Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 937591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #570 dnia: 03 Sierpnia 2020, 23:57:24 »
Jest tylko w USA, nawet od dawna. Kiedyś ściągnąłem sobie hamerykjańskie lusterko do 9-5 (nawet z kompasem) - niestety tam działają na innych częstotliwościach, a lusterko było nierozbieralne. Więc amba... A sprawa fajna.
Proxima powinna miec adaptery do homelink  montuje sie to w sterownik bramy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #571 dnia: 04 Sierpnia 2020, 00:51:26 »
Kilka słów dodam na temat dźwięku  - Audio w RAV4 V.

Na wstępie wycofam swój komentarz odnośnie ?beznadziejnych głośników?, ? są jak najbardziej sensowne. Toyota (wersja bez JBL) zamontowała jednak dobre głośniki pod względem jakość-cena, natomiast system multimedialny jest do du-y (tego zdania już nie zmienię). A więc do rzeczy.

Jeżeli są zainteresowani tym tematem to tak wygląda moja lista:

1. Bardzo drogo - dla melomanów. Należy do obecnego systemu dodać dwa wzmacniacze wraz z okablowaniem, wymienić wszystkie głośniki, zamontować w bagażniku porządny subwoofer, ponadto należy zrobić całkowitą izolację dźwiękową i antywibracyjną wewnątrz auta i częściowo na zewnątrz.

2. Najtaniej ? nic nie robić. Na serio, nie żartuje.

3. Nie drogo. Wymiana głośników na lepsze (np. ktoś ma w szufladzie dobrej klasy) tak jak tu było opisano szczegółowo https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48044.225. W tym przypadku należy kupić dystanse, trochę pokombinować, poskręcać, dopasować złączki itp, natomiast wydobycie basów wymaga izolacji dźwiękowej i antywibracyjnej drzwiczek (trzywarstwowo) oraz boczków. W wyniku powinno być trochę lepiej. Inna opcja to wybebeszyć fabryczne głośniki i do dystansów poprzekręcać nowe.

4. Raczej drogo, ok. 2 tys. zł. Tak jak p.3, tylko głośniki są dedykowane, tz. na przód Focal IS 165 TOY, na tył Focal IC 165 TOY. W komplecie wszystko do toyoty, dystanse, złącza, nity, więc nic nie trzeba kombinować. Jednak moim zdaniem trzeba ekstra jak w p.3 zrobić izolacje w drzwiach i boczkach. Na forach piszą że będzie lepiej.

5. Raczej nie drogo ok. 860 zł. Sprawdziłem osobiście to o czym pisano na forach, czyli zmianę systemu multimedialnego z DSP (chińczyk), oczywiście bez zmiany głośników. Faktycznie, różnica olbrzymia jak dla mnie, dźwięk jest wyrazisty, wszystko na swoim miejscu po ustawieniu equalizera, pojawiła się objętość, nawet radio gra lepiej. Jestem zadowolony, no i ekstra mam nawigację i bajery ;)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #572 dnia: 04 Sierpnia 2020, 07:37:10 »
A jak to wygląda (raczej słucha) z JBL? Bo teraz mam CHR, ale radyjko wstawione z ali  i z oryginalnym to przepaść
Pozdrawiam

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #573 dnia: 04 Sierpnia 2020, 09:03:49 »
(...) izolacji dźwiękowej i antywibracyjnej drzwiczek (trzywarstwowo) (...)

Jakbyś mógł napisać trochę więcej na ten temat :) Bo jestem żywo zainteresowany :)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #574 dnia: 04 Sierpnia 2020, 11:37:34 »
Izolacja akustyczna i wibracyjna opisana dobrze na youtube, w sumie obojętnie jakie jest auto, metoda podobna. Można to samemu zrobić, materiały są dostępne na alle lub ali.
https://www.youtube.com/watch?v=L1eyKrYVZvI
https://www.youtube.com/watch?v=sx3Uy6UbHBo

Zastanawiałem się nad zmianą głośników, natomiast te dobrej klasy mają większe ciśnienie akustyczne co w efekcie poszerza niskie częstości poprzez solidne magnesy. Jednak wibracje będą większe, a więc w rezonansie dźwięk będzie przesterowany. Rozumiem teraz dlaczego toyota wybrała właśnie takie głośniki z niewielkim magnesem i poziomem dB, po prostu zredukowali koszty wygłuszenia auta i już.

Offline makary73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #575 dnia: 04 Sierpnia 2020, 17:56:58 »
Kilka słów dodam na temat dźwięku  - Audio w RAV4 V.

Na wstępie wycofam swój komentarz odnośnie ?beznadziejnych głośników?, ? są jak najbardziej sensowne. Toyota (wersja bez JBL) zamontowała jednak dobre głośniki pod względem jakość-cena, natomiast system multimedialny jest do du-y (tego zdania już nie zmienię). A więc do rzeczy.

Jeżeli są zainteresowani tym tematem to tak wygląda moja lista:

1. Bardzo drogo - dla melomanów. Należy do obecnego systemu dodać dwa wzmacniacze wraz z okablowaniem, wymienić wszystkie głośniki, zamontować w bagażniku porządny subwoofer, ponadto należy zrobić całkowitą izolację dźwiękową i antywibracyjną wewnątrz auta i częściowo na zewnątrz.

2. Najtaniej ? nic nie robić. Na serio, nie żartuje.

3. Nie drogo. Wymiana głośników na lepsze (np. ktoś ma w szufladzie dobrej klasy) tak jak tu było opisano szczegółowo https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48044.225. W tym przypadku należy kupić dystanse, trochę pokombinować, poskręcać, dopasować złączki itp, natomiast wydobycie basów wymaga izolacji dźwiękowej i antywibracyjnej drzwiczek (trzywarstwowo) oraz boczków. W wyniku powinno być trochę lepiej. Inna opcja to wybebeszyć fabryczne głośniki i do dystansów poprzekręcać nowe.

4. Raczej drogo, ok. 2 tys. zł. Tak jak p.3, tylko głośniki są dedykowane, tz. na przód Focal IS 165 TOY, na tył Focal IC 165 TOY. W komplecie wszystko do toyoty, dystanse, złącza, nity, więc nic nie trzeba kombinować. Jednak moim zdaniem trzeba ekstra jak w p.3 zrobić izolacje w drzwiach i boczkach. Na forach piszą że będzie lepiej.

5. Raczej nie drogo ok. 860 zł. Sprawdziłem osobiście to o czym pisano na forach, czyli zmianę systemu multimedialnego z DSP (chińczyk), oczywiście bez zmiany głośników. Faktycznie, różnica olbrzymia jak dla mnie, dźwięk jest wyrazisty, wszystko na swoim miejscu po ustawieniu equalizera, pojawiła się objętość, nawet radio gra lepiej. Jestem zadowolony, no i ekstra mam nawigację i bajery ;)
Podeslij proszę linka do tego systemu multimedialnego,skoro piszesz że spoko i za tą cenę..

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #576 dnia: 05 Sierpnia 2020, 20:15:08 »
wysmażyłem sprawozdanie z nowego radyjka w odpowiednim wątku <kucharz>

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #577 dnia: 08 Sierpnia 2020, 10:52:11 »
Macie może jakiś patent na zasłanianie tego miejsca w RAV4 V 2019 jakąś smoprzylepną nakładką która będzie ładnie wyglądała:

Niestety słońce się mocno odbija od tego miejsca.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2020, 11:51:40 wysłana przez MacVar »

Offline makary73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #578 dnia: 08 Sierpnia 2020, 12:18:17 »
wysmażyłem sprawozdanie z nowego radyjka w odpowiednim wątku <kucharz>
Czytałem.Ciekawy post.Napewno z czegoś skorzystam,bo  Twoje propozycje audio dla mnie są bardzo sensowne :good:

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #579 dnia: 15 Sierpnia 2020, 11:14:05 »
Na fajną rzecz trafiłem:
US $5.88 | For Toyota RAV4 2019 2020 5th Central control position QC3.0 car charger car charger lossless upgrade
https://a.aliexpress.com/_BOR0iS

A to jeszcze bardziej ciekawe:
US $47.94 | Smart Car TPMS Tyre Pressure Monitoring System Digital LCD Dash Board Display Auto Security Alarm for Toyota Rav4 2019 2020 Xa50
https://a.aliexpress.com/_B0G7k6

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2020, 11:26:19 wysłana przez tomeksp »

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #580 dnia: 15 Sierpnia 2020, 14:50:07 »
Ja dostałem od żony parę dni temu CleanCam z Rosji, pasuje i działa świetnie, jestem bardzo zadowolony

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #581 dnia: 18 Sierpnia 2020, 08:57:50 »
Ja dostałem od żony parę dni temu CleanCam z Rosji, pasuje i działa świetnie, jestem bardzo zadowolony

Jak zamawiała żona? Bo jakoś nie mogę się z nimi dogadać...

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #582 dnia: 18 Sierpnia 2020, 09:08:23 »

Jak zamawiała żona? Bo jakoś nie mogę się z nimi dogadać...

Napisala maila, podali link do zapłaty i wysłali tego samego dnia:)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #583 dnia: 18 Sierpnia 2020, 09:12:39 »
Co to CleanCam?
To ten spryskiwacz?
Szkoda, że nie zamówiłeś więcej...

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #584 dnia: 18 Sierpnia 2020, 09:14:29 »
Co to CleanCam?
To ten spryskiwacz?
Szkoda, że nie zamówiłeś więcej...

Jak wspominałem nieszpodzianka od zony:) napisałem bo wiem ze kilka osób się zastanawiało czy pasuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl