Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936648 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #330 dnia: 12 Maja 2020, 20:05:02 »
Podświetlenie panelu sterowania szybami z CH-R bez żadnych modyfikacji. Pozostałe przyciski wymagają - szukaj postów MrioSi.
Podświetlenie klamek a AliExpress (nie do końca dopsowane kolorystycznie) lub z Amazon Ice Blue.
Wycieraczki wyjdą w praniu nic nie poradzisz.
Poproś, żeby zweryfikowali ustawienie świateł - wiele Rav'ek wyjeżdżało z salonu ze światłami ustawionymi za nisko/krótko.
Nie relingi, bo relingi już są na aucie (równolegle do osi auta). Chodzi o belki bagażnika dachowego (do zamontowania dachowego bagażnika na rowery, na narty czy "trumny" na wszystko).

Jeszcze koledzy fajnie napisali o nakładkach na progi - mam, polecam. Ja dodam nakładkę na tylny zderzak - w poprzednich zdarzało mi się przyładować nartami czy innymi pakunkami w rant zderzaka.
Jak nie chcesz haczyków do bagażnika - nie wiesz co tracisz :)
Jeszcze warte uwagi jest dodatkowe oświetlenie bagażnika, bo to oryginalne jest marne. Chińczyk produkuje fajne zestawy pasujące w otwory technologiczne klapy.
Jak będziesz montował hak holowniczy - konieczne zaznacz, że ma działać otwieranie bagażnika "nogą".

Opony całoroczne - czasami za granicą nie są akceptowane w zimie. Pytanie jak będziesz używał auta.
I weź dwa piloty/pastylki Vodafone do alarmu.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #331 dnia: 12 Maja 2020, 23:00:03 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 17:19:56

Tylko jak to kupić...

Zadaj im pytanie ile kosztuje wysyłka do Polski. Myślę że mogą Ci przysłać, ostatecznie klient płaci i wymaga.

Dzięki!
W międzyczasie znalazłem film z instalacji takiego cuda: LINK Czego to nasi sąsiedzi nie wymyślą...
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 23:08:19 wysłana przez Kiełek »

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: 13 Maja 2020, 07:43:21 »
Możliwe, że komuś smużyła wycieraczka przedniej szyby, ale to pewnie jednostkowe przypadki.
Zdecydowanie nie jednostkowe, był gdzieś cały temat o tym

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #333 dnia: 13 Maja 2020, 12:22:28 »
Spryskiwacz tylnej kamery...

Raczej gadżet za ok.150 zetów, jak na razie nie miałem problemów z kamerką, ale kto wie jak będzie jesienią/zimą...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #334 dnia: 13 Maja 2020, 12:51:57 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 17:19:56

Spryskiwacz tylnej kamery...

Raczej gadżet za ok.150 zetów, jak na razie nie miałem problemów z kamerką, ale kto wie jak będzie jesienią/zimą...

Tez myślałem, że gadżet, do przedwczorajszego deszczu. Ścięty tył auta powoduje, że na tylną klapę zasysany jest cały mokry syf, a latem pewnie kurz. Lepsze to niż przecieranie szmatką, bo to jednak zawsze trochę rysuje powierzchnię.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #335 dnia: 13 Maja 2020, 15:31:30 »
Dla zainteresowanych fajna stronka z upgrades
http://www.rav4gen5.com/

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #336 dnia: 13 Maja 2020, 15:36:27 »
No właśnie, po zamontowaniu tweeterów w desce, zastanawiam się, czy nie wymienić ich na średniotonówki ze zintegrowanym tweeterm.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 13 Maja 2020, 16:06:09 »
No właśnie, po zamontowaniu tweeterów w desce, zastanawiam się, czy nie wymienić ich na średniotonówki ze zintegrowanym tweeterm.

