Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 937521 razy)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1020 dnia: 27 Listopada 2020, 23:37:35 »

Fabryka poprawiona panel od Lexusa CT zainstalowany (w ogłoszeniu było że to CH-R, a na części było napisane Lexus CT) ładnie podświetlony i wszystko działa. Śmiem twierdzić ze ten działa lepiej, bardziej miękko niż ten który był oryginalnie w RAV. Wymiana MAX 5 min z przerwa na drapanie się po nosie. Kolor podświetlenia identyczny jak reszta przycisków.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 00:35:27 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1021 dnia: 28 Listopada 2020, 00:27:47 »
W bagażniku super doświetlone i to sobie zrobe, ale w kabinie za jasna (jak na mój gust)....

Do bagażnika idzie 1-dna. Opakowanie (bileter) zawiera 2 sztuki. Do kabiny one będą za jasne. Widziałem w Norauto takie ale w niebieskim opakowaniu powinny być mniejszej mocy. W daszka p. słonecznych siedzą 8W żarówki. Muszę kupić te w niebieskim opakowaniu....bo kolor światła fajny i wymienić. Do tego te LED wyglądają dość solidnie wykonane.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 00:33:31 wysłana przez Skonek1976 »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1022 dnia: 29 Listopada 2020, 09:31:14 »
Domontowałem dodatkowe oświetlenie do bagażnika w formie paneli LED w klapie. Wszystko poszło gładko, oprócz tego, że przy tej temperaturze ciężko puszczają choinki (ledy świecą bardzo łagodnie, jest na pewno ograniczenie prądu, licząc wychodzi ok. 13-15 mA na LEDa w panelu - jest to znośny wynik, nie powinny się wypalić). Przy okazji zamontowałem też tylną kamerę (połączenie przód-tył).

Wszystko zgodnie z poradnikami z forum i youtuba. W prawym łączniku gumowym puściłem oświetlenie do klapy, a w lewym przepuściłem prosty miniusb od kamerki (mikavi pq4 dual gps). Poszło bardzo gładko, to co Morozov i inni na yt się pocili, żeby przepchnąć, to u mnie było niespotykane.

Do przeciągania użyłem ok 25cm trytki i dużo wazliny kosmetycznej. Przejście prawym kanałem (gdzie biegnie wężyk od sprysku) było bardzo gładkie, bo łatwo wejść, łatwo wyjść pilotem z trytki, chińskie styki od oświetlenie nie są grube po zataśmowaniu z trytka. Lewy kanał i kabel USB poszedł też gładko, ale przełożenie trytki sprawiło więcej kłopotu (2-3 minuty, ale jednak). Trytka się zawijała w środku kanału.

Problem miałem jeszcze z demontażem prawego panela (tego za którym niektórzy chowają moduł do TMPS). Puściła tylko jedna choinka niebieska bliżej tyłu bagażnika, a ta bliżej sufitu ni chu..., wyginał się plastik w każdą stronę, aż miałem uczucie, że zaraz go na stałe zdeformuje, więc odpuściłem.

Po podłączeniu lampek i upięciu wszystkiego puściłem kamerę. Zaczynając od przodu, przy rancie podsufitki/przedniej szyby, demontaż osłony słupka A i przełożyłem kabel usb ZA puduszką powietrzną. Od tego czasu jak się nie dało upchać przewodu to ściągałem uszczelkę z drzwi i upychałem go tak, by był zawsze za poduszką. Przy przejściu za słupkiem B trochę trzeba było poupychać przewód, ale się udało. Bez jego demontażu, po prostu siłowo odchylić i wcisnąć, ew. pomagając sobie wyciągaczkami do zatrzasków. Z tyłu też jak doszedłem do uszczelki bagażnika, skręciłem w lewo w kierunku elastycznych gumowych łączników i wyżej opis jest przekładania.

Wszystko działa. Musze się upewnić, ale wczoraj miałem uczucie, że pilot łapie z mniejszej odległości. Tj. dawniej mogłem zamknąć otworzyć auto z naprawdę daleka, a wczoraj po podłączeniu wszystkiego było gorzej :).

Sprawdziłem kamerkę, w nocy wczoraj tylna, o ile szyba jest przetarta wycieraczką, da się z 20-40 m przeczytać tablice rejestracyjne świecących w kamerę samochodów. Wszystko czytelne. W dzień tym bardziej ;).

Sorry za skakanie w poscie po dwóch tematach, ale brakuje mi czasu, by to ładnie ułożyć (zdjęć nie wrzucam, bo są tutaj dużo lepsze zrobione).

