Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #435 dnia: 04 Czerwca 2020, 09:47:37 »
Szyberdach -> brak schowka ?

Jak odbierałem auto, sprzedawca powiedział - "i ma Pan szczęśliwie schowek na okulary, co nie jest oczywistością, wręcz loterią w RAV4"

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #436 dnia: 04 Czerwca 2020, 23:27:55 »
Lampki w klapie bagażnika - rzecz, którą trzeba mieć.
Montaż prosty, PnP, żadnych przeróbek. Za pierwszym razem 45min., za kolejnym max 30min.

Narzędzia:
1. śrubokręt i kawałek szmatki, ewentualnie narzędzie do zdejmowania tapicerek
2. narzędzie do wyjmowania spinek
3. Drut 75cm
4. Taśma izolacyjna, trytki

Zestaw:
1. Dwie lampki - lewa i prawa
2. Wiązka od oryginalnej lampki bagażnika do klapy (żeby można było przełożyć przez gumową osłonę, nie jest zamontowana wtyczka), Na wiązce jest bezpiecznik.
3. Wiązka w klapie

Demontaż:
1. Zdejmujemy osłony z tylnej klapy, zaczynamy jak kto woli albo od środka środkowej (na zdjęciu 1), albo od boków środkowej (1'). Są cztery spinki w miejscach zaznaczonych 1 i 1'.

2. Zdejmujemy boczne po prostu pociągając z wyczuciem - każda jest na dwóch spinkach (na zdjęciu 2)

3. Wypinamy spinki z gniazd zaznaczonych niebieskimi strzałkami. Tu koniecznie czyste ręce (chyba że mamy czarną podsufitkę w Selection). Przydaje nam się narzędzie do wypinania/wyjmowania spinek

4. Wyjmujemy zaślepki z tylnej klapy (używamy śrubokręta ze szmatką lub narzędzia do zdejmowania tapicerek).

5. W taki sam sposób wyjmujemy lampkę boczną (wkładamy wyjmak/śrubokręt od strony siedzenia).
6. Zdejmujemy trochę uszczelkę - tylko z kawałka rantu - UWAGA pod uszczelką jest masa o konsystencji smaru. Łatwo można ubrudzić podsufitkę. Lekko odchylamy podsufitkę żeby widzieć jak będzie wchodził kabel. Można sobie włożyć jakiś kawałek styropianu lub zgnieciony w kulkę kawałek papieru.
7. Kształtujemy drut w bardzo lekki łuk i przekładamy przez otwór po oryginalnej lampce w górę w stronę dachu - trochę trzeba pokombinować, mi się udało dość szybko.  Do drutu taśmą izolacyjną przymocowujemy piny, delikatnie żeby ich nie uszkodzić, a jednocześnie, żeby były dobrze zabezpieczone przy przeciąganiu.  Przeciągamy wiązkę do dachu.
8. Do klapy wiązkę wprowadzamy lewą gumą. Wyjmujemy ją z obu stron i przeprowadzamy drut - z wyczuciem, żeby jej nie porwać (bo wtedy totalna wtopa...) . Przeciągamy wiązkę - teoretycznie musi przejść cała z czarną osłoną. wystarczy, że czarna osłona przejdzie kilka cm do kapy. Dobrze trochę pomiąchać gumę, aby kable się dobrze ułożyły i nie było naprężeń.
9. Czas włożyć piny we wtyczkę. Aby włożyć dobrze, włóżmy lekko jeszcze pustą wtyczkę w gniazdo, będziemy wiedzieli gdzie jest czerwony, gdzie biały przewód. Wyjmujemy wtyczkę z gniazda, wciskamy delikatnie piny, łatwo wchodzą, zaklikują w blokadkach.
10. Bierzemy się za wiązkę na klapie. Ja najpierw przeprowadziłem swobodnie przewody, przełożyłem przez otwory docelowe lampek, podłączyłem docelowe lampki (uwaga prawa i lewa mają inny kształt). Potem spiąłem wtykę i gniazdo obu wiązek. Następnie wypiąłem oryginalną lampkę, wpiąłem nowych lampek i test. Zabanglało, składamy.
11. Na początek wcisnąłem nowe lampki na swoje miejsca (już nie wypadną).
12. Układamy wiązkę na klapie, swobodnie, zaczynając od rozgałęzienia przy kamerze. Najpierw delikatnie łapiemy trytkami i układamy wiązkę. Pamiętamy gdzie są otwory gdzie mają wejść spinki osłon, żeby ich nie zasłonić. Jak już ładnie leży, dociągamy trytki, ale nie mocno - dobrze żeby przewód/wiązka miała możliwość delikatnego poruszania się, choćby z uwagi na rozszerzalność temp.

13. Zostaje sporo nadmiarowej wiązki od oryginalnej lampki (pewnie jest uniwersalna do wszystkich Toyot, a przynajmniej do CHR). Jakoś to trzeba złożyć. Ja owinąłem taśmą i umieściłem w kalpie tak, żeby nie przycisnąć lub zagnieść rurek wodnych od spryskiwacza tylnej szyby.

14. Wkładamy na miejsce gumową przelotkę.
15. Możemy już z powrotem przypiąć spinkami podsufitkę. Uważnie, żeby nic nie usyfić, zakładamy uszczelkę na rant, sprawdzamy czy podsufitka dobrze siedzi.
16. Owijamy taśmą wtyczki przy oryginalnej lampce, bo nie będą grzechotać o karoserię i się nie rozłączą. Podpinamy oryginalną lampkę, pakujemy do środka wiązki, wkłądamy na miejsce lapkę. Nigdy nie będzie już nam potrzebna....

17. Zakładamy osłony plastikowe klapy. Najpierw boczne, potem środkową.
18. Śmiejemy się z radości, bo sami zrobiliśmy zajebistą i użyteczną modyfikację. Zdjęcia pokazują jak świeci i zdecydowanie oddają rzeczywistość!
Lampki zapalają się same po otworzeniu klapy i same gasną po zamknięciu. Dodatkowo każdą można wyłączyć.

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2020, 23:29:54 wysłana przez Kiełek »

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #437 dnia: 05 Czerwca 2020, 08:34:15 »
Kiełek  :good: :good: :good:
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 05 Czerwca 2020, 08:53:34 »
Kiełek, któregoś dnia kupię te wszystkie światełka, panele, bajery, przyjade do Ciebie i dam Ci solidnie zarobić;)
Swietnie to wyglada:)
Rozmiar rawki też idealny do długości garażu;)
Gdzie kupiłeś tą siatkę do bagażnika?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #439 dnia: 05 Czerwca 2020, 09:34:49 »
BRAWO KIELEK !!!
Ty to jesteś macher i prekursor ;-)
Myśle ze sporo osób z forum czerpie z Ciebie inspiracje (ja sie do nich zaliczam).

Super robota, super dokumentacja.
Szerokości i radości z użytkowania zaktualizowanej RAV4 ;-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #440 dnia: 05 Czerwca 2020, 09:43:46 »
Dziękuję!
Zapraszam, lubię robić takie rzeczy :) Wystarczającą gratyfikacją jest radość tworzenia :)

Gdzie kupiłeś tą siatkę do bagażnika?
Wytargałem od dealera przy zakupie auta.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2020, 10:19:40 wysłana przez Kiełek »

Offline Gerdii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #441 dnia: 05 Czerwca 2020, 10:11:49 »
Podobny rozmiar jest na Ali. Miał przyjść 70 x 70 ale jak widzę mniejsza też daje radę :) zatem będę się cieszyć z tej od majfriedow 70 x 50 rozmiar siatki

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #442 dnia: 05 Czerwca 2020, 11:51:16 »
Zapraszam, lubię robić takie rzeczy :) Wystarczającą gratyfikacją jest radość tworzenia :)
Obowiązuje wymiana barterowa w formie płynnej :) Dobra robota Kiełek, fajnie że się dzielisz wiedzą z nami.
Przy okazji przeglądając czeluście Aliexpress natknąłem się na coć takiego: https://www.aliexpress.com/item/4001086561195.html
Kto pierwszy wymienia :))))))

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #443 dnia: 05 Czerwca 2020, 13:58:53 »
Obowiązuje wymiana barterowa w formie płynnej :) Dobra robota Kiełek, fajnie że się dzielisz wiedzą z nami.
Przy okazji przeglądając czeluście Aliexpress natknąłem się na coć takiego: https://www.aliexpress.com/item/4001086561195.html
U... ten przedmiot to już waga ciężka!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline shalalos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #444 dnia: 06 Czerwca 2020, 19:37:40 »

Jak ktos sie odważy to koniecznie recenzja :)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #445 dnia: 17 Czerwca 2020, 17:12:44 »
Wreszcie mam tak, jak chciałem.
Czekam teraz na przycisk z narysowaną bramą garażową, to zastąpię ten nieopisany.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #446 dnia: 17 Czerwca 2020, 18:38:36 »
Czekam teraz na przycisk z narysowaną bramą garażową, to zastąpię ten nieopisany.

Masz link do tego przycisku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #447 dnia: 17 Czerwca 2020, 19:29:22 »

Czyżbyś był na przeglądzie ?

:good: :good: :good:

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #448 dnia: 17 Czerwca 2020, 19:31:47 »
Byłem. Wreszcie.
Do którego przycisku chcesz link?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350