się możliwość uchylania szyb, trzeba najpierw wyłączyć blokadę
+ to co koledzy wyzej pisali:
 - brak automaycznego ryglowania drzwi po ruszeniu,
 - wycieraczki nie dojada do konca jak wylaczysz silnik,
 - jesli wewnatrz auta zapaliles lampke to przy zamknieciu z kluczyka nie zostana one wygaszone.

Moze to pierdoly, ale wlasnie te pierdoly sprawiaja ze auto cofa sie w czasie odstajac od innych marek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl