Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936693 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #165 dnia: 16 Kwietnia 2020, 10:48:46 »

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klamki masz fajne.

Ale na górze chodzi o podświetlenie przycisków, bo ich zupełnie nie widać, a małe cholery.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 16 Kwietnia 2020, 11:07:40 »
klamki to chyba orginalne podswietlenie klaudiusz?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #167 dnia: 16 Kwietnia 2020, 11:37:44 »
Oryginalne w Camry.

Podswietlone przyciski gorne. Oby pasowaly.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 16 Kwietnia 2020, 11:47:37 »
Oryginalne w Camry.

Podswietlone przyciski gorne. Oby pasowaly.

Fajnie, nie pamiętam teraz jak wygląda w Rav4, ale może doczekamy Chińczyka.

Oryginał z Camry pewnie będzie kosztował miliony.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #169 dnia: 16 Kwietnia 2020, 12:01:08 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 10:07:21

Z leadmi do świateł, które mają coś oświetlać (a nie tylko sygnalizować) nie jest łatwo, bo odbłyśniki reflektorów są tak zaprojektowane, że źródło światła jest w określonej pozycji/odległości od gniazda - wtedy wyprofilowanie i załamania na odbłyśniku mają jakiś sens. Jak zmienisz pozycję źródła światła, całe profilowanie odbłyśnika nie ma sensu.
    Wszystkie "standardowe" żarówki mają "żarnik"  w tym samym miejscu żarówki, dlatego dają taki sam rozkład światła, a różnią się głownie intensywnością i barwą.

Dlatego nie jest łatwo dobrać ledową żarówkę, aby dawała ładny, ostro docięty snop światła.

Też tak twierdziłem i nawet byłem tego pewny ale pożniej zobaczyłem test Dudy Grześka:
https://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/napraw-abs-zmiekcz-skory-i-sprawdz-zarowki-led,243171.html

Dalej już nie będę ciągną tematu bo jestem świadom burzy jaką taki wątek zawsze wywołuje i aby uprzedzić... jestem świadom konsekwencji używania żarówek led bez homologacji w lampach do żarówek halogenowych.

Ale jaka burza :)
Ja się z Tobą w 100% zgadzam :)
Trzeba tylko dobrać odpowiednią żarówkę, która ma źródło światła/diody w tym samym/zbliżonym miejscu jak standardowa żarówka. I niestety droga, nie zawsze oznacza dobra :(

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #170 dnia: 16 Kwietnia 2020, 12:03:59 »
Trzeba zbadać temat przycisków z Camry. Znając życie mają doprowadzone dodatkowe zasilanie do podświetlenia, a'la przyciski szyb w drzwiach pasażerów w CHRach. Ale...

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 16 Kwietnia 2020, 12:11:08 »
Ale się koledzy rozkręcili  :good: :good:
Brawo Wy!!!
Do mnie lecą od kolegów ze wschodu kolejne graty. Ale najbardziej jestem ciekawy zamówionych podswietlen klamek w środku. Mam takie w skodzie i bardzo mi tego brakowało w RAV4
#Aliexpress 211,19 zł  61%OFF | Drzwi miska nastrojowe oświetlenie dla Toyota RAV4 2020 wnętrze dioda niebieska dekoracja drzwi miska uchwyt ramy światło do toyoty RAV4 2020
https://a.aliexpress.com/_B1qVwT

A czy masz podmienione przyciski sterowania szybami na te podświetlone? Bo czytałem gdzieś na amerykańskim forum, że po zamontowaniu tych podświetlonych klamek, nie działa podświetlenie przycisków sterowania szybami (jeśli takie masz założone).

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 16 Kwietnia 2020, 12:54:11 »

A czy masz podmienione przyciski sterowania szybami na te podświetlone? Bo czytałem gdzieś na amerykańskim forum, że po zamontowaniu tych podświetlonych klamek, nie działa podświetlenie przycisków sterowania szybami (jeśli takie masz założone).

Tak mam zmienione (patrz pierwsze moje posty). Jeśli nie będzie działać to zmodyfikuje instalację tego zestawu tak aby działały bo zasilenie do podświetlenia w tej wtyczce jest.
To samo zastanawia mnie w pozostałych drzwiach. Normalnie zamieniajac na pasujace przelaczniki z podswietleniem np z chr podswietlenie na tych zmienionych przelacznikach nie dzaiła co świadczyłoby niby że we wtyczkach nie ma zasilania do podswietlenia. Ale jak zapewnia mnie sprzedawca zestaw który on oferuje "wyciąga" z tej samej wtyczki zasilanie do podswietlenia klamek.
Wszystko zbadam i dam tu znać. Ważne że będa wtyczki a żonglowanie przewodami to już żaden problem. Może się okazać że przyciski do pozostałych szyb z CHR z podswietleniem też idzie prosto opanować.

Dzięki za info Skylog
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2020, 12:57:44 wysłana przez MarioSl »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Kwietnia 2020, 13:04:21 »
Moja RAVka teoretycznie jedzie już do Poznania i początek maja mam odbierać (miesiąc wcześniej niż na umowie), oczywiście jeszcze jestem w trakcie negocjacji cenowych z uwagi na spadek sprzedaży nowych aut itd. nie mam nic do stracenia a może coś ugram.