Z rzeczy, które zostały mi do zrobienia:

- wymiana żarówek na ledy w mapnikach (chińczyk mi nie przysyłał)
- wymiana żarówki na led panel z tyłu u pasażerów (chińczyk mi nie przesyłał
- pewnie oświetlenie klamek (czas zamówić)
- oświetlenie półki na telefon
- oklejenie folią progów (dzieci rysują je strasznie)
- oświetlenie z tyłu na icy blue nóg pasażerom za pomocą lampki na usb
- może oświetlenie schowka i półek pasażera i kierowcy (jeszcze się waham czy warto)
- przyciemnienie szyb z tyłu i klapy - by nic nie było widać z zewnątrz (zastanawiam się)
- wzmocnienie podłogi bagażnika (wczoraj ostrożnie siedziałem w środku ustawiając kamerę, by nie zarwać jej ;P )
- cleanram z ru

Ktoś robił przyciemnianie szyb w C+S dodatkowe? Jaki koszt? Czy przez ASO, czy niezależnie?

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1023 dnia: 29 Listopada 2020, 21:01:37 »
Mam Comfort + Style (przyciemniane szyby) ale myślę aby dołożyć te rolety bo słońce z tyłu za bardzo świeci dziecku.

Będę próbował zainstalować te podświetlane światłowody (może będzie ładnie wyglądało nocą). Czy widzieliście gdzieś instrukcję zdejmowania panelu drzwi (przód i tył), deski rozdzielczej i obudowy skrzyni biegów?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1024 dnia: 29 Listopada 2020, 21:47:00 »
W tym wątku są instrukcje.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1025 dnia: 30 Listopada 2020, 09:58:18 »
Gdyby się ktoś się zastanawiał, to na cleancam.ru można już kupić bez problemu z wysyłką do Polski spryskiwacz do kamerki. Wszystko przez stronę, potem email, płatność PayPalem. Całość łącznie wyszła 161 zł.

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1026 dnia: 30 Listopada 2020, 10:55:04 »
Cześć, czy robił ktoś dodatkowe wyciszenie? Jak się sprawuje?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1027 dnia: 30 Listopada 2020, 11:13:15 »
Gdyby się ktoś się zastanawiał, to na cleancam.ru można już kupić bez problemu z wysyłką do Polski spryskiwacz do kamerki. Wszystko przez stronę, potem email, płatność PayPalem. Całość łącznie wyszła 161 zł.

Ja jeszcze zamawiałem mailem.

Sam produkt polecam! Sprawdza się bardzo dobrze. Chyba nawet instrukcję montażu tu robiłem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1028 dnia: 30 Listopada 2020, 11:21:21 »
Wszystko wiem. Ten wątek czytam już.... 3 raz :D

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1029 dnia: 30 Listopada 2020, 11:33:04 »

Potwierdzam że bez problemu można zamówić do polski.
Dostałem przesyłką po 3 tygodniach, teraz czekam na cieplejsze dni żeby zamontować .

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1030 dnia: 30 Listopada 2020, 14:00:30 »

Jak dobrać się do tych świateł w kabinie - podważam delikatnie z każdej strony ale nie chce wyjśc - boję się, że pęknie :( można prosić o krótki manual ?
[/quote]

ii jak tam .. wyrwałeś ?? bo u mnie ten panel nie chce wyjść .... moze inaczej to sie wyciaga przy Skyview
ale na youtube .. Morozov wyciagal wlasnie przy otwieranym dachu ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1031 dnia: 30 Listopada 2020, 18:48:07 »
Pytanie mam następujące:

Czy wersja Executive ma podświetlane na niebiesko te mini półeczki po lewej od kierownicy i przed pasażerem?
Jeśli tak, to mogę prosić zdjęcia?

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1032 dnia: 30 Listopada 2020, 18:53:22 »
Ja zrobiłem, jeden z kolegow tutaj polecił serwis w Gdańsku i tam wyciszyłem dwie pary drzwi i tunel. Po tym powiedzieli żeby zobaczyć bo 90-ciu procentom klientów to wystarcza. No i dla mnie też rewelacja nic więcej nie robiłem:)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1033 dnia: 30 Listopada 2020, 19:26:41 »
Pytanie mam następujące:

Czy wersja Executive ma podświetlane na niebiesko te mini półeczki po lewej od kierownicy i przed pasażerem?

Ma. Zrobię, ale chyba nie odda rzeczywistości. Kablem przez OBD2, w pewnym zakresie można regulować intensywność oświetlenia.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1034 dnia: 30 Listopada 2020, 19:32:18 »
Pytanie mam następujące:

Ma. Zrobię, ale chyba nie odda rzeczywistości. Kablem przez OBD2, w pewnym zakresie można regulować intensywność oświetlenia.

Zrób też punkty światła, jak możesz. Zastanawiam się, czy tego nie dodać :)

Edit: Spoko, nie potrzebuję tych zdjęć, mój serwisant sprawdza, czy to da się ogarnąć w Comfort.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2020, 19:52:23 wysłana przez tomeksp »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl