DIY
Narzędzia1. Wyjmaki do tapicerki
2. Podkładki jakiekolwiek fi. 12+
DemontażWymontowuje się dość ciężko w porównaniu z przodem kierowcy. Mi były potrzebne dwa wyjmaki. Z boku nie mogłem wcisnąć nic, zacząłem od tyłu od strony tapicerki.
Najpierw włożyłem jedne, żeby trochę odciągnąć i zrobić miejsce na drugi, potem drugim delikatnie od słupka C w kierunku silnika. Oczywiście z przodu jest zaczep - musimy zacząć podważać od strony bagażnika.
Zdjęcia robiłem oczywiście przy składaniu, bo... no... niecierpliwy byłem trochę... Ale można od razu zobaczyć jak świeci.

Zaczep i miejsce gdzie wchodzi

Tak wygląda od spodu (już zamontowany podświetlany). W przełączniku nie podoba mi się to, że styki nie są osłonięte. Niestety z oryginalnego nie da rady przełożyć - inny kształt.

Tak wygląda "dziura" - widać, gdzie są zapinki.

Teraz pozostaje wymontować przycisk. Nie jest to banalne, ale tez nie mega trudne. Są trzy zatrzaski, które się nie uginają - trzeba "rozgiąć" obudowę.
Ja zaczynałem od dwóch wyjmaków, ale nie zdało egzaminu

I skończyłem na podkładkach (btw. - to są elementy nitów, którymi przymocowane oryginalne są głośniki

)

Lepiej zacząć wyjmować od strony gdzie są dwa zatrzaski.
I tak po chwili prób i dziwnych gestykulacji udało mi się wyjąć przełącznik
Montaż w odwrotnej kolejności.
W panel wciskamy nowy przełącznik, wchodzi bez problemu. Na oryginalną wtyczkę zakładamy adapter, wpinamy wtyczki w gniazda, układamy kable żeby się nie dyndały za bardzo.
Najpierw wkładamy zaczep przy słupku B, potem wciskamy delikatnie w kierunku do tyłu (trzeba troszkę poruszać, jest dość ciasno).
I tadam

Gdzieś tam po drodze dobrze sprawdzić, czy świeci i działa tak jak oryginał.
Kolor pasuje.
EDIT:
Przód - demontaż panela idzie zdecydowanie łatwiej. Reszta bez zmian.