I mam kilka rzeczy które zmienię, w zasadzie wszystko to co tu na forum poruszaliśmy;-)

A potrzebną mi wiedzę czerpię z naszego forum i z https://www.rav4world.com/threads/i-swapped-my-driver-door-buttons-with-backlit-ones.302724/ w tym temacie masz dużo na temat podświetlenia, w tym przycisków od pasażerów. Niestety górnego oświetlenia jeszcze nikt nie ogarnął.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #174 dnia: 16 Kwietnia 2020, 13:07:11 »
Moja RAVka teoretycznie jedzie już do Poznania i początek maja mam odbierać (miesiąc wcześniej niż na umowie), oczywiście jeszcze jestem w trakcie negocjacji cenowych z uwagi na spadek sprzedaży nowych aut itd. nie mam nic do stracenia a może coś ugram.

I mam kilka rzeczy które zmienię, w zasadzie wszystko to co tu na forum poruszaliśmy;-)

A potrzebną mi wiedzę czerpię z naszego forum i z https://www.rav4world.com/threads/i-swapped-my-driver-door-buttons-with-backlit-ones.302724/ w tym temacie masz dużo na temat podświetlenia, w tym przycisków od pasażerów. Niestety górnego oświetlenia jeszcze nikt nie ogarnął.
Wiem że narazie nikt tego nie zrobił.
jest metoda bardzo pracochłonna na przerabianie przyciskow pod podswietlenie (kiedyś na forum chyba nissana ja widziałem) ale az tak mi na tym nie zależy.
Jak by nie było to pewnie będzie kolejny moj krok... :o

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 16 Kwietnia 2020, 14:12:46 »
Mi nie zależy na podświetlonych przyciskach pasażerów więc tego nie ruszałem. Z rzeczy które zrobię:

- wymiana żarówek (w tym kierunki i halogeny) na LED, chyba jak wszyscy tutaj
- założenie podświetlonych klamek (chyba że nie będą działały, to mam wycenę na pakiet oświetlenia od ETS Polska na podświetlenie klamek, schowka, bagażnika)
- założenie silikonowych wkładek do schowków (już czekają)
- założenie nakładek ze stali nierdzewnej na wewnętrzne wywietrzniki, szczególnie na ten z tyłu bo wygląda jak z poloneza ;-)
- założenie aluminiowej osłony na wewnętrzny próg bagażnika
- jeśli będzie konieczność założenie dodatkowej osłony na spód tylnych drzwi (nie wiem czy to problem, bo tylne drzwi to kawałek nadkola, wyjdzie w praniu)
- założenie poziomej siatki do bagażnika
- założenie rolet przeciwsłonecznych jeśli będzie potrzeba żeby mi na dzieciaki nie świeciło
- założenie osłon na progi
- może wyciszenie, to wyjdzie w praniu

Lista długa ale nigdzie się mi nie śpieszy... i pomyśleć że w Skodzie masz to wszystko w standardzie ;-)

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Kwietnia 2020, 14:53:51 »
Mi nie zależy na podświetlonych przyciskach pasażerów więc tego nie ruszałem. Z rzeczy które zrobię:

- wymiana żarówek (w tym kierunki i halogeny) na LED, chyba jak wszyscy tutaj
- założenie podświetlonych klamek (chyba że nie będą działały, to mam wycenę na pakiet oświetlenia od ETS Polska na podświetlenie klamek, schowka, bagażnika)
- założenie silikonowych wkładek do schowków (już czekają)
- założenie nakładek ze stali nierdzewnej na wewnętrzne wywietrzniki, szczególnie na ten z tyłu bo wygląda jak z poloneza ;-)
- założenie aluminiowej osłony na wewnętrzny próg bagażnika
- jeśli będzie konieczność założenie dodatkowej osłony na spód tylnych drzwi (nie wiem czy to problem, bo tylne drzwi to kawałek nadkola, wyjdzie w praniu)
- założenie poziomej siatki do bagażnika
- założenie rolet przeciwsłonecznych jeśli będzie potrzeba żeby mi na dzieciaki nie świeciło
- założenie osłon na progi
- może wyciszenie, to wyjdzie w praniu

Lista długa ale nigdzie się mi nie śpieszy... i pomyśleć że w Skodzie masz to wszystko w standardzie ;-)

Lista zacna jak dla mnie ale jedna pozycja jest obowiązkowa jeszcze.
 - haczyk / haczyki na zakupy w bagażniku.

Mnie też frajdę sprawia dybanie więc w każdym kolejnym aucie coś tam modyfikuje w wolnych chwilach.

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 17 Kwietnia 2020, 11:10:40 »

Działa, ja mam to zalozone, spróbuje wstawic zdjecia wieczorem.

Super sprawa która wmontowalem to dodatkowr światła na klapie bagaznika od wewnatrz

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 17 Kwietnia 2020, 14:01:59 »
To podeślij zdjęcia, i może linka. To sobie sprawię prezencik na imieniny, bo kuszą mnie te podświetlone klamki. I dodatkowe oświetlenie w bagażniku.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #179 dnia: 17 Kwietnia 2020, 16:02:11 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl