Domontowałem dodatkowe oświetlenie do bagażnika w formie paneli LED w klapie. Wszystko poszło gładko, oprócz tego, że przy tej temperaturze ciężko puszczają choinki (ledy świecą bardzo łagodnie, jest na pewno ograniczenie prądu, licząc wychodzi ok. 13-15 mA na LEDa w panelu - jest to znośny wynik, nie powinny się wypalić). Przy okazji zamontowałem też tylną kamerę (połączenie przód-tył).
Wszystko zgodnie z poradnikami z forum i youtuba. W prawym łączniku gumowym puściłem oświetlenie do klapy, a w lewym przepuściłem prosty miniusb od kamerki (mikavi pq4 dual gps). Poszło bardzo gładko, to co Morozov i inni na yt się pocili, żeby przepchnąć, to u mnie było niespotykane.
Do przeciągania użyłem ok 25cm trytki i dużo wazliny kosmetycznej. Przejście prawym kanałem (gdzie biegnie wężyk od sprysku) było bardzo gładkie, bo łatwo wejść, łatwo wyjść pilotem z trytki, chińskie styki od oświetlenie nie są grube po zataśmowaniu z trytka. Lewy kanał i kabel USB poszedł też gładko, ale przełożenie trytki sprawiło więcej kłopotu (2-3 minuty, ale jednak). Trytka się zawijała w środku kanału.
Problem miałem jeszcze z demontażem prawego panela (tego za którym niektórzy chowają moduł do TMPS). Puściła tylko jedna choinka niebieska bliżej tyłu bagażnika, a ta bliżej sufitu ni chu..., wyginał się plastik w każdą stronę, aż miałem uczucie, że zaraz go na stałe zdeformuje, więc odpuściłem.
Po podłączeniu lampek i upięciu wszystkiego puściłem kamerę. Zaczynając od przodu, przy rancie podsufitki/przedniej szyby, demontaż osłony słupka A i przełożyłem kabel usb ZA puduszką powietrzną. Od tego czasu jak się nie dało upchać przewodu to ściągałem uszczelkę z drzwi i upychałem go tak, by był zawsze za poduszką. Przy przejściu za słupkiem B trochę trzeba było poupychać przewód, ale się udało. Bez jego demontażu, po prostu siłowo odchylić i wcisnąć, ew. pomagając sobie wyciągaczkami do zatrzasków. Z tyłu też jak doszedłem do uszczelki bagażnika, skręciłem w lewo w kierunku elastycznych gumowych łączników i wyżej opis jest przekładania.
Wszystko działa. Musze się upewnić, ale wczoraj miałem uczucie, że pilot łapie z mniejszej odległości. Tj. dawniej mogłem zamknąć otworzyć auto z naprawdę daleka, a wczoraj po podłączeniu wszystkiego było gorzej

.
Sprawdziłem kamerkę, w nocy wczoraj tylna, o ile szyba jest przetarta wycieraczką, da się z 20-40 m przeczytać tablice rejestracyjne świecących w kamerę samochodów. Wszystko czytelne. W dzień tym bardziej

.
Sorry za skakanie w poscie po dwóch tematach, ale brakuje mi czasu, by to ładnie ułożyć (zdjęć nie wrzucam, bo są tutaj dużo lepsze zrobione).
Z rzeczy, które zostały mi do zrobienia:
- wymiana żarówek na ledy w mapnikach (chińczyk mi nie przysyłał)
- wymiana żarówki na led panel z tyłu u pasażerów (chińczyk mi nie przesyłał
- pewnie oświetlenie klamek (czas zamówić)
- oświetlenie półki na telefon
- oklejenie folią progów (dzieci rysują je strasznie)
- oświetlenie z tyłu na icy blue nóg pasażerom za pomocą lampki na usb
- może oświetlenie schowka i półek pasażera i kierowcy (jeszcze się waham czy warto)
- przyciemnienie szyb z tyłu i klapy - by nic nie było widać z zewnątrz (zastanawiam się)
- wzmocnienie podłogi bagażnika (wczoraj ostrożnie siedziałem w środku ustawiając kamerę, by nie zarwać jej ;P )
- cleanram z ru
Ktoś robił przyciemnianie szyb w C+S dodatkowe? Jaki koszt? Czy przez ASO, czy niezależnie?