Lampki w klapie bagażnika - rzecz, którą trzeba mieć.
Montaż prosty, PnP, żadnych przeróbek. Za pierwszym razem 45min., za kolejnym max 30min.
Narzędzia:1. śrubokręt i kawałek szmatki, ewentualnie narzędzie do zdejmowania tapicerek
2. narzędzie do wyjmowania spinek
3. Drut 75cm
4. Taśma izolacyjna, trytki
Zestaw:1. Dwie lampki - lewa i prawa
2. Wiązka od oryginalnej lampki bagażnika do klapy (żeby można było przełożyć przez gumową osłonę, nie jest zamontowana wtyczka), Na wiązce jest bezpiecznik.
3. Wiązka w klapie
Demontaż:1. Zdejmujemy osłony z tylnej klapy, zaczynamy jak kto woli albo od środka środkowej (na zdjęciu 1), albo od boków środkowej (1'). Są cztery spinki w miejscach zaznaczonych 1 i 1'.

2. Zdejmujemy boczne po prostu pociągając z wyczuciem - każda jest na dwóch spinkach (na zdjęciu 2)

3. Wypinamy spinki z gniazd zaznaczonych niebieskimi strzałkami. Tu koniecznie czyste ręce (chyba że mamy czarną podsufitkę w Selection). Przydaje nam się narzędzie do wypinania/wyjmowania spinek

4. Wyjmujemy zaślepki z tylnej klapy (używamy śrubokręta ze szmatką lub narzędzia do zdejmowania tapicerek).

5. W taki sam sposób wyjmujemy lampkę boczną (wkładamy wyjmak/śrubokręt od strony siedzenia).
6. Zdejmujemy trochę uszczelkę - tylko z kawałka rantu - UWAGA pod uszczelką jest masa o konsystencji smaru. Łatwo można ubrudzić podsufitkę. Lekko odchylamy podsufitkę żeby widzieć jak będzie wchodził kabel. Można sobie włożyć jakiś kawałek styropianu lub zgnieciony w kulkę kawałek papieru.
7. Kształtujemy drut w bardzo lekki łuk i przekładamy przez otwór po oryginalnej lampce w górę w stronę dachu - trochę trzeba pokombinować, mi się udało dość szybko. Do drutu taśmą izolacyjną przymocowujemy piny, delikatnie żeby ich nie uszkodzić, a jednocześnie, żeby były dobrze zabezpieczone przy przeciąganiu. Przeciągamy wiązkę do dachu.
8. Do klapy wiązkę wprowadzamy lewą gumą. Wyjmujemy ją z obu stron i przeprowadzamy drut -
z wyczuciem, żeby jej nie porwać (bo wtedy totalna wtopa...) . Przeciągamy wiązkę - teoretycznie musi przejść cała z czarną osłoną. wystarczy, że czarna osłona przejdzie kilka cm do kapy. Dobrze trochę pomiąchać gumę, aby kable się dobrze ułożyły i nie było naprężeń.
9. Czas włożyć piny we wtyczkę. Aby włożyć dobrze, włóżmy lekko jeszcze pustą wtyczkę w gniazdo, będziemy wiedzieli gdzie jest czerwony, gdzie biały przewód. Wyjmujemy wtyczkę z gniazda, wciskamy delikatnie piny, łatwo wchodzą, zaklikują w blokadkach.
10. Bierzemy się za wiązkę na klapie. Ja najpierw przeprowadziłem swobodnie przewody, przełożyłem przez otwory docelowe lampek, podłączyłem docelowe lampki (uwaga prawa i lewa mają inny kształt). Potem spiąłem wtykę i gniazdo obu wiązek. Następnie wypiąłem oryginalną lampkę, wpiąłem nowych lampek i test. Zabanglało, składamy.
11. Na początek wcisnąłem nowe lampki na swoje miejsca (już nie wypadną).
12. Układamy wiązkę na klapie, swobodnie, zaczynając od rozgałęzienia przy kamerze. Najpierw delikatnie łapiemy trytkami i układamy wiązkę. Pamiętamy gdzie są otwory gdzie mają wejść spinki osłon, żeby ich nie zasłonić. Jak już ładnie leży, dociągamy trytki, ale nie mocno - dobrze żeby przewód/wiązka miała możliwość delikatnego poruszania się, choćby z uwagi na rozszerzalność temp.

13. Zostaje sporo nadmiarowej wiązki od oryginalnej lampki (pewnie jest uniwersalna do wszystkich Toyot, a przynajmniej do CHR). Jakoś to trzeba złożyć. Ja owinąłem taśmą i umieściłem w kalpie tak, żeby nie przycisnąć lub zagnieść rurek wodnych od spryskiwacza tylnej szyby.

14. Wkładamy na miejsce gumową przelotkę.
15. Możemy już z powrotem przypiąć spinkami podsufitkę. Uważnie, żeby nic nie usyfić, zakładamy uszczelkę na rant, sprawdzamy czy podsufitka dobrze siedzi.
16. Owijamy taśmą wtyczki przy oryginalnej lampce, bo nie będą grzechotać o karoserię i się nie rozłączą. Podpinamy oryginalną lampkę, pakujemy do środka wiązki, wkłądamy na miejsce lapkę. Nigdy nie będzie już nam potrzebna....

17. Zakładamy osłony plastikowe klapy. Najpierw boczne, potem środkową.
18. Śmiejemy się z radości, bo sami zrobiliśmy zajebistą i użyteczną modyfikację. Zdjęcia pokazują jak świeci i zdecydowanie oddają rzeczywistość!
Lampki zapalają się same po otworzeniu klapy i same gasną po zamknięciu. Dodatkowo każdą można wyłączyć.