Jeżeli w drzwiach zamontowałeś niskotonowe to tak, natomiast jeżeli średniotonowe to zbędne. Ja chcę w drzwiach umieścić średniotonowe clarion 150W, a w panelu tweetery, co prawda nie wiem czy zwrotnica firmowa wejdzie pod spód, no i ze złączkami kłopot.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #338 dnia: 13 Maja 2020, 16:16:00 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 15:36:27

Jeżeli w drzwiach zamontowałeś niskotonowe to tak, natomiast jeżeli średniotonowe to zbędne. Ja chcę w drzwiach umieścić średniotonowe clarion 150W, a w panelu tweetery, co prawda nie wiem czy zwrotnica firmowa wejdzie pod spód, no i ze złączkami kłopot.

W drzwiach woofer 60 ÷ 5k Hz. Coś czuję, że niedługo będę miał na zbyciu tweetery Audison AP1 przystosowane do zamontowania w Rav4 5gen. A sam włożę AP2 albo te JBLe (choć jakoś w wierzę w te JBLe...)

Złączki zrób ze standardowych pinów MT150, można w nich zacisnąć przewód 2,5mm, co zdecydowanie wystarcza jak nie zmieniasz okablowania.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2020, 16:17:47 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #339 dnia: 13 Maja 2020, 18:51:05 »
Dobra, zapakowałem ostatni głośnik, teraz niech się wygrzeją trochę.
Standardowo DIY (część fotek z drzwi kierowcy, część z pasażera).
1. Narzędzia
Łapki do zdejmowania tapicerki lub mały śrubokręt płaski
Śrubokręt krzyżak
Śrubokręt płaski (przydaje się do wyjmowania spinek, które zostaną w drzwiach)
Szczypce, kombinerki, takie tam
Klucze 8mm (dwa)
Wiertarka + wiertła (od 2mm do... tak dużego, żeby zmieściły się przewody w otworze w dystansie)

2. Materiały jak w poprzednich.
Dystanse od Corolli E12
Śrubki M5x16 (lepiej brać z łbem sześciokątnym, śruba wkładana od strony poszycia drzwi, nakrętka od strony kabiny (z przodu są wzmocnienia, tak będzie łatwiej)
Podkładki fi 15 plus standardowe na śrubki M5
Nakrętki samoblokujące z teflonem M5
Przewody fi 2,5mm (2x 30-35cm na drzwi)
Piny męskie MT150 x2
Wsuwki na głośniki
Opaski termokurczliwe

3. Montaż
3.1 Zdejmowanie maskownicy - zaczynamy od strony silnika stopniowo wypinając z zaczepów

- UWAGA - ostatni element jest wsuwany

Zdejmujemy maskownicę przy klamce

3.2 Odkręcanie i wypinanie boczku
Śruby są w tych miejscach, odkręcamy

Łapiemy za boczek na dole od strony silnika i energicznie pociągamy odpinając spinki dookoła. Jedna jest schowana w środku boczku (zaznaczona strzałką)

Jeżeli jakieś zostały w drzwiach, wyjmujemy je podważając płaskim śrubokrętem. Pamiętamy, żeby nie pogubić parcianych podkładek - inaczej mogą nam brzęczeć.
Zdejmujemy cięgna od zamka (białe na górze, zielone na dole), odpinamy wtyczki i mamy taki oto widok.

3.3 Rozwiercamy nity głośnika, od małego wiertła do większego. Potrzebne będą szczypce, bo nit się kręci...
Robota trochę upierdliwa, niektórzy po prostu tną głośnik i radzą sobie inaczej.

3.4 Przymierzamy dystans (otwory w drzwiach nie są co 60st), zaznaczamy sobie na którym miejscu dystansu trzeba wywiercić otwór na kable.
Wiercimy otwór zaczynając od małego wiertła - najlepiej docisnąć dystans do stołu i dopiero wtedy wiercić - żeby MDF się nie rozwarstwił. Kończymy na wiertle, które da otwór gdzie kable będą poruszać się swobodnie. Otwór zabezpieczamy farbą.
Przymierzamy głośnik do dystansu, zaznaczamy sobie miejsca gdzie będą śruby, wiercimy otwory fi 2,0 - 2,5mm (zależy jakie mamy śruby, żeby nie był za mały i żeby się MDF nie rozwarstwił, ale tez żeby śruba trzymała). Wiercimy.
Przykręcamy dysonans do drzwi.

