Kilka słów dodam na temat dźwięku -
Audio w RAV4 V.
Na wstępie wycofam swój komentarz odnośnie ?
beznadziejnych głośników?, ? są jak najbardziej sensowne. Toyota (wersja bez JBL) zamontowała jednak dobre głośniki pod względem jakość-cena, natomiast system multimedialny jest do du-y (tego zdania już nie zmienię). A więc do rzeczy.
Jeżeli są zainteresowani tym tematem to tak wygląda moja lista:
1. Bardzo drogo -
dla melomanów. Należy do obecnego systemu dodać dwa wzmacniacze wraz z okablowaniem, wymienić wszystkie głośniki, zamontować w bagażniku porządny subwoofer, ponadto należy zrobić całkowitą izolację dźwiękową i antywibracyjną wewnątrz auta i częściowo na zewnątrz.
2. Najtaniej ?
nic nie robić. Na serio, nie żartuje.
3. Nie drogo.
Wymiana głośników na lepsze (np. ktoś ma w szufladzie dobrej klasy) tak jak tu było opisano szczegółowo
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48044.225. W tym przypadku należy kupić dystanse, trochę pokombinować, poskręcać, dopasować złączki itp, natomiast wydobycie basów wymaga izolacji dźwiękowej i antywibracyjnej drzwiczek (trzywarstwowo) oraz boczków. W wyniku powinno być trochę lepiej. Inna opcja to wybebeszyć fabryczne głośniki i do dystansów poprzekręcać nowe.
4. Raczej drogo, ok. 2 tys. zł. Tak jak p.3, tylko
głośniki są dedykowane, tz. na przód Focal IS 165 TOY, na tył Focal IC 165 TOY. W komplecie wszystko do toyoty, dystanse, złącza, nity, więc nic nie trzeba kombinować. Jednak moim zdaniem trzeba ekstra jak w p.3 zrobić izolacje w drzwiach i boczkach. Na forach piszą że będzie lepiej.
5. Raczej nie drogo ok. 860 zł. Sprawdziłem osobiście to o czym pisano na forach, czyli
zmianę systemu multimedialnego z DSP (chińczyk), oczywiście bez zmiany głośników. Faktycznie, różnica olbrzymia jak dla mnie, dźwięk jest wyrazisty, wszystko na swoim miejscu po ustawieniu equalizera, pojawiła się objętość, nawet radio gra lepiej. Jestem zadowolony, no i ekstra mam nawigację i bajery