3.5 Zarabiamy kable.
Zakładamy przewody na głośniki, przeprowadzamy przez otwór w dystansie, sprawdzamy czy kable dobrze ułożone, dokręcamy głośnik.
Sprawdzamy biegunowość instalacji ( u mnie minus był zawsze na szarych przewodach). Podłączamy się do oryginalniej wtyczki.
Sprawdzamy czy gra muzyka :)

Jak gra, zabezpieczamy piny i wtyczkę przed wysunięciem taśmą, przypinamy wszystko trytką.

3.6 Podpinamy elektrykę do boczku, wpinamy cięgna zamka (białe na górze)

Zakładamy boczek na górny rant drzwi, sprawdzamy czy wszystko pasuje, zdecydowanymi uderzeniami dobijamy boczek do drzwi pamiętając, że jedna ze spinek jest po środku.
Dokręcamy trzy śruby, najpierw wszystkie delikatnie, potem dobitnie.
Zakładamy maskownicę śruby przy klamce.
Nasuwamy maskownicę rączki (od słupka B), wciskamy ją zdecydowanymi, ale delikatnymi uderzeniami z tzw. wyczuciem.

Amen.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2020, 19:13:24 wysłana przez Kiełek »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #340 dnia: 13 Maja 2020, 20:31:54 »
Kielek bardzo ładna skórzaną tapicerkę :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #341 dnia: 13 Maja 2020, 21:02:36 »
Kielek bardzo ładna skórzaną tapicerkę

Prawda że ładna  :good: Jedyna słuszna   :grin:
Tylko nie wiem ile w tej skórze skóry  :o :laugh:

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #342 dnia: 13 Maja 2020, 22:13:47 »
Kielek bardzo ładna skórzaną tapicerkę :)

Potwierdzam  <taniec>

Niestety to skaj, dziś nawet na groszowych żarówkach oszczędzają :-(

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #343 dnia: 14 Maja 2020, 11:44:13 »
Czy sa jakies systemy do bagaznika - jakies organizery?
Ten hak do bagaznika to montuje serwis maja takie akcesoria u siebie czy trzeba kupowac i wiercic samemu?
O spryskiwaczu kamerki pierwsze slysze ale rzecz wydaje sie dobra bo jak jezdzilem testowym autem w deszczu to ta kamerka tylna byla zamglona i zachlapana, nic nie bylo widac, musialem ja czasem przecierac.

Offline Gerdii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 14 Maja 2020, 12:09:34 »
Cześć
Chciałem się przywitać i dołączyć do grona posiadaczy RAV4.

Mój model to 2020 Active z pakietem business. W związku z tym chciałem podpytać
1. Czy macie podświetlenie w schowku od strony pasażera ?
2. Podłączałem rejestrator i na razie nie korzystam z bezpieczników więc skorzystałem z podłokietnika. Mam tam gniazdo zapalniczki. Czy to tylko w mojej wersji jest tylko jedno gniazdo 12v i za USB trzeba dopłacić ? Tam jest wyprowadzony dodatkowy kabelek :)
3. Czy ktoś zna możliwość/rozwiązanie podłączenia do wifi samochodu ? Czy to jest jakiś linux? Nie można by było zalogować się po SSH ?AA działa znakomicie. Brakuje tylko YouTube dla dzieci ale widziałem że chyba można to zrobić ;)).
4.Czy ta obudowa kamery za lusterkiem jest jakoś rozbieralna ?zastanawiam się czy nie dało by się tam ukryć kamery rejestratora :))

Ogólnie jestem b.zadowolny z zakupu ale po instalacji kabelka do kamery rejestratora dochodze do wniosku że wszystko wygląda podobnie jak w moim starym Mitsubishi Outlander :) brakuje mi tylko tych trzech nieśmiertelnych pokręteł japońskich wnętrz sprzed 10 lat :))

Pozdrawiam
Gerdii